fbpx

Ruski Dan pobjede nad nacifašizmom i Zapad sa svojom proslavom Dana Europe

Besmrtni-puk

Danas zemlje Europske unije obilježavaju Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine, jednog od pokretača europske integracije s idejom o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim. Usput se u EU 9. svibanj naziva i Danom pobjede nad fašizmom.

U Rusiji je danas održana tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom. U paradi na Crvenom trgu je sudjelovalo više od 13 000 vojnika i 132 jedinice tehnike. Nakon parade se održava velika povorka pod imenom Besmrtni puk, koju po običaju predvodi ruski predsjednik Vladimir Putin, a kako je ranije najavljeno, očekuje se da će u povorci sudjelovati oko milijun ljudi, djeca i unuci sudionika Velikog domovinskog rata koji u velikom mimohodu nose fotografije svojih predaka koji su položili živote ili su dali doprinos u oslobođenju Sovjetskog Saveza i Europe od nacifašizma.

Za većinu stanovnika Ruske Federacije i većine ostalih bivših sovjetskih republika ne postoji važniji dan od Dana pobjede koji se svake godine obilježava 9. svibnja. Tada se u kolektivnoj memoriji bude sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom i konačno oslobođenje Europe od fašističke pošasti. Saveznika je bilo mnogo, ali je činjenica koju nijedan povjesničar ne može osporiti da su SSSR i sovjetski narodi podnijeli najveći teret rata.

Od početka operacije Barbarossa, koja je počela 22. lipnja 1941. i trajala do 9. svibnja 1945. godine, Sovjetski Savez je u borbi i otporu izgubilo 26,6 milijuna ljudi, od čega 8 668 400 vojnika, sve ostalo su bili civili. Drugi svjetski rat je imao ogroman utjecaj na ruski identitet čiji se učinci osjete i u vođenju aktualne vanjske politike.

Dan pobjede je događaj koji je ujedno i komemoracija i proslava. Budući da u Sovjetskom Savezu ne postoji nitko tko na neki nije pogođen događanjima iz Drugog svjetskog rata, svi osjećaju poriv da se pridruže ovoj svečanosti. To je vrijeme kada se odaje počast svima koji su se žrtvovali i položili svoje živote kako bi se pobijedilo najveće zlo koje je svijet ikada upoznao.

Dan pobjede i Besmrtni puk

U Rusiji postoji relativno novi trend zbog kojeg će i kroz sto ili dvjesto godina Dan pobjede biti jednako veličanstven i neće se ograničiti na suhoparne govore u parlamentu ili kratke izjave državnih dužnosnika. Naime, na teritoriju Ruske Federacije je zaživjela manifestacija pod imenom Besmrtni puk u kojoj potomci sovjetskih vojnika marširaju ulicama držeći slike svojih predaka koji su se borili za slobodu njihove zemlje. Tog dana se bivšim borcima Crvene armije diljem Rusije poklanja cvijeće i nose se fotografije sa slikama rođaka koji su se borili u Velikom domovinskom ratu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata je SSSR izdržao strahovit udar, da bi u kontraofenzivi došao skroz do Berlina i oslobodio ostatak istočne i jugoistočne Europe. Obilježavanje pobjede je ujedno i dan kada se slavi prijateljstvo i zajedništvo, a oni koji su preživjeli opsadu Lenjingrada ili bitku za Staljingrada su ponos svih Rusa i ostalih naroda Sovjetskog Saveza. Svake godine se na Crvenom trgu u Moskvi održava velika vojna parada na kojoj se pokazuje najnovija ratna tehnika i oružje. Sovjetske i ruske zastave se mogu vidjeti po cijeloj zemlji, a ljudi iz svih krajeva Ruske Federacije se okupljaju u Moskvi na sasvim sigurno najveći državni praznik.

Dan pobjede i cijeli Drugi svjetski rat je iskustvo koje je trajno označilo rusku kulturu i društvo. Taj se rat od ostalih razlikovao po svojoj brutalnosti, velikim razaranjima i počinjenim genocidom. Zbog toga je Dan pobjede nešto što će se uvijek obilježavati, a lekcija od prije sedam desetljeća je većini ruskih državnih dužnosnika putokaz u donošenju političkih odluka. Ne možemo sa sigurnošću znati jesu li baš svi ruski političari doista slijedili unutarnji glas ili su neki i kalkulirali, jer su znali da će svatko tko donese odluku koja će pogaziti ovu tradiciju zauvijek biti uklonjen s ruske političke pozornice. Međutim, to je sad manje važno.

Razmjeri ratnih stradanja su ostavili trajne posljedice na mentalitet ruskog naroda i to tako da gotovo svi iznimno zaziru od rata. Narodi na zapadnim granicama Sovjetskog Saveza, izuzmemo li one koji su naciste dočekali kao osloboditelje, više od drugih znaju kakve strahote i razaranja rat nosi sa sobom, stoga je mir uvijek bio apsolutni prioritet sovjetske i ruske vanjske politike. Izuzmemo li unutarnje intervencije unutar Varšavskog ugovora u Mađarskoj i Čehoslovačkoj, te kasnije invaziju na Afganistan, koliko je poznato, SSSR i Rusija nakon Drugog svjetskog rata nikada nisu izvršili otvorenu agresiju na neku zemlju i tu prestaje svaka priča o “crvenom”, a kasnije “ruskom imperijalizmu”.

Ovakav prezir prema ratu objašnjava zašto se ruska vanjska politika razlikuje od one koju vode Washington i NATO pakt, koja u Europi sve više podsjeća na njemački “Drang nach Osten”.

Međutim, ne treba zaboraviti da se, kada do rata ipak dođe, ruski narod nikada neće ponašati kao neki europski narodi koji su u povijesti donosili odluke na temelju kukavičke procjene “što se mi kao mala zemlja tu imamo miješati”.

Treba podsjetiti kako južnoslavenski narodi nisu bili u toj skupini i da zbog takvog odabira, naravno, onog našeg hrabrijeg i časnijeg dijela stanovništva, dijelimo slična iskustva i traume, ali i slavu s narodima Sovjetskog Saveza koji su pružili herojski otpor nacifašizmu i nisu htjeli pristupiti “kvislinškoj internacionali”.

U Drugom svjetskom ratu su sovjetski narodi dokazali svoju odlučnost i da, bez obzira koliko je jak neprijatelj, mogu preokrenuti tijek događaja. To je sat povijesti kojeg su ukrajinski neonacisti zaboravili onog trenutka kada su na istok zemlje uputili kaznenu ekspediciju da “razbije proruske separatiste”, iako su u početku to bili prosvjednici koji su samo tražili da se čuje njihov glas i da se Ukrajina 2014. i nakon Janukoviča uredi na pravedniji način.

Dan pobjede u Rusiji podsjeća na snažnu vjeru u ljudsku jednakost. Budući da je nacistička rasistička politika Slavene gledala kao nižu rasu, Rusi vrlo dobro razumiju koliko je ponižavajuća i opasna ta ideologija.

Zbog toga je Rusija glasno ustala protiv groteskne rusofobije ukrajinske hunte, ali i rasističke i diskriminacijske politike baltičkih zemalja.

Moskva se odlučno protivi politici rasne, društvene, vjerske i političke segregacije, što je potpuno oprečan stav onih koji u nekom dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza danas u ime “demokracije” otvoreno veličaju nacizam. Iako je zbog te odvratne i opake ideologije stradalo na milijune ljudi, još uvijek postoje oni koji se pitaju zašto oživljavanje nacizma na ruskim granicama budi stare strahove i tjera na otpor stanovništvo koje tamo živi, što bi, između ostalog, trebalo biti pravilo u cijelom svijetu.

S druge strane, Europa “promatra”, “analizira”, drži tribine i okrugle stolove, na kraju u ime “političkih sloboda” koketira s neonacistima ili ih trpi u vlastitim granicama, služeći se ovim radikalnim skupinama kao “korisnim idiotima”, kao što je bio slučaj s “Bandom kebab” u Njemačkoj.

Moskva je svijetu 9. svibnja 1945. pokazala da će uvijek stati u obranu ugnjetavanih i da neće mirno promatrati njihove patnje. Na isti način je ta tradicija živa i danas, čemu svjedoče ne tako davni događaji u Gruziji i Ukrajini. U oba slučaja se Rusija odlučila na intervenciju kako bi zaštitila svoje bivše sugrađane. U Abhaziji i Južnoj Osetiji su bili napadnuti civili u zaštićenim enklavama, koje su se bile “odcijepile” od Gruzije, ali su još uvijek od međunarodne zajednice i same Rusije smatrane “odmetnutim gruzijskim pokrajinama”. Kada je bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili odlučio glumiti vojskovođu i poslao specijalce koje je uvježbavao NATO da “sve dijelove zemlje vrate u ustavno-pravni poredak gruzijske države”, dočekan je od ruskih specijalnih snaga koje su u kontraudaru umalo ušle u gruzijski glavni grad Tbilisi. “Štovatelji” međunarodnog prava i Helsinške povelje o nepovredivosti granica će reći da je riječ o agresiji, ali uzalud. Južna Osetija i Abhazija tek sada žive u miru, iako s potpuno nedefiniranim međunarodno-pravnim statusom.

Krim je nešto posve drugo i nesretnim i nespretnim spletom povijesnih okolnosti je taj poluotok od ruskog postao “ukrajinski” teritorij, što je u konačnici mogao i ostati da prevratnička u Kijevu 2014. cijelu zemlju, zajedno s Krimom i ruskom lukom u Sevastopolju, nije obećala NATO savezu. U takvim okolnostima i mogućem scenariju pozivati na “nepovredivost granica” i “teritorijalni integritet”, nad de facto poklonjenim ruskim teritorijem, je u najmanju ruku apsurdno.

U istočnoj Ukrajini je situacija puno složenija nego u dva prethodna slučaja. Povijest jugoistočnih regija je drugačija, kao i demografska slika, gdje uz brojne mješovite brakove na kraju živi tek nešto više od trećine etničkih Rusa. Bilo kako bilo, Rusija je diplomatskim sredstvima uspjela uvjeriti brojne saveznike i partnere da daju političku potporu ljudima u istočnoj Ukrajini koji su u početku tražili federalizaciju zemlje, unutarnje uređenje poznato i prihvatljivo diljem svijeta. Konačno, sve velike zemlje koje se drže krutog centralizma će se prije ili kasnije morati suočiti s tim problemom i udovoljiti težnjama naroda ili skupina iz “buntovnih regija”, a ako o tome ovisi opstanak zemlje ili mogući oružani sukob sa susjedima, odbijati kompromis vodi u rat.

U jugoistočnoj Ukrajini su se središnje vlasti oglušile na te zahtjeve i “protuterorističkom kampanjom” i posegnule za genocidnim instrumentom kojem je cilj bio uništenje jednog dijela stanovništva. No, Kijev nije uspio slomiti narod Donbasa, koji je, bez sumnje, dobio pomoć Moskve.

Rusija radi na očuvanju mira i stabilnosti u cijelom svijetu, sa svojim diplomatskim i protuterorističkim inicijativama u Siriji i Ukrajini je potvrdila taj kurs. Razumljivo je da je Rusija osobito osjetljiva na zlostavljanje etničkih Rusa i ljudi s ruskog govornog područja u baltičkim zemljama i Ukrajini. Ako situacija ikada izmakne kontroli, bit će prisiljena na intervenciju i pružanje zaštite onima koji je budu trebali.

Winston Churchill je prije Drugog svjetskog rata Rusiju opisao kao “zagonetku unutar enigme obavijenu misterijom”. Danas zapadni promatrači gube živce zbog ruske vanjskopolitičke “nepredvidljivosti” i jednostavno ne obraćaju dovoljno pozornosti na ostavštinu ruske vanjske politike na koju je svake godine iznova podsjeća proslava Dana pobjede. Na sva svoja pitanja već imaju odgovor, ali su se radije okrenuli zamjeni teza i Rusiju proglašavaju “novom nacističkom Njemačkom”.

To je među prvima izjavio bivši američki državni tajnik John Kerry, koji je Rusiju stavljao u isti rang s nacističkom Njemačkom zbog aneksije europskih teritorija tijekom ’30. Putina je kao “novog Hitlera” prikazivala i “ugledna” Hillary Clinton, koja je bila uvjerena da će postati prva američka predsjednica.

“Ovakvo besramno iskrivljavanje povijesti od strane zapadnih dužnosnika, političkih vođa i medija nije samo izvrtanje činjenica i povijesnog razumijevanja. Sve to je puno zlokobnije i radi se s jasnom namjerom. Demoniziranje Putina je propaganda kojom se zavarava zapadna javnost i tako se skrivaju pravi krivci previranja u Ukrajini, za Rusiju strateški važnoj susjednoj zemlji. Ovakva obmana može samo biti priprema pozornice za opći rat i krvoproliće”, piše politolog Finian Cunningham.

Zapadna usporedba Vladimira Putina s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom je drska zamjena teza. Ova usporedba više priliči Washingtonu i njegovim britanskim, francuskim i njemačkim saveznicima koji su sudjelovali u oružanom prevratu u Kijevu i drugim ratnim avanturama. Sve je to samo dio dugoročnog plana NATO ekspanzionizma prema ruskom teritoriju.

Posebno je opasna politika u Ukrajini i prema Donbasu, ljudima koje Kijev prezire kao “Untermenschen Slavene”, baš onako kao ih je u svom “remek djelu” Mein Kampf nazivao njemački Führer. Kad je već tako, prekinuti su prosvjedi i 11. svibnja je održan referendum na kojem je stanovništvo te dvije pokrajine glasalo za neovisnost od Kijeva.

Baš kao i u prvoj polovini XX stoljeća, zapadni imperijalizam ponovno ima zajedničke interese s nacifašizmom, ovaj put u Ukrajini, a cilj je pokopati obnovljenu geopolitičku moć Rusije. To je razlog zašto je propagandna tako jaka. U svojim grčevitim nastojanjima da obmanu javnost, zapadni političari, financijske i medijske ustanove su grotesknim lažnim analogijama počele iskrivljivati povijest.

Međutim nešto se događa. Danas je u Moskvi, nakon vojne parade, održana povorka Besmrtnog puka, koja se odnedavno održava diljem svijeta u stotine gradova u desetke svjetskih zemalja. Povorka u Moskvi je bila najveća, ali je iznenađujuće koliko je ljudi sudjelovalo u povorci Besmrtnog puka u Kijevu. Marš sudionika Besmrtnog puka je započeo u središtu Kijeva, prenosi dopisnik RIA Novosti. Planirano se da će u Kijevu danas u povorci sudjelovati oko 180 tisuća ljudi. Slični događaji planirani su u Nikolajevu, Odesi, Žitomiru, Zaporožju, Melitopolu, Sumiu, Harkovu, Lavovu, Hersonu, Černihivu, Černivcima i, naravno, Donjecku i Lugansku. To znači da je ukrajinski neonacizam na izdisaju, a to su odlične vijesti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
66 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Za Kijev mi je posebno drago. Za Moskvu je očekivano………

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ako izuzmemo Hrvatsku i Sloveniju, ostatak EU nema baš razloga slaviti Dan pobjedu nad fažizmom, prisječajuči se kako su ih oslobađale tuđe vojske

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Nema nitko razloga slaviti pobjedu nad fašizmom sve dok traje globalna hegemonija SAD-a.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Iz povijesti si možda imao 1, ali danas imaš net. Pogledaj sastav NOVJ u vrijeme oslobađanja Hrvatske. Većinom su bile hrvatske brigade s većinski hrvatskim borcima. ovo je i NAŠ Dan pobjede, uz sve koji su doprinijeli oslobađanju, od Rusa, Talijana, Bugara i drugih, koji su ostavili kosti na proboju Batina-Bezdan. Za Sloveniju ne znam, nisam pratio podatke, arhiv NOVJ je dostupan na netu. Ako je do početka 43. u hrvatskim brigadama i bilo većinom Srba, kasnije se omjer počeo mijenjati, iako to nitko nije gledao u to vrijeme, kao kada je pola Šibenika izginulo na Sutjesci. Biti tako glup, a dovoljno je otvoriti arhiv PDF > Oružane snage NOP-a Hrvatske u vrijeme njezina oslobođenja potkraj 1944. i na početku 1945. godine, nije ni bilo vrijedno komentara.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Laki ocito nisi skontao sto je “samo tako” napisao , aj procitaj jos jednom ali polako i bez emocija.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Laki
NOVJ je osloboditelj, i nikakve veze nema nacionalni sastav jedinica

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sorry, onda pričamo isto. da “ako izuzmemo RH i SLO…….” u pravu si. Tako je, ostatak EU nije nešto posebno dao

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Nisu to bile Rvaske brigade,iako je bilo i Rvati.Bile su to brigade Dalmatinci i Srbi,u ogromnoj većini,posebno,posli kapitulacije Italije.A ko je vata crtu na Blajburgu?Nisu ni Dalmatinci ni Srbi.Istina je i to da je i Rvaski,Antifašistički dio naroda bija uz Tita,ali i danas vidimo ko slavi Blajburg,ko Dan Pobjede.nikake koristi zabit glavu u sabun(pijesak),jer današnje”istine Rvatskih političari su doveli do stanja koje vodi u totalni,demografski,kulturni i ljudski poraz cile nacije,jer su i danas otvoreno(ka dio NATO)opet na strani neo fašizma.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

dalmata… A do pokušaš napraviti demografsku, duhovnu i kulturnu obnovu nacije (ili radničke klase), najveći otpor doživio bi upravo od vas suvremenih “antifa” koji s pravim antifašizmom nemaju veze. Takvi misle da se drug Tito borio za gay prava, prava životinja, vegana i biciklista.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

Nabroji bar tri naj poznatije jedinice iz NOB-a ? …………

6.lička
12.slavonska i naravno
2.dalmatinska

koliko vidim sve neke makedonske i srbijanske enote…… do 1944 (i dolaska sovjeta i preobučenih bugara) u Srbiji nije ni bilo ozbiljne NOB jednice kao niti borbi, sav NOB odnosno ono naj bitnije 80% zbivao se na teritoriji tadašnje tkzv NDH, a zapravo na povijesno hrvatskim zemljama (danas RH i BiH)……. e da i tko je igrao finale Lige prvaka Europe ’40 i neke Reprezentacija Premiershipa i tamo neki ludi Splićani s petokrakom…..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

EU i ne slavi dan pobjede nego dan Europe odnosno četvrtoga reicha

punica od Daltona
Gost
punica od Daltona
1 godina prije

Eh, šta ti je demokracija…..
Za nekoga ”Victory Day”, a za nekoga ”Tragedy Day”.
P.S.
Neću dalje.
Zbog onih što uče povijest s Wikipedie.
Danas samo pozitiva!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sjedi… 5.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Neće oni na zapadu obeležavati dan pobede nad fašizmom, jer bi to bilo kao da obeležavaš pobedu nad sobom. Uostalom, oni i ne mogu obeležiti taj dan svojom pobedom, jer je pobedu u ratu izvojevala Crvena armija . Da je Hitler uspeo porobiti i okupirati Rusiju, zapad – Amerikanci ne bi ni ulazili u rat . Današnji zapad je pod kontrolom i “upravom” reinkarniranog fašizma.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Mozete pljuvati po Europi koliko god hocete , medjutim godina je 2019.i diljem zapadne Europe na trgovima se pije kava,ljudi hodaju po trgovima i idu za svojim zivotima i poslovima uz pokojeg ulicnog sviraca . U Rusiji tocnije na glavnom Moskovskim trgu narodu se pokazuju atomske rakete , tenkovi , topovi i avioni, na balkanu se pak postrojavaju ustase i cetnici, a sada sami zakljucite gdje su ljudi normalniji i civiliziraniji .

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ma sta velis, kako bi se trebao ponasati narod koji je izgubio 26000000 ljudi, piti kavicu na danasnji dan. A sto se tice topova i tenkova, oni su namenjeni istim onim koji su bili na granicama SSSR 1941, evo ih ponovo na granicama ali sada potpomognuti bivsim ruskim saveznicima i sad bi se Rusi trebali ponasati po onoj, selo gori a baba se ceslja.Na teritoriji Rusije se nikad vise nece ratovati, tacka

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Pijetet prema poginulima se moze pokazati i bez paradiranja s nukleranim naoruzanjem ,tenkovima i avionima, dapace pijetet se pokazuje u miru i tisini , izgradnjom jake, snazne i inteligentne drzave za koju su ti ljudi ginuli,odnosno pravnim poretkom,direktnom demokracijom,vladavinom prava i odgovornoscu vladajucih, znanjem i radom.Poginule sovjete u drugom Svjetskom ratu bi zasigurno vise veselila rusija u kojoj njihova djeca imaju dostatne penzije za lijep zivot i putovanja a unuci dobre place i visok standard. Da bogatstvo i resursi drzave budu pravedno rasporedjeni i da potemkinovih sela vise nema i vise ih nikada ne bude, ne samo u rusiji nego u citavom svijetu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ako si u tom svijetu…onda si vjerujem upićen koliko penzionera zavisi od pomoći države!?

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Kao prvo, da su stedjeli ne bi sada morali traziti pomoc od drzave, kao drugo, ovisi sto su radili za zivota , ne mozes sa 4 razreda osnovne skole i pomocnim radnim mjestima ocekivati 5000 eura place a poslije 2.500 eura penzije.
Pa nije to balkan gdje se kupuju diplome, preko noci postaje milioner, zaposljava preko babae i striceva , isplacuju enormne otpremnine , zaduzuje pa se krade iz fondova itd, itd .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kako je tebi sve jednostavno, kao ovnu….ideš gdje je trava zelenija i onda se kurčiš tako utovljen. Neću reći da nisi u pravu jer jesi ali recimo Hrvatska je u EU pa zašto EU ne interveniše i smiri situvaciju u Hrvatskoj i pomogne joj da se emancipuje i krene putem Njemačke, zašto je Grčka upala u krizu!? Evo ti BiH, 30 godin od rata mi smo pod bukvalnim protektoratom stranaca;strane sudije, strani tužioci, EUPolicija, strana vojska…stranac je bog i batina u BiH i kakvo je stanje u BiH, zašto smo mi ma ivici rata i ivici egzistencije ako su oni tako dobri a mi tako loši kada su oni ti koji imaju sve moguće poluge sile i vlasti?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

“Pijetet prema poginulima se moze pokazati i bez paradiranja s nukleranim naoruzanjem ,tenkovima i avionima”
Kao sto uradi “nasa preCednica” juce u Blajburgu.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

A koji kuac onda i Francuzi paradiraju svake godine pocomment image 14.srpnja na Dan pada Bastille po Champs-Elysées … ako si zaboravio korijeni socijalizima vuku se od Francuske revolucije ……..

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Nisu Rusi već Ukrajinci od tih tvojih 26 milijuna 13 je Ukrajinaca tako kao i Srbi Rusi sve sebi prisvajanju ostalom Beograd je oslobodila 9. Sovjetska Armija sastavljena od Ukrajinaca uglavnom. Ne znam sto je točno NOB oslobodio samo su se ušetali u Gradove nakon povačenja Švaba pred napredujućim Sovjetima. Niti jedan veći grad u bivšoj JUg NOB nije oslobodio pa čak niti glavni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ti se u to razumiješ kao Mara u krivi racku.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Pa bar nisu amorfna masa potrosackih zombija, rusi su jedan od rijetkih naroda sa kicmom. Pozdrav danu pobjede iz hrvatske.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Samo neka i dalje piju espresso kratki/dugi hladni/topli neka setkaju maltezere i pricaju o glupostima evo jedne zanimljivosti uz kaficu da se ubije vreme:

Najviše dečaka rođenih u Berlinu 2018. godine dobilo je ime Muhamed.

Udruženje za nemački jezik ustanovilo je da je ime Muhamed bilo najpopularnije u 10 od 16 nemačkih saveznih država.

Osim u Berlinu, Muhamed se nalazio na vrhu liste i u Hamburgu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Sarlandu i Hesenu.

Pice oni tablete za smirenje uskoro.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Cuj ti sendvicara, on druge sendvicima casti.
I u Becu je prosle godine najvise Muhameda rodjeno.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ej dajte više s tim sendvičarenjem. Polemizirajte argumentima, a ne tim otrcanim frazama kojima želite poniziti neistomišljenika. Svi smo skloni osuđivati drugoga, ali humanizam, tolerancija, demokracija itd. polaze od nas samih.

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

I tako dok ljudi na europskim trgovima piju kavu i opušteno šetaju, zaleti se neka budala kamionom u pješake uz povike allahu ekber, eksplodira neki ruksak u nekom trgovačkom centru, zapuca netko po ljudima šetačima… Rezultat: mrtvi, ranjeni, krvi do koljena… Ne. Na žalost, nema mira ni u Europi. Nema mira nigdje. Međutim, ne treba biti preveliki mudrac da se zaključi tko je najveći proizvođač kaosa, rata i nestabilnosti u svijetu. Kreni od prilično skore prošlosti: Vijetnam, Irak, Libija, Sirija itd. uništene zemlje, pobijene stotine tisuća ljudi. Rat je zlo, a zlo stvara drugo zlo, stvara osvetu, stvara opasne osvetničke skupine, kaide, isile i kojekakve druge krvoloke. I kažeš Europa sigurna? Volio bih da je tako, ali, na žalost, nije. A što se tiče atomskih raketa, tenkova i topova na moskovskom trgu, prisjeti se malo drugog svjetskog rata i ruskih, odnosno sovjetskih žrtava u tom ratu. Zar preko 18 miliona civilnih žrtava i preko 8 miliona poginulih sovjetskih vojnika ne bi trebala biti opomena vlasti da se pripremi tako da ni jednoj svjetskoj sili ne bi palo ni na pamet da pokuša podjarmiti Rusiju. Konačno, ako netko izuzetno aktivno i radi na istrebljenju pomenutih krvoloka, koje je, uzgred, zapad i stvorio, to su Rusi.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Autocenzura,
samo ti pij kavicu na nekom civiliziranom zapadnom trgu možda samo stotinjak km udaljenom od skladišta američkih A-bombi koje se ne prikazuju na ulici, ali i te kako postoje. Podmukle i spremne. A ja sam je pio danas u spomen na milijune poginulih u ratu kojeg je započeo taj tvoj civilizirani Zapad napadom na “Untermenschen” Istoka. Uz Wehrmacht rame uz rame krenuše na Istok i dobrovoljci iz Francuske, Danske, Norveške, Nizozemske, zatim divizije Italije, Finske, Mađarske, Rumunjske, a nešto kasnije su im se pridružili ukrajinski, estonski, latvijski i litvanski fašisti pa čak NDH-azijska legija. Gotovo cijela Europa. Sve “normalni i civilizirani” ljudi.
Pijem svoju kavicu dok gledam na internetu necivilizirane “atomske” rakete na Crvenom trgu i drago mi je da postoje tako dugo dok postoje i i one NATO terorista. jer bi u protivnom svijet već bio ponovno u robovlasničkom dobu u koji bi se pretvorilo ovo već današnje neokapitalističko zlo. Sumnjam da bi onda i dalje pio svoju kavicu na nekome trgu.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Spartak, ti kao veliki sveslavenski patriota trebao bi je piti u moskvi , ja cu svoju u münhenu i sve 5, svakom svoje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

U Minhenu, pa šta paćeniče radiš na ovom portalu?

Anarho
Famed Member
Anarho
1 godina prije

Zuki vas samo malo zeza … nije mogao izdrzati bez vas 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Može on brabonjati koliko želi…hvale njegove ekspertize ?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Treba pamtiti Istoriju, da se ne bi ponovila.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ti tvoji civilizovani izdašno potpomažu nacističku vlast u Ukrajini, izdašno potpomaže rat u Ukrajini ;izdašno potpomažu otimanje dijela Srbije i izdašno potpomaže zločince n vlasti te tvorevine;izdašno potpomaže mafijaša Đukanovića;izdašno potpomaže protiv ustavne radnje u Makedoniji;izdašno potpomaže ubice i zločince u Siriji, Libiji;izdašno potpomaže pokušaj državnog udara u Venecueli;teroriste u Čečeniji;….. Ima toga još.
Zaboravih…Jemen i gledanje toga zla očima civilizovanih naroda, a tek hiljade gladnih što dnevno umire.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Zanima me da si recimo Čečen dali bi tako govorio ? Dali bi za sebe mislio da si terorista ? Ne mislim ovdje stati ni na jednu stranu, samo želim pokazati koliko je ta “istina” subjektivna.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Legalno pitanje, zbilja sam fasciniran Čečenima…izuzetan narod. Moraš priznati da su svu borbu iz vana uvezli, strani uticaj, strani borci, potpuna ekstremizacija borbe i društva tako da sada imaš sporadične izlive terorizma koje u glavnom rješavaju sami Čečeni a ne Federalne snage.
Ipak mislim da su Čečeni u Rusiji daleko slobodniji i samostalniji nego jedna Hrvatska u EU i NATOu.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

Jadni Čečeni (Džohar Dudajev bi je bio simpatičan lik) su zapravo prvi nasjeli na kolorirane revolucije i jebeno dobro najebali, za razliku od Jelcina, Putin je kao pravi školovani KGB časnik povezao konce i za uvođenje reda dao ovlasti lokalnim Moskvi vjernim “političarima” koji su uvažavajući kultorološke potrebe samih Čečena uveli rad, čeličnom šakom , ali red je uveden, islamisti ne otjerani već eliminirani i za sad sve štima, uostalom kad se gasi lokalna šuma najbolje je gase domaći DVD-ci, znaju teren, a gase svoju kuću, naravno pod uvjetom da su dobro obučeni i opremljeni…..nije to tako komplicirano kad se doista i želi riješiti.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

“izdašno potpomažu otimanje dijela Srbije” ……..Pa što onda sjediš i tipkaš, pušku u ruke i na Kosmet………. eeeee nije baš lako zar ne ? Nije ni nama bilo 1991 pa smo tu , moj stav oko Kosova je: “Formalno pravno slijedom Ustava ex SFRJ kao i Benditerove komisije o razdruživanju iz 1991 Kosovo nije imalo pravni temelj za jednostrano proglašenje neovisnosti, ali moralno nakon svega što se desetljećima događalo dajem im za pravo…” Usput da ti ta “civilizovana” kamarila nije u Austrijsko turskim ratovima oslobodila Beograd i uspostavila Beogradsku patrijaršiju (prebjezima s Kosova…gle čuda) tko zna što biš danas radio na Vaskrs, klanjao u Aja Sofiji…….

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Sram te bilo !!

farree
Gost
farree
1 godina prije

Zavisi o tome dali imaš 10-20000 NATO-vaca na svojim granicama ili ne

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Autocenzura. “medjutim godina je 2019.i diljem zapadne Europe na trgovima se pije kava,ljudi hodaju po trgovima i idu za svojim zivotima i poslovima uz pokojeg ulicnog sviraca” Sa svim se slažem osim što bih promijenio ovo “uz pokojeg uličnog svirača”..u “uz pokoju podmetnutu bombu”. Ili pokoje bombardiranje neke zemlje tamo daleko….

davor
Gost
davor
1 godina prije

Čestitam dan pobjede i dan Europe, i ljubav svim slavenskim narodima. Ne zovu Englezi džaba sveslavensko područje Heartland. Na EU izborima Pamet u glavu!

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

ODG Autocenzura
Neki pokazuju atom bombe na trgu a neki su pomeli Nagasaki i Hiroshimu sa istim stvarima. Par stotina tisuca ljudi nestalo u trenu u temperaturi sunca. Nije se nitko ni izvinio poslije 70 godina.
Do vraga svi ratovi i moc. Neka svak zivi u svojim granicama kako hoce. Globalizam i liberalizam su najgori fasizmi..

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Dok neki danonocno pljuju po europi, ovaj trenutak europa financira a kinezi grade peljeski most, iz europe se vratilo milijun gradjana Ex Jugoslavije sa pristojnim penzijama kojima pune proracune , u Europi i danas rade milijuni gradjana EX Jugoslavije koji svojim doznakama salju milijarde eura godisnje svojim obiteljima, vecina turista na nasem moru su takodjer tzv gastarbajteri ,nadalje Eu je pripremila konkretno za Hrvatsku kao clanicu 10- tak milijardi eura koje je hrvatska nesposobna unovciti , EU sufinancira bezbroj humanitarnih i ekoloskih projekata na balkanu , itd itd .

P.S. Ja zbilja ne znam sto to balkanci ocekuju od EU,valjda da im svaki mjesec uplati na racun po 5000 eura ?

eks
Gost
eks
1 godina prije

Novcem se ne može oprati zlo koje se čini i koje se činilo. Novac ne treba biti totem kojem ćemo se klanjati, iako je on važan faktor života. Isto tako, novac ne može biti opravdanje za činjenje zločina, a zapad čini monstruozne zločine po svetu, zbog pohlepe njegovoh vladara psihopata. Abolicija od zločina se ne može kupiti novcem, a oni upravo to čine.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Nista nisi shvatio, novac je ekvivalent ulozenog znanja ,rada ili energije , da bi dobio novac moras nesto odraditi , nema besplatnog rucka, dakle drzave balkana su naucile zivjeti na dugove i kredite , pa kada im kreditor naplacuje kamate kuka i motika , zasucite rukave i zagrijte klupe pa ce biti i zaradjenih novaca , ako pak novac ne zelite ne dizite kredite nego zivite od onoga sto imate, ne mozete bez rada i znanja imati isti standard kao drzave i narodi koji ulazu enormnu energiju i sredstva upravo u te segmente drustva , dakle vratite se poljoprivredi, ribarstvu i robnoj razmjeni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kada izumru ti kojima se novac šalje…šta će ostati na našim prostorima;milion penzionera se vratilo a koliko je miliona otišlo od kraja rata…zašto Evropa ne da za poljoprivredu ili neku drugu granu privrede,mi smo običan bankomat i ništa drugo.

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Ha ha ha , bankomat koji duguje 200 milijardi eura , koje vi gluposti lupate to nije normalno, vi ste bankomat to stoji ali za bagru koja vam je na vlasti a ne za EU .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Naravno da si u pravu, ali gdje je završio taj novac…u čijim bankama, ko je dao te silne milijarde? Kako Grčka propade?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ne očekujemo mi od njih ništa već samo da idu I oni I ti njihovi umirovljenici gastarbajteri sa mirovinama u 3PM.

ps. ja bih njima naplaćivao porez na tu njihovu mirovinu. oni su gradili druge države i pljuvali po našim a sada bi u našim se šepurili sa tim svojim mirovinama. tamo nebi mogli sastaviti kraj s krajem sa tim svojim mirovinama

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Sta brodogradilista ceste ili bolnice ne financira?Humanitarni projekti su za svercanje ilegalne imigracije u europu i placanje vojske eu sljedbenika.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Izvadak:
” Treba podsjetiti kako južnoslavenski narodi nisu bili u toj skupini i da zbog takvog odabira, naravno, onog našeg hrabrijeg i časnijeg dijela stanovništva, dijelimo slična iskustva i traume, ali i slavu s narodima Sovjetskog Saveza koji su pružili herojski otpor nacifašizmu i nisu htjeli pristupiti “kvislinškoj internacionali”.”

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

22.lipnja 1941 – 2019, pogled na bilo koji hrvatski kalendar ispunjava ponosom…….. je da su bili crveni, ali su imali “muda”…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Treba ipak spomenuti da s Danom pobjeden nije čak ni kod Sovjeta bio kraj rata. Već u ljeto je bio gadan rat kad su ratovali s Japancima za Mandžuriju, Koreju i Kurilske otoke. Po nekim povjesničarima rat čak ne počinje s operacijom Barbarossa. Čak ni s Zimskim ratom protiv Finske već protiv Japanaca koji su nekoliko puta napadali sovjetske položaje uz granicu.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Svakih 100 godina se zapadni altruisti i čovjekoljupci nastoje da osvoje Rusiju i Ruse oslobode strašne težine odlućivanja i raspolaganja sopstvenim resursima. Obično se u zimu vrate krvava nosa i prilično desetkovani, ali ih to ne sprijećava da za 100 godina opet pokušaju. Danas se svi osjećaju snažni kao nikad i potpomognuti NATO-m, misle da bi ovaj put mogli ipak da uspiju. Izgleda da nekako zaboravljaju da je Kino-Rusija (Iran) daleko moćniji od korumpiranog bankovnog kartela, koji se jedino uz pomoć reketa i brutalne sile nekako održva

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Bas bi voleo da vidim te strasne marince(manekene, cure i travere) u borbi protiv Rusa, pa jbte nisu imali muda Srbiju da napadnu (na terenu), iako su pricali pet dana bombardovanja pa kopnena invazija.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Direktna invazija naravno ne dolazi u obzir, ali recimo sankcije sa nadom organizovanja revolucije ili puča (naravno to tek nakon Putina). Jednom su dobili hladni rat i sada pokušavaju sa istim sredstvima opet

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

9. V 1945. Europa u ruševinama još pokapa i žaluje svoje mrtve.
9.V 2019. u Moskvi vojnom paradom daju svima do znanja da je bilo i previše ratova, EU pokazuje to isto pretvaranjem Dana pobjede u Dan Europe
Koliko je tu iskrenosti, gomilajuči trupe na istoku? Da li želeči mir u svom dvorištu a rat u tuđem ikako doprinosi razvoju civilizacije i miru ?

Petar Prank
Gost
Petar Prank
1 godina prije

S obzirom na zivot u predivnom modernom liberalnom komunizmu takvo nesto se stvarno mora proslaviti!

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Nažalost, Rusi ne znaju naplatiti svoje žrtve. Izrael i Židovi uopće holokaust koriste kao kravu muzaru i musti će to i izvlačiti kapital iz toga dokle god im se to dopusti. Da je Amerikanaca poginulo 27 milijuna, da su oni sami pobijedili nacizam, svatko na svijetu tko sretne jednog Amerikanca morao bi se sagnuti do poda i ljubiti mu cipele i vječno se zahvaljivali na slobodi. U zapadnoj Europi postoje brojne tabu teme :kaži riječ protiv crnaca, muslimana, Židova, homoseksualnog lobija, globalnog “zatopljenja” i sličnog, gotov si. Slijede tužbe, progon, kazne zbog huškanja i govora mržnje… Međutim, huškaj protiv bijelih ljudi, pogotovo protiv Rusa, biti ćeš nagrađen. Reci da sve Ruse treba pobiti, dobiti ćeš nagradu za promicanje demokracije. Rusi su pomalo i sami krivi za takvo stanje. Znaju to dobro, ali uopće ne reagiraju na to. A morali bi! Morali bi imati svoje lobije koji dižu tužbe i medijsku histeriju zbog govora mržnje. Kao što to rade homoseksualni lobiji i društveni paraziti kad netko ostarjelu lezbijku dlakavih nogu nazove rospijom i rugobom. To se u Europi danas smatra fašizmom. Zapravo, fašist je danas svatko tko drukčije misli i ne slijedi agendu koju propisuje tzv. mainstream.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

To što su Židovi naplatili Holokaust je jedinstveni slućaj u Historiji i zaoravo ne bi se desilo ni nakon WWII da nije bilo svojevremeno Rothshilda, koji su jevreje uveli u svijet velike politike

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Nema te osobe kome neko iz rodbine blize ili dalje nije stradao u drugom svjetskom ratu.
(mislim neko od predaka )…i na strani pobjednika i na strani pobjedjenih…..u to vrijeme tesko je bilo sacuvati i zdrav razum i glavu na ramenima ….nove ideologije ,stara sukobljavanja i neprijateljstva ,borba za slobodu i pravo na opstanak…ljude je dovodilo u stanje ludila ….Danas Evropljana ima manje nego ostalih rasa i populacija …sve radi ideologije koja nema blage veze sa zdravim razumom….i ,,racionalnim” u evropskom bicu …i idei evrope kao majke znanja i prosperiteta…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

,,Ja svoj mac necu u motiku prekivat” …jos nije vrijeme za to …

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije

22.lipnja 1941 ……………… taj dan danas samo RH ima kao crveni datum u kalendaru, hvala svima koji su tada izabrali pravu stranu, 1941 – Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Sveto Letica pa i Joža Manolić i Josip Boljkovac, 1991 – Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Sveto Letica pa i Joža Manolić i Josip Boljkovac uvijek na ispravnoj strani dovoljno ili treba crtati grafikone…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
66
0
()
x