Ruski „Siria Express“ višestruko povećao tranzit u istočni Mediteran

Ivan Hurs
22 komentara

Ruska mornarica jača svoju pomorsku skupinu na sirijskoj obali. Prošlog tjedna je u to područje Sredozemnog mora poslan novi brod za elektroničko izviđanje „Ivan Hurs“.

Naime, ruski izviđački brod „Ivan Hurs“, projekta 18280, fotografiran je u subotu dok je prolazio kroz tjesnac Bospor, blizu turskog grada Istanbula, a potom je ušao u Sredozemno more, prenosi turski portalu Bosphorus Naval News, koji je objavio i fotografije prolaska.

Ovo je prva misija „Ivana Hursa“ na Sredozemlju, jer se izviđački brod ruskoj Crnomorskoj floti pridružio u prosincu 2018.

„Ivan Hurs“ je drugi brod spomenutog projekta, a predviđen je za pružanje komunikacija, upravljanje zapovjedništvom i kontrolom flote, provođenje radiotehničkih pregleda i pružanje pomoći u eventualnim elektronskim ratovima.

Kao špijunski brod također može pratiti komponente skupog američkog proturaketnog sustava „Aegis Ashore“, instaliranog u Europi.

Rusija ima nekoliko brodova raspoređenih u Sredozemlju i ima mornaričku bazu u sirijskoj luci Tartus, odakle provodi brojne operacije protiv terorističkih skupina u Siriji, poput ISIL-a i Al-Nusra Fronta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako će ruski ratni brodovi ostati u Sredozemnom moru sve dok postoji opasnost od terorizma. Ruska vojna prisutnost na Sredozemlju se uvijek smatrala porukom Sjedinjenim Državama i njihovim zapadnim saveznicima koji su u više navrata, pod lažnim izgovorom, prijetili napadom na Siriju.

“Dvinica-50” pun “nepoznatog tereta” prošao Bospor

Međutim, još više pozornosti je privukao pomoćni teretni brod „Dvinica-50″, koji je od početka ruska kampanje u Siriji bio „Siria Expressa“ ruske vojske, kako se kolokvijalno naziva stalni tranzit ruske vojne opreme, ali i slanje vojne opreme i tehnike sirijskoj vojsci. Zbog fotografija objavljenih pri prolasku kroz Bospor, stručnjaci su zaključili kako je brod „pun teškog tereta“ i da ne bi bilo ništa neobično da je prevezao velike količine tenkova i oklopnih vozila u rusku pomorsku bazu u lučkom gradu Tartus.

Iako bez potvrde ruskog ministarstva obrane, više portala i dnevnih listova je navelo da je Rusija je poslala veliku pošiljku borbenih tenkova u Siriju, kao dio vojne potpore arapskoj zemlji za borbu protiv terorističkih skupina.

Iako ovo nje potvrđeno, takav teret je prijeko potreban sirijskim snagama koje preuzimaju nadzor nad sjeveroistokom zemlje, snagama koje čiste istočna pustinjska područja od preostalih skupina „kalifata“ i, naravno, udarnim trupama koje su koncentrirane na granici „islamističkog rezervata“ Idlib.

Informacije izlaze na vidjelo dan nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vidi brod „Dvinica-50“ ruske Crnomorske flote, koji je ušao u vode Sredozemnog mora ispred Turske, a „mogući kurs bi bio sirijska luka Tartus“.

“Brod nosi vrlo težak teret”, navode stručnjaci koji su analizirali objavljene fotografije.

Nakon ove informacije se nagađa je li „Dvinica-50“ natovaren brojnim tenkovima, oklopnim vozilima i sofisticiranim oružjem, možda i ruskim topničkim sustavima velikog kalibra. Informacija što točno prevozi nema, ali upada u oči da je ovo drugi brod u kratkom razdoblju koji „pun tereta“ plovi ka istočnom Mediteranu.

Prošli tjedan primijećen je i ruski brod Azov 151, koji je, također pun tereta, prolazio tjesnac Bospor.

Slanje ruske vojne opreme u Siriju bi se podudaralo sa zajedničkim aktivnostima ruskih i sirijskih snaga u pokrajinama Hasaka i Raqqa, ali i s pojačanim napadima u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu terorista na sjeverozapadu arapske zemlje.

Ruska vlada je izrazila potporu ofenzivi na Idlib i odbacila pritiske zapadnih zemalja da spriječe djelovanje sirijske vojske u ovoj regiji, čije bi oslobađanje označilo kraj sukoba u arapskoj zemlji.

Sa svoje strane, vlada Bashara Al-Assada u Damasku je više puta istaknula svoju odlučnost da oslobodi svaki bosporcentimetar zemlje od terorističke prisutnosti.

Twitter/YorukIsik1 / Twitter/YorukIsik2

Dvinica-50Ivan Hurs
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nije Mediteran Rusija
4 godine prije

Vozi kuci … bas ne volimo ruske vojnike u nasem lepem moru

Saddam
4 godine prije

Koliko vidim HTS ima veliku ofenzivu na jugoistoku “zone”. I nikako ne mogu shvatiti što ima u tom Kabaniju? SAA ih napada doslovno mjesecima i ništa, jednom su došli do samog ulaza u grad i nakon toga se povukli.

Tvingo
4 godine prije

Na pomenutom brodu ima medžu ostalim veča količina tenkova t62.Bilo je na ruskim portalima više fotografija dopremanja pomenute tehnike željeznicom iz hranilišta u sibiru prema Rostovu na Donu.
https://vestnik-rm.ru/articles/blog-tankoveda-1945-stranicy-voennoj-istorii/rossiya-osucshestvlyaet-ocherednuyu-postavku-tankov-t-62m-dlya-sirijskoj-armii?utm_source=warfiles.ru

Suze Roni
4 godine prije

Oruzje stize i radi SAD okupacijskih snaga oko naftnih polja.To nece zavrsit bez obracuna.

Ivo
4 godine prije

Ne lupetaj, strategu.

Tvingo
4 godine prije

Oružje stiži pogotovo kao produžetak ovoga
https://youtu.be/meR75Aq3scA

Max
4 godine prije

Prijeko potrebna pojačanj u opremi iako će neki kolege reći da je to krš lili da ne postoji.

nessy
4 godine prije

Assad must go-on!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.