Ruski vojnici u Ukrajini hospitalizovani zbog teškog trovanja hemikalijama

Ruska vojska trovanje hemikalijama
27 komentara

Nekoliko ruskih vojnika koji su učestvovali u vojnoj operaciji u Ukrajini hospitalizovano je zbog teškog trovanja hemikalijama, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Tragovi botulinum toksina tipa B, koji je “organski otrov vještačkog porijekla”, otkriveni su u uzorcima uzetim od vojnika, saopštilo je ministarstvo, optužujući Kijev za “hemijski terorizam”.

Ruske trupe su “hospitalizovane sa znacima teškog trovanja” nakon što su 31. jula stacionirane u blizini sela Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti, navodi se u saopštenju.

„Režim Zelenskog je odobrio terorističke napade sa upotrebom otrovnih supstanci protiv ruskog osoblja i civila“ nakon niza vojnih poraza u Donbasu i drugim oblastima, insistiralo je ministarstvo.

Moskva planira da pošalje laboratorijske testove vojnika Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Botulinum toksin, koji se često naziva “čudotvornim otrovom”, jedna je od najotrovnijih bioloških supstanci poznatih nauci. Proizveden od bakterije Clostridium botulinum, blokira oslobađanje neurotransmitera acetilkolina, uzrokujući paralizu mišića.

Botulinski toksin tipa A koristi se u medicini u malim dozama posljednjih desetljeća, posebno za liječenje poremećaja karakteriziranih preaktivnim kretanjem mišića. Takođe je dobro poznat u kozmetologiji pod svojim skraćenim imenom, Botox.

Međutim, botulinum toksin predstavlja veliku prijetnju kao biološko oružje zbog svoje lakoće proizvodnje i distribucije, te visoke stope smrtnosti koja je rezultat trovanja. Oporavak je moguć tek nakon dužeg perioda intenzivne njege.

Kemijsko oružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Botulin se nalazi u starim, pokvarenim konzervama…
Vidjeli smo kako hrane ruske vojnike na frontu
Dakle, nista cudnoga

Lucija, prva
1 godina prije

“Botulizam je neuromuskularno otrovanje toksinom Clostridium botulinuma. Ako se toksin unese hranom, infekcija nije nužna za nastanak bolesti

C. botulinum stvara 7 antigenski različitih tipova neurotoksina, od kojih su 4 patogena za ljude—tipovi A, B, E, te rjeđe tip F. 

Mala je vjerojatnost da će antitoksin biti djelotvoran ako se primjeni nakon 72 h od pojave simptoma. 
Simptomi

Mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, često prethode neurološkim simptomima. Neurološki su simptomi karakteristično obostrani i simetrični, a počinju zahvaćenošću moždanih živaca, nakon čega slijedi silazna slabost ili paraliza. Uobičajeni početni simptomi i znakovi su suhoća usta, dvoslike, ptoza, gubitak akomodacije i smanjenje ili potpuni gubitak pupilarnog refleksa na svjetlo. Razvijaju se bulbarni simptomi (disartrija, disfagija, disfonija…
Glavna komplikacija je respiratorna insuficijencija zbog paralize ošita ili plućnih infekcija.”

eks
1 godina prije

Amerikanci i Englezi su sada direktni učesnici u vojnim operacijama. Ameri ne smeju dozvoliti pobedu Rusije, jer to ruši njihov kredibilitet, a to je neminovno. Zato sve više primenjuju metode podlosti i zločina . Ameri imaju bojne otrove, biološko oružje , a Ukri su tu za pokriće. Upotreba termina “američki plaćenici” je pokriće za direktno učešće regularnih amričkih vojnika i specijalaca. Isto važi i za Engleze.

Vojni analitičar
1 godina prije

Režim Zelenskog? Možda se varam, ali sve više mi se po glavi ota misao da iza ovakivh slučajeva trovanja, napada na nuklearku i zarobljenički kamp ili napada i terorističkih akcija na ruskom teritoriju i Krimu ne stoji režim Zelenskog nego strani isključivo NATO plaćenici. Jako sumnjam da sami Ukrajinci, kakvi god glupi i indoktrinirani bili grantiraju nuklearku ili bacaju bojne otrove po vlastitoj zemlji, rukuju dronovima nad Krimom ili raketama u Odesi i HIMARSIMA u Donbasu i Mikolajevu ili podmeću eksplozivne naprave po automobilima Putinovih podržavatelja u Rusiji.

Rudar
1 godina prije

Ništa tu nije čudno, kada neka država nije u nikakvom sukobu 10-20+ godina tada krene opuštanje, u vojsku se zapošljava podobne, rodijake političara, totalno nesposobne za ikakav ozbiljan posao, nije Rusija izuzetak, iste muke i njih muće a sada neka se zbroje, sastave i pokušaju raditi kako treba. Teško je ali situacija nije nimalo bezazlena.

Max
1 godina prije

Izuzetno podmuklo kao moja mater.

tihobl
1 godina prije

Juce su se ukri hvalili kao su polupali rusima aerodrom na Krimu. Prvo se oglasilo okolno stanovnistvo da nista nisu culi. Pa su snimali i nikakvog dima nije bilo nad aerodromom. Pa su rusi objavili snimke aerodroma na kome nema nikakvih tragova stete. Pa se oglasio Avakov i napisao da su glupo izgubili 6 dronova, a da je jedina steta nastala padom drona na krov vojne komande na Krimu. A to je ovde prikazno kao veliki uspjeh ukropa. Britance je uhvatio ocaj, jer ne postizu nikakve vojne uspjehe. Sad i minorne dogadjaje prestavlaju kao velike uspjehe. Tako je bilo i sa gadjanjima mostova, a oni su i dalje u funkciji, saobracaj ide preko njih, i vojni i civilni, a preko pontonskog mosta pored ne ide niko. A ni rijeci o teskim gubitcima koje trpe svakog dana. Eto juce su izgubili Zajcevo i Dacu, dva sela na preiferiji Gorilovke, iz kojeg… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“botulinum or botulinum toxin.

Several countries developed botulinum toxin as aerosol weapons in the past. Animal models suggest that inhaling 0.7-0.9 µg of aerosolized botulinum toxin would be enough to kill a standard weight person (70 kg or 154 lbs).”

Obratite pažnju: 0.7 mikrograma ubija.

Lucija, prva
1 godina prije

Vidim da moram ovo napisati: ovo je najotrovnija stvar poznata ljudima.

K tome, nema mirisa, niti iritira prilikom udisanja.

“Assuming an average weight of 70 kg each of 5.6 billion people, only 39.2 g of pure BoNT would be sufficient to eradicate humankind22.

Botulinum toxins, if prepared as an aerosol, have the potential to be potent biological weapons. One gram of an aerosolized botulism toxin is enough to kill about a million people, and a human toxic dose is on the order of a billionth of a gram.”

Dakle, manje od 4 grama može potrovati 5,6 milijardi.

Jedan, 1 gram, botulina u aerosolu može pobiti milijun ljudi.

Lucija, prva
1 godina prije

Ja bih.
Jer mogu to napraviti nekom drugom.
Jedan dron može nositi dovoljno toga da pomlati cijelu planetu. 4 grama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI