SAD dodaju nove zahtjeve dok Rusija daje ustupke kako bi spasila posljednji preostali ugovor o nuklearnom odvraćanju

Yars RS-24
19 komentara

Moskva je pristala na ključne američke zahtjeve u pokušaju da sačuva sporazum New START u trci sa vremenom za produženje sporazuma prije nego što istekne, rekao je ruski izaslanik u SAD. Washington je tada jednostavno postavio nove zahtjeve.

“Sudbina New START-a možda je ključno pitanje za buduću kontrolu naoružanja”, rekao je ambasador Anatoliy Antonov na događaju koji je u srijedu priredio Institut Brookings.

Ugovor iz 2011. godine kojim se ograničavaju nuklearne bojeve glave i njihova dostavna vozila koja bi SAD i Rusija mogle da posjeduju ostaje praktično jedini aktivni sporazum o kontroli naoružanja između dvije nuklearne sile. On treba da istekne 5. februara 2021., dok su Moskva i Washington u nelagodnim pregovorima o njegovom produženju.

„Dugo nismo mogli da obezbjedimo saglasnost SAD za nastavak ozbiljnog dijaloga. U stvari, uspjeli smo da ponovo uspostavimo kontakte samo uoči američkih predsjedničkih izbora. Kao rezultat, ponestaje nam vremena.”

Antonov je dodao da je Rusija spremna da prihvati dva ključna američka zahtjeva za izlazak iz ćorsokaka i spas sporazuma, samo da bi joj se nametnuli dodatni zahtjevi.

„Poslije teških konsultacija sa našim američkim kolegama prije dva mjeseca Rusija je najavila spremnost da se sastane sa Washingtonom na pola puta oko dva ključna pitanja“, rekao je Antonov na događaju koji je organizovao vašingtonski think tank, dodajući da su ustupci povezani sa produženjem ugovora na godinu dana umjesto na pet i stavljanje kape na sve nuklearne bojeve glave za taj period.

Upravo to je tražio američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien sredinom oktobra, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio produženje sporazuma New START na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Međutim, očigledno je Washington odlučio da ne prihvati “da” kao odgovor. SAD su „pokušale da nas natjeraju da pristanemo na uključivanje oštrog režima verifikacije iz doba hladnog rata“ i da formulišu neke definicije koje od Moskve očekuju da budu povezane sa nekim budućim pregovorima o ugovoru, rekao je ambasador, dodajući da je Washington doslovno težio da „dobije prednost u potencijalnim pregovorima“.

Antonov je nazvao nove zahtjeve naglim preokretom u američkoj politici, jer je upravo Washington predložio ostavljanje rigoroznih kontrola iz doba hladnog rata kada su pregovarali o New START-u prije 11 godina.

Potpisan 2010. godine, sporazum New START ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje Moskva i Washington mogu da posjeduju na 1.550 po komadu i kaže da broj raspoređenih strateških nuklearnih sredstava za isporuku ne bi trebalo da prelazi 700, a njihov ukupan broj je ograničen na 800.

Ruski izaslanik je pohvalio efikasnost sporazuma rekavši da je pomogao da se broj raspoređenih bojevih glava smanji za trećinu, a broj dostavnih vozila za više od polovine.

Moskva se i dalje nada da bi mogla spasiti ugovor i pozvala je SAD da nastave razgovore, dodajući da bi svaki sporazum trebao dovesti do povećane sigurnosti za sve, a ne za nekoliko izabranih država.

„Bilo koji pregovori trebalo bi da rezultiraju poboljšanom nacionalnom sigurnošću svih zemalja i nižim nivoom naoružanja. Spremni smo za takav rad“, rekao je Antonov, dodajući da se Rusija, kao „predvidiva nuklearna sila“, „ni pod kojim uslovima“ neće uključiti u novu trku u naoružanju.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da podrži njene kontinuirane napore na očuvanju strateške stabilnosti, Antonov je retorički pitao da li svijet treba da „gradi odnose na osnovi jednakosti ili da odustane i podvrgne se volji jedne države“.

nuklearno odvracanjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr.No
3 godine prije

Nema i rusi su pritisnuti uz zid , svakodnevno vidimo da SAD uvodi sankcije svima na cijeloj planeti i zaista su sila te ce ih tesko ko smiriti. Da nije tako Rusija bi to odjebala i podvukla crtu ali na zalost mi samo navijacki i emotivno stojimo uz ruse jer vidimo nepravdu amerikanaca ali cinjenice govore da su rusi svjesni svoje nemoci pa imamo ocit prmjer u Siriji rusi nemogu niti smiju zaustaviti izraelske napade toliko o autoritetu.

Davor drugi
3 godine prije

Nije to jedini ugovor, taj o ograničavanju razvijanja nuklearnog strateškog naoružanja iz kojih je USA izašla, bilo je tu još i drugih ugovora o ograničavanju vojne moći i aktivnosti koje su od strane USA napušteni. Ja bih rekao da je to i jedini značajniji preostali ugovor između rivalski strana. Američki Izlazak iz skoro svih vojnih ugovora sklopljenih još iz dana SSSR i njihovo daljnje ne produživanje je i razumljiv. Nisu to više vremena iz nadmetanja NATO protiv Varšavskog ugovora i polarizacije zapad-istok. Došlo je do velikog i značajnog tehnološkog i strateškog uspona vojne moći Kine, koja se kao takva ne smije i ne može biti zanemariva u bilo kojem vojno-strateškom planiranju potencijalnog vojnog sukoba. Neki veći političko, ekonomski, vojni ili bilo koji drugi veći geostrateški problem između Kine i Rusije ovog momenta ne postoji i čini se da su iz njihovog pograničnog sukoba iz 60-ih koji je skoro u nuklearni… Čitaj više »

Tim Kunić
3 godine prije

SAD ima problem što još nisu iskusili moderni rat na svom teritoriju pa misle da će uvijek biti tako da se njihova sranja, patologije i pretenzije lupaju daleko i drugima o glavu. Vrlo su blizu građanskom ratu, a kad krene vidjet će kako je to kad im ostatak svijeta iz daljine zauzme strane, navija i pomaže rat u njihovoj kući, a kad dovoljno oslabe pošalju vojske po plijen. Možda je vrijeme da Amerika kuša žlicu lijeka koju je drugima kuhala.

Marko9
3 godine prije

Slici na situaciju prije nego sto je Rim napao Kartagu u trecem puskom ratu.
Kad je sve Kartaga udovoljila onda im je bio novi uvjet.
“Napustite Kartagu i idite ziviti u pustinj”

rimtu
3 godine prije

Sve opcije su otvorene, ali nuklearnog rata neće biti.
Neće ga biti jer “netko” neće dopustiti takvo razaranje planete (nije stvar u razaranju civilizacije nego planete u cjelini).
To nam je već davno objelodanjeno.

Alex
3 godine prije

Amerika se sve više ponaša kao Hitlerova Njemačka pred 2.sv.rat…ucjene, ucjene, ucjene…

Kažun d.d.
3 godine prije

Vrč ide na vodu dok se ne slupa.

fvrfvrfverfvbrztvubr
3 godine prije

Vidi se da Rusijom vlada entitet potčinjen onima iz Čemerike.

Maliboro
3 godine prije

Rusi su ili beskrajno glupi ili jako uplašeni , trećeg nema.

Max
3 godine prije

Rusija neće pristati na ucjene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI