Ruski embargo i EU – SAD nisu ispunile obećanje europskim poljoprivrednicima

Jabuke crvene
11 komentara

Europska unija pokušava sanirati štetu i s ukupno 490 milijuna eura pokušava nadoknaditi štetu europskim proizvođačima voća i povrća koji su pogođeni ruskim embargom na uvoz iz zapadnih zemalja. Pomoć od skoro pola milijarde dolara, koju je spomenuo najavio europski povjerenik u Europskom parlamentu za poljoprivredu Phil Hogan, nije dovoljna, ali se problem pokušava riješiti ulaskom na nova tržišta.

Hogan je rekao kako EU poduzima sve moguće mjere kako bi pomogla europskim proizvođačima voća i povrća koji su pogođeni embargom kojeg je kao odgovor na zapadne sankcije nametnula Rusija. Od početka “ekonomskog rata”, na kojem su inzistirali američki “saveznici”, EU je izdvojila 490 milijuna eura za hitnu pomoć, čime se omogućilo da se tržište EU oslobodi više tisuća tona voća i povrća.

Prema europskom dužnosniku, pomoć EU pomaže poljoprivrednicima da se prilagode situaciji na tržištima. Sada Europska komisija ulaže sve napore u pronalaženju novih tržišta za europske proizvode, ali glavni zagovornici sankcija ne žele kupovati europske proizvode.

“Posebno ćemo se usredotočiti na pitanje fitosanitarnih barijera kako bismo isporučili robu na azijska tržišta, u Kinu, Indiju, Vijetnam, ali i Sjedinjene Države i Kanadu”, kazao je Phil Hogan.

Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu ispunile svoje obećanje da će otvoriti američko tržište za voće iz Belgije i Poljske, rekao je Hogan.

Priznao da se diverzifikacija izvoza zaliha provodi sporije nego što se očekivalo.

“Istodobno želim napomenuti da je izvoz europskog povrća i voća ipak znatno porastao u odnosu na 2014. godinu kada je uveden ruski embargo. Između ljeta 2016. i ljeta 2017. je EU izvezla 137 milijuna tona”, rekao je Phil Hogan.

Predstavnik Europske komisije je siguran “kako europski proizvođači voća i povrća još uvijek trebaju pomoć EU, budući da su njihovi prihodi znatno smanjeni”.

“Neke vrste voća i povrća su uklonjene s europskog tržišta kako bi se osigurala prodaja i proizvodnja drugih vrsta. Učinit ćemo sve što je moguće kako bismo pružili pomoć poljoprivrednicima koji proizvode povrće i voće”, uvjerava Hogan.

Dodao je kako je “odluka Rusije o uvođenju embarga na uvoz povrća i voća iz Europske unije bila politička, pa rješavanje ovog pitanja ne spada u nadležnost Europske komisije, nego je u nadležnosti drugih tijela Europske unije”.

embargoEuropski parlamentSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aha
6 godine prije

Haha pa šta je tu čudno, kad je amerika ispunila svoje obećanje? Dobro je rekao onaj bosanac, americi i europi puna usta pravde i deklaracija, ali samo kad se na njih ne mora primjenjivati. Jedinu deklaraciju koju poštuju do kraja je ona za lgbt prava.

DLM
6 godine prije

khm, khm, khm ovo nece moci ove noci! Ja pozivam EU-ropsku da uvede nove sankcije Rusiji i da prestane kupovati plinceka od tih zlih Rusa! Tek cemo tada videti EU-ropsku histeriju, ak se pre toga ne smrzne!

Eee ali
6 godine prije

ima ona narodna, ko drugome jamu kopa….

davor
6 godine prije

Pretplata na glupost i bijedu. Naši političari vide govno na cesti, pomirišu ga i dalje ne vjeruju da je govno pa onda stanu u njega i još ga na kraju probaju da se uvjere.

koks
6 godine prije

Ajmo malo citati između redova…. USRA inzistira na sankcijama rusiji koje, ocekivano, posrani europski saveznici prihvatu! S obzirom da je i najvecin budalama koji kroju geostrategiju u USRA jasno da rusija nece odgovoriti PLINON nego embargon na hranu, bilo je jasno da ce hrana biti na udaru. Sad je pomalo jasnije da ce europskin poljoprivrednicima biti otvorena neka druga trzista, ali uz uvjet da hrana bude CERTIFICIRANA, bla bla, u prijevodu – GMO! Koji je izbor na poljoprivrednicima osim prihvatiti uvjete i poceti sijati i saditi – GMO? I tako mrtvo lagano u EU ulazi GMO bez prevelike polemike….. Volija bi da san u krivu, doista bi volija…al bojin se da je ovo sigurnije od sutrasnjeg svitanja!

Adriana
6 godine prije

EK, drugo ime ti je besramnost.

rodoljub
6 godine prije

Oni koji su zaljubljeni u EU ne mogu da shvate da je EU pod americkom cizmom. Razni komesari i ostale EU birokrate ne biraju i ne postavljaju Evropljani. Saglasnost za svakoga daje gazda – americki globalisticki gangsteri .

dalmata
6 godine prije

Jedna paralela,Talijanima je Eu naredila da moraju koristit GMO spizu(hranu).A na drugoj strani,Rusija postaje najveci proizvodac zita i hrane,sa zabranom upotrebe GMO.I jos samo jedna mala stavka.Ovih dana je objavljeno,da ce Rusija gradit400 000 hektara plastenika!?,za razvoj i prizvodnju povrca.Naravno nema GMO.

koks
6 godine prije

Zemljak dalmata, to dovoljno govori ko ispravno radi! Pazi, sadija bi povrce a nebi izora oko njega ili ga okopava, nego samo poprska i nema nikakve brige ni muke! Ma boga ti? Ne ide to bas tako, ocito ako sa jedne strane dobivas (nema fizickog rada i znoja), sa druge nuzno GUBIS i to puno vise, gubis zdravlje (tumori, poremecaji, alergije bla bla) i na kraju zivot!!!! E pa tu su rusi mudro pripoznali zapadnjacko zlo (GMO) i forsiraju iskljucivo organsku spizu! Sve vise je ocito da je nas Mile Dupor bija u pravu kad nam je prorokova buducnost!

davor
6 godine prije

EUROPLJANIMA OPET RASTU MAGAREĆE UŠI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI