SAD i Izrael pozdravljaju napad na iranski konzulat u Iraku

protesti demonstracije paljenje vatra požar
25 komentara

Napad dijela prosvjednika na iranski konzulat u iračkom gradu Karbali zainteresirao je SAD i Izrael, koji šute o protestima u Libanonu.

Američki predsjednik Donald Trump je skoro odmah na svom Twitteru objavio slike napada kojeg je u nedjelju provela skupina nasilnih prosvjednika na iranski konzulat u iračkom svetom gradu Karbali. Iako nisu mogli pristupiti diplomatskom sjedištu zbog policijske zaštite, prosvjednici su pokušali zapaliti zidove štićenog objekta.

Ne komentirajući činjenice, Trump je ponovno objavio dva videa o neredima koje je osudilo iračko ministarstvo vanjskih poslova. Jedna objava na Twitteru pripada kanalu Iran International na arapskom jeziku sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, a drugi saudijskom listu Arab News.

Događaji su odjeknuli i u Izraelu. Ministar vanjskih poslova režima iz Tel Aviva, Yisrael Katz, na svom je Twitteru postavio poruku u kojoj je izrazio “solidarnost” s Iračanima i optužio Iran da stoji iza nereda u ovoj arapskoj zemlji, bez da se predstavio ikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Izraelski The Jerusalem Post primjećuje da je objava izraelskog ministra vanjskih poslova bio prvi komentar o protestima u Iraku, zemlji s kojom izraelski režim nema diplomatske odnose, ali napominje da Katz šuti o neredima koji su se dogodili u Libanonu.

„Objava je izazvala bijes na Twitteru. Mnogi korisnici vjeruju da Izrael vuče konce ovih protesta u kojima se sve više otkrivaju tragovi Izraela, a ne Sjedinjenih Država“, izjavio je Qais Al-Hazali, vođa iračke milicije Asa’ib Ahl Al-Haq.

Qais Al-Hazali je u komentaru objavljenom u nedjelju rekao da izraelska špijunska služba Mossad djeluje u nekoliko provincija na sjeveru Iraka i da ima “zajedničku bazu” s američkom Središnjom obavještajnom agencijom (CIA) u međunarodnoj zračnoj luci u Bagdadu.

Mossad, prema iračkom vođi, za intenziviranje sukoba nastoji iskoristiti disidente pojedinih iračkih stranaka.

Različiti pokreti i iračke političke stranke optužuju SAD i Izrael da iskorištavaju proteste za izazivanje “kaosa” u njihovoj zemlji.

Vlada u Bagdadu je otkrila neke detalje o tim vezama i tko stoji iza nedavnih prosvjeda koji su započeli 1. listopada zbog korupcije, nezaposlenosti i nestašica roba. Pored toga, vlada kaže da priznaje pravo na izražavanje na ulici, ali odbacuje nasilje.

Izraelsko uplitanje otkriveno je i u prosvjedima u Libanonu, gdje je uhićena osoba dvojnog libanonsko-kanadskog državljanstva koji je špijunirao za Mossad.

Unatoč svim tim dokazima, SAD i Izrael optužuje Teheran za navodne destabilizirajuće aktivnosti u regiji. Ali Iran je jedna od rijetkih zemalja koja je uvijek pozivala na dijalog i rješavanje problema diplomatskim putem. Slično tome, odbija svako strano uplitanje u poslove susjednog Iraka i drugih arapskih zemalja.

VIDEO: Napad na iranski konzulat u Karbali

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Splitexpres
4 godine prije

Aktualni režim u Iraku je američki i potrošen je?Ameri su smislili podvalu da sruše postojeći koji će biti zamjenjen Iračkim,ali bez američkog upliva “javnog”?Sa tajnim “vidjeti ćemo”?

milan
4 godine prije

Iza svega stoji engleska kraljevska kuca.

far
4 godine prije

Placenici ISILa su sada dobili laksi zadatak, naime da “mirnim” protestima ometaju pobjednike (Hispbolah, Iran) u Libanonu i Iraku

Riddick
4 godine prije

S obzirom da su podržavali ISIS paljenje ambasade je mačiji kašalj šta su sve spremni da podrže i opravdavdaju.
Paradoksalno upravo će njihova javna podrška protestima dovesti do kompromitovanja protesta.

Siniša
4 godine prije

A, Srbija je morala procesuirati one što su napali na zapadne ambasade i konzulate u Beogradu….tu niste bili zadovoljni napadom.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

A što je s prosvjedima u Iraku? O tome se ne smije pisati ili je to samo za CNN?

Prolaznik
4 godine prije

Bravo za diplomaciju i pristojnost

samo tako
4 godine prije

U Svetom gradu da se događaju s*anja ?
Nemoguče 😆😆

Max
4 godine prije

ništa nova.

Z.A.
4 godine prije

Ja sam u jednom ranijem komentaru naveo dok god Iracani ne otkazu gostoprimstvo amerikancima ove ce scene biti svakodnevnica Iraka. Misliti da je izjava od strane Qais Al-Hazalija samo propagandnog karaktera da su operativci Mosada prisutni u Iraku je cista glupost. Na najlaksi nacin su operativci Mosada usli u Irak zahvaljujuci amerikancima.Iracani nemaju mogucnost kontrole djelovanja amerikanaca na svojoj teritoriji a to je ono i najopasnije po Iracku sigurnost Medju masama iracana pitaj boga koliko ima prikrivenih clanova ISIL-a za koje amerikanci znaju i aktiviraju ih za svoje potrebe. Samo sam siguran da ce poslije ovakvih dogadjanja iranci uzvratiti i to uskoro . Sumnjam da ce se amerikanci osjecati ugodno, ipak je Iran u prednosti u odnosu na amerikance u Iraku. Amerikance u Iraku dosad niko nije ozbiljno ugrozavao a sad je to dovedeno u pitanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.