SAD će braniti Poljsku u slučaju napada

Poljska vojska
85 komentara

Washington će braniti Poljsku u slučaju napada iz inostranstva, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, komentarišući glasine da su borci privatne vojne kompanije Wagner koji su trenutno stacionirani u Bjelorusiji željeli da “odu na turneju” u susjednu državu .

Tokom dnevnog brifinga za novinare, Miller je upitan o izjavama bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je tvrdio da su članovi Wagnera željni da se obračunaju sa onima koji su Ukrajini davali oružje i sugerisao da bi mogli “otići na turneju u Varšavu” .

„Ne znam koliko biste trebali čitati to“, rekao je Miller. „Samo bih ponovio da je naš savez sa Poljskom jak. Poljska je, naravno, članica NATO-a i mi ćemo braniti, ako bude potrebno, svaki pedalj teritorije NATO-a.”

Nekoliko hiljada Wagnerovih boraca preselilo se u Bjelorusiju u posljednjih mjesec dana nakon njihove neuspjele pobune u Rusiji, koja je okončana uz Lukašenkovo ​​posredovanje. Bjeloruski lider, koji je posjetio Moskvu tokom vikenda, rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu da je “zabrinut” njihovom očiglednom željom da pređu u Poljsku. Lukašenko je posebno spomenuo Rzeszow, čvorište za napore NATO-a za snabdijevanje Ukrajine oružjem, municijom, opremom i popravkama.

Putin je prošle sedmice rekao da će svaki napad na Bjelorusiju iz Poljske biti tretiran kao napad na samu Rusiju. Moskva i Minsk imaju odbrambeni pakt, a ruske trupe su stacionirane u Bjelorusiji. Rusija je prošlog mjeseca također rasporedila nuklearne bojeve glave u Bjelorusiju, navodeći tekuće tenzije s NATO-om oko Ukrajine. Ruski predsjednik je sugerirao da Varšava sastavlja “koaliciju” s Litvanijom kako bi zauzela dijelove zapadne Ukrajine pod krinkom održavanja mira, te da bi neki u Kijevu mogli sarađivati ​​na ovom projektu. Poljski zvaničnici negirali su bilo kakve planove za okupaciju ukrajinske teritorije.

Dio teritorije koji trenutno pripada Ukrajini, Bjelorusiji i Litvaniji držala je Poljska između 1919. i 1939. Ove “istočne granice” su ustupljene SSSR-u na kraju Drugog svjetskog rata u zamjenu za istočnu Prusku, Pomeraniju i Šleziju, iz kojih su lokalni Nijemci deportovani.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki bio je ljut na Putinov opis trenutne zapadne granice Poljske kao „Staljinov poklon“. On je pokojnog sovjetskog lidera osudio kao “ratnog zločinca” i obećao da će pozvati ruskog ambasadora u znak protesta.

Varšava je početkom jula pojačala svoje vojno prisustvo duž granice sa Bjelorusijom, navodeći prijetnju od Wagnera. Ministar odbrane Mariusz Blaszczak najavio je u ponedjeljak stvaranje nove jedinice koja će biti stacionirana u blizini granice s Litvanijom u takozvanom Suwalki jazu, koji odvaja Bjelorusiju od ruske eksklave Baltičkog mora, Kalinjingrada.

BjelorusijaPoljskarusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
9 mjeseci prije

A ja tvrdim da neće Amerikanci ginuti za Poljake.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Psihološke igre Rusa i Bjelorusa sa NATO i Poljskom.

Naravno da neće napasti Poljsku, ali drže Poljake u strahu.

Kada pogledate Poljsku na mapi, uvidjet ćete da ona graniči na istoku sa Ukrajinom i Bjelorusijom, i – osim male granice sa ruskom enklavom Kalinjingrad na sjeveru – de facto nemaju granice sa Rusijom.
Sada imaju rat na čitavoj jugoistočnoj strani svoje granice gdje je Ukrajina, a ulaskom Bjelorusije u rat, imali bi i čitavu sjeveroistočnu granicu.

Poljacima na ovaj način poručuju da se smire sa ratnim fanfarama i naoružavanjem Ukrajine, da nisu nedodirljivi.

Ana
9 mjeseci prije

Ajme onome koga brani.NATO

Adriana
9 mjeseci prije

SAD će braniti Poljsku u slučaju napada. Čijeg napada? Poljske na Bjelorusiju? Poljske na Rusiju? Ostali slučajevi su donekle jasni po povelji NATO.

Sir Oliver
9 mjeseci prije

Ko vjeruje da će SAD braniti Poljsku?

Darko
9 mjeseci prije

Ma jel, a to što Poljska s oružjem i ljudstvom napada Rusiju a Rusija bi valjda trebala pitati olinjalog majmuna Bidena smije li uzvratiti. Ja da sam na mjestu Putina već bi se dimilo u svim zemljama koje su slale oružje i ljude ukrajinskim fašistima, a Washingtona više ne bi bilo..

NOVI STARI
9 mjeseci prije

koji im je k.rec? već dva tjedna su im pune gaće zbog 10000 Wagnerovaca!???

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Kako će ih braniti, sa nuklearkama ili će slati hibera, mladena i takve?

Auslender
9 mjeseci prije

Oće oće…

Mirro
9 mjeseci prije

A sto ako Poljska prva nekog napane? U tom slucaju cemo imati situaciju kao kad je Numibia prva napala Kartagu a onda je Rim udario na Kartagu zato jer se branila. Poljska se zeli teritorijalno siriti i ima svoje nacionalne interese koji su predatorski. Rusija, Ukrajina I Zelenski uopce nisi zelili rat, to je pokazao preliminarni sporazum u Istanbulu. Rat je nametnuo NATO pakt

borjana
9 mjeseci prije

Nevezano uz temu. Putin potpisao zakon o digitalnoj rublji. Ali… tamo se kaže da za razliku od ostale digitalne valute, ruska digitalna valuta, bar za sada, neće biti obvezna, a “što je od iznimnog značaja”. Ali je također i od iznimnog značaja za napomenuti kao nespornu činjenicu, kako će biti ubuduće i koliko dugo će to “bar za sada” biti na snazi, ostaje za vidjeti. U proglašenju bilo kakve izvanredne situacije može biti zakonski uvedena u roku od 24 sata ili nekom “normalnom” procedurom na jedan izvjestan vremenski period od 1-2 godine, posve nebitno. Sa nekim manjim odstupanjima od dinamike izvršenja, polako ali sigurno zaživljava vrli, dobri svijet po obznanjenom radu klausa švaba kao jedan vec davno začet i zamišljen projekat koji će naistrag razvojem tehnologije dovesti do njegove konačne sprovedbe. Kako sada stvari na globalnoj razini stoje, za sada je let u smjeru toga vrlog i novog svijeta jako… Čitaj više »

Amater
9 mjeseci prije

SAD vise ne može obraniti ni samu sebe pa se pokušava obraniti u tuđem dvorištu … sa Amerikom kakvu pamtimo iz dvadesetog stoljeća je definitivno gotovo … još uvjek moćna ali svakako ne dovoljno da bi vladala kao prije

Ivan
9 mjeseci prije

Zalim samo sto u W2W Hitler nije napao Ameriku umjesto sto je napao Rusiju. To mu je bila velika takticka pogreska i ne bi dans Amerikanci ovako srali po cijelom svijetu.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Ameri će branit Poljsku, da, naravno! Sa prodanim oružjem, tehnikom, streljivom i NATO saveznicima .

šparoga
9 mjeseci prije

a ako Polonjezi budu napadnuti iz nutra (recimo dobe proljev ili ti sraćku) hoće li i tada USranci
uza-braniti Polandriju???

šparoga
9 mjeseci prije

ma vidi ti te Polske rambo-ide, svi nose sunčane naočale kao da idu na ljetni odmor ili zimsko skijanje, divota od advantura turizma!!!

zoran
9 mjeseci prije

Pa kako je branila i ukraajinu, zna se rezultat.

Max
9 mjeseci prije

Otvara se novo bojište.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Braniće, hoće…glasnim lajanjem na Rusiju.

Ringo Star
9 mjeseci prije

Nije NATO teritorija Marmunu

Bruno
9 mjeseci prije

Na Pigalle – u (Pariz četvrt s prostitutkama) kao što je Hrvatsku branio hrabi hrvatski bojovnik Plenković

Cigo
9 mjeseci prije

U Kongresu je prije par dan izglasan akt po kojem čim dođe do primjene članka 25. NATOa SAD automatski objavljuje rat toj zemlji. Prema tome, tema članka više mije relevantna.

abc
9 mjeseci prije

Tako se je obečavalo i Ukrajincima.

Motorola
9 mjeseci prije

Ameri Poljake navlače u rat na isti način kao i Ukrajince. Znači da Ukrjainaca polako ponestaje. Sad dolaze na red Poljaci i baltiki. A iza njih dolaze na red skandinavci, Turci i Balkanci.

Prazni džepovi
9 mjeseci prije

Ha ha ha ha oće je obranit ka i 45- e

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI