Ruski šef sigurnosti imenuje “očigledne” korisnike pucanja plinovoda

Nikolaj Patrušev
16 komentara

SAD će imati ekonomsku korist od napada na gasovode Sjeverni tok i imaju evidenciju o gađanju energetske infrastrukture sabotažnim operacijama, rekao je šef ruskog Vijeća sigurnosti.

“Uglavnom od prvih minuta nakon što su se pojavile vijesti o eksplozijama… Zapad je pokrenuo aktivnu kampanju za pripisivanje krivice. Ali očigledno je da su primarni korisnik, pre svega u ekonomskom smislu, bile SAD”, ​​rekao je u petak Nikolaj Patrušev.

On je uporedio ovosedmični incident s napadom na naftnu infrastrukturu Nikaragve u Puerto Sandinu 1983. Tada su oficiri CIA-e, na bazi broda usidrenog u međunarodnim vodama, koordinirali napad komandosa koje su obučavali da se bore protiv vlade Sandinista, izvijestila je američka štampa u to vrijeme. Američka špijunska agencija je također obezbijedila glisere za raciju, objasnio je izvor CIA-e, prenosi Associated Press.

Operacija je bila dio “prljavog rata” Reaganove administracije protiv Nikaragve, što je kasnije dovelo do skandala Iran-Contras. CIA-ina tajna prodaja oružja Iranu za finansiranje latinoameričkih militanata razotkrivena je 1986.

Patrušev je to rekao na sastanku s kolegama sigurnosnim zvaničnicima iz bivših sovjetskih zemalja.

“Čini se da je neophodno koordinirati naše napore da razotkrijemo nalogodavce i izvršioce ovog zločina, dajući dobar primjer za efikasnu saradnju”, rekao je on svojim kolegama.

Napomenuo je da je cilj SAD-a “osiguranje strateške i ekonomske superiornosti nad alternativnim centrima moći” iako je saveznik Washingtona EU patio od njegove politike. SAD zamjenjuju ruski prirodni gas svojim skupljim tečnim prirodnim gasom, dok blok nastoji da odvoji svoju ekonomiju od ruskih izvora energije.

Curenje u dva gasovoda Sjeverni tok prvi put je otkriveno u ponedjeljak, kada je pritisak u podmorskim vezama koje povezuju Rusiju direktno s Njemačkom drastično opao. Cjevovodi su očigledno probijeni eksplozivom, a eksplozije su detektirali senzori zemljotresa u Švedskoj.

Moskva je incident nazvala međunarodnim terorističkim napadom na civilnu infrastrukturu, dok su ga neki zapadni zvaničnici opisali kao čin sabotaže.

Neki kritičari Rusije spekulisali su da je Moskva odlučila da digne u vazduh sopstvene gasne veze sa Njemačkom kako bi izvršila pritisak na EU.

Poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski zahvalio je SAD-u na incidentu, ali je kasnije izbrisao tvit, nazvavši njegovu impliciranu tvrdnju o umiješanosti Washingtona ličnom radnom teorijom.

PlinovodrusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

USA neće imati nikakve ekonomske koristi, jer ni u ovoj situaciji ne moze isporučiti dodatni LNG plin. Što vise ona, za razliku od Rusije i ostalih nema nikakav plin budući su energanti u rukama privatnih korpotacija. Dakle, ako se gleda motiv koristoljublja, korist imaju multinacionalne korporacije, a pogotovo Kina koja je udvostručila uvoz plina iz Rusije (što je minorno u odnosu na Sjeverne tokove), a istovremeno preprodaje zakupljeni LNG plin. Kina je inače prepolovila uvoz LNG u ovoj godini. Dakle, stvarno, tko ima korist?

Nekoime
1 godina prije

Mislim da su počinioci isti kao i napadači na WTC, samo su promijenili ime iz Al Quaida u Al Bakalar.

Krim
1 godina prije

Mi, naravno, vjerujemo Putinu, čak i ako kaže da je sunce zeleno

Max
1 godina prije

Prodat će svoj plin a Europu odvojiti of Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI