Ruski parlament raspravlja o ukidanju zabrane nuklearnog testiranja

Nuklearna bomba
18 komentara

Ruski poslanici uskoro će se uključiti u rasprave o potencijalnom povlačenju ruske ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) iz 1996. godine, prijedloga koji je ranije ove sedmice iznio predsjednik Vladimir Putin, izjavio je predsjedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin.

Viši zakonodavac je obećao da će se ovo razmatranje u donjem domu ruskog parlamenta održati na predstojećoj sjednici Vijeća za utvrđivanje dnevnog reda. On je istakao da će ova odluka biti u skladu sa nacionalnim interesima zemlje.

CTBT zabranjuje sve nuklearne eksplozije bez obzira na svrhu i okruženje, proširujući ograničenja postavljena u ranijem Ugovoru o djelomičnoj zabrani testiranja. Za razliku od svog prethodnika iz 1963., sadašnji sporazum nikada nije stupio na snagu, jer su neke zemlje, uključujući SAD, odbile da ga ratifikuju.

Putin je spomenuo neefikasnu zabranu tokom svog učešća u diskusionom klubu Valdai u četvrtak, dok je razgovarao o ruskom napretku novih nuklearnih sistema za isporuku. Spomenuo je da su neki savjetnici tvrdili da se prava održivost nove platforme može u potpunosti pokazati samo kroz stvarnu detonaciju nuklearnog tereta.

„Nisam spreman da kažem da li treba da sprovedemo testove ili ne. Ali ponašajući se kao recipročno u odnosima sa SAD… to možemo učiniti”, rekao je on, govoreći o statusu CTBT-a. Međutim, Putin je naglasio da konačna odluka o sporazumu leži na Državnoj dumi.

Odgovarajući na Putinove i Volodinove izjave, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je u petak da ukoliko poslanici odluče da povuku međunarodnu obavezu Rusije, to ne znači automatski nastavak nuklearnog testiranja.

SAD su posljednji put izvele nuklearni test uživo 1992., dok su Rusija, tadašnji Sovjetski Savez, to učinile 1990. Putin je u više navrata upozorio da će Moskva, ako Washington prekrši de facto moratorij na testiranje, odgovoriti istom vrstom kako bi održala paritet u odvraćanju.

Nuklearni TestoviPeskovPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
6 mjeseci prije

Van teme ali blizu teme
Као резултат борби које је данас започео палестински покрет Хамас против Израела, палестинске снаге су заробиле више од 35 израелских војника и досељеника i превезле их у појас Газе. ТВ канал Ал-Хадатх је ово известио позивајући се на структуре Хамаса.

Раније је постало познато да су палестински милитанти извршили инвазију на израелску територију. Успели су да заузму израелску војну базу и успоставе контролу над најмање седам насеља на граници са појасом Газе.

Alex
6 mjeseci prije

Pa će testirati nuklearno naoružanje u Ukrajini?😆😆😆

tihobl
6 mjeseci prije

SAD su posljednji put izvele nuklearni test uživo 1992.

Sad neprekidno vrse testiranja. Testiraju cesce nego drug Kim.

Mrčikola
6 mjeseci prije

S obzirom na animozitet koji “zapadni svijet” pokazuje prema Rusiji, vježbe i simulacije nuklearnih napada na veće gradove svih ukrajinskih dobavljča oružja bi trebale postat svakodnevne, a snimkama simulacija, s pretpostavljenim gubicima nakon udara, bi trebalo preplavit sve dostupne “društvene mreže” i msm Rusije i svih ruskih saveznika i simpatizera…samo…pitanje je kakve su veze između ruskog vodstva i “zapadnih partnera” izvan ovoga što se pokazuje javnosti.

Ios
6 mjeseci prije

Pozrav svima,
želio bi da osobe koje komentiraju na ćirilici imaju u vidu da svi korisnici ovog portala ne poznaju to pismo, a kako ima solidan broj jako sadržajnih i dobrih komentara, mislim da bi svima bilo u interesu da dotični pišu na latinici kako bi ih cijela zajednica razumjela.

Max
6 mjeseci prije

nova utrka u naoružanju.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

E hebale ih te petarde 🤬 ! Uništiše okoliš sa tim hovnima 👎 👎 👎 . Što ga više imaš testirati , ženu svoju testirao – što ćeš saznati što već ne znaš ??!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI