SAD bombardovale položaje al-Qaede sjeverno od Idliba

avion F-16

Sjedinjene Države su potvrdile da je izveden napad protiv terorističke grupe al-Qaeda  u blizini  sirijskog grada Idliba.

“Ova operacija je bila usmjerena na čelnike AQ-S odgovorne za napade koji prijete američkim građanima, našim partnerima i nevinim civilima,” izjavio je  potpukovnik Earl Brovn, portparol američke Centralne komande (CENTCOM).

Prema Braunu, napad je izveden na objekat smješten sjeverno od Idliba.

“Uklanjanje ovog objekta će dodatno degradirati njihovu sposobnost da izvode buduće napade i destabilizuju region”, rekao je.

Istakao je da “sjeverozapad Sirije ostaje sigurno utočište gdje” militanti “aktivno koordinišu terorističke aktivnosti u cijeloj regiji i na zapadu.”

“Sa našim saveznicima i partnerima, i dalje ćemo sprovoditi slične udare po ekstremistima kako bi im sprečili upotrebu Sirije kao sigurnog utočišta”, dodao je.

Ranije tokom dana, televizijski kanal Al Maiadeen javio je da je koalicija predvođena SAD-om ispalila rakete u sjedište ekstremističke grupe Horas al-Din smještene izvan Idliba. Kanal je rekao da je u tom napadu ubijeno više od 40 militanata i komandanata na terenu.

Prekid vatre stupio je na snagu u Idlibu u šest sati ujutro. Komanda sirijske vojske upozorila je u subotu da su, pristajući na primirje, zadržali pravo da se osvete za bilo kakvo kršenje primirja od strane terorista. Republičke oružane snage prestale su jednostrano boriti se u Idlibu 2. avgusta. Međutim, nakon što su militanti prekršili primirje, trupe su nastavile neprijateljstva 5. avgusta.

Idlib je jedina velika sirijska regija koju još uvek kontrolišu ilegalne oružane grupe. Teroristička grupa Jabhat al- uglavnom ima kontrolu nad regionom. Sjeverna zona deeskalacije uspostavljena je u Idlibu 2017. godine kako bi dala utočište militantima i njihovim porodicama koji nerado dobrovoljno predaju oružje. Zona pokriva pokrajinu Idlib i područja pokrajina Aleppo i Hama.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
alfa33
Gost
alfa33

Hm,kakvo je vrijeme došlo da ameri svoje saveznike bombardiraju,odmah se moraju ispričati za napad,i omogućit im najbolje medicinske usluge o njihovom trošku….kao i do sada…..

Fidel
Gost
Fidel

Uklanjanje dokaza !

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Sad će portparol Pentagona izaći sa snimcima uništenog bagera i vučnog vozila kao u slučaju Isila.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Vau pa i ameri su tamo protiv njih i djeluju. Neprocjenjivo.

oxi
Gost
oxi

Kako stvari stoje izgleda da su među ostalim likvidirali i al-Jolanija.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Nisu to čista posla !
Rasmunssen iz Osla .

Z.A.
Gost
Z.A.

Koja je ovo enigma kako i s kojim pravom djeluju Amerikanci u zoni pod Ruskom,Iranskom i Sirijskom odgovornosti. Amerikanci su Sirijske avione obarali i za najmanje narusavanje njihove zone.

xyx
Gost
xyx

Možda ne postoji nijedna druga osim USA zone odgovornosti?Ove druge su samo privremene i ukidaju se kad BB naredi.
Ja ne razumin kako nitko ne pogleda listu vojnih buđeta .Tamo sve piše.USA ima kao i svih drugih 10 država iza nje,ZAJEDNO.To pomnožimo sa 10,20 ,30 godina..I dobijemo sliku.

Max
Gost
Max

Tuče majka svoje čedo.

Stribor Panov
Gost
Stribor Panov

Jedva čekam reakciju glasnogovornika “Bijelih kaciga” iz Londona !!!
#Kako javlja Sirijski Opservatorij za ljudska prava# ; U Američkom humanitarnom bombardiranju nije bilo žrtava, dapače u rodilištu su na svijet došla tri nova Jihadista.
Ovim putem ih molimo da usput bace i štogod dolara jer nam ponestaje vramena , prosora i Jihadista za humanitarni rad.

samo tako
Gost
samo tako

Dovraga, usranci sprovode naređenja Assada 😊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik