SAD „mirno sede“ usred sve većeg uticaja Kine i Rusije

John Bolton
19 komentara

Administracija predsjednika Joea Bidena ne čini ništa da se suprotstavi koracima Kine, Rusije i njihovih saveznika da bliže sarađuju, ugrožavajući interese SAD-a i podrivajući njihov globalni utjecaj, tvrdi bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton.

“Mi mirno sjedimo, a Kinezi, Rusi, Iran, Sjeverna Koreja i nekoliko drugih se kreću da ojačaju svoje odnose i prijete nam na mnogo različitih mjesta”, rekao je Bolton u nedjelju u intervjuu za radio WABC 770 . Dodao je da, iako Peking slijedi jasnu strategiju, “mi nekako lutamo iz dana u dan.”

Bolton, dugogodišnji ratni jastreb koji je pozivao na promjenu režima u Moskvi i Teheranu, dao je svoje komentare nakon objave u petak da su se Saudijska Arabija i Iran složili da ponovo uspostave diplomatske odnose prema sporazumu koji je posredovala Kina. On je požalio da sporazum odražava smanjenje uticaja SAD širom svijeta.

“To je pokazatelj da Saudijci i drugi pokušavaju zaštititi svoje opklade s Kinom i Rusijom, jer ne misle da Sjedinjene Države imaju odlučnost i hrabrost neophodnu da urade ono što trebaju da zaštite svijet od Irana i svoje namjere”, rekao je Bolton.

74-godišnji Bolton je radio u administraciji bivših predsjednika Donalda Trumpa, Georgea W. Busha, Georgea HW Busha i Ronalda Reagana.

Kineski zvaničnici su se ljutili na tvrdnje Washingtona o prijetnjama, tvrdeći da se SAD i njihovi saveznici iz NATO-a ponašaju kao da se još bore u Hladnom ratu. Peking je zadržao neutralnost po pitanju ukrajinske krize, odupirući se pritisku SAD-a da osudi Rusiju zbog sukoba, i predložio je plan od 12 tačaka za okončanje borbi krajem prošlog mjeseca. Biden je odbacio mirovni plan, rekavši da će koristiti samo Rusiji.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj poznati američki ratni jastreb je svojevremeno zagovarao Vijetnamski rat, ali je izbjegao da ga mobiliziraju za njega priključujući se zračnoj policiji Marylanda kojoj je služio četiri godine.

Prije 16 godina je javno priznao da nije imao želju umrijeti u jugoistočnoj Aziji smatrajući da je taj rat izgubljen.

Lucija, prva
1 godina prije

“Bidenova Administracija opljackala Ameriku za vrijeme pandemije. – ” Vise od 5 000 miliardi dollara sredstava za pomoc pandemiji podijeljeno je od 2020. godine.

A samo iz programa pomoci nezaposlenima ukradeno je cak 400 milijardi dollara.”
– Raspravljaju u Kongresu i nazivaju najvecom prijevarom ikada.
– Eto zasto su oni srusili Donalda Trumpa i brze-bolje oni zaskocili vlast. A ono sto je najstrasnije od svega, jos uvijek su oni na vlasti, i nema nikoga da ih procesuira i osudi i stavi iu zatvor sada.
Sto znaci da im je citava drzava komplet od vrha do dna u rasulu i da oni kao takvi predstavljaju prijetnju citavome svijetu.”

————

“9/10/01 (day before 9/11) Rumsfeld said the Pentagon couldn’t account for $2.3 trillion. Luckily, the next day, a plane hit the accounting section of the Pentagon and no one cared anymore.”

Ivan
1 godina prije

Jedini spas svijeta je da ostatak svijeta unisti tu trulu, lopovsko fasisticku Ameriku.

Joe
1 godina prije

Citirat ću načelnika iz serije “Malo misto”. Usred vatrogasne vježbe je zavapio: “Roko, ne spašavaj više ništa, dosta si spasija”

Max
1 godina prije

Krivp zli Boltone tvoji kopaju ali ne upijevaju

nessy
1 godina prije

Da se pitalo ovog manijaka, USA bi bile u ratu sa Venecuelom, Iranom, S. Korejom, i vjerojatno sa Rusijom. Stvarni Dr Strangelove.

nessy
1 godina prije

Kao sto je vec ustanovljeno, ovaj Bolton, je potomak stare obitelji Bolton, opisane u Game of Thrones. Na grbu obitelji je naopako razapet covjek, nazivo oderane koze.

Roccos
1 godina prije

Kako ovaj stari gownar baljezga gluposti da je to za nevjerovati.Da je malo pameti i pravog patriotizma u tom SADistanu,samo treba opet staviti Alcatraz u funkciju i ovakav politički šljam smjestiti u njega da ne vide više ni sunca ni mjeseca.

Ljudevit
1 godina prije

Znaci, Boltonu je krivo sto Iran i Saudijska Arabija idu prema izmirebju i boljim medjusobnim odnosima. Sve sto je Amerika dosad radila po tom pitanju bilo je gomilanje/prodaja oruzja Saudijskoj Arabiji.

goran
1 godina prije

a zašto vam rusija kina indija i iran prijete?
o čemu ti sereš?
te države žele nešto puno bolje od onoga što im vi nudite,i sad se čudite i njih okrivljavate kao da su oni loši ali vi ameri ste najpošteniji.
vi ste najgori jebeni kapitalistički šljam koji samo vodi ratove uništava narode kradete im sva rudna bogatsva i vode i još se ljutite.
ja se duboko nadam da če vas BRICS zabolit kako treba.

Red Dog
1 godina prije

To im je najpametnije.
Sedeti i cekati da Rusija i Kina grese.
Jer se je to desilo njima. Putin i Xi im nisu radili nista narocito, osim sto su odbili njihove bezobrazne predloge. Onda su oni histerisali i povredili se.
Sami pali, sami se povredili. Doslovno.
Tako da im je cekanje najpametnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.