Ruske isporuke nafte porasle su na tromjesečni maksimum

Nafta
10 komentara

Tokovi sirove nafte ostali su iznad 3,25 milijuna barela dnevno četiri tjedna zaredom, pokazuju podaci praćenja tankera

Ruski pomorski izvoz nafte skočio je prošlog tjedna na najvišu razinu u tri mjeseca unatoč zapadnim sankcijama i odluci Moskve o produženju ograničenja opskrbe do kraja godine, izvijestio je u utorak Bloomberg, pozivajući se na podatke praćenja tankera. Prema izvješću, prosječne ruske isporuke širom zemlje u četiri tjedna do 17. rujna skočile su na 3,34 milijuna barela dnevno (bpd), otprilike 465 000 barela više nego u četiri tjedna do 20. kolovoza.

Isporuke su se navodno vratile na razine posljednje zabilježene u veljače ove godine, ali je ostao nekih 390 000 bpd ispod najviših vrijednosti iz travnja i lipnja. Najveća povećanja zabilježena su u baltičkim lukama Primorsk i Ust-Luga, kao i Novorossiysk na Crnom moru.

Porast izvoza uglavnom je došao od tankera koji nemaju krajnje odredište, a većina njih, prema stručnjacima iz industrije, završi u Indiji ili Kini. Ukupni protok sirove nafte prema Kini, Indiji, “nepoznatoj Aziji” i “drugim nepoznatim” odredištima dosegao je prosječno 2,7 milijuna bpd u razdoblju od četiri tjedna.

Ruski pomorski izvoz sirove nafte u EU ostao je nepromijenjen na 146 000 bpd u razdoblju izvješćivanja. Bugarska je bila jedina destinacija za te pošiljke. Izvoz u Tursku porastao je na oko 220.000 bpd, što je najviše od lipnja. Izdanje je napomenulo da je određeno povećanje ruskih isporuka nafte “bilo za očekivati”, nakon što je zamjenik ruskog premijera Alexander Novak prošlog mjeseca najavio da će, iako će Moskva produžiti smanjenje opskrbe, obujam smanjenja biti smanjen na 300.000 barela dnevno s 500.000. bpd u kolovozu. Međutim, Bloomberg je primijetio da su isporuke porasle više nego dvostruko više nego što implicira ta promjena.

Rusija je u veljači prvi put objavila svoju namjeru smanjenja proizvodnje nafte za 500.000 bpd. Taj je potez došao kao odgovor na zapadne sankcije, uključujući embargo EU-a na izvoz ruske sirove nafte pomorskim prometom i gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara po barelu G7. Međutim, zemlja je uspjela zaobići sankcije, osiguravši pouzdane kupce među azijskim državama, posebice Indijom i Kinom. Njih su dvije bile najveći kupci ruske sirove nafte u posljednjih nekoliko mjeseci.

IsporukeNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Od kada im sankcija , samo raste 😁 !

Max
7 mjeseci prije

Očekivano.

Captain
7 mjeseci prije

Pitanje,hoće li netko u EU promijeniti politiku “slabljenja” Rusije.
Možda da prestanu slabjeti svih nas nauštrb posrnulog Velikog Brata.

hiber
7 mjeseci prije

🤣🤣🤣Naravno da raste izvoz sirove nafte. Rusija je upravo doživjela kolaps derivata. Jutros je uvela “privremena” ograničenja na izvoz benzina i dizel goriva. Odgovarajuću rezoluciju potpisao je premijer Mihail Mišustin.
“Odluka je donesena kako bi se stabilizirale cijene goriva na domaćem tržištu. Privremena ograničenja pomoći će zasićenju tržišta goriva, što će zauzvrat smanjiti cijene za potrošače”,
stoji u priopćenju vladine službe za medije.
U pola Rusije nestalo je goriva a cijene su za ruske prilike otišle u nebo. Kako to? Jednostavno. Rafinerije proizvode derivate: kerozin, benzin, dizel, loz ulje, mazut i katran. Prva tri su išla vani za mrske devize i dolare, dok je loz ulje koje nitko nije htio zatrpalo rezervoare. Posljedica je kolaps rafinerija i zabrana izvoza derivata.🤣🤣🤣

Srećko
7 mjeseci prije

Bacili su Rusi spin sa Arapima kako smanjuju proizvodnju kako bi porasla potražnja , a i kako bi mogli podići cijenu koju im je ograničila EU i uspjeli su u tome . EU je uvela sankcije i sad kupuje istu rusku naftu samo duplo skuplje iz treće ruke . Ruska nafta ode u Indiju gdje praktički dodatkom 1l maslinovog ulja postaje Indijska , a onda ju većinom grčki tankeri preuzimaju i voze u europske luke .
Sulude sankcije kojima se onda ipak indirektno financira Rusija , a mi plaćamo puno više istu naftu koju smo stavili pod sankcije . Ludilo brale ..😎

tihobl
7 mjeseci prije

Ovo povecanje se ne racuna. Ono ide u prijateljske zemlje koje placaju oko 80$. za ostale nema povecanja proizvodnje i za njih je cijena blizu 100$.

Nije Rusija jedina sto prijateljima daje popust. Daju ga i saudijci, iracani i mnogi drugi iz OPEC+. Svijet se dijeli definitivno na dva tabora – na zemlje koje ce energente placati po normalnim cijenama i na samit demokratija gdje ce cijene biti duplo vece.

abc
7 mjeseci prije

Amerikanci siluju EU, a na suvo isjebana EU za silovanje krivi Ruse. Bože oprosti kretenima….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI