fbpx

Ruska vojska imat će dvostruko više radara koji imaju mogućnost otkrivanja supersoničnih projektila na Arktiku

Ruski radar Nebo M

Moskva očito planira povećati broj najsuvremenijih radara, koje ima na Arktiku, dizajniranih za pronalaženje čak i stealth letjelica. Njihovo postavljanje će “značajno” povećati ruske obrambene sposobnosti.

Navodeći izvore iz vojne industrije, TASS izvještava kako je Glavni stožer zemlje spreman rasporediti još pet radara Resonance-N, “sposobnih za otkrivanje hipersoničnih meta – pored pet već postavljenih.”

Jednom kada budu postavljeni, radari će prekriti cijeli ruski Arktik od nadolazećih “hipersoničnih uređaja”, rekao je izvor.

Takvo raspoređivanje “značajno će povećati nadzorne sposobnosti ruskih oružanih snaga”, izjavio je za RT Mihail Hodarenok, pukovnik u mirovini u snagama protuzračne obrane i bivši časnik Glavnog stožera.

“Stanica je sigurno dobro funkcionirala u praksi. Uostalom, rusko ministarstvo obrane rijetko odlučuje udvostručiti narudžbu opreme.” – dodao je.

“Posebno vrijedna kvaliteta radara Resonance je sposobnost otkrivanja hipersoničnih krstarećih raketa”, objasnio je Hodarenok.

Najmoderniji radar s faznom rešetkom može uočiti i pratiti teško uočljive mete na udaljenosti od 600 km, kao i balističke rakete na udaljenosti od 1200 km, rekao je vojni stručnjak za RT.

Još u vrijeme hladnog rata, Sovjetski je Savez imao „opsežan sustav radarskog nadzora“ na sjeveru, jer je njegova vojska smatrala to područje najvjerojatnijim smjerom za raketni napad SAD-a, rekao je Khodarenok.

“Sada bi taj cilj trebalo postići putem manjeg broja, ali puno sofisticiranijih radara.”

Početkom ove godine predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija troši daleko manje na obranu i učinkovitije troši svoj novac razvijajući niz naprednih oružja koje njegovi suparnici pokušavaju kopirati.

Dodao je da su se, iako je Sovjetski Savez uvijek pokušavao sustići SAD – bilo da je riječ o atomskoj bombi, bombarderima dugog dometa ili prvim interkontinentalnim raketama – sada stvari promijenile.

“Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj povijesti – oni nas pokušavaju sustići”, izjavio je.
Rusija je u protekloj godini izbacila niz najmodernijeg hipersoničnog oružja, a neka su već stupila u službu, uključujući hipersonični projektil nazvan “Avangard”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
10 mjeseci prije

Gospodo iz NATO-a…izvolite.
Vaši aviončiči i raketice če izgorjeti ko suva drvca….

dada
Gost
dada
10 mjeseci prije
Reply to  nije bitno tko

Koliko projektila je prošlo u jemenu i iraku pod američkom kišobranom? 7-10% ?

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  dada

Dobro napisano!! Rusi su, kako mi se čini malo previše paranoični i umnožavaju te svoje radare do bezumlja i to sa arkičke strane, a sada kad svi znaju gdje su ti radari opasnost bi mogla doći sa sasvim druge strane! A zaštititi toliki teritorij kao što je Rusija je “misija nemoguće ” Rusi bi trebali nešto naučiti iz primjera bivše Yuge, koja je isto tako bjesomučno gomilala oružje svake vrste i već su je ubrajali u 5 najačih evropskih sila a kad tamo, ni to joj nije pomoglo, nego je propala i sasula se je iz sasvim drugih uzroka a ne od napada premoćnog neprijatelja izvana, nego je “implodirala” tj. dogodilo joj se je samourušavanje zbog unutrašnjih problema. Tako bi se moglo dogoditi i Rusiji, koja bi trebala umjesto gomilanja oružaja i trošenja golemih svota novca za utrku u naoružanju koja neizbježno slijedi, jer svaka akcija izaziva reakciju i umjesto toga bi trebala jačati demokraciju, i standard stanovništva, jer zadovoljan narod je naj bolja zaštita od propasti, za neku državu!

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije
Reply to  Komentator

ne lupetaj džeki. Znamo da tvoji dolaze u pljačku čim netko zaostane u naoružanju, da im uvedu vaš tip demokracije. Bolje je ulagati u moderno oružje nego u vaše lgbt parade, hebi ga cuko.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Ahahaha jacanje demokracije 😂😂😂

kefir
Gost
kefir
10 mjeseci prije
Reply to  dada

Ovaj ruski radar vidi b-2 “Spirit of Missouri“ dok još u hangaru tanka gorivo. Usa nema šanse, rusi su ih prešišali traktorom.

čmrk
Gost
čmrk
10 mjeseci prije

i sada će dosegnuti 2% američkog radarskog kapaciteta

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  čmrk

Kakvi su ruski osobni automobili, takvi su im odprilike i radari ali i drugo naoružanje, avioni tenkovi i rakete, srednja žalost!

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Pazi da te kakav ruski auto ne pogazi putem, jer imaju vrlo loše bremze!

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  čmrk

Sve je moguće i jedno je sigurno: Jedni i drugi imaju ponekog “asa u rukavu” o kojem šute i ne iznose podatke o njemu u sredstvima javnog priopćavanja.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  čmrk

Teško da ameri komuniciraju s vanzemaljcima…
Baš se sad priča da su im u nekoliko navrata leteći tanjuri deaktivirali nuklearne bojeve glave…
Btw, one iz am.silosa nemaju nikakve šanse poletjeti…i to ne samo zbog Avangarda. 😊

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije

Malo smo paranoicni ????
6000 atomskih bombi I jos se Boje?

U prolazu
Gost
U prolazu
10 mjeseci prije

Veliki radari su korisni za prvu dojavu, a pošto su lake mete za uništavanje, biti će uništeni. Dakle , prvi val napada ide masovno na radare dok ih ne eliminiraju. Onda dalje nema radara i slabo se vidi na daljinu pa ide drugi val napada. Međutim, ista logika vrijedi i obratno, tako da se može prvo očekivati masovni napad na velike radare sa obje strane. Ali, to bi bio već totalni uništavajući rat, a do njega neće doći.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  U prolazu

Samo gas!!

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  U prolazu

Kad je u pitanju naoružanje i ratovanje, ljudski um je na tom području neizmjerno kreativan i dovitljiv, kao ni na jednom drugom polju nauke i tehnologije i naša generacija ne može ni sanjati, što će neke buduće generacije smisliti i kakva će oružja proizvesti u budućnosti. Uzmimo na primjer naše pretke iz daleke prošlosti, koji su samozadovoljno mislili, da imaju naj bolje i najsmrtonosnije kamene sjekire daleko unaokolo, ali došli su neki drugi ljudi sa lukovima i strijelicama i našim junacima nisu mogle pomoći ni te najbolje kamene sjekire. To će dse sigurno događati i u budućnosti, uvjek neko novo nadmoćno oružje, sad na jednoj a onda zatim i na drugoj strani i tako unedogled. Na žalost, čovjek je takvo biće, kojemu je u gene utkana ljubav prema oružju, koje mu daje lažni osjećaj sigurnosti. Poznati su primjeri iz psihijatrijske prakse u bivšoj Yugi, kad su liječnici psihijatri nekim ljudima preporučivali i propisivali nabavu oružja, kako bi se oslobodili nekakvih prirođenih trauma i straha od neke opasnosti koja im je tobože prijetila od nekoga ili nečega!

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Komentator

“…bivšoj Yugi, kad su liječnici PSIHIJATRI nekim ljudima preporučivali i propisivali nabavu ORUŽJA, kako bi se oslobodili nekakvih prirođenih trauma i straha …”

Jbt. Znači, za bilo koju fobiju – gun?
Ako je za fobiju od pauka, njega bi još mogao pogoditi?
Ali, strah od otvorenog prostora? Agorafobija? 😃

Komentator
Gost
Komentator
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Luce, nisi skapirala to su samo jednoj naciji u Hrvatskoj izdavali dozvolu za oružje kao terapiju za strah i tjeskobu, koju su osjećali a i danas osjećaju i jauču da su ugroženi iako to nisu niti su ikad bili!

mali jere
Gost
mali jere
10 mjeseci prije

Bravo Vladimire i samo napriojed a Dragi Bog neka Ti da zdravlje i srecu da spasis ovaj svijet od laznih zapadnih demokratza.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Moćni su ovi Ruski uređaji nema što i čine Rusiju strateški sigurnom na dugi rok.

mladen
Gost
mladen
10 mjeseci prije
Reply to  Max

ma nema spavanja na lovorikama… amer ulupa 100 milijardi virtualnih dolara, kupi kremu znanstvenika iz 70% svijeta ili potplati za projektnu dokumentaciju konkurenata i eto ti ga za 6 mjeseci za vratom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik