Ruska vojska oslobađa ključno uporište Donbasa

Ruska vojska u Ukrajini
19 komentara

Ruske trupe u potpunosti su oslobodile Maryinku, ključni grad u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), objavio je u ponedjeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Maryinka – koja je legalno dio Rusije od prošlogodišnjih referenduma – je dugi niz godina bila glavna ukrajinska vojska. Nalazi se odmah zapadno od grada Donjecka.

Ministar je tu vest saopštio tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „Danas su jurišne jedinice sa grupom trupa Jug potpuno oslobodile grad Maryinka jugozapadno od Donjecka“, naveo je Šojgu.

Oslobođenje grada otvara nove mogućnosti za ruske trupe i dodatno šteti vojnim kapacitetima Ukrajine, rekao je ministar. Grad, koji je bio poprište borbi skoro deceniju od ranih faza sukoba u tadašnjem ukrajinskom Donbasu, kijevske su snage pretvorile u veliko uporište, istakao je Šojgu. Široka mreža podzemnih tunela i armirano-betonskih bunkera postavljena je na gotovo svakoj ulici, dodao je.

Ruski predsjednik je čestitao svim trupama uključenim “u različitim fazama” u borbi za Marijinku, navodeći da je njeno oslobađanje važna prekretnica koja će imati pozitivan uticaj – potiskivanje ukrajinskih snaga od Donjecka, kao i pružanje širih operativnih mogućnosti ruskim trupama. sloboda, rekao je Putin.

Borbe oko grada DPR intenzivirane su posljednjih mjeseci, dok su ruske snage postepeno preuzimale kontrolu nad ključnim lokacijama. U borbama je grad bio teško oštećen, a nijedna struktura nije ostala netaknuta, video snimci iz Maryinke podijeljeni su na mreži.

Osim što je služila kao uporište za ukrajinsku vojsku, Maryinka je takođe bila jedna od ključnih tačaka za napade na sam Donjeck. Grad je bio izložen neselektivnom raketnom i artiljerijskom granatiranju ukrajinskih snaga gotovo svakodnevno tokom sukoba.

MarynkarusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anti antifa
4 mjeseci prije

koga su tu rusi oslobodili? valjda su okupirali maryinku.ako su uspjeli nakon 2 godine rats

Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

xyz
4 mjeseci prije

Sporije idu samo zato, da umanje svoje žrtve i istovremeno lakše uspostavljaju normalno stanje. Stalin bi recimo ratnu mašinu nagurao na sto procenata i pre masovnih vojnih juriša, brisao ciljeve tepih bombardovanjem.

Ico
4 mjeseci prije

Precednik Zoc Milanović je prije Specijalne vojne operacije u Ukrajini je kazao: Samo HULJE mogu huškati Ukrajinu na vojnu silu kakva je Rusija.
Pozdrav svim Vatikancima, ma gdje bili!

Gregor Samsa
4 mjeseci prije

Opet prema pisanju ovog portala Rusi oslobađaju nekakvu tko zna koju već po redu “ključnu” selendru za koju nikad nitko nije čuo. Pa koliko je tih “ključnih uporišta” potrebno “osloboditi” da bi se bojišnica pomakla za nekoliko stotina metara ili kilometar-dva? Prema izvješćima koje čitamo na ovom portalu ispada da je svako konjsko govno na cesti nekakvo “ključno uporište”. Pa kad se ovoliko muče oko nekakve selendre, kako misle osvojiti neki pravi ukrajinski grad poput Slavjanska ili Kramatorska naprimjer, da ne spominjem velike gradove kao Zaporožje, Herson, Odesu ili Harkov. Drugovi “logičari” Rusi su zapeli jednako kao i Ukrajinci i ovaj rat se pretvorio u mrcvarenje u kojem nitko neće pobijediti, a Rusi računaju ukrajinski režim slomitii iscrpljivanjem Ukrajine do te mjere da tamo izbije ustanak i Ukrajinci sami sruše veleizdajničku kliku židovskog komedijaša. To izgleda kao jedina “strategija” koje se rusko vodstvo uspjelo domisliti, jer se na njihovu žalost… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI