fbpx

SAD će “Turskoj u inat” njihove F-35 prodati Grčkoj, Poljskoj i Rumunjskoj

F-35 - Eskadrila

Sjedinjene Države traže nove kupce za stealth borbene zrakoplove pete generacije F-35 i čini se da su ih našli u Europi. Kako je izvijestio Reuters, viceadmiral Mathias Winter, šef ureda Pentagona koji nadzire program JSF, izjavio je 3. travnja u Kongresu da će Poljska, Grčka i Rumunjska biti zainteresirane za kupnju Lockheed Martinovog zrakoplova.

Vijest koja proizlazi iz zimskog izvješća u kojem se navodi da bi se stopa proizvodnje F-35 mogla usporiti ako se Turska efektivno isključi iz programa, a to bi se moglo dogoditi zbog odluke koju je prošlog ponedjeljka donio Pentagon da blokira prodaju zrakoplova Ankari. Turska proizvodi neke od temeljnih komponenti za upravljanje zrakoplovom i nakon turskog izbora da nastavi kupnju ruskih sustava S-400 proizvodnja u Turskoj će se vjerojatno obustaviti.

Novi kupci za F-35

Reuters citira Pentagon da su Poljska, Rumunjska i Grčka, dugogodišnji suparnik Turske, izrazili veliko zanimanje za zrakoplove F-35, uz Španjolsku i Singapur, koji su već pregovarali sa Sjedinjenim Državama za početnu kupnju 4 zrakoplova, plus opcija za još osam, ali govori se i o Finskoj, Švicarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ako nove narudžbe doista stignu, F-35 je izravni kandidat da postane “borbeni zrakoplov NATO pakta” par excellence, kao što je bio F-16 ’80-ih.  Belgija je u stvari u listopadu prošle godine potpisala ugovor vrijedan 6,5 milijardi dolara za kupnju 34 F-35As koji će zamijeniti 54 zrakoplova F-16, trenutno u uporabi.

Tom je prigodom američki F-35 pobijedio na natječaju europske zrakoplove Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale.

Pentagon navodi kako F-35 predstavlja potpuno revolucionarnu platformu, ne toliko zbog karakteristika “nevidljivosti”, koje su danas poznate najmanje 30 godina, već zbog svoje sposobnosti da integrira različite sustave upravljanje resursima bojnog polja u realnom vremenu koje pilotu omogućavaju da ima “svijest o situaciji” na bojnom polju koja nikad prije nije viđena.

Poruka za Tursku?

Izvješće admirala Wintera Kongresu dolazi nekoliko dana nakon vijesti o “blokadi” prodaje F-35 Turskoj i iz tog razloga bi to mogla biti poruka Ankari koja sugerira da će program doprinosa Turske, ako se otkaže, usporiti proizvodnju zrakoplova između 45 i 90 dana.

Turska je doista uključena u program u vrijednosti od oko 12 milijardi dolara i osigurava opskrbu dijelova zrakoplova za cijelu flotu F-35 koji su prisutni u različitim zračnim snagama svijeta.

Glavni dobavljači iz Turske su kompanije  Alp Aviation, Ayesaş, Kale Aerospace, Kale Pratt & Whitney i TAI. Posebno za središnji dio trupa s kompozitnim i metalnim materijalima, potom zbog proizvodnje omotača za dovod zraka motora i nosače za oružja zrak-zemlja koje izrađuje TAI. Turska proizvodi stražnji dio motora F135, nikal-titanijske diskove i druge strukturne dijelovi, što radi tvrtka Alp Aviation. Panoramski prikaz putničkog prostora i dijelovi daljinskog sučelja za rakete zrak-zrak su iz tvrtke Ayesaş, a ostali dijelovi trupa i konstrukcije krila iz Kale Aerospacea, dok su neke druge komponente motora F135 iz tvornice Kale Pratt & Whitney, lokalne podružnice poznate američke tvornice zrakoplovnih motora.

Sveukupno, Turska proizvodi oko 7% zrakoplova i ako se potvrdi njeno isključenje, proizvodni konzorcij bi trebao potražiti nove dobavljače. To bi s jedne strane usporilo proizvodnju u prvih nekoliko mjeseci, ali bi s druge strane predstavljalo priliku za druge sudionike programa, kao što je Italija, koja ima jedan od dva proizvodna centra za F-35 u blizini Novare, a drugi, zajednički, u Nagoyi u Japanu.

Od Turske do Grčke

100 zrakoplova za Tursku, koji bi se trebali isporučiti prvi, mogli bi završiti u Poljskoj, Rumunjskoj i Grčkoj, što prema stručnjacima stvara nervozu u Ankari, koja se u vojnoj snazi uvijek uspoređivala s Atenom.

Osim što predstavlja udarac lokalnoj industriji, koja bi izgubila ne samo narudžbe, nego i priliku da usavrši svoje znanje o budućem razvoju F-35, Turska bi se morala vratiti drugim zrakoplovima jednake ili niže učinkovitosti, a na tržištu ih je vrlo malo.

Ponude su ruski Su-57 i kineski J-20 ili J-31. Ankara u ovom slučaju ima mali hendikep, jer prema američkim izvorima ni Rusija ni Kina ne bi bile voljne ustupiti tehnologiju ili ugovore o partnerstvu za zajedničku proizvodnju svojih zrakoplova.

U međuvremenu, Pentagon računa da će Turska promijeniti mišljenje kada vidi F-35 u akciji “gotovo kod kuće”. Naime, počela je vježba “Iniochos 2019” koja se provodi u zračnoj bazi Andravida na Peloponezu. U vježbi, osim američkog zrakoplovstva, sudjeluje Izrael sa svojim F-16 i Ujedinjeni Arapski Emirati sa svojim zrakoplovima “Mirage 2000”, te Italija sa šest “Tornada” i šest F-35A talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Reuters

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
132 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Rumunjska , Grčka, Poljska kupuju F-35 a nemaju doslovno za svoj narod… Ajde da se javila Danska, Švedska , Njemačka , ali ovi smjepno…

Baš će se narod usrećiti sa eskadrilom tih preskupih aviona , koji u većem ratu ne donose prevagu, a manjih neće biti…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Busola

ako se dogodi da s300 ili s400 snimi odraz (elektronski potpis) f35 bez dodatnih reflektora koji maskiraju odraz(uvećavaju ga)
onda će f35 za ruse biti glineni golub
kojem je pokislo perje
zbog toga je usa nervozna

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Šok

Nigdje, kao na ovom mjestu do sada nisam naletio na toliko izrečenih iliti napisanih gluposti i to se uvjek ponavlja, kada daju ovakav članak o avionu F 35 na ovom portalu. Te “leteća cigla”, pa “nevrijedni krš”, “beskorisni avioni čija je vrijednost nula” i još mnogo takvih naziva koje ovdje iznose ti “generali iz fotelja” A najveća glupost je kad neki navedu tobožnje razvojne troškove za ova tri tipa aviona F35 A, B, i C, varijante. koji su samo nekoliko slični izvana, dok su to u stvari, što se unutrašnjeg ustrojstva tiče, tri potpuno razlličita tipa aviona! Pa zar vi salonski stratezi i sveznalice, stvarno mislite, da su Izraelci, koje inače posjeduju jedno od najboljih ratnih zrakoplovstava svijetu a isto vrijedi i za njihove pilote, potpuno ludi, kad su odlučili, da nabave taj avion!? po nekim vjestima, oni su dobili pravi ratni leteći stroj, s kojim rade sve ono što prije nisu mogli ni sanjati, postoje podaci, da na tim avionima lete po cijelom bliskom istoku a sigurno ni Sirija nije od toga izuzeta aRusi i Asadovci mogu samo zuriti u naizgled prazno nebo i kasnije tvrditi, da su odbili njihove napade! Malo morgen onl odbiju napad, tek, kad Jude… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Ministar Ugroza, jesi to ti?! Pa, da, tko bi drugi bio! Izjave o cudu zvanom F-35 dali piloti USAF hrvatskog porjekla, vjerojatno isti su i clanovi HDZ USA haha???

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Mali mišu, poslovica kaže, prvo ispeci pa onda reci! A sve što ti izjavljuješ nije pečeno negoli još sirovo i neukusno!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Sumnjam da je ugroza i čuo za f35.
Evo, skromno, svima nama bi trebalo 10 su22 i, opet skromno, 6 su27

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Hahah…. pukao si. Najbolje mi je ovo za Udbinu i luku na Jadranu. Kao, ameri bi nas baš pitali da im treba. Još bi im mi plaćali što to koriste. E bedaka…

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Ivo

Traže Ameri od nas gradnju LNG terminala, i to našim novcem. I onda ministar Ćorić (inače ekonomist), kaže da će se graditi, bio isplativ ili ne… Horvatistan!

lala
Gost
lala
1 godina prije
Reply to  palermo

Ista smo i mi hovna u Srbistanu. Naši političari se bratski trude da prevaziđu jedni druge u pljački a mi, raja, u jedenju hovana.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Tako je!
Zivija govornik!
Kad bude vreme da osvetimo SFRJ cemo bombardovat Udbinu. Jer je italijane nekako tesko mrzeti. Mislim, spageti, Sofija Loren, i sve to. Ali izdajnike… 😉

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Nemoj, bolan, pokusati sa tim niskim forama.
Mi, komunisti, stojimo iznad toga.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Oli je glavna baza NATO-avijacije u Udbini?
Stra cemo kad se budemo pokusali otarasiti jenkija?
Baciti cvece na nju? :/

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Ti komunist? Valjda ljotićevac… Nemoj mi samo reći da su Martić, Mladić, Karadžić i Milošević širili bratstvo i jedinstvo i čuvali Jugoslaviju

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Nije 12 nego 14 MiGova i služe za kontrolu vazdušnog prostora, Srbiji treba jača avijacija jedino u slučaju napada Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Dejan

Srbi ustvari ni sami ne znaju, koliko imaju tih aviona. nešto su dobili od Rusije, nešto od Bjelorusije, a nešto su imali još iz bivše Yuge, pa je sad pitanjene koliki broj ih imaju, negoli koliko ih od tog broja može uopće letjeti!Oa tri iz bivše Yuge su po nekim vjestima u tako slabom stanju, da ih se više ne isplati obnavljati!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

U bilo kom slucaju, vise nego ona dva MIG-21 padavicara Republike Hrvatske.
Ne, ovo nije srpsko trollovanje, samo antitrollovanje „domoljubnom“ trollu.

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Mozda ali izraelci nece da idu preko neke sirije sa ovim samo gadaju iz daleka neka idu do irana pa da jih vidim ako imaju muda

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

A šta to Židovi rade s F-35, a nisu radili s F-16?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

m.ivanisevic
Preneseno:
“According to the report, the Israeli F-35 stealth fighters entered eastern Syria from western Iraq on the night of March 27th.

Prior to entering Iraqi airspace, the Israeli F-35s allegedly traveled from their home base to neighboring Jordan, the Debka report stated.

Once the Israeli Air Force reached the Aleppo Governorate, the Syrian air defense units allegedly fired its newly acquired S-300 missiles towards the enemy aircraft.

However, the Debka report claims that the Syrian air defense units were unable to hit the Israeli F-35s during the bombing of Aleppo on the evening of March 27th.

Despite these claims, a source from the Syrian military told Al-Masdar shortly after the attack that their forces attempted to intercept the enemy projectiles using their S-200

citing the Israeli Debka publication.by MilitaryArms.Ru.”

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Šok

Ivaniševiću, je li ti sad malo jasnije!?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok
Uz dužno poštovanje, Debka je omiljeno glasilo izvjesnih izraelskih struktura.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

onaj najgl…….veći Dalton
“Uz dužno poštovanje, Debka je …”

dali je točno ili nije to što je objavljeno
znaju izraelci, rusi i iranci
osim toga rusi su je citirali i nisu opovrgnuli

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Šok

Pa sta bi trebalo? Na svaki glupi clanak da Rusi odgovaraju i demantiraju?

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije

ma dobro je dok ne navede Ritu Kratz kao izvor.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Nigdje na ovom portalu nisam naišao na gluplji članak od tvoga.kažeš američko-talijanski odnosi se zaoštravaju i tu je naša šansa.jesi li se zapitao zašto su se odnosi dva 50-60-ogodišnja prijatelja zaoštrili,i zašto bi mi bili u boljoj poziciji od talijana,7-8 ekonomske sile?e moj đugašvili,ne znaš ti kakoje to imati 15-20 000 amerikanaca u tvojoj zemlji,a ne odgovaraju zakonima tvoje zemlje,što bdw u slučaju hrvatske može biti i prednost,ali ipak,država koja nema suverenost na svom teritoriju je k….. od države

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

fućka se džugiju za suverenitet, dok mu daju za sendvič.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

@Dzugavsili, tako je ‘vrhunska’ ‘masina’, koja je koliko ono puta ‘prizemljena’ zbog ‘grscica’. A ‘nevidljiva’ ‘farba’ ‘traje’ jedva jedan borbeni let, ako i toliko. I sta u ratnim uslovima, odleti, obavi zadatak, ako, vrati se i ‘izbacen je iz stroja’ na koliko? Dok ga ‘prefarbaju’ , provjere cijevi, sistem za snabdijevanje vazduhom, sistem za katapultiranje… Sta u medjuvremenu, protivnik ce da ceka da tvoj ‘uber’ ‘stralth’ ‘strava’ avion ponovo budd ‘spreman’ za dejstvo. Ttazices ‘primirje’ od koliko, nedelju, 15 ili mjesec dana? Tako svaki put?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

I ovaj tvoj komentar se može ubrojiti u gluposti koje sam spomenuo u svom gornjem komentaru! Čitaš rusku propagandu i to što si tamo pročitao pobljuješ ovdje na ovom portalu! Malo se educiraj i iz drugih malo vjerodostojnijih izvora negoli su to rusko smeće!

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Jel ti National Intrest dovoljno dobar kao izvor?
Oni su to objavili.

istina boli
Gost
istina boli
2 godine prije
Reply to  pera lozac

nesto se usutio na izvor……….pogodio si ga u zicu, hahaha, ne zna sta bi sada………a jadan

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Izraelci ih dobijaju mukte, pa ih poslije prerađuju. Pa nisu ludi kupovati. Ovaj portal ipak je rusofilni, pa moraju malo i nakititi neke stvari.
A ti pišeš kao da si pučkoškolac.

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Ajde pametni, ako niko od nas nista nezna, valjda zna “otac” F16 i A10 (najbolji americki avioni svih vremena)
https://www.youtube.com/watch?v=N1Z_DuF87Sc

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Oladi malo… Dobices srcani… Ti nijesi normalan…

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok-ništa nije nevidljivo za današnje najmodernije radare,znači nevidljivo ne postoji ali zato postoje države vazali kojima se može uvaliti smeće od F-35,to je uostalom i poanta NATO saveza.Čak mislim da je Turska navrijeme skužila o kakvom se zrakoplovu zapravo radi i napravila jedan presedan u NATO savezu(kupnja S 400) kojim je otvoreno pokazala ostalim članicama koliko je vrijedno Američko naoružanje.Uostalom Izraelci to rade odavno,uzmu zrakoplov,ostave kostur,izvade nepotrebno Američko “sranje” i ugrade prave stvari.Očito su i naši to skužili pa su se drznuli kupiti Izraelsku verziju F-16 i naravno dobili po prstima.Još da su dokraja pametni,kupili bi one Južnokorejske F-50 ili kak se več zovu i za air policing imamo sasvim dovoljno.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  mladen3x

mladen3x
nevidljivi avion je onaj koji ne postoji
svaki avion je vidljiv pod određenim uvjetima

erdy muze nekoliko krava istovemeno
rusku ,usa i katarsku
jako dobro balansira mada jedva drži glavu iznad vode
dokle će moći tako igrati
vidjet ćemo poslije ovih lokalnih
i općih izbora
mada sam mišljenja da će izgubiti na općim izborima
erdya su stvorili amerikanci, on je njihov čovjek koji se malo odmetnuo, slično kao sadam, mubarak…

što se tiče izraelskih f16 oni imaju elektroniku i oružane sustave jače nego što nam usa dozvoljava da imamo
iz razloga što bi se poremetila ravnoteža u regiji
ovih nekoliko f16 što su sletjeli ovih dana na pleso
su kost i koža u odnosu na izraelske
air policing nije ratno zrakoplovstvo
za air policing možeš uzeti i mlaznu cessnu

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Pa mi smo dobili nevidljive Barake – ni jedan radar ih ne može uhvatiti, hahaha!
Propao posao izraelskih i balkanskih zlikovaca…

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Busola

A Belgija naprimjer daje prednost američkim, a ne francuskim avionima. Zašto bi pare ostale u EU-u?
Grci pokazuju da su Bizantinci i dan-danas – njihovo i ciparsko ulizivanje Izraelcima, valjda samo da napakoste Turcima…

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije
Reply to  Busola

Амери терају инат Турцима :))) па онда нека поклоне авионе :)), Турци су на добитку са овом пропалом куповином…

Nato Bato
Gost
Nato Bato
2 godine prije

nek ih daju nama da popravimo saudijcima elektranu ko moša iranu

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

F-35 komad = 98 milijuna $ ……… Su-57 = 50 milijuna $ ………….. Sve ostalo je za bankrotirane vukohebine, ala Grčka, Rumunjska i Poljska, bezsmisleno…

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Mislim da Rusija nece nikad uloziti u masovnu proizvodnju Su-57 za sebe.
Jer bi to bio bacen novac. Ako oni mogu videti nevidljive americke se moze komotno pretpostaviti da i ameri vide njihove. Su-57 je psiholoski da dokazu da prate razvoj i faza prema razvoju seste generacije.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Rusi nikad nisu bili veliki fanovi stealth tehmologije…. Imaju oni antistealth busterje sa radarskim sistemom Nebo-M.. Imaju i Kinezi, pa imaju vjerojatno i USrAnci….

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Sama ideja o Stealt avionima je krenula iz SSSR-a, a u ameriku je stigla kad su Rusi vec odustali od nje.
Doneo im jedan “prebjeg”

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  pera lozac

Rusi odustali od stealth tehnologije!!!, Hahahahaha! Ti si mitoman bez premca! U srbiji je isto tako postojao jedan mit i to u nogometu, a on glasi, da je jednom srpskom fudbaleru bilo sudskim putem zabranjeno pucanje sa levom nogom zbog tobožže smrtonosnog šuta!! Rusi nisu odustali od stealth tehnologije, negoli nikad nisu potpuno ovladali istu!

Brave new world
Gost
Brave new world
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, baš si to opisao bolje nego sam ja mislio. Dobro si rekao “bankrotirane vukojebine” izuzev poljske ali i oni su na tom putu.
Zato postoji Nato da bi SAD moglA glu…panima prodavati svoje skupe igračke.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Mah te stvari mi zaista idu na ono…Moja mala Slovenija 2009 dala Grčkoj za rješavanje pred bankrotom 300 milijuna eura a oni bi sad kupovali precijenjen šrot, koji ne treba nikome…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Trubadur

odgovor za stelth su
terahercni radari i kvantni radari
koji su u razvoju
tada je sve vidljivo

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Trubadur

F 35 je već operativan avion i proizvedeno ih je već više od 250 komada, tj već ih je napravljen veći broj negoli F 22 Raptora! avion s osiguranim narudžbama za mnogo godina unaprijed i td, a Su 57 je tek u fazi prototipa i veliko je pitanje, dali će ikad biti uveden u naoružanje, a po nekim podacima, Rusi su u njegov razvoj do sada ulupali oko 20 milijardi dolara i može se dogoditi, a vjerovatno i hoće, da to bude najveći promašaj u ruskoj proizvodnji naoružanja!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

U pravu si u vezi Su-57.
Tim modelom pokusavaju preci na nacin ucene zapada. „Vi niste kupci, nego smo partneri“. Sto znaci da vam dajemo neko nedopeceno sranje, a vi nam placate i placate da vam razvijamo to.
S time da im je Car objasnio da mogu imati te skupe igracke ako mogu finansirati to sami prodajom inostranstvu.
Ali… Su-57 je pokusaj takvog bezobrazluka u Rusiji, dok je na Zapadu to glavno pravilo.

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Besmisleno je upoređivati F-35 i SU-57,prvi je višenamenski avion, a drugi služi za uspostavljanje prevlasti u vazduhu ili zraku!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Dejan

Taj drugi ne služi još ničemu a i neće još neko neodređeno vrijeme!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Rijetko si naporan lik. Uporno dokazuješ nedokazivo. Normalno da se F-35 uvelike prodaje. Ne mogu ni ameri u nedogled lupati novce a da ništa ne dobiju. Probili su sve rokove s vremenom i limite sa cijenom. Ovo je cijena koju su SAD pristale platiti inače ih ni oni nisu htijeli po prvotnoj cijeni. Prodaju ih sa svim manama i nedorečenostima i nisu mi oni čudni nego oni koji se uporno guraju da kupe mačka u vreći. Koji će im kuhac uopće? Gdje i kako ih bilo ko i gdje koristi? Aha, nevidljivi pa niko nije ni vidio da ih koriste. Jedino borbeno dejstvo su imali u Avganistanu i priznajem da ih talibanska PZO uopće nije primjetila. Pa i G-4 bi im napravio dar-mar. Jedan F-35 je imao ozbiljan defekt u SAD a jedan u Izraelu a niti jedan od njih, koliko ja znam, nije bio na borbenom zadatku. Na kraju ako su svi nevidljivi vidljivi, onda je prednost u elektronskoj opremi, manevarskim sposobnostima i raketama i/ili bombama koje nosi. Da ne bude nesporazuma, ja sam jedan od rijetkih ovdje koji misli da F-35 nije loš avion ali ti ćeš još malo početi pjesme da pišeš o njemu. Debelo pretjeruješ a… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Tomica

“Stručnjače”, normalno je da tijekom razvojnog razdoblja padne poneki avion, a šta kažeš na činjenicu, da su Rusi prilikom uvođenja u naoružanje onog svog jedinog nosača aviona dnevno prosječno gubili po jedan svoj avion, koji je krivo pristajao ili uzlijetao s tog nosača i kad je taj nosač aviona došao pred sirijsku obalu u jednom tjednu su sa njega u more pala dva aviona jedan suhoj i jedan MiG! Tvoji navodi su netočni i tvoji argumenti nategnuti a F35 u sve tri varijante je dragulj letačke tehnike i koga je još briga za tvoje baljezganje!!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Opa, drug Vaserjonovic bi da ‘salje u gulag’ ako ne ‘podrzavas’ ‘njegovu’ ‘tezu’ da je F-35 ‘superioran’ da bi ‘odbio’ i invaziju vanzemaljaca, kamo li zemaljsku ‘boraniju’. ‘Strucnjace’ @Dzugasvili, svi moji navodi u prethodnom postu su iz zapadnih a ne ruskih izvora, a tvoj ‘odgovor’ je ‘ruska propaganda’. ‘Russian did it’. Kad vec ‘spomenu’ nosace, sta ono bi sa najnovijom, uber klasom USA nosaca. Sta oni, sa svom ‘pratecom’ bulumentom mogu protiv posejdona. Kad vec dijelis savjete, poslusas sopstveni, pa malo ‘procitas’ zapadne analiticare da ne bi citao rusku ‘propagandu’. Vec sam jednom pisao, ali cisto da ti ‘ponovim’ pa da cujem odgovor. ‘Tvoji’ superiorni F-35 ‘krenu’ u napad na Rusiju. ‘Nesposobni’ S sistemi ‘skinu’ min 30%, ali u medjuvremenu avangardi i kindzali (jedan full operativan, drugi uveden u naoruzanje) ‘preoru’ sve aerodrome gdje mogu sletjeti ‘prezivjeli’. Koliko god neucinkoviti protiv f-ova bili, S sistemi ce ‘lagano’ ‘poskidati’ vazdusne tankere. Jel ce f-ovi da koriste vazduh da bi letjeli? Usput su posejdoni ‘sredili’ citave grupe a ne pojedine nosace koji su dosli u ‘domet’ Sta ce onda ‘strasni f-ovi? Ostati dovijeka u zraku/vazduhu? Sletjeti na cestu?…

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

@nazgul75,
Ma joook, sletjet ce u Spačvansku šumu.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Ne pravi se blesav, prodali ih 100 na sve strane a ti pričaš o razvojnom periodu. Doduše ima tu i istine, dok ne riješe onih 1000 “manjih” problema i 100-tinjak kritičnih može se reći da je to razvojni period.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Džugašvili


Cut the crap.
Bio si na onim komentarima gdje se uspoređivao f35 i su57.
A tamo sam lijepo navela, što je provjerljivo, da je ‘maiden flight’ su 57 bio 2010.
I da je sada u području ministra trgovine.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Lucija

Frau Julija, vi mi dojdete ovak tu na portalu kad je riječ o vojnoj tehnici, kao ona naša Jelena Veljača, kad počne glumiti u politici!!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

?

istina boli
Gost
istina boli
2 godine prije
Reply to  Lucija

Evo mu jos jedan, da jadan ne bude gladan
Samo ja cu mu dati nevidljivi, da bude u skladu sa njegovim glupostima haha

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije

Amerika je upravo izgubila strateški važnu Tursku…….

Zoran manev
Gost
Zoran manev
2 godine prije
Reply to  Podravec

Turska je sretno izashla iz igre, i oslobodila se najskuplje kante chija je realna vrednost, 0.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Podravec

Podravec U geopolitici ka i u politici nikad se nezna . . . kad su Turčini srušili ruski avion isto je parilo da je bilo kakva suradnja Rusa i Turčina gotova, ali sve se u nekoliko miseci okrenilo i nastavili su trgovat više nego prij rušenja aviona, pa čak je Turska počela pregovarat o kupovini ruskoga naoružanja, tako da se nikad nezna . . . Turska je samo pokazala da ne želi bit vazal ka ostale veće zemlje ala Južna Koreja, Japan, Njemačka . . . i samom tom činjenicom ima puno više povoljnijih opcija . . .

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno@ Nije problem rušenje dva su24, već što su isto ljeto Ruje odlučili da neće ljetovati u Turskoj. Turcu otišli u debeli minus, hoteli izgubili na vrijednosti, one najatraktivnije pokupovali ruski tajkuni i onda su se svi lijepo izmirili….

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Moreno

Sultan tvrdi da su gulenisti oborili avion. Da bi pogorsali odnose sa Rusijom.
Verovao mu ili ne, ali Car se pretvara da mu oprasta. Jer Car koristi sargarepu, dok Murika bic.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Ljudi se boje vise Murike nego Rusije. Zato ostaju uz nju.
Ali misle o tome kako da je se otarase. Zato je sargarepa pravi pristup.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Podravec

Ako je neka zemlja partner i saveznk, na kojega ne možeš računati 100% onda je bolje otpisati takvog partnera što prije, jer ti može u kritičnom i odlučujućem momentu okrenuti leđa i izdati te! I tako će biti sa tursko američkim savezništvom, sve dok na čelu Turske bude ovaj Tayip Erdogan. Ako on jednom padne i izgubi vlast, nova će Turska vladajuća garnitura opet postati tijesni američki partner i saveznik!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

to burt,, pardon džugi. Reci im.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Usani nastavljaju s ekonomskim potčinjavanjem EU i podržavaju EU dvije brzine???

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Dokle su spremni da idu samo da kazne kupovinu S-400.
Zaista im je S-400 trn u oku kada su spremni da kvare odnose sa svojim saveznicima i povlace proizvodnju F-35 iz Turske.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Nastavlja se trpanje bezvrednog krsa budalama. Jer su Grcka, Rumunija i Poljska poznate po tome sto tamo nema korupcije 😉
Vecina zemalja radi na avionima seste generacije. Jer je peta promasaj. Gore letacke osobine od cetvrte, jer su nevidljivi. A nisu nevidljivi. Ruse ne brinu nimalo, jer ih vide jasno. Najveci problem su im mali dronovi. Na radaru deluju kao ptice, lete sporo kao ptice, a onda se obrusavaju i eksplodiraju.
Ali ne smemo izneveriti ocekivanja deonicara Lockheed Martina i korumpiranih lokalnih politicara :/

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Tako je… Šestu generaciju, koja če biti bez posade rade Rusi, Kinezi, USrA, pa i Njemačka i Francija zajedno…. Ima na netu več i video novog Su – 70 Okhotnik….A sa dronovima če vjerojatno iči ili po starom sa “Šiljkom” ili sa elektronskim mjerama…Inače slaba jim je odbrana i za ove nove GBU- 70 – SDB, koje koristi Izrael…. I to je jedna od velikih pluseva što su ušli u Siriju… Testiranja…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Čine se da će Erdogan, nakon što se odmori od svakodnevnih prkošenja SAD-u, barem još dvaput razmisliti o tomu hoće li realizirati ugovor s Rusima o isporuci sustava S 400.
Najprije zato jer te S 400 treba platiti 2,5 milijarde dolara (od toga milijardu i 125 mlijuna dolara u kešu, a ostatak će im Rusi dati na otplatu), a onda ostaviti i svoje gospodarstvo bez prihoda od 12 milijarda dolara, otkažu li Amerikanci narudžbe iz Turske za svoje zrakoplove.
Kad se tomu pridoda ranjivost lire i trenutna obustava američke agresije na nju, situacija za Erdogana nije najsjajnija. Ovaj loš prolaz na lokalnim izborima mu to i signalizira.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U pravu si.
Ako se Sultan ikad bude predomislio ce to biti zato sto mu ameri sjebavaju ekonomiju inace, a ne zato sto su „Patrioti“ bolji.
Ne smemo razocarati ni deonicere Raytheona, jer bi ti stvarno mogli zagorcati zivot drugu Trumpu :/

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Samo, da ispravim…2,5 milijarde je za 2 ( dva ) sistema S – 400…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Matematika ti je na nivou polaznika specijalne škole. Tursko gospodarstvo će zaraditi tih 12 milijardi ako kupi 100 komada F-35 od amera, koji koštaju cca 150 miliona svaki. Računski ti je to ukupno 15 milijardi. Znači da su u minusu barem 3 milijarde, razumiješ? A S-400 koštaju 2,5 milijarde, što jednostavnom matematičkom operacijom dovodi do podatka da će turci uštediti pola milijarde dolara ako ne kupe te cigle. Mani se pisanja o stvarima koje ne razumiješ, i drži se drače i kupina, kao tvoj kolega imenjak.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Da pojasnimo za one koji nisu u stanju shvatiti proširene rečenice: turska poduzeća su ” doista uključena u program u vrijednosti od oko 12 milijardi dolara i osiguravaju opskrbu dijelova zrakoplova za cijelu flotu F-35 koji su prisutni u različitim zračnim snagama svijeta.”
Okrenu li Turci leđa Amerikancima s kupnjom S 400, vjerojatno je da će ostati bez tog posla. Recimo da ne kupe zrakoplove, nego kupe S 400. pa je računica slijedeća: minus 12 milijarda dolara (i bankrot svih uključenih poduzeća, porast nezaposlenosti) otkazivanjem narudžbi za F 35 i minus 2,5 milijarde dolara za S 400.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kao što rekoh, drži se drače i malina i pusti stvari koje ne razumiješ. Uporno previđaš jednostavni podatak, svima dostupan, da je participacija Turske u F-35 poslu uvjetovana njihovom kupnjom 100 aviona. A što onda, prati sad ovo pažljivo, košta 15 milijardi (bez naoružanja i slično). Pratiš? To se zove elementarna matematika.

Sad se pokušavaš izvaditi na neke bankrote i nezaposlenost, ali to je sviranje kukumaru, kao što znaš i sam. Te tvrtke ne žive samo od participacije u f-35 poslu, izrađuju i druge stvari, tako da lupaš besmislice, i to proširene.

Uza sve to, treba vidjeti i šta će nadležni sudovi reći o jednostranom otkazivanju ugovora o proizvodnji. Postoje i tzv. trgovački sudovi, penali, naknade štete, itd, itd. Točno je da u tvom vrhunskom liberalnom sustavu jedino sila kroji zakone, ali ponešto od tih trgovinskih zakona još uvijek funkcionira.

Drača i maline, kolerik. Pusti F-35 na miru, ne ide ti to.

posmatarc
Gost
posmatarc
2 godine prije
Reply to  Ivo

@ Ivo – SOA je “magistar” promaje!
Dzaba ti njemu objasnjavas matematiku, to je strano telo u njegovoj bundevici ispod cube!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Ivo

Nažalost, SOA je dosta toga u pravu. Erdogan ima veliki problem šta da odluči a ima sigurno više podataka i uvid u posljedice svoje odluke, daleko više od nas svih zajedno. Naravno ima i on svojih aduta pa moguće da Trump, po običaju, samo pokušava da zastraši drugu stranu a nije svjestan posljedica svoje odluke po SAD. Turci uporno tvrde da je to gotova stvar i da ne mogu više odustati a možda i nije blef. Izbaciti ih i NATO je ipak nezamislivo i zato mislim da Trump samo kaki a poslije će morati sve to i da pojede.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Erdogan je jedva živu glavu izvuka nakon vojnoga puča, i stvarno bi bija budala kad bi nastavija ovisit samo o Amerima . . . samo retard može mislit da može bit slobodan, a da mu u Pentagonu klikom miša može bit ugašena sva sofisticirana vojna oprema, od aviona i protuzračne obrane, priko projektila i zaštite od projektila do komunikacija i komunikacijskoga ometanja . . . Šta se turske lire tiće to je bija financijski udar na Tursku za spašavanje španjolskih, francuskih i talijanskih banaka, to je prošlo. Turska ekonomija je relativno fleksibilna i Turska je jedna od država koja se ubrzano dedolarizira i stupan ovisnosti o sirovinama i tehnologijama Amerike i njezinih vazala je dosta niži od prosjeka. Samo zamisli šta jednome prosječnome turčinu znači kad sa karticom dođe u situaciju ka Grci prij nekoliko godin kad nisu mogli do svojih novaca, a posli samo 50 euri dnevno, a šta to znači jednome Europljaninu ili Amerikancu . . . Situacija bi danas u Turskoj bila daleko bolja da Ameri nisu pokušali izvest državni udar . . . i to je nepobitna činjenica . . . Osim šire slike triba pogledat i veći vremenski okvir . . . Turska je… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

On će imati dosta vremena za odmaranje, kad ga Turci zbace sa vlasti i to u ćuzi, ako ne uvedu smrtnu kaznu. Njemu je kako to izgleda sve krenulo nizbrdo i samo pitanje vremena je kad će se stropoštati s vlasti!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Turci su se riješili bijede, a MIC je pronašao nove žrtve za iznuđivanje. Ne bi se iznenadio i da naše podguzne muhe naruče desetak komada i zauzvrat prepuste sve državne bolnice i ambulante amerima u vlasništvo, plus par otoka pride.

Ako grci zaista popuste i uzmu F-35 (a ne zaboravimo da su bankrotirali, vjerovatno će plaćati otocima i malom djecom za žrtvovanje sotonistima u pentagonu), a s druge strane Turska uzme Suhoje 35, odnos snaga između njih biti će nepovratno promijenjen u apsolutnu tursku nadmoć. Može se očekivati da neki sporni otoci uskoro prelaze pod tursku upravu.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo,
ote mi riječ iz usta…

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

Da, a Grčka će ih platiti kamenjem. Svakave gluposti se daju pročitati. Grčka nema novac za to.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Gost

Novac za kupnju imaju sigurno Kina i Rusija (možda i Njemačka te Japan), ali nisu kupci. Svi ostali imaju umjesto dolara MMF, Svjetsku banku, državne obveznice, odnosno dug. S dugom se može kupiti sve:)

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

I ja bi jedan na kredit, ako može na 36 mjeseci na rate, s počekom do prve rate 50 godina.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

drača i maline na dug? kolerik, sad si već prešao na buniku.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Gost

Grcka vec odavno nema novac.
To su objasnili drugu Ciprasu u Minhenu.
Dug drzave nije isto sto i dug domacinstva. Dug je eufemizam da si prihvatio ECB, filijalu Feda, da ti izdaje novac. Zadrzane su stare nacionalne Centralne Banke da pucanstvo ne bi shvatilo sta se desava, ali te su samo filijale i menjacnice. Sav danasnji novac Zapada potice od Feda, koji nema pokrice ni u cemu. Zato se svi zaduzuju kao ludi jer ne nameravaju vratiti to. Ocekuje se krah i novi pocetak. Samo sto ce tada neki imati fizicke stvari stavljene u zalog, dok drugi nece imati nista. Ali to nece biti problem danasnjih politicara jer ce oni biti obezbedeni.
„Drzava moze biti zauzeta ratom ili zaduzivanjem“.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Red Dog

To sve stoji ali ipak treba i te dugove, koje nikad neče vračat servisirat…. Trenutno USrA daje oko 350 milijardi samo za kamate… A negdje u 2026 če davat oko 900 milijardi, što je više, što daje za odbranu….Jer na kraju krajeva ipak i te obvjeznice, koje nemaju pokriča, neko mora da kupi.. I taj što kupuje , kupuje isključivo zbog donosa u kamatama…

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Grčka, Poljska i Rumunjska će se usrićit . . . Ameri su Grcima uvalii straj o Turčina, a Poljacima i Rumunjima o Rusa.
Turska vojska u Grčkim vodama presreće i ubije turske časnike pučiste koji priko mora biže iz Turske, Grci po nalogu Amera nesmiju reagirat i moraju primat te časnike koji su sudjelovali u puču protiv Erdogana kojega šta više pritišću on je sve luđi. Međusobna mržnja Grka i Turčina je veća nego bilo koja dva naroda na prostoru ex YU, a Ameri ih još lože jedne na druge i manipuliraju ih . . .

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ipak se Srbi i Hrvati najviše mrze meni je tetak Nemac,zet mi je Nemac,snaja mi je Nemica,a sa hrvatskom rodbinom od rata nemam kontakta,a 1989 smo odlučili u Ozalj na svadbu!

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Dejan

Zet mi je inače bio u Zengama,a naša rodbina iz Srbije je bila u JNA!

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Dokaz da F35 nevalja nicemu je da ga prodaju Rumunima,Poljacima i Grcima. Ako F35 stvarno i postane namosovniji zrakoplov NATO akta onda NATO i vise nice ni imati zrakoplovstvo.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Mocan avion na papiru, jos da leti, a valjda ce i to uspjeti svremenom. A, sta je sa RH?! Nista, nijedan F-35, svom najvjernijem savezniku?! Jest da RH nema bas novaca, ali je zato spremna poslati svu svoju vojsku di US kaze, pola na Rusiju, kao nekad, pola u Afganistan da cuvaju polja maka za CIA, NSA…! Samo im fali malo oruzja, sve su poslali u Siriju borcima za Demokraciju i Zapadne vrijednosti, ali to nebi trebao biti problem, otece ga neprijatelju u borbi. Jao, pa Ministar Ugroza (D Krsticevic) ce ispaliti skroz, a toliko se trudi, mora ti ga biti zao! Jos ce morati preregistrirati svoju firmu od odrzavanja F16 u … sta… pitanje je sad, nezna ni on, a nadao se u F-35! Znate ono, vrhunska tehnologija i US je bas povjerenje dala nama u zestokoj konkurenciji, zamislite ozareno lice Ministra Ugroze i Hibridnog Plenkovica dok im sp..m. Curi iz usta od extaze!

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Već bi mi kupili, ali se Ameri nećkaju jer im sukreiramo vanjsku politiku. Boje se ljudi da će Hrvatska vojska skužiti koje su to kante i da će kolinda pozvizditi….

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

U slučaju da neka od navedenih zemalja nije znala da je zainteresirana za kupovinu f35, – sada zna.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Lucija

hahah…odlično.

deki
Gost
deki
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija
tacno u centar!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  deki

@Lucija
Leteći tepih?
Rasprodaja u Tepihlandu?
P.S.
I vidio sam…..oblačiće. 🙂

Lobos
Gost
Lobos
2 godine prije

Turci su majstori za trgovinu. Kako stvari stoje, ne samo da će kupiti mnogo napredniji a i jeftiniji sistem PVO nego će se ostati i bez preskupih glinenih golubova tj. F 35. Tj. Erdo je sigurno procijenio da jednim udarcem, dvije muhe mlate. Iz njihovog ugla, genijalno. Zato možda toliko i inststiraju na ruskom PVO, jer znaju da će ih ameri izbaciti iz projekta njihovog glinenpg goluba.hehe

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Ne znam zasto se u clanku spominje, sto se Rusa tice, kao pandan f35, Su 57, kad bi ga Su 35 razvukao po nebu kao nista.A opet se ne spominje kinta koju su Turci vec platili za f35.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Ivan

Ako se izuzme nevidljivost, koja ne postoji, je Su-57 superioran po letackim osobinama.
Ali to je vec Su-27. Samo je pitanje dometa radara i raketa.
Kod vecine novih modela sa radi o 1-2 velikih poboljsanja. Su-27 je imao 12 vec kad je izasao. Sve sto Rusija ima sada su poboljsanja Su-27. Su-27 sa modernom opremom je i dalje kralj.
Slava, slava CCCP-u!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Su 27 je zastarjeli avion i nikakva modernizacija tu ne pomaže! Nadalje njegova odbojna površina iznosi više od 9 m2 i radar ga locira na svojem krajnjem dometu a u zračnoj borbi danas vrijedi pravilo first to look and first to shoot i ne više nekakav dog fight, kao u WW2, a tu su stealth avioni u velikoj prednosti i piloti aviona 4 generacije postanu svjesni prisustva protivničkog aviona sa stealth karakteristikaa, tek kad su pogođeni njegovom raketom!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Aha, ponovo ‘strucnjace’ iskoristi ‘sopstveni’ savjet. To sto si sad napisao je iz brosure proizvodjaca ‘ljubljenog’ F-a. Navedi nesto sem kompjuterske igrice, ovaj simulacije koja potkrwpljuje ovo. Samo ‘poslusaj’ samog sebe, batali se MSM propagande, vec ‘prosaraj’ po internetu.

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Te su nevidljive prizemljile srpske mikrovalke a mžda je to bila samo ruska propaganda???

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

To su rekli vec u Vijetnamu; da su dogfighti proslost. A ipak, kad su se priblizili, se je svodilo na dogfighte.
Ali teoretski bi trebalo biti tako. I verovao ti meni ili ne, junace, ali rusi su do sada vodili u dometu. Tek sada kompenzira NATO za to. Svedi imaju „Meteor“, ali ne, mora se kupovati od Raytheona.
Sto vodi do bespilotnih seste generacije. Sta ce pilot uopste, kad pucas na nesto sa 200 kilometara?
Bilo kako, F-35 je promasaj. Jer shvati, nije nevidljiv.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

U međuvremenu, holandski F-16 sam sebe skoro srušio prilikom pucanja iz topa. Izgleda nije predviđeno da se zapravo koriste, samo ih treba platiti i gledati. Sve ljepše i ljepše. Uspio se nekako dovući do baze, međutim F-35 će to efikasnije odraditi. Neće biti povratka.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije
Reply to  Ivo

F-35 je najveci promasaj vojne industrije svih vremena,zamisljen kao ,,mnogofunkcionalan,, a na kraju pokazalo se da nizasta nije funkcionalan .O tome imate bezbrojne textove iz strucnih krugova cak i na ovom i-netu.Plus basnoslovno skup ispalo je da kilo tog aviona daleko skuplji od kilo zlata.Evo samo 1 dokazani argument o skupoci upotrebe tog aviona -1 sat leta tog aviona trazi 4 sata servisiranja i to ako uspije sat vremena letjeti i to onako rekreativnog leta ne i borbenog.
Manje vise sve drzave zlo pakta NATO kakve god da imaju strucno osoblje znaju za sve to…ali kauboje interesuje samo jahanje i prcanje svojih slugu…plus da im sluge plate za jahanje i prcanje heheee
ps
O ,,kvaliteti,, f-35 sam citao strucne ljude jos prije 10g. plus imam neke poznanike iz te branse.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Kenjaš na veliko!!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

sreća da si ti pri ruci s papirom. Na posao!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Ivo

Za to nije dovoljan papir negoli električna brusilica,! Stvrdnulo se od nebrige!!

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Ne seri Džukelošvili!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Ako ih imaš ti, imam ih i ja i solidno sam informiran o svemu tome!

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo,
sad zakerah.
– Pa zaboravili ‘olandezi da cevku podmazu sa vazeLJin’ pa im se zastekalo topche.
– Moze bidne da je bilo ‘ladno pa topche ne moRe da roka ispod 20 degrisa. Skupila se cevka.
– mozda su zaboravili da cevku probuse – bila intacta – Jupa bila nevidJiva

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

A MI!!!!!!! Ali, Mi Hrvati, bam ba ba bam bam, nama one F16 Blok 50 grupe Nexe u glavu. Oćemo i mi F-35. Ma šta F-35… 40 ili 50 ili F 135 , seriju iz 2150. godine.Nismo ni mi papci…

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Birati izmedju aviona koji bas nisu dokazani u uspijehu i najbljeg raketnog odbranbenog sistema uopce nije problem, odbranbene rakete svakako na prvom mjestu.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

I Grci i vlasi vidim nešto seru pare ,ej 200 milijuna.ppo komadu !!??
A SU i MIG 35 OKO 70 MILJA ZNAČI 3 za jednog (provjerenih i pouzdanih !!
Dakle imaš 2 mlrd $ (što oni imaju -malo sutra) i biraš 10 f-35 iliti 30 ruskih !pa. Tko je blentav ,kao nisu Nato-kompatibilni?
Ma vidi vraga a što onda radi punom parom industrijska špijunaža-spava ? I jednih i drugih Ne bih rekao!???

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Amerokenjci so uvjek napali jedne narode kad je bilo odmjer jedan protiv 1000 bas su jaki nisu jedno ozbiljnu naciju pobedili imaju srece da imaju take komsije da bi imali ruse ili kineze ili svabe nebi vise postojali

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Ali vazali nemaju izbora moraju da kupuju djubre

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije

He he,ovaj Džegaišvili mora da je Burt ili je lud 100% !!!

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

100 baba – kilavo dite! Koji je smisao proizvodnje jednog borbenog zrakoplova u 10-ak zemalja? Još k tome razbacanih po cijelom svijetu! Evo, Turska će vrlo vjerojatno izgubiti posao proizvodnje dijelova za f35 i šta sad? Proizvodit će netko drugi, naravno! Nebi reć da proizvodi glinene tegle! Ok, pronaći će se adekvatan proizvođač. Ali šta će biti za 10 godina? Hoće li neka druga država osustati od svog udjela u ovom avionu?

Pogledajmo Typon… Austrija ga se riješava ponajprije zbog kompliciranog održavanja kojem je uzrok raštrkana proizvodnja. Tako imaju, čini mi se 16 aviona koji su uglavnom prizemljeni jer – čekaju da ih se servisira!!!

Mislim, jasno je meni da nije avion igračka da se može tek tako sklopiti, ali definitivno nije dobro ni da je proizvodnja razbacana po cijelom svijetu, pogotovo u vremenima sve većih napetosti u cijelom svijetu! Takav se način proizvodnje vrlo lako može nekomu obiti o glavu… Jednako kao što bi se i Rusiji mogla obiti o glavu prodaja S400 sustava Turskoj, s obzirom na sve manju popularnost Erdogana.

sicario
Gost
sicario
2 godine prije

Zainat nečemo kupiti te avione.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

A jeste se uhvatili ove gluposti zvane F35 , kao da ne znate da postoji nuklearno naoruzanje…
Taman i da je najbolji avion na svijetu i dalje ce sluziti za napade na zemlje za koje je dovoljan i onaj star 35 godina..
Taj na rusiju letjeti nece kao i bilo koji sledeci proizveden pa stvarno ne znam
cemu svi ti komentari oko te gluposti..

Turska nece dobiti f35 , a zasto joj treba kad je u nato a nato je nece napadati ? Turska je članica nato.. Na rusiju ne smije kao ni nato , a za maltretiranje kurda dovoljan je i f16..

Ovo su samo gluposti da se prilkaze igrokaz zvani tursko udaljavanje od zapada, nato-a…

F35 je predstavljen tu kao nesto bitno , neka nadmoćna mašina koja dobija ratove pa eto turci kaznjeni ekstremnom kaznom a realnost je takva da turskoj isti niti ne trebaju…

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen
Bravo ,sve si komentatore poslao na pišanje pa spavanje.Već je ionako kasno da djeca kucaju po tastaturi u ovo doba!!!!

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

OVAJ DZUKACSVILI JE PRI DOBROM SUTU……….

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

A šta više reći i komentirati da ne prasneš u smijeh… Amerikanci kad izvale glupost… onda je baš ono izvale…

serđo
Gost
serđo
2 godine prije

Možda i mi dobijemo jednog samo da Krstičević otvori servis za održavanje istog!!!

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Citat O AVIONU f 35 ….Bivši državni sekretar za oružane snage, Nik Harvi .. ,,Ne sećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli da budu borbeno spremni pre 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od NAJPROMASENIJIH INVESTICIJA U ISTORIJI ORUZANIH SNAGA…USA.”.Najgora investicija bila je PUT DO MJESECA I NATRAG .Jos i danas na TAMNOJ STRANI MJESECA leze flase od viskija ,,Southern Comfort ”sto su popili amerikanski kosmonauti za vrijeme boravka na MJESECU .Ostaci tih flasa i ostalog smeca iz rakete APOLO 11 vidljivi su Iz ,,SVEMIRSKE STANICE MIR ” golim okom ,jer kosmonauti su bancili tjednima prije povratka na ZEMLJU.A od ovog aeroplana F-35 otpada svako toliko pokoji dio plastike i sarafa iz pogonskog agregata.Vise je stradalo ,,nevinog amerikanskog naroda ”od tih otpadaka nego protivnika.

Karma
Gost
Karma
2 godine prije

Kupujte oruzje, zadnji euro ulažite u ratni krš. Škole, nauka, rupe po cestama, mizerne penzije, bolnice u raspadu i kontejner bojna? Sve pet. Neke zemlje su ludilo u boji. Grčka, Rumunjska haha. Rumunji preplavili Švedsku gdje prosjače. Kupuju leteče cigle. Divno. Bar 1000 uzmite.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Poslovica za uvazene citatelje Portala Logicno.hr..,,Svaki Cigo svoga konja hvali”..Tako je i sa kaubojima .Ljudi moji raketna tehnologija je puno jeftinija i efikasnija u primjeni na ratnom polju.Ta prezentacija F35 je totalno zakazala . Za odredjene tehnologije potrebni su materijali kojih u USA ima jako malo ili nikako a da bi dosli do njih oni idu po svijetu prijete ko pijanice i traze kavgu.To je ko vic o Hasi i Muji .Kupio Mujo cakiju i otiso kod Hase da pohvali.Kad je doso kod Hase rece mu ..Haso opsuj mi mater..Bjezi bolan Mujo jes li poludio sta mi je zena kriva da psujem .Nisam poludio .A de mi reci sto to trazis od mene .Kupio sam novu cakiju pa da je isprobam..Rece Mujo…Tako i amerkanci napravili novi aeroplan F35 pa ko ima nesto protiv ,,Demokratije ” oni odmah na gotovs ,bombarduju i pucaju ko pijani kauboji.Ta nacija nije dozrela za ulogu svjetskog snagatora.Dva losa ubise Milosa .Tako ce i s njima biti.Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

EMY
Gost
EMY
2 godine prije

Amerikanci nisu glupi, znaju da bi turci dali u inat rusima 35-ice da vježbaju na američkih fantoma

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik