SAD će osnovati Zapadni pakt, i pokrenuti će daljnja ograničenja kako bi se, usred trgovačkog rata, suprotstavili Pekingu i njegovim nasrtajima

SAD trgovinski rat sa Kinom
7 komentara

Koalicija zapadnih država trebala bi udružiti snage radi suprotstavljanja mjerama kineske vlade, nastale usred prijepornog trgovinskog rata Washingtona s Pekingom, koji je ozbiljno pogodio brojne globalne tvrtke i entitete.

Washington bi trebao formirati skupinu Zapadnih država čiji je cilj suprotstavljanje mjerama osvete, proizašle iz kineske “snažne ekonomske prisile”, izjavili su u ponedjeljak neimenovani dužnosnici pri Trumpovoj administraciji za Wall Street Journal.

Zemlje bi podržale pomoć svim članicama koalicije pogođenim recipročnim mjerama Pekinga u tekućem američkom trgovinskom ratu, koji traje između SAD-a Kine.

Oblici pomoći uključuju suzbijanje potencijalnih zabrana trgovine ili carina na strane proizvode. Naglasak na ovakvim odlukama dodatno je stavljen nakon što je Kina Australiji nametnula protu-carine u pogledu poljoprivrednih proizvoda, poput ječma, govedine i vina, između ostalog.

Bijela kuća također razmišlja o zabrani uvoza iz kineske autonomne regije Xinjiang Uyghur, pozivajući se na navode o kršenju ljudskih prava koji su odjeknuli u sličnim potezima ove godine.

Daljnje mjere uključuju stavljanje na crnu listu ”Semiconductor Manufacturing International Corp” (SMIC), tvrtke sa sjedištem u Šangaju, kao i brojne druge.

„Kina pokušava nametnuti zemljama svoje sankcije snažnom ekonomskom prisilom. Zapad mora stvoriti sustav skupnog apsorbiranja ekonomske kazne, koja je proizašla iz kineske prisilne diplomacije i nadoknaditi gubitke,” rekao je visoki dužnosnik, a citirao ga je WSJ.

No, pitanja može li Trumpov tim za nacionalnu sigurnost kršiti pravila Svjetske trgovinske organizacije, što dovodi do toga da rješavanje sporova traje godinama, odgovor glasi:

„Mislim da ni kod SAD-a ni kod drugih savezničkih zemalja vlade nisu te koje određuju ponašanje privatnog sektora, kao ni kupovinu; tako da vam ostavljaju carine, što je pomalo kontraproduktivno, jer bi carine samo povećale troškove u savezničkim zemljama“, napisao je u izvješću Stephen Kirchner, direktor programa trgovine i ulaganja na Studijskom centru Ujedinjenih država Sveučilišta u Sydneyu.

Trumpova administracija pooštrava američko-kinesku napetost u trgovinskom ratu

Ova je vijest nastala u vrijeme kada je Trumpova administracija najavila da će svoja nova ograničenja nametnuti za 89 kineskih zrakoplovnih tvrtki i 28 ruskih entiteta, zbog optužbi za njihovu povezanost s kineskom vojskom, ali bez predstavljanja dokaza za te tvrdnje, navodi se u izvještajima.

Tvrtke na koje se primjenjuju nova pravila uključuju Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC), Kinesku zrakoplovnu industriju (AVIC), ruskog proizvođača aviona Irkut i mnoge druge.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je brojne izvršne naredbe kojima se kineskim tehnološkim firmama zabranjuje pristup ključnim tehnologijama proizvedenim u SAD-u, uključujući poluvodiče, softver i druge komponente.

Peking je u svom petogodišnjem planu, objavljenom u listopadu odgovorio izjavom da će trebati pojačati napore za razvoj samodostatnosti u ključnim tehnologijama poput procesora, zelene infrastrukture, pametnih gradova, umjetne inteligencije i mnogih drugih.

Očekuje se da će Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa donijeti Zakon o kontroli izvoza, koji će za fokus imati tehnologije i komponente od tvrtki koje trguju s kineskim tvrtkama, koje ovise o stranim ulaganjima.

Pakt između Washingtona i Londona potpisan je u rujnu, kako bi se suprotstavio ”represivnoj” politici Kine. Pakt nastaje usred uspona zemlje kao globalnog tehnološkog lidera, rekao je tada američki glavni tehnološki direktor Michael Kratsios.

Washington je također najavio da će se iz sličnih razloga pridružiti Kanadskom globalnom partnerstvu za umjetnu inteligenciju (GPAI), rekavši da bi taj pakt označio ”važan način kontrole” Pekinga.

kinaSADSMICZapadni pakt
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Leine
3 godine prije

Bilo je i vrijeme da počme naplata za koronu.

3 godine prije zadnji put uredio Leine
hiber
3 godine prije

Ha, bivši službenici za mjesec i pol dana.

nekoime
3 godine prije

Opet bi tuđa djeca trebala ginuti kako bankarima ne bi pala dobit.

3 godine prije zadnji put uredio nekoime
Dokurčilomi
3 godine prije

Tržišna ekonomija i slobodna trgovina važe samo ako se kupuje američko i po američkim uvjetima. Za sve drugo slijedi nasilno uvođenje demokracije.

cibo
3 godine prije

Amerika te dobro zvizne i to zamota u svoje retotike..
Zar Americi treba opravdanje za nekog napasti.

sobravia
3 godine prije

Lopovima i podlacima se vraća istom mjerom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI