SAD će “Turskoj u inat” njihove F-35 prodati Grčkoj, Poljskoj i Rumunjskoj

F-35 - Eskadrila
132 komentara

Sjedinjene Države traže nove kupce za stealth borbene zrakoplove pete generacije F-35 i čini se da su ih našli u Europi. Kako je izvijestio Reuters, viceadmiral Mathias Winter, šef ureda Pentagona koji nadzire program JSF, izjavio je 3. travnja u Kongresu da će Poljska, Grčka i Rumunjska biti zainteresirane za kupnju Lockheed Martinovog zrakoplova.

Vijest koja proizlazi iz zimskog izvješća u kojem se navodi da bi se stopa proizvodnje F-35 mogla usporiti ako se Turska efektivno isključi iz programa, a to bi se moglo dogoditi zbog odluke koju je prošlog ponedjeljka donio Pentagon da blokira prodaju zrakoplova Ankari. Turska proizvodi neke od temeljnih komponenti za upravljanje zrakoplovom i nakon turskog izbora da nastavi kupnju ruskih sustava S-400 proizvodnja u Turskoj će se vjerojatno obustaviti.

Novi kupci za F-35

Reuters citira Pentagon da su Poljska, Rumunjska i Grčka, dugogodišnji suparnik Turske, izrazili veliko zanimanje za zrakoplove F-35, uz Španjolsku i Singapur, koji su već pregovarali sa Sjedinjenim Državama za početnu kupnju 4 zrakoplova, plus opcija za još osam, ali govori se i o Finskoj, Švicarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ako nove narudžbe doista stignu, F-35 je izravni kandidat da postane “borbeni zrakoplov NATO pakta” par excellence, kao što je bio F-16 ’80-ih.  Belgija je u stvari u listopadu prošle godine potpisala ugovor vrijedan 6,5 milijardi dolara za kupnju 34 F-35As koji će zamijeniti 54 zrakoplova F-16, trenutno u uporabi.

Tom je prigodom američki F-35 pobijedio na natječaju europske zrakoplove Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale.

Pentagon navodi kako F-35 predstavlja potpuno revolucionarnu platformu, ne toliko zbog karakteristika “nevidljivosti”, koje su danas poznate najmanje 30 godina, već zbog svoje sposobnosti da integrira različite sustave upravljanje resursima bojnog polja u realnom vremenu koje pilotu omogućavaju da ima “svijest o situaciji” na bojnom polju koja nikad prije nije viđena.

Poruka za Tursku?

Izvješće admirala Wintera Kongresu dolazi nekoliko dana nakon vijesti o “blokadi” prodaje F-35 Turskoj i iz tog razloga bi to mogla biti poruka Ankari koja sugerira da će program doprinosa Turske, ako se otkaže, usporiti proizvodnju zrakoplova između 45 i 90 dana.

Turska je doista uključena u program u vrijednosti od oko 12 milijardi dolara i osigurava opskrbu dijelova zrakoplova za cijelu flotu F-35 koji su prisutni u različitim zračnim snagama svijeta.

Glavni dobavljači iz Turske su kompanije  Alp Aviation, Ayesaş, Kale Aerospace, Kale Pratt & Whitney i TAI. Posebno za središnji dio trupa s kompozitnim i metalnim materijalima, potom zbog proizvodnje omotača za dovod zraka motora i nosače za oružja zrak-zemlja koje izrađuje TAI. Turska proizvodi stražnji dio motora F135, nikal-titanijske diskove i druge strukturne dijelovi, što radi tvrtka Alp Aviation. Panoramski prikaz putničkog prostora i dijelovi daljinskog sučelja za rakete zrak-zrak su iz tvrtke Ayesaş, a ostali dijelovi trupa i konstrukcije krila iz Kale Aerospacea, dok su neke druge komponente motora F135 iz tvornice Kale Pratt & Whitney, lokalne podružnice poznate američke tvornice zrakoplovnih motora.

Sveukupno, Turska proizvodi oko 7% zrakoplova i ako se potvrdi njeno isključenje, proizvodni konzorcij bi trebao potražiti nove dobavljače. To bi s jedne strane usporilo proizvodnju u prvih nekoliko mjeseci, ali bi s druge strane predstavljalo priliku za druge sudionike programa, kao što je Italija, koja ima jedan od dva proizvodna centra za F-35 u blizini Novare, a drugi, zajednički, u Nagoyi u Japanu.

Od Turske do Grčke

100 zrakoplova za Tursku, koji bi se trebali isporučiti prvi, mogli bi završiti u Poljskoj, Rumunjskoj i Grčkoj, što prema stručnjacima stvara nervozu u Ankari, koja se u vojnoj snazi uvijek uspoređivala s Atenom.

Osim što predstavlja udarac lokalnoj industriji, koja bi izgubila ne samo narudžbe, nego i priliku da usavrši svoje znanje o budućem razvoju F-35, Turska bi se morala vratiti drugim zrakoplovima jednake ili niže učinkovitosti, a na tržištu ih je vrlo malo.

Ponude su ruski Su-57 i kineski J-20 ili J-31. Ankara u ovom slučaju ima mali hendikep, jer prema američkim izvorima ni Rusija ni Kina ne bi bile voljne ustupiti tehnologiju ili ugovore o partnerstvu za zajedničku proizvodnju svojih zrakoplova.

U međuvremenu, Pentagon računa da će Turska promijeniti mišljenje kada vidi F-35 u akciji “gotovo kod kuće”. Naime, počela je vježba “Iniochos 2019” koja se provodi u zračnoj bazi Andravida na Peloponezu. U vježbi, osim američkog zrakoplovstva, sudjeluje Izrael sa svojim F-16 i Ujedinjeni Arapski Emirati sa svojim zrakoplovima “Mirage 2000”, te Italija sa šest “Tornada” i šest F-35A talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Reuters

Pretplatiti se
Obavijesti o
132 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
5 godine prije

Rumunjska , Grčka, Poljska kupuju F-35 a nemaju doslovno za svoj narod… Ajde da se javila Danska, Švedska , Njemačka , ali ovi smjepno…

Baš će se narod usrećiti sa eskadrilom tih preskupih aviona , koji u većem ratu ne donose prevagu, a manjih neće biti…

Nato Bato
5 godine prije

nek ih daju nama da popravimo saudijcima elektranu ko moša iranu

Trubadur
5 godine prije

F-35 komad = 98 milijuna $ ……… Su-57 = 50 milijuna $ ………….. Sve ostalo je za bankrotirane vukohebine, ala Grčka, Rumunjska i Poljska, bezsmisleno…

Podravec
5 godine prije

Amerika je upravo izgubila strateški važnu Tursku…….

Dub Miroslav
5 godine prije

Usani nastavljaju s ekonomskim potčinjavanjem EU i podržavaju EU dvije brzine???

Riddick
5 godine prije

Dokle su spremni da idu samo da kazne kupovinu S-400.
Zaista im je S-400 trn u oku kada su spremni da kvare odnose sa svojim saveznicima i povlace proizvodnju F-35 iz Turske.

Red Dog
5 godine prije

Nastavlja se trpanje bezvrednog krsa budalama. Jer su Grcka, Rumunija i Poljska poznate po tome sto tamo nema korupcije 😉
Vecina zemalja radi na avionima seste generacije. Jer je peta promasaj. Gore letacke osobine od cetvrte, jer su nevidljivi. A nisu nevidljivi. Ruse ne brinu nimalo, jer ih vide jasno. Najveci problem su im mali dronovi. Na radaru deluju kao ptice, lete sporo kao ptice, a onda se obrusavaju i eksplodiraju.
Ali ne smemo izneveriti ocekivanja deonicara Lockheed Martina i korumpiranih lokalnih politicara :/

Son of Alerik
5 godine prije

Čine se da će Erdogan, nakon što se odmori od svakodnevnih prkošenja SAD-u, barem još dvaput razmisliti o tomu hoće li realizirati ugovor s Rusima o isporuci sustava S 400.
Najprije zato jer te S 400 treba platiti 2,5 milijarde dolara (od toga milijardu i 125 mlijuna dolara u kešu, a ostatak će im Rusi dati na otplatu), a onda ostaviti i svoje gospodarstvo bez prihoda od 12 milijarda dolara, otkažu li Amerikanci narudžbe iz Turske za svoje zrakoplove.
Kad se tomu pridoda ranjivost lire i trenutna obustava američke agresije na nju, situacija za Erdogana nije najsjajnija. Ovaj loš prolaz na lokalnim izborima mu to i signalizira.

Ivo
5 godine prije

Turci su se riješili bijede, a MIC je pronašao nove žrtve za iznuđivanje. Ne bi se iznenadio i da naše podguzne muhe naruče desetak komada i zauzvrat prepuste sve državne bolnice i ambulante amerima u vlasništvo, plus par otoka pride.

Ako grci zaista popuste i uzmu F-35 (a ne zaboravimo da su bankrotirali, vjerovatno će plaćati otocima i malom djecom za žrtvovanje sotonistima u pentagonu), a s druge strane Turska uzme Suhoje 35, odnos snaga između njih biti će nepovratno promijenjen u apsolutnu tursku nadmoć. Može se očekivati da neki sporni otoci uskoro prelaze pod tursku upravu.

Gost
5 godine prije

Da, a Grčka će ih platiti kamenjem. Svakave gluposti se daju pročitati. Grčka nema novac za to.

Moreno
5 godine prije

Grčka, Poljska i Rumunjska će se usrićit . . . Ameri su Grcima uvalii straj o Turčina, a Poljacima i Rumunjima o Rusa.
Turska vojska u Grčkim vodama presreće i ubije turske časnike pučiste koji priko mora biže iz Turske, Grci po nalogu Amera nesmiju reagirat i moraju primat te časnike koji su sudjelovali u puču protiv Erdogana kojega šta više pritišću on je sve luđi. Međusobna mržnja Grka i Turčina je veća nego bilo koja dva naroda na prostoru ex YU, a Ameri ih još lože jedne na druge i manipuliraju ih . . .

fenix
5 godine prije

Dokaz da F35 nevalja nicemu je da ga prodaju Rumunima,Poljacima i Grcima. Ako F35 stvarno i postane namosovniji zrakoplov NATO akta onda NATO i vise nice ni imati zrakoplovstvo.

Miki maus
5 godine prije

Mocan avion na papiru, jos da leti, a valjda ce i to uspjeti svremenom. A, sta je sa RH?! Nista, nijedan F-35, svom najvjernijem savezniku?! Jest da RH nema bas novaca, ali je zato spremna poslati svu svoju vojsku di US kaze, pola na Rusiju, kao nekad, pola u Afganistan da cuvaju polja maka za CIA, NSA…! Samo im fali malo oruzja, sve su poslali u Siriju borcima za Demokraciju i Zapadne vrijednosti, ali to nebi trebao biti problem, otece ga neprijatelju u borbi. Jao, pa Ministar Ugroza (D Krsticevic) ce ispaliti skroz, a toliko se trudi, mora ti ga biti zao! Jos ce morati preregistrirati svoju firmu od odrzavanja F16 u … sta… pitanje je sad, nezna ni on, a nadao se u F-35! Znate ono, vrhunska tehnologija i US je bas povjerenje dala nama u zestokoj konkurenciji, zamislite ozareno lice Ministra Ugroze i Hibridnog Plenkovica dok im sp..m.… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

U slučaju da neka od navedenih zemalja nije znala da je zainteresirana za kupovinu f35, – sada zna.

Lobos
5 godine prije

Turci su majstori za trgovinu. Kako stvari stoje, ne samo da će kupiti mnogo napredniji a i jeftiniji sistem PVO nego će se ostati i bez preskupih glinenih golubova tj. F 35. Tj. Erdo je sigurno procijenio da jednim udarcem, dvije muhe mlate. Iz njihovog ugla, genijalno. Zato možda toliko i inststiraju na ruskom PVO, jer znaju da će ih ameri izbaciti iz projekta njihovog glinenpg goluba.hehe

Ivan
5 godine prije

Ne znam zasto se u clanku spominje, sto se Rusa tice, kao pandan f35, Su 57, kad bi ga Su 35 razvukao po nebu kao nista.A opet se ne spominje kinta koju su Turci vec platili za f35.

Ivo
5 godine prije

U međuvremenu, holandski F-16 sam sebe skoro srušio prilikom pucanja iz topa. Izgleda nije predviđeno da se zapravo koriste, samo ih treba platiti i gledati. Sve ljepše i ljepše. Uspio se nekako dovući do baze, međutim F-35 će to efikasnije odraditi. Neće biti povratka.

Laki Topalović
5 godine prije

A MI!!!!!!! Ali, Mi Hrvati, bam ba ba bam bam, nama one F16 Blok 50 grupe Nexe u glavu. Oćemo i mi F-35. Ma šta F-35… 40 ili 50 ili F 135 , seriju iz 2150. godine.Nismo ni mi papci…

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Birati izmedju aviona koji bas nisu dokazani u uspijehu i najbljeg raketnog odbranbenog sistema uopce nije problem, odbranbene rakete svakako na prvom mjestu.

Duki
5 godine prije

I Grci i vlasi vidim nešto seru pare ,ej 200 milijuna.ppo komadu !!??
A SU i MIG 35 OKO 70 MILJA ZNAČI 3 za jednog (provjerenih i pouzdanih !!
Dakle imaš 2 mlrd $ (što oni imaju -malo sutra) i biraš 10 f-35 iliti 30 ruskih !pa. Tko je blentav ,kao nisu Nato-kompatibilni?
Ma vidi vraga a što onda radi punom parom industrijska špijunaža-spava ? I jednih i drugih Ne bih rekao!???

Slovenac
5 godine prije

Amerokenjci so uvjek napali jedne narode kad je bilo odmjer jedan protiv 1000 bas su jaki nisu jedno ozbiljnu naciju pobedili imaju srece da imaju take komsije da bi imali ruse ili kineze ili svabe nebi vise postojali

Slovenac
5 godine prije

Ali vazali nemaju izbora moraju da kupuju djubre

Tvingo
5 godine prije

He he,ovaj Džegaišvili mora da je Burt ili je lud 100% !!!

benty20
5 godine prije

100 baba – kilavo dite! Koji je smisao proizvodnje jednog borbenog zrakoplova u 10-ak zemalja? Još k tome razbacanih po cijelom svijetu! Evo, Turska će vrlo vjerojatno izgubiti posao proizvodnje dijelova za f35 i šta sad? Proizvodit će netko drugi, naravno! Nebi reć da proizvodi glinene tegle! Ok, pronaći će se adekvatan proizvođač. Ali šta će biti za 10 godina? Hoće li neka druga država osustati od svog udjela u ovom avionu? Pogledajmo Typon… Austrija ga se riješava ponajprije zbog kompliciranog održavanja kojem je uzrok raštrkana proizvodnja. Tako imaju, čini mi se 16 aviona koji su uglavnom prizemljeni jer – čekaju da ih se servisira!!! Mislim, jasno je meni da nije avion igračka da se može tek tako sklopiti, ali definitivno nije dobro ni da je proizvodnja razbacana po cijelom svijetu, pogotovo u vremenima sve većih napetosti u cijelom svijetu! Takav se način proizvodnje vrlo lako može nekomu obiti o… Čitaj više »

sicario
5 godine prije

Zainat nečemo kupiti te avione.

Alen
5 godine prije

A jeste se uhvatili ove gluposti zvane F35 , kao da ne znate da postoji nuklearno naoruzanje…
Taman i da je najbolji avion na svijetu i dalje ce sluziti za napade na zemlje za koje je dovoljan i onaj star 35 godina..
Taj na rusiju letjeti nece kao i bilo koji sledeci proizveden pa stvarno ne znam
cemu svi ti komentari oko te gluposti..

Turska nece dobiti f35 , a zasto joj treba kad je u nato a nato je nece napadati ? Turska je članica nato.. Na rusiju ne smije kao ni nato , a za maltretiranje kurda dovoljan je i f16..

Ovo su samo gluposti da se prilkaze igrokaz zvani tursko udaljavanje od zapada, nato-a…

F35 je predstavljen tu kao nesto bitno , neka nadmoćna mašina koja dobija ratove pa eto turci kaznjeni ekstremnom kaznom a realnost je takva da turskoj isti niti ne trebaju…

Fatih
5 godine prije

OVAJ DZUKACSVILI JE PRI DOBROM SUTU……….

Ivo Lola
5 godine prije

A šta više reći i komentirati da ne prasneš u smijeh… Amerikanci kad izvale glupost… onda je baš ono izvale…

serđo
5 godine prije

Možda i mi dobijemo jednog samo da Krstičević otvori servis za održavanje istog!!!

Perun
5 godine prije

Citat O AVIONU f 35 ….Bivši državni sekretar za oružane snage, Nik Harvi .. ,,Ne sećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli da budu borbeno spremni pre 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od NAJPROMASENIJIH INVESTICIJA U ISTORIJI ORUZANIH SNAGA…USA.”.Najgora investicija bila je PUT DO MJESECA I NATRAG .Jos i danas na TAMNOJ STRANI MJESECA leze flase od viskija ,,Southern Comfort ”sto su popili amerikanski kosmonauti za vrijeme boravka na MJESECU .Ostaci tih flasa i ostalog smeca iz rakete APOLO 11 vidljivi su Iz ,,SVEMIRSKE STANICE MIR ” golim okom ,jer kosmonauti su bancili tjednima prije povratka na ZEMLJU.A od ovog aeroplana F-35 otpada svako toliko pokoji dio plastike i sarafa iz pogonskog agregata.Vise je stradalo ,,nevinog amerikanskog naroda ”od tih otpadaka nego protivnika.

Karma
5 godine prije

Kupujte oruzje, zadnji euro ulažite u ratni krš. Škole, nauka, rupe po cestama, mizerne penzije, bolnice u raspadu i kontejner bojna? Sve pet. Neke zemlje su ludilo u boji. Grčka, Rumunjska haha. Rumunji preplavili Švedsku gdje prosjače. Kupuju leteče cigle. Divno. Bar 1000 uzmite.

Perun
5 godine prije

Poslovica za uvazene citatelje Portala Logicno.hr..,,Svaki Cigo svoga konja hvali”..Tako je i sa kaubojima .Ljudi moji raketna tehnologija je puno jeftinija i efikasnija u primjeni na ratnom polju.Ta prezentacija F35 je totalno zakazala . Za odredjene tehnologije potrebni su materijali kojih u USA ima jako malo ili nikako a da bi dosli do njih oni idu po svijetu prijete ko pijanice i traze kavgu.To je ko vic o Hasi i Muji .Kupio Mujo cakiju i otiso kod Hase da pohvali.Kad je doso kod Hase rece mu ..Haso opsuj mi mater..Bjezi bolan Mujo jes li poludio sta mi je zena kriva da psujem .Nisam poludio .A de mi reci sto to trazis od mene .Kupio sam novu cakiju pa da je isprobam..Rece Mujo…Tako i amerkanci napravili novi aeroplan F35 pa ko ima nesto protiv ,,Demokratije ” oni odmah na gotovs ,bombarduju i pucaju ko pijani kauboji.Ta nacija nije dozrela za ulogu… Čitaj više »

EMY
5 godine prije

Amerikanci nisu glupi, znaju da bi turci dali u inat rusima 35-ice da vježbaju na američkih fantoma

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.