SAD i Turska razgovaraju o transferu S-400 u Kijev

S-400 Triumf
37 komentara

Dogovor bi mogao da znači da će Washington ukinuti sankcije Ankari u zamjenu za slanje ruskih raketnih odbrambenih sistema u Ukrajinu.

SAD i Turska navodno pregovaraju o sporazumu da Ankara pošalje svoje ruske odbrambene raketne sisteme S-400 u Ukrajinu u zamjenu za ukidanje sankcija koje je Washington nametnuo ovoj članici NATO.

„U stalnim smo razgovorima sa Ankarom da vidimo da se odrekne sistema S-400 i pošalje ga u Kijev“, rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona za Sky News Arabia u nedjelju. Zauzvrat, rekao je zvaničnik, Turska bi mogla da doživi „povratak NATO programu F-35 i ukidanje sankcija“ koje je uveo Washington.

Raniji izvještaj Reutersa u subotu citirao je tri izvora koji su rekli da su SAD tu ideju prenijele Turskoj tokom prošlog mjeseca. Nije podnijet nikakav formalni zahtjev, navodi Reuters, koji sugeriše da je „malo vjerovatno“ da bi Turska ipak pristala na tu ideju.

Ankara i Washington tek treba da zvanično komentarišu izvještaje.

Protivraketni odbrambeni sistemi S-400 ruske proizvodnje dugo su bili predmet spora između SAD i Turske. Washington je 2020. uveo sankcije turskoj odbrambenoj industriji i izbacio zemlju iz svog programa borbenih aviona F-35 zbog odluke Ankare da kupi rusku vojnu opremu.

Washington je tvrdio da bi Turska kupovina „ugrozila bezbjednost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbjedila značajna sredstva ruskom odbrambenom sektoru“.

Otkako je Rusija prošlog mjeseca pokrenula ofanzivu na Ukrajinu, SAD rade na identifikaciji zemalja koje posjeduju još jedan sistem protivvazdušne odbrane – sovjetske S-300 – i pronalaze načine da ih prebace u Ukrajinu.

Jedna takva zemlja, Slovačka, pristala je prošle sedmice da Kijevu preda svoje sisteme S-300 ako im se isporuči zamjena iz NATO.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad potvrdio je u nedjelju da su komponente NATO sistema protivvazdušne odbrane Patriot počele sa razmještanjem u njegovoj zemlji. Rekao je da sistem nije zamjena za S-300, ali je primijetio da sovjetski sistem ionako treba da bude zamjenjen, zbog „starosti, tehničkog stanja i nedovoljnih sposobnosti“.

Zvaničnik Pentagona koji je u nedjelju razgovarao za Sky News Arabia rekao je da je isporuka stigla u Slovačku „u pripremi za Bratislavski transfer sistema S-300 u Kijev”.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku od strane Rusije.

Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su dizajnirani da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države. Rusija sada zahtijeva da Ukrajina zvanično proglasi sebe neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

rusijaS-400SADSankcijeturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
2 godine prije

Mislim da ništa od toga.

2 godine prije

Ne vjeruje valjda nekotoj patki?
Pa Turska se čak uzdržava osude Rusije!!!!

Marsovac
2 godine prije

Nazi pobjegli u Poljsku a pozivaju strane dobrovoljce da dodju… zanimljivo. EU srecno s nazi digitalnim i ovim ovozemaljskim.

Radar
2 godine prije

Ajde, pa dovoljno je 30 sekundi razmisliti koliko bi taj sustav bio na životu da uđe u Ukrajinu, sat-dva ?
Pa kad su takvi pametni i hrabri, domet S400 je vrlo dobar, neka ga istaliraju u Rumunjskoj, Mađarskoj ili Poljskoj pa neka udare po Ruskim avionima !
Ne žele se mješati u sukob?
Pa zar zar besplatno slanje oružija nije mješanje?
Trgovina je trgovina, to je sasvim legitimo, sve drugo je sudjelovanje u sukobu.

Mrčikola
2 godine prije

Ovo će i Rusi podržati jer bi ovi sistemi dobro došli novoj, u dogledno vrijeme formiranoj, proruskoj vladi.
Ovo daje nadu da se Rusija i “zapad” ipak mogu dogovoriti jer se ovdje ruska i usa razmišljanja podudaraju, a sitna je razlika u razmišljanjima samo oko toga u kojem će “smjeru” S-400 biti okrenut. 😁

rade
2 godine prije

Ako ipak erdogan pokusa da isporuci S-400 ukrajini,onda Rusija ima potpuno pravo da tursku bombarduje nuklearnim oruzjem.To su vec trebali uraditi sa poljskom i slovackom.

nessy
2 godine prije

Koliko znam, pri prodaji bilo kakvog vaznog, viskotehnoloskog oruzja, zemlja proizvodjac trazi od zemlje kupca da se obaveze da navedeno oruzje nece koristiti protiv zemlje proizvodjaca i da nece to oruzje prodati trecoj strani bez dozvole. Jedna od takvih situacija je bila kada je Izrael htio prodati Hrvatskoj one kante od F-16, a USA je to blokirala zbog navedene klauzule. Bila je prica i o Norveskim (ili Finskim) F-35, za koje se zna da se USA fizicki (hardverom ili softverom) osigurala da nece biti koristeni na nedozvoljeni nacin. Bilo bi naivno misliti da se Rusija nije osigurala na slican nacin. Dalje, S-300 i slicni sistemi ne vrijede mnogo bez redovitog odrzavanja (a i navedeno je da treba servis) i visokokvalificirane posade. Mislim da je malo vjerojatno da bi se Erdogan lisio ovog sistema, nakon svih nevolja koje je zbog njega imao, tako da je cijela prica na nivou ‘sto se… Čitaj više »

Venom
2 godine prije

Amerikanci dobro znaju, da Rusi mogu lakočom da isključe S-400 ako završi u Ukrajini. Time bi Ukrajini pokazali koliko veliki prijatelji su jim, a Turskoj bi podvalili nove kredite na F-35 i neke siromašne PZO sisteme.

FROJD
2 godine prije

ERDOGAN ZNA DA MU JE PUTIN DIREKTNO SPASIO GLAVU PRILIKOM POSLEDNJEG DRZAVNOG UDARA A I TURSKA NEMA BAS NEKI INTERESA U UKRAJINI. OSIM TOGA EKONOMSKI TURSKA PODOBRO ZAVISI OD RUSIJE. SVE U SVEMU BIO BI TO NOZ U LEDJA. A GLAVU MU JE SPASIO CAK I KAD SU TURCI OBORILI RUSKI AVION IZNAD ALEPA POTPUNO BESPOTREBNO, A ERDOGAN ZA TU KOMANDU NIJE NI ZNAO.

abc
2 godine prije

Zašto da Turska sebi pravi štetu sad kad je sa Rusima u najboljim istorijskim odnosima?
Svi američki pritisci i pretnje su toliko jalovi, da se iz njih može odmah razabrati, da su to sve pokušaji iz očaja.

abc
2 godine prije

Kodovi turskih S-400 su u rukama ruske vlade. Turska jih može upotrebiti samo za svoju odbranu, u slučaju da joj USA zabije nož u leđa, pa je vojno napadne.

abc
2 godine prije

Trenutno Turska uvozi iz Rusije najjeftinije energente i sirovine, a uvoz je povečan zbog razloga, što je EU uvela embargo. Turska sad to dobro koristi i mane ruke od zadovoljstva.

abc
2 godine prije

A sledeči razlog, da se Turska, kao druga najjača NATO država neče okrenuti protiv Rusije je taj, što če ljetos u Tursku stiči preko deset milijona ruskih turista, kojima su destinacije po ostalom svetu proipale zbog nemogučnosti avionskog prevoza.
Čak Crna Gora, koja u svemu sluša atlantske gazde, letos zove ruske turiste, da jih što više dođe u CG.

ogo
2 godine prije

Ovo je nevidjeno ,da ih ucjene i jos im prodaju svoje Trabant lovce.

nekoime
2 godine prije

Erdogan je, naravno, već zaboravio tko je protiv njega organizirao državni udar i upucao ruskog ambasadora, pa sada sada samo čeka da ga Biden privine na junačka prsa. Kao i Maduro s naftom. Kaj troše ovi u Bijeloj kući?

Max
2 godine prije

Koje licemjerje Zapada a mislim da do toga neće doći a da i dođe Rusi su napravili taj sustav pa ga znaju blokirati i uništiti ako bude potrebno.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Turska je jedina koja ulaže stvarne napore u posredovanju da iza kulisa dođe do stvarnih rezultata pregovora između Rusije i Ukrajine, da se ovaj nesretni rat što prije završi.

tihobl
2 godine prije

Lazu anglosaksoni kao i obicno. Nema nikakvih pregovora. Ankara je americki prijedlog odbacila oznacivsi ga kao neprihvatljivu glupost.

Ali vode se jedni drugi pregovori o kome zapadni mediji ne govore – prozivdnja sahmata u Turskoj. Erdogan je najavio da ce 2025. poletjeti prvi tuski nevidljivi avion i pokazao maketu suhojevog sahmata.

ledeno doba
2 godine prije

da malo sažmem: Erdina Turska , 2011-2016, zajedno sa SAD-om i pajdaškim Izraelom, sudjeluje u agresiji na Siriju, i pomaže koljače ISIL-a, pardon, “pobunjenike za demokraciju”. onda 2016., ako se dobro sjećam, bude onaj kofol pokušaj puča protiv Erde. Rusija pomaže Erdi. Erdo je zahvalan Rusiji i kofol sklapa savez sa njom. SAD je kofol uvretjen i iznenatjen i kofol nameće sankcije Turskoj međutim Erdo kofol saveznik Rusije i dalje otvoreno govori da “dikatator Asad”, mora biti srušen,i i dalje, manje ili više podržava “borce za demokraciju u Siriji” i svog buraza Netanjahua i SAD. nakon toga Erdo naređuje upad na kurdska područja u sjevernoj Siriji. Da bi rasturio kurdske “teroriste”. Malo prije toga, iz tog područja se povukla američka vojska, koja je kofol bila saveznik Kurda… I to sa njemačkim tenkovima “leopard”, koje mu je isporučila sestrica anđelija… ali koja se sada pravi jako uvretjena i iznenatjena, kak je… Čitaj više »

Brr
2 godine prije

Kad prenosis propagandu …

gargamel
2 godine prije

Ovo je budalaština od zapadnih medija, slično čitam danas da u Rusiji spremaju da otruju Putina.SAD je isprovocirao sukob, i uvjerio se da nije vrijeme da oni lično udaraju na Rusiju.Mada Rusi napreduju sa rezervnim timom, ako se uključi prva postavka, ni Brisel nije siguran.

Steve
2 godine prije

Mozda gresim ali mislim da su sistemi S400 koje je Turska uvezla iz Rusije neupotrebljivi protiv Rusa, tj da su kodirani i da se prakticki ne mogu upotrebiti protiv onih koji su ih konstruisali i proizveli. Tako da bih se pridruzio onima koji misle da je ovo dezinformacija.

tuf
2 godine prije

Rekao bih da ovime vrijeđaju Erdinu inteligenciju. Pa nije on vesla sisao, da se riješi S-400 i onda mu u međuvremenu instaliraju novi puč (a znamo da je prošli bio blagoslovljen od SAD-a).

Lucija, prva
2 godine prije

Navodno je jedan takav djelovao po ukrajinskim avionima iz Bjelorusije, prvih dana?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI