SAD diktiraju afričkoj naciji oko plana ruske vojne baze

Ruska mornarica
11 komentara

U roku od nekoliko sedmica nakon dolaska u Sudan, prvi američki ambasador u 25 godina već je zaprijetio Kartumu “posljedicama” ako se ostvari dogovor s Moskvom za rusku pomorsku bazu na Crvenom moru.

“Sve zemlje imaju suvereno pravo da odluče s kojim drugim zemljama će se udružiti, ali ovi izbori, naravno, imaju posljedice”, rekao je ambasador John Godfrey za sudanski dnevnik Al-Tayar u utorak.

Vlada u Kartumu je 2017. potpisala sporazum sa Rusijom o uspostavljanju pomorskog objekta u Port Sudanu, na Crvenom moru. Predsjednik Omar al-Bashir je od tada svrgnut u državnom udaru i zatvoren. Godfri je upozorio novu vladu da ne nastavlja sa sporazumom, rekavši da će to “biti štetno po interese Sudana”.

„Od suštinskog je značaja reći da se međunarodna izolacija oko Rusije i predsednika Putina trenutno povećava zbog… invazije na Ukrajinu“, rekao je Godfri izdanju, prenosi Middle East Eye. Također je rekao Al-Tayaru da želi vidjeti civilnu vladu na čelu Sudana.

Godfri je prvi američki ambasador u Sudanu od 1996. godine, kada je Vašington zatvorio ambasadu u Kartumu. Iako je ponovo otvoren 2002. godine, vodio ga je niz privremenih otpravnika poslova tokom 20 godina, sve dok Godfri nije 1. septembra predstavio svoje akreditive.

Prema sporazumu, Rusija će izgraditi bazu sposobnu za smještaj plovila na nuklearni pogon i zakupiti lokaciju na 25 godina, s automatskim produženjem na 10 godina osim ako se jedna od strana ne usprotivi. Port Sudan upravlja oko 90 % pomorske trgovine zemlje, a prisustvo tamo omogućilo bi Rusiji da drži na oku obližnji moreuz Bab el-Mandeb.

Moskva je krenula da reaktivira sporazum u novembru 2020., ali sudanska vlada je pokušala da pregovara u julu 2021, navodno nakon što su joj SAD ponudile „paket pomoći od više miliona dolara“.

Dopuštanje Moskvi da postavi bazu na Crvenom moru bi “dovelo do dalje izolacije Sudana u trenutku kada većina Sudana želi da se približi međunarodnoj zajednici”, rekao je Godfri za novine, koristeći eufemizam za SAD i njihove saveznike.

Prije potvrde, Godfrey je bio vršilac dužnosti koordinatora State Departmenta za borbu protiv terorizma, a prethodno je bio postavljen u Saudijsku Arabiju, Libiju, Siriju i Irak.

KartumrusijaSADSudan
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTIPROTIVNI
1 godina prije

Zasto Sudanci nisu tome ambasadoru Johnu Godfrey nisu naredili u 24 sata napustiti Sudan.

rade
1 godina prije

Sebe vide kao “posebne” zato valjda moraju da upravljaju citavim svijetom.Odvratni amerikanci.

Nekoime
1 godina prije

Valjda koordinator za instaliranje terorizma. I nešto im se “međunarodna zajednica” skuplja u pranju.

Josip1
1 godina prije

Po biografiji, ovaj čovjek donosi rat.

Max
1 godina prije

Nasiliničke prijetnje suverenoj naciji.

BanOvan
1 godina prije

Pitanje za milion friško otštampanih zelembaća, bez pokrića, zašto li bi svrnut Omar?

tihobl
1 godina prije

Dobro su prosli, americik ambasador je zaprijetio Srbiji poljedicama ako mu ne dopusti da se proseta sa kolegama.

Vale
1 godina prije

Poslaće im amerikenjci par crnih jastreba da ih disciplinuju.

Josip
1 godina prije

Gdje god se pojave američke svinje nastaju samo sranja..

tuf
1 godina prije

Danas je izvršen puč u Burkini Faso. Ovi u Sudanu bi isto trebali “pripaziti” što rade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI