Ruske snage ušle u Afrin i blokirale napredovanje turske vojske

Zastave Rusije i Sirije
24 komentara

Nakon što su se kurdske YPG snage u Siriji povukle iz područja zapadno od Manbija, kojeg su prepustile sirijskoj i ruskoj vojsci, jučer su Kurdi iz kantona Afrin primili kontingent ruskih snaga, koji će biti raspoređen u tom dijelu Sirije.

Glasnogovornik kurdskih YPG snaga iz kantona Afrin, Redur Khalil, izjavio da će ruske vojske jedinice na temelju sporazuma s Moskvom biti raspoređene u distriktu Jandaris u kantonu Afrin.

“Prisutnost ruskih vojnih jedinica u distriktu Jandaris u kantonu Afrin je posljedica sporazuma između naših snaga i ruske vojske. Sporazum je postignut u okviru suradnje u borbi protiv terorizma i vojnu obuku naših boraca je provoditi ruska vojska. Imamo izravne odnose s Rusijom. Ovaj korak je pozitivan i dobar u borbi protiv terorizma u Siriji. Nakon što su se naše snage dokazale u borbi protiv terorizma, mnoge sile žele pomoći našim jedinicama i dogovoriti aktivnosti s nama”, za agenciju kurdsku agencije AHNA je rekao Redur Khalil.

Ruske snage blokirale napredovanje turske vojske – Ankara želi objašnjenja od Moskve

Iako je turski predsjednik Erdogan 10. ožujka boravio u Moskvi, gdje je u društvu Vladimira Putina novinarima izjavio kako Turska sirijske kurdske YPG snage smatra terorističkom organizacijom, čini se da nije uspio uvjeriti ruskog predsjednika da se otvoreno svrsta na stranu Ankare.

RIA Novosti su izvijestile da su u ruski vojnici već ušli u grad Afrin, koji se nalazi u sirijskom Kurdistanu.

Njihov dolazak u Afrin će dovesti do smanjivanja operacije turske vojske “Štit Eufrata“, koja traje od kolovoza prošle godine. Sada su turskim snagama blokirani svi pravci daljnjeg djelovanja. Na jugu se nalazi sirijska vojska, a na zapadu ruska, dok su u području Manbija sirijske snage i ruske specijalne postrojbe stvorile neku vrstu tampon zone, koja dijeli proturske islamističke milicije i tursku vojsku od kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG).

YPG snage nadziru veći dio sjeverne Sirije i za Ankaru su povezane s Kurdistanskom radničkom partijom, zabranjenom u Turskoj. Borba protiv Kurda je u Siriji jedan od glavnih ciljeva turske operacije.

20. ožujka je potvrđeno da su ruski vojnici s oklopnim vozilima ušli u sirijski grad Afrin. Rusko zapovjedništvo u Siriji je objasnilo je da će se u kantonu Afrin stvoriti ogranak ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana i liniju razgraničenja između kurdskih milicija i jedinica takozvane “oporbene” Slobodne sirijske vojske.

Nakon ove izjave su Al-Jazeera i neke zapadne agencije navele kako Rusija misli graditi trajnu bazu u tom dijelu Sirije, no rusko Ministarstvo obrane je opovrgnulo ove informacije.

Turski list Hürriyet piše kako Ankara nije uvjerena da ruska vojska neće imati svoju bazu u Afrinu.

Iako je rusko Ministarstvo obrane opovrgnulo izvješća da će Moskva graditi vojne baze u Afrin, Ankara u to nije uvjerena. Osim toga, tražit će objašnjenje od Rusije o stvaranju saveza sa sirijskim Kurdima.

Turska tvrdi kako Moskva nije obavijestila turske vlasti o raspoređivanju svojih snaga u Afrinu, rekao je turski dužnosnik za Hürriyet Daily News.

Turske obavještajne službe su saznale za ruski konvoj tek kada su četiri vojna vozila kroz područje Menagha, južno od grada Azaza, stigla u Afrin.

Ruski dužnosnici odlučno negiraju izvješća o izgradnji baze, ali potvrđuju izgradnju Centra za pomirenje u Siriji na području koje drže kurdske YPG snage.

Trenutni Centar za praćenje primirja djeluje iz zrakoplovne bazi Hmeymim u sirijskoj pokrajini Latakiji. Turska tvrdi da je on dovoljan za praćenje primirja na cijelom teritoriju Sirije, naglasivši da su trenutno u Afrinu nema sukoba zbog kojih bi bila potrebna misija nadzora.

“Zbog sigurnosnih razloga Turska još nije uspostavila svoj centar za nadzor primirja u Siriji”, za Hürriyet je rekao turski dužnosnik.

Službeno, ruska akcija za cilj ima otkloniti mogućnosti bilo kakvih sukoba između sirijskih “oporbenih skupina” i kurdskih YPG snaga u tom dijelu Sirije, ali je ujedno i poruka Ankari da odustane od namjera bilo kakvih vrsta napada na kanton Afrin.

Rusija će u dogovoru sa sirijskim Kurdima postaviti u sjeverozapadnoj Siriji izgraditi potrebnu infrastrukturu za obuku kurdskih YPG boraca, što je važno zbog činjenice da je na takve aktivnosti do sada “monopol” imao Pentagon.

Rusija se oglasila službenim priopćenjem:

“Prema rusko-turskom sporazumu od 30. prosinca, 2016. godine, jedinice ruskog Centra za pomirenje suprotnih strana na teritoriju Sirije provode 24-satni nadzor primirja. Kako bi se spriječilo kršenje primirja, dio ruskog Centra za pomirenje će biti angažiran u području kontakta između kurdskih milicija i jedinica Slobodne sirijske vojske, koja se pod kontrolom turske strane nalaze u blizini Afrina u pokrajini Aleppo”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Rusija radi na poboljšanje svojih odnosa s YPG snagama, unatoč činjenici da se Turska protiv bilo kakvoj suradnji sa sirijskim Kurdima, koje vidi kao ogranak u Turskoj zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Turska se protivi i svakom obliku sudjelovanja u sirijskih Kurda u mirovnim pregovorima u rješenju sirijske krize, ali je Moskva priopćila kako sirijski Kurdi trebaju sudjelovati i u pregovorima u Ženevskih i u Astani. Na prethodnom sastanku u Astani je Rusija predložila nacrt sirijskog ustava koji predviđa kulturnu autonomiju za sirijske Kurde, a ne političku. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je nakon najnovijeg razvoja događaja rekao kako je spreman razgovarati o svemu, pa i o novom ustavu, što vjerojatno znači da Kurdi polako popuštaju u svom nastojanju stvaranja “paralelne države” na sjeveru Sirije.

Podsjetimo i da su početkom ožujka, Sirijski demokratskih snaga (SDF), koalicija sastavljena prvenstveno od YPG snaga i nekih sunitskih jedinica, Turkomana, Jazida i asirskih milicija, postigli dogovor s Rusijom o izručenju sirijskoj vladi dio zapadno od Manbija, što je bila odluka kojom su odvratili Tursku od napada na grad.

Iako su sirijski Kurdi namjeravali ujediniti Afrin s kantonima Hasaka i Kobani na istoku, to je osujećeno upadom turske vojske u Siriju prošlog ljeta, kada je Turska pokrenula operaciju “Štit Eufrata” i zauzela Jarablus i Al-Bab.

Sudeći po najnovijem razvoju događaja, Rusija će zaustaviti daljnje napredovanje turskih snaga, a ulazak ruske vojske u kanton Afrin je poruka Erdoganu da odustane sirijske avanture.

Sirija - Afrin
Sirija – Afrin
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Nek rusi isporuće tanker onog plina kojeg koriste u svojim aerosolnim bojim glavama tako da ga Assad može pustiti u one silne tunele koje su štakori iskopali oko Damaska.

dalmata
7 godine prije

Vise ti valja prijatelj od rici,nego pun vapor(parabrod)zalosti(EU,NATO,US(r)A).Toliko o Rusima i njihovom poimanju.ugovora o prijateljstvu.A neka se neprijatelj cese di ga svrbi

Atman
7 godine prije

3 svj rat u kojemu nema saveznika, samo rokanje

čitatelj portala
7 godine prije

“Zbog sigurnosnih razloga Turska još nije uspostavila svoj centar za nadzor primirja u Siriji”, za Hürriyet je rekao turski dužnosnik.
Meni je ovo smiješno.
Da Turci centar za nadzor primirja? hahahahahahahaha

Natovac za novac
7 godine prije

Meni nije jasno zasto Logicno nije reproducirao fotografije iz turskih novina gdje ja Merkel prikazana kao Hitlerova cerka?
Ako su to mogli napraviti mediji iz EU zemalja, mediji iz bogatih EU drzava, zasto se Logicno ustrucava?

subaru
7 godine prije

Inače Satanjahu je odgovorio Putinu: mi čemo nastaviti sa bombardiranjem Sirije kad nam se prohtije.

Antonio
7 godine prije

A sta su mislili Turci, da ce Rusija da im da da rade sta zele u Siriji? I zamislite ovo: turska obavestajna sluzba je priopcila da nije znala da se ruska vojska vec nalazi na tom i tom mestu…
Pa kakva je to obavestajna sluzba koja ne zna za celi ruski kontingen vojske? Kao ona moja u Makedoniju? Sve me vise razocaravaju ovi iz Turske. Bila je to nekad jaka i organizovana drzava.
No da se prisetimo, Ruska je sluzba kazala (opomenula) Ergoganu da ce da ima drzavni udar protiv njega. I sta sad dalje da pricamo… Isti taj Erdogan zeli da bude ravan Putinu… E, malo prekosutra…

Baba Vanga
7 godine prije

Putin je jaci vojni strateg i od Kutuzova i pravazisao je sve sto je do danas vidjeno u strategiji ratovanja a normalno nije on sam u toj Ruskoj partiji saha ali za najvise sedam godina Svjet ce izgledati drugacije uzivace onaj ko dozivi 2022 god.?

Alen
7 godine prije

Sta usa muti u medjuvremenu..cudna je sutnja ova njihova..

Miki
7 godine prije

Nije Putin vesla siso da bi nasjeo na smicalice psihopate Erdogana.

Željko
7 godine prije

Logično je da više ništa nije logično na planeti Zemlji !!

Michael Collins
7 godine prije

Ameri sa Kurdima planiraju do Deira kako bi presjekli šijitski polumjesec (to je taj famozni plan B, kada već svrgavanje Assada nije uspjelo). Iran mi se čini prepasivan, ISIL Airways napada kako im se prohtje (tobože samo Hezbollah), u Hami raspad sistema, Istočna Ghouta još nije riješena (dapače, glavosječe pokušđavaju prodirjeti dublje u Damask), a sirijskoj Vladi ne pada na pamet proglasiti opću mobilizaciju, ili ruskoj avijaciji početi koristiti termobaričke bombe, Buratino i sl.
Turci su zaustavljeni, ali još ima bagre koliko hoćete koja navaljuje na ovu jadnu Siriju.

Steve
7 godine prije

Turci nemaju šta da traže u Siriji. I ono što imaju od Turske im je previše, trebalo bi nešto da udele i Kurdima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.