Ruska vojska imat će dvostruko više radara koji imaju mogućnost otkrivanja supersoničnih projektila na Arktiku

Ruski radar Nebo M
20 komentara

Moskva očito planira povećati broj najsuvremenijih radara, koje ima na Arktiku, dizajniranih za pronalaženje čak i stealth letjelica. Njihovo postavljanje će “značajno” povećati ruske obrambene sposobnosti.

Navodeći izvore iz vojne industrije, TASS izvještava kako je Glavni stožer zemlje spreman rasporediti još pet radara Resonance-N, “sposobnih za otkrivanje hipersoničnih meta – pored pet već postavljenih.”

Jednom kada budu postavljeni, radari će prekriti cijeli ruski Arktik od nadolazećih “hipersoničnih uređaja”, rekao je izvor.

Takvo raspoređivanje “značajno će povećati nadzorne sposobnosti ruskih oružanih snaga”, izjavio je za RT Mihail Hodarenok, pukovnik u mirovini u snagama protuzračne obrane i bivši časnik Glavnog stožera.

“Stanica je sigurno dobro funkcionirala u praksi. Uostalom, rusko ministarstvo obrane rijetko odlučuje udvostručiti narudžbu opreme.” – dodao je.

“Posebno vrijedna kvaliteta radara Resonance je sposobnost otkrivanja hipersoničnih krstarećih raketa”, objasnio je Hodarenok.

Najmoderniji radar s faznom rešetkom može uočiti i pratiti teško uočljive mete na udaljenosti od 600 km, kao i balističke rakete na udaljenosti od 1200 km, rekao je vojni stručnjak za RT.

Još u vrijeme hladnog rata, Sovjetski je Savez imao „opsežan sustav radarskog nadzora“ na sjeveru, jer je njegova vojska smatrala to područje najvjerojatnijim smjerom za raketni napad SAD-a, rekao je Khodarenok.

“Sada bi taj cilj trebalo postići putem manjeg broja, ali puno sofisticiranijih radara.”

Početkom ove godine predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija troši daleko manje na obranu i učinkovitije troši svoj novac razvijajući niz naprednih oružja koje njegovi suparnici pokušavaju kopirati.

Dodao je da su se, iako je Sovjetski Savez uvijek pokušavao sustići SAD – bilo da je riječ o atomskoj bombi, bombarderima dugog dometa ili prvim interkontinentalnim raketama – sada stvari promijenile.

“Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj povijesti – oni nas pokušavaju sustići”, izjavio je.
Rusija je u protekloj godini izbacila niz najmodernijeg hipersoničnog oružja, a neka su već stupila u službu, uključujući hipersonični projektil nazvan “Avangard”.

Resonance-N
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Gospodo iz NATO-a…izvolite.
Vaši aviončiči i raketice če izgorjeti ko suva drvca….

čmrk
4 godine prije

i sada će dosegnuti 2% američkog radarskog kapaciteta

Psihijatar
4 godine prije

Malo smo paranoicni ????
6000 atomskih bombi I jos se Boje?

U prolazu
4 godine prije

Veliki radari su korisni za prvu dojavu, a pošto su lake mete za uništavanje, biti će uništeni. Dakle , prvi val napada ide masovno na radare dok ih ne eliminiraju. Onda dalje nema radara i slabo se vidi na daljinu pa ide drugi val napada. Međutim, ista logika vrijedi i obratno, tako da se može prvo očekivati masovni napad na velike radare sa obje strane. Ali, to bi bio već totalni uništavajući rat, a do njega neće doći.

mali jere
4 godine prije

Bravo Vladimire i samo napriojed a Dragi Bog neka Ti da zdravlje i srecu da spasis ovaj svijet od laznih zapadnih demokratza.

Max
4 godine prije

Moćni su ovi Ruski uređaji nema što i čine Rusiju strateški sigurnom na dugi rok.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.