Ruski gasni embargo je ”otrov” za njemačko društvo

Gasprom
18 komentara

Embargo na ruski prirodni gas ozbiljno bi ugrozio njemačku ekonomiju, ali i društvo, rekao je ministar rada Hubertus Heil u intervjuu za novinsku kuću Funke, objavljenom u subotu.

“Trebalo bi se postepeno osamostaliti od uvoza plina, ali trenutno uvođenje embarga bi još više zakomplikovalo situaciju s rastom cijena i dovelo do gubitka radnih mjesta. Zato ovo moramo izbjegavati”, upozorio je on.

Heil je napomenuo da je tržište rada u Njemačkoj, uprkos tome što pati od posljedica pandemije Covid-19, trenutno stabilno, ali bi drastične mjere poput prekida ruskog gasa promijenile situaciju na gore.

„U slučaju trenutnog embarga na gas, međutim, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji ekonomski i socijalno“, naveo je on, dodajući da bi embargo bio „otrov za njemačko društvo.”

Zajedno sa drugim državama EU, Berlin radi na postepenom izbacivanju energije iz Rusije, ali je vlada više puta izjavljivala da ta zemlja ne može sebi priuštiti da to učini odmah, jer bi to dovelo do ekonomske i industrijske krize.

Njemačka je u velikoj mjeri ovisna o ruskim energentima, kupujući oko 25 % svoje nafte i 40 % svog gasa od Rusije. Međutim, prema sadašnjoj strategiji, Berlin planira potpuno zamijeniti ruski ugalj i naftu do kraja godine, te preći s ruskog plina na zamjenske dobavljače 2024. godine.

Ekonomijaembargogasnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Neka ga ne uvode.

1 godina prije

Sve ovakve “novosti” dolaze iz MSM. Main stream media.
I UVIJEK ispuštaju NAJBISTVENIJE pozadine, koje su neugodne!
Sve te “obnovljive energije” ne mogu se skladištiti!!!
Ako uzmemo vjetrenice, uopšte se ne spominje, kako su osetljive, koliko jih u stvari radi…
A ako uzmemo fotovoltaiku, jeste li ikad zaslijedili u tim medijima, odakle čelije dolaze?
Iz Kine…
Jer njemačka proizvodnja nije u stanju ni količinski, ni cjenovno, doči ni blizu isplativosti…
Europska Unija je raj za lažove, lažljive projekcije i pakao za stanovništvo koje u njoj živi.
A taj pakao vodi samo par deset, možda par sto ljudi…

tihobl
1 godina prije

Nakon sto su Vucica isprepadali da mu se Putin nece javiti na telefon ipak se javio i obecao mu isporuku plina po dosadasnjim uslovima. Da samo vidite ozareno lice pucoustog.

tihobl
1 godina prije

“Ako od danas potpuno napustimo rusku naftu, onda će je Putin vjerojatno moći prodati na svjetskom tržištu, gdje će cijene rasti, i zaraditi još više”, reče Ursula von der Leyen.

Vidite kako je pametna. Sprijecice Putina da jos vise zaradjuje i onda jos vise napada Ukrajinu. Ovo sve radi da bi zastitila Ukrajinu. A ako bi odustala od ruske nafte onda nebi imala goriva da posalje u tenkove koje su isporucili Kujevu kao pomoc, jer je Zelenski ostao bez rafinerija. Ti teknovi bi lezali neporetni. Vidite kako zena na sve misli.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ukrajina traži od Njemačke obustavu rada plinovoda Sjeverni tok-1…

P.S.
Kad uvedu sankcije Rusiji, nećeš imat pare i mnogo ćeš se mučiš!
A onda!?
Onda ćeš se navikneš!
Švabi Ciganka gatala iz dlana…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

U šestom paketu sankcija vjetroelektranama u EU bit će zabranjeno korištenje vjetra iz Rusije.
U planu je izgradnja zidova za zaštitu od vjetra sa Istoka.

P.S.
2024.
Podupirući ga, u polupraznu dvoranu Bundestaga, doveli su izgladnjeliog Scholza, koji je pokretom kapaka potvrdio usvajanje jubilarnog, 111. paketa sankcija Rusiji.

1 godina prije

Električka energija, koja se sada gura napred krije još jednu zamku.
Ne može se transportovati daleko, zato služi sistem preprodavanja.
A kako baš sada vidimo sa hranom, države zabranjuju prodavanje hrane zbog nestašice.
Tako če i u slučaju nestašice “zelene” el. energije odjednom doči zabrana izvoza….
I tako če one zemlje, koje računaju na Europsko solidarnost prilikom zabrane uvoza Ruskih energenata, ostati sa pišom u ruci, gledajuči šta se je sada desilo…
I onda neče biti više moči kupiti iz Rusije energiju, koja se može transportovati….
Jer kanala za snabdjevanje neče biti…

Мунгос
1 godina prije

Није логично да Берлин забрањује Немцима да купују јефтине енергенте из Русије. Није логично да Французи забрањују Французима да купују јефтине енергенте из Русије. Није логично да Чеси забрањују Чесима да купују јефтине енергенте из Русије. То може само дебилана.
Да, није логично, како то да Немац забрањује Немцу да купује јефтине енергенте из Русије? Тако лепо, не забрањује Немац Немцу, то забрањује Сорошоид Немцу. Сорошоид може да буде Немачког порекла, али то је „бивши Немац“, није више Немац.
Како сам дошао до овако генијалног закључка? Е па тако што сам посматрао и студирао моје домаће сорошоиде. И видео да су они 100 пута опаснији од Пете колоне.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI