“Ruska zračna obrana nam je srušila dron iznad Libije…želimo nazad olupinu”, javlja vojska SAD-a

dron MQ-4C Triton UAV bespilotna

U novom izvješću vojske SAD-a se tvrdi da je prošlog mjeseca američki bespilotni zrakoplov uništila zračna obrana blizu Libije.

Moskva još nije komentirala incident, ali američku vojska tvrdi da je to učinili ruski plaćenici ili Libijska nacionalna vojska koju predvodi general Haftar.

Američko zapovjedništvo Afrike priopćilo je u subotu da su nenaoružani američki bespilotni zrakoplov oborile zračne snage glavnog grada Tripolija u studenom, te su zatražili povratak olupina bespilotnih letjelica.

Operatori sustava protuzračne obrane “nisu znali da je to američki dron, kad su na njega pucali. Da, ali sumnjam u to”, rekao je general Stephen Townsend, koji predvodi Zapovjedništvo Afrike, u izjavi za Reuters.

Prema riječima glasnogovornika zapovjedništva Afričke vojske, pukovnika Christophera Karnsa, bespilotni zrakoplov nestao je 21. studetnog. Dodao je da je obrana možda srušila, vjerujući da je riječ o oporbenom zrakoplovu. Istovremeno, dužnosnik Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA), koja se bori protiv LNA,  za sve je optužio ruski protuzračni sustav.

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Oko
4 godine prije

Dear Santa, bio sam dobar , slusao mamu I tatu, petem zube redovno I imam sve petice. Molim te donesi olupinu iz Libije. Donald

eu kolonija
4 godine prije

američki “nevidljivi” zrakoplov postao nevidljiv za amerikance:)

Alex
4 godine prije

Dakle ruski protuzračni sustav djeluje i u Libiji… Eto biznisa… Dok Ameri prisiljavaju saveznike da kupuju njihovo oružje, na ruske se isporuke čeka u repu.

Xon
4 godine prije

Neka pošalju dokaz o vlasništvu i pisani zahtjev za povratom imovine u triplikatu (ne zaboraviti na pečat!). S obzirom da su SAD u Libiju donijele demokraciju i slobodu ne sumnjam da će navedeni zahtjev biti obrađen po svim pravilima struke i da će zaprimiti odgovor u najkraćem mogućem roku.

Ante
4 godine prije

Ček prvo treba dobro pregledati letjelicu, kopirati sve podatke, pa je onda možete dobiti natrag. Naravno bez elektronike i vitalnih dijelova jer eto oni su “uništeni” u pada letjelice. 😀

Laki Topalović
4 godine prije

Lupetaju bez veze, a pojma nemaju. Što se o Libji piše, to graniči sa zdravim razumom. Ali, kad je već tako, da svi pišu i tvrde, ne vidim razlog da Haftar stvarno ne dobije pošiljku oružja od dva tri puna ona vojna teretna broda. platiće, ima nafte koliko hoće. Pa da to natezanje završi. No, Rusi se , uvjetno rečeno, barem u vojnom smislu, za sada drže po strani. Haftar je dobar kao izbor, ali nije pouzdan kao , npr. Assad. Tako, neka malo sam vidi kako će. Ovo s dronom je budalaština. Skida njima tko što hoće.

Zadranin
4 godine prije

Ne mogu se prestati smijati ovim amerokenjcima, i njihovim žalosnim zahtjevima za povrat olupine.. svi, ali baš svi skidaju njihove dronove s neba.

Samo skidaj! 😂

P***!

Ivan
4 godine prije

Opet krivi Rusi

benty20
4 godine prije

Kakvo je vrijeme došlo da više ne smiješ otić u susjedno selo malo proviriti spava li Mate sa ženom, a da ne dobiješ šakom u oko…

Neću da te volim
4 godine prije

Naravno da su rusi krivi, kada je amerikenjcima netko nešto sruši odmah su krivi rusi ili kinezi ili iranci ili srbi koji su počeli s rušenjem amerikenjskih nevidljivih letjelica. Srbi počeli rušiti i prodavati olupine srušenih neprijateljskih letjelica, i sada istu stvar rade i svi drugi a amerokenjci se ljute jer da nije u redu da netko ruši amerokenjske nevidljive letjelice na teritoriju svoje države i još te iste nefunkcionalne aparate prodaje onima koji najviše ponude.. A dvije stvari: 1.da ti leteći aparati nisu na tuđem teritoriju nitko ih ne bi rušio! 2. Da su stvarno nevidljivi opet ih nitko ne bi rušio. Amerikenjci se u stvari ljute jer ispadaju nedorasli situaciji, a budimo pošteni – rusi u Libiju nisu prodali niti S-400 a niti S-300, daklem je problem čime su i kako svi redom počeli skidati te aparate s neba.. A ono čega bi se trebali amerokenjci plašiti jest… Čitaj više »

neko ime
4 godine prije

Zbog demokratskog prosvjeda protuzracne oporbe, napadnut goloruki i nenaoružani dron…

Čudo jedno
4 godine prije

Zašto irance nisu tražili isto da im vrate olupinu?
Ruse traže jer su im “partneri”?

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

USAF je predložio povlačenje 21 RQ-4 Block 30 Global Hawk, od oko 35 koliko ih je u sastavu. Kongres je već 2014. g. odbacio prvi takav prijedlog USAF-a. Ista stvar je bila sa prijedlogom za izviđački U-2. Velika cijena održavanja, česti nedostatak dijelova, a zbog širokog raspona krila i ne posjedovanja adekvatne obrane, postao je laka meta za PZO sisteme srednjeg dometa. Pretpostavka je da je tom novom prijedlogu pridonio i slučaj obaranja iznad Hormuza, kad je Iran raketom Sajad SD2C sa sistema Hordad, oborio RQ-4 (ev. broj 166510), koji je poletio iz baze Al Dhafra u UAE. Eventualna zamjena za Global Hawk bi mogao biti Northrop Grummanov RQ-180, čije testiranje traje od 2014. g. Ove letjelice se nalaze u zračnoj bazi Beale u Kaliforniji. RQ-180 je vrlo sličan bombarderu B-2 i vjeruje se da bi mogao probiti PZO obranu protivnika. Pentagon želi uštediti povlačenjem iz službe određenih sredstava, da… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, vratite mi moje igračke…. buaaaaaaaaaaaaa

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Prije cca mjesec dana su cirkulirale vijesti da su Hafareve snage srušile dva drona.
Jedan talijanski i jedan američki.
Ameri su , koliko se sjećam u početku demantirali da su izgubili dron.

Prema tim izvještajima dronovi su srušeni sa Pantsirom kojeg je Hafar dobio od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

TerraMarique
4 godine prije

Nema problema,poslacemo vam olupinu posaljite nam koordinate gde tacno zelite isporuku

nessy
4 godine prije

Odgovor bi trebao glasiti ovako; Istina, oborili smo vas dron, a znate i zasto. Ako ne znate evo; spijunirate u zemlji, od nikoga pozvani. Vas dron cemo za fine novce isporuciti Iranu, a vi i dalje placite. I jos ‘vita jela zelen bor… ostatak znate.
razvodnik
Kurbegonov

tedi
4 godine prije

Ti Ameri ,brate,neznaju gdje udaraju,a ni sta pricaju isto kao da traze od Srbije ili Iraka da im vrati bombe i Tomahavke koje su bacali,ali mogli bi se sijetiti da traze novce koliko ih je ta agresija kostala.
Sve je izvrnuto naopako.
Pisac Michal Elner je napisao”Pogledajte nas,sve je izvrnuto,sve je naopako.
Lijecnici unistavaju zdravlje
Pravnici unistavaju pravdu
Sveucilista unistavaju znanje
Vlade unistavaju slobodu
Glavni mediji unistavaju informacije
Religija unistava duhovnost
Zasto?Zato sto je to njihov zadatak.

Max
4 godine prije

a što oćekivati kad se šalje avion u ratnu zonu.

Bosanac
4 godine prije

To Ameri prave marketing Rusima , za africke zemlje , za prodaju oruzja

Bosanac
4 godine prije

Inace Ameri su pogurali Ruse zadnjih 7-8 godina….jer pod pritiskom se ‘dijamanti’ stvaraju, da nije ove frke sutra malo bi razvili svoju proizvodnju hrane i sl., ono sto se prije prodavalo , ide i dalje (nafta, plin……svemirski letovi na ISS

Bosanac
4 godine prije

Vi zaboravili da su Bush i Putin ‘haveri’, jedan drugom isli na ranceve 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.