SAD i Velika Britanija istražuju tvrdnje o „hemijskom napadu” Ukrajine

Hemijski napad
18 komentara

Nove optužbe se pojavljuju nakon višenedeljnih tvrdnji da bi Moskva mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

Ukrajinski neonacistički bataljon Azov optužio je ruske snage da su upotrijebile hemijsko oružje protiv njegovih boraca tokom opsade Marijupolja, potencijalno stvarajući izgovor za SAD i njihove zapadne saveznike da pojačaju napore da kazne Moskvu zbog sukoba.

Neidentifikovani hemijski agens izbačen je iz drona u ponedeljak, zbog čega je nekoliko ukrajinskih boraca u toj oblasti teško disalo, prema neprovjerenim optužbama koje je na Telegramu objavio ultranacionalistički bataljon Azov.

Upotrebljena je „otrovna supstanca nepoznatog porijekla“, tvrdili su militanti, zbog čega su tri borca navodno imala blage respiratorne probleme, vrtoglavicu i glavobolje.

Međutim, pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petra Andrjuščenka je primetio da navodi o hemijskom napadu nisu potvrđeni, navodi Reuters.

Odvojeno, ukrajinski parlament je optužio ruske snage da „pucaju na rezervoare sa azotnom kiselinom“ u regionu Donjecka. „Ovo je prijavila patrolna policija“, navodi se u objavi na Twitter nalogu parlamenta u ponedeljak uveče. „Mještani se pozivaju da pripreme zaštitne maske za lice natopljene rastvorom sode.“

Zapadni zvaničnici brzo su se bacili na te optužbe, upozoravajući na teške posljedice po Moskvu. „Hitno radimo sa partnerima na verifikaciji detalja“, rekla je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Truss. „Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu, a mi ćemo Putina i njegov režim pozvati na odgovornost.“

U Washingtonu je portparol Pentagona John Kirby rekao da američki zvaničnici prate situaciju u Marijupolju. „Ovi izvještaji, ako su istiniti, veoma su zabrinjavajući i odražavaju zabrinutost koju smo imali u vezi sa potencijalom Rusije da koristi različite agense za kontrolu nereda, uključujući suzavac pomješan sa hemijskim agensima, u Ukrajini“, dodao je on.

Američki, britanski i ukrajinski lideri nedeljama su tvrdili da bi Rusija mogla da upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u svojoj vojnoj operaciji u bivšoj sovjetskoj republici. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je tu zabrinutost u ponedeljak, pozivajući na jače sankcije Rusiji kako bi se spriječila upotreba takvog oružja.

„Vrijeme je da se ovaj paket sankcija napravi na način da sa ruske strane ne bismo čuli ni riječ o oružju za masovno uništenje“, rekao je Zelenski. „Naftni embargo protiv Rusije je neophodan.“

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki prvo je postavila teren za navodni ruski napad hemijskim ili biološkim oružjem prošlog mjeseca – dok je odgovarala na izvještaje iz Moskve o biolaboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini. Ona je optužbe nazvala „očiglednim trikom“ i rekla da „svi treba da pazimo da Rusija eventualno ne upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da napravi operaciju lažne zastave koristeći ga“.

Takođe prošlog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će članice NATO odgovoriti „u naturi“ ako Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmjera na svog susjeda krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Luganska i Donjecka, gdje se nalazi grad Marijupolj. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjena regiona.

hemijski napadiNuklearno oružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Ma sta ima da istrazuju amerikenjci i britanci kad vec znamo da je bilo hemiskog napada,ali morgen-malo morgen.

Legendarni Grk
2 godine prije

Naravno da je to njihova nova laž – nema nikakvog kemijskog napada. Evo što se dogodilo: “Russia gas attack hoax The Azov battalion that is holed up in the steel mill Russia is preparing to flood out made a claim that Russia used a drone to attack them with nerve gas. As it turns out, “confirmation” came in the form of a reporter who sniffed a rag and said “Yes, it was nerve gas!!”. No mass casualties, in fact, no casualties at all can be produced. That said, Russia is putting equipment as close to Finland as possible right now. Also, it might be true that Russia fired the entire intelligence division that plotted the war in Ukraine, as well as jailed it’s leader.” Dakle, “provjeru” je učinio neki novinar koji je kao nešto malo pošnjofao i onda objavio da je to bojni otrov, iako nigdje nema nikakvih žrtava. Kako… Čitaj više »

Makedonac
2 godine prije

Siguran sam da ima toga u Azovstal železaru. Tamo ima jos okolo 20 kilometra tunela, bunkere i nekakva biolabaratorija. Osim Azov, Ajdar nacista, ima i neke francuske legionare, NATO oficire, prića se da ima i neki američki general.
Ne slučajno probaju da iz izvuku odatle.
Koncentracioni logor je bio na aerodromu Mariopula sa imenom Biblioteka, tamo Ozna sve dozna i pročita ;), ko ne umre od čitanja ga nose u jamu, od tamo se niko nije vratio.
Pretpostavlja se da je Jama deo te bio laboratorije u Azovstal za eksperimente nad ljudima.
Ako ih Putin ne pušti, mislim da če svi ti doktor Mengele biti ubiti i u kiselinu, da nema dokaza.

tihobl
2 godine prije

O miniranju cisterne sa azotnom kiselinom pisali su novoruski mediji prosle sedmice. Tad su duvali zapadni vjetrovi i ukropi su racunali da ce je rasprsii na Donjeck. Sad pisu o dizanju brana i pravljenju polava kako bi odlozili rusko napredovanje. I za to ce englezi optuziti ruse. Englezi su izazivali glad u Indiji i preko 20 miliona gladi je umrlo samo u jednom talasu izgladnjivanja (o tome pisu samo indijski istoricari i niko vise). Agent engleske obavjestajne slube je ubacen u SSSR u doba Staljina kao novinar. Kretanje mu je bilo ograniceno samo na Moskvu. Taj “novinar” je izmislio gladomor, pisao kako milioni umiru od gladi, izmislio je kako je putovao po Ukrajini i kako je vidio svojim ocima . Po povratku drzao je predavanja po UK i USA, pisao brojne clanke i razradjivao temu. Kasnije je postao poznat pisac. Taj agent zvao se Dzord Orvel. Danas vecina vjeruje da… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Englezi su najopakija, najciničnija, najgenocidnija i najzavidnija nacija na svetu.
Istorijski dokazano.

abc
2 godine prije

Na tlu Ukrajine je pronađeno preko 30 skrivenih američkih biolaboratorija, tako da če anglosaksonske istrage biti veoma brze i verovatno temeljite.

abc
2 godine prije

Deritizacija podruma Azovstala če se vršiti klorom, suzavcem i bacačima plamena.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Dva lopova istražuju tko je počinio lopovluk.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Kako ove Azovce i strane plaćenike istjerati iz podzemnih tunela? Jednostavno početi pumpati vodu unutra i bježati će vam kao štakori.

Max
2 godine prije

Repriza Sirijske namještaljke.

octopus
2 godine prije

U 100 kuna da će pronaći dokaze!

nessy
2 godine prije

Odmah treba dovesti humanitarce Bijelih kaciga iz Sirije, da pomogno tim Azov dobrotvorima.

nessy
2 godine prije

Nisam shvatio, cemu provjere? Ako USA i GB kazu da je bio kemijski napad (nitko nije umro, cak ni po Ukrajincima. Valjda Rusi vise ni to ne znaju smuckati), tko se uopce usudi dovesti u pitanje njihovu rijec ‘na majke mi’. Problem je sto se cesto ustanovi da je stara majka odavno pokojna.

nessy
2 godine prije

Vidim, ocito, zapadni humaitarci se ni ne potrude puno sa svojim konstrukcijama Ruskih zlocina. Valjda pri propagandi racunaju na onu publiku koja cita samo naslove. Oni ostali, koji imaju volje i pameti, pa se malo bolje informraju, nisu u velikom postotku, dakle ‘mission accomplished’. Povijest ratne propagande, u ovakvom obimu, pocinje oko pocetka WWI, kada je USA osnovala ono sto se sada zove ‘think thank’-ove koji su smisljali vijesti (cesto bez osnove u stvarnosti), da bi ‘motivirali’ ovce, tj., svoje stanovnistvo, u zeljenom smjeru. Prije projekcije filmova, prikazivane su “Vijesti sa bojista”, i ovce iz publike bi se znale tako napaliti da bi unistile kino i inventar (Belgijske bebe na bajonetima neprijatelja, neprijateljski vojnici nose ogrlice od usiju itd.). “Mission accomplished”. Jasta. Tuzno je kad shvatis opci nivo ljudi medju kojima zivis, i koliko su podlozni propagandi, bez potrebe da provjere ono sto svakodnevno gutaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI