SAD ne nude ništa, ali ne žele gledati rastući utjecaj Kine i Rusije u srednjoj Europi

Snaga Kine

Sjedinjene Države nemaju ništa za ponuditi zemljama srednje i istočne Europe osim prodaje oružja. Američka ulaganja, otvaranja radnih mjesta ili izgradnja infrastrukture su aktivnosti kojima Trump pokušava ojačati američko gospodarstvo, ne europska. Međutim, iako nema novca da ojača svoje pozicije u srednjoj i istočnoj Europi, Washingtonu se nimalo ne sviđaju ruski utjecaj i kineski kapital koji je preplavio mlađe članice EU.

SAD su zabrinute zbog utjecaja Kine u istočnoj i srednjoj Europi, stoga nastoje ojačati NATO i kao obuzdati rusku prijetnju i kinesku nazočnost.

Američko ministarstvo vanjskih poslova je jučer priopćilo da će čelnik State Departmenta Mike Pompeo sljedećeg tjedna posjetiti ovo područje kako bi se suočio s tim izazovima.

“Ono što pokušavamo učiniti u Srednjoj Europi jest povećati diplomatski, komercijalni, vojni i kulturni utjecaj Sjedinjenih Država. Naša vizija je bila da je bilo kasno za takve aktivnosti i bilo je potrebno neko vrijeme da se ponovo pokrenemo”, priopćili su dužnosnici američkog State Departmenta.

Najviše su uznemireni utjecajem kineskog tehnološkog diva Huawei u zemljama srednje Europe kao što je Mađarska. Priopćeno je da je “nedostatak snažnog angažmana” Sjedinjenih Država doveo do prisutnosti Kine i Rusije u regiji.

Prema priopćenju za medije, Pompeo će 11. veljače otputovati u mađarsku prijestolnicu Budimpeštu, kako bi ojačao moć Sjevernoatlantskog saveza i suprotstavio se onome što su SAD i njegovi zapadni saveznici nazivaju “ruskom agresijom”.

Osim toga, govorit će o nazočnosti Kine u srednjoj Europi, posebno o “rastućoj prisutnosti u Mađarskoj Huaweija, što zabrinjava Washington”.

Pompeo će 12. veljače otići u Slovačku i Poljsku. U Varšavi  će biti domaćin summita kojeg su sazvale SAD, koji će biti posvećen situaciji na Bliskom istoku i “suzdržavanju iranske prijetnje”.

Na ovaj “anti-iranski cirkus”, kako su ga nazvali u Teheranu, neće doći predstavnici Rusije, Kine i EU iako su dobili službene pozivnice.

Kako se Rusija i Kina posljednjih godina približavaju, SAD su izgubile status kojeg su imale u drugoj polovici Hladnog rata i po njegovom završetku. Rusija i Kina su zemlje su posljednjih godina napredovale, popunjavajući vakuum kojeg je Washington ostavio u različitim dijelovima svijeta.

Sama Amerika je svjesna da je njezin utjecaj u padu ne samo u Europi, nego i u drugim dijelovima svijeta, pa je američka vlada predstavila svoju novu strategiju za Afriku kojoj je glavni cilj spriječiti Rusiju i Kinu da na tom kontinentu steknu ekonomske i političke prednosti.

EVTV Miami

23
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
23 Komentatori
AgaFatihMiki mausSardelinošeronja Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Podravec
Gost
Podravec

i kad Amerika kaže: k nozi, Europske pudlice skaču ko jedna!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Sve manje! Zar ne?

tihobl
Gost
tihobl

EU je mrtvo puvalo.
Nema ni stapa ni mrkve. Nikome vise nema nista ni ponuditi. Od evrotatlanskih integracija ostace samo evro i NATO.

SAD vise nemaju sta ponuditi osim LNG, kokakole i hamburgera. Stap im je i dalje dugacak, ali nije debel kao nekad. Boje se zamahnuti da se ne polomi, a tad ce postati mrtvo puvalo kao EU.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Samo neka je mudrosti kod ruskog i kineskog vodstva, te kroz savezništvo će problem zapadno-izraelskog imperijalizma biti riješen!

milan
Gost
milan

Treba da pobijedi istocno-izraelski imperijalizam ?! Biti ce ono sjasi Kurta da uzjasi Murta!

Sardelino
Gost
Sardelino

Polakše malo sa jahanju, rekao bi Šoić.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Kroz takve aktivnosti USA, zabranjivanje ulaganja, zabranjivanje plinovoda, samo će otvoriti oci gradjanima EU i kako će pritisak USA rasti, bit će svima jasno da je NATO, okupaciona sila u EU, i takvi sve veci pritisci samo će pridonijeti njegovom bržem raspadu.

samo tako
Gost
samo tako

I ja bi volio prodavati gumene čizme, cijelom svijetu, skupo….
Proizvodili bi ih djeca za 3$ dnevno….
Našto ste spali usranoidi?, da vam se cijeli svijet izruguje

Vladimir
Gost
Vladimir

Kako se ono kaze po naski “Amerikanci, prosla baba s kolacima”

šeronja
Gost
šeronja

ili: svaka rit dojde na šekret

Adriana
Gost
Adriana

Kinez i Rus nude nešto konkretno, povoljno, bez prijetnji i tlačenja, Ameri i dalje John Wayne-a i Tom Cruise-a. Hollywood is dead.

Adriana
Gost
Adriana

PS – Čak i Bruce Willis radi s Kinezima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ništa od slobodnog kretanja ideja, ljudi, robe I kapitala. to je izgleda važilo dok su pljačkali naša prirodna bogatstva.

IP broj nije moj
Gost
IP broj nije moj

-Diplomatski – radi kako ja kazem ili cu ti uvesti komercijalne – snakcije -vojnim- putem i gratis deobijas nasu -kulturu-. Nisam dozano tu tajnu sve dokle mi nisu uzeli deo kuce i dvorista, a hranu zagadili, vodu privatizovali a dete hocu da modifikuju u roba NWO. A sto je jos cudnije ima jos budala u Srbiji koji to neznaju.
Od mene oni (slugama USA i EU u Srbiji) mogu samo dobiti vizit kartu na kojoj pise trgovca olovom

nizzde
Gost
nizzde

Na ovaj “anti-iranski cirkus”, kako su ga nazvali u Teheranu, neće doći predstavnici Rusije, Kine i EU iako su dobili službene pozivnice.

Siguran sam da će sluge iz Hrvatske doći na sumit , budemo vidjeli koliko ih još dolazi na grupno čitanje bajki

nekoime
Gost
nekoime

Koliko se sjećam, Europa, Rusija i Kina su na istom kontinentu.

bulog
Gost
bulog

Krivo se sjećaš. Rusija je na dva kontinenta, a da ruski car nije PRODAO dio svoje države, na nešto me podsjeća, Aljasku bila bi na tri kontinenta. Kina je u Aziji .

nekoime
Gost
nekoime

Koje more dijeli Europu od Azije?

Miki maus
Gost
Miki maus

Uralsko ?!

šeronja
Gost
šeronja

????

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

”…….povećati diplomatski, komercijalni, vojni i kulturni utjecaj………” ”Naša vizija je ………”
Di su pare? Je*o viziju.
Nema para?
A mene budale.
Pa lik ne dolazi davati lovu. Lik dolazi pokupiti lovu.
Ništa za nešto?
Ostao bi suva ku**a i mokrih opanaka i kod poštenih trudbenica najstarijeg zanata.
Ali neće kod uglednih lokalnih mlatimudana, još starijeg zanata.
Koje do jučer pas nije imao za što ujesti.
A danas kupuju tuđu viziju. Tuđim novcem. Ka’ da im je ćaćin. Pa arče…..
Da im taj lik kaže i sunce bi ugasili. Da mogu.
P.S.
‘Alo, vizionari!
Natucite se domaće bunike.
Em jače udara, em je jeftinije.
Bit’ će vam vizija i preko glave.
A bit’ će šanse i da sunce sutra opet izađe…….

.

Fatih
Gost
Fatih

POLAKO AL SIGURNO UZ BOZIJU POMOC DOLAZI KRAJ ANGLOSAKSONSKOJ I HAZARSKOJ DOMIINACIJI.

Aga
Gost
Aga

Realno sta je Amerika ponudila ExYu Balkanu kako god, prvo su ubacili cia operativce da potaknu imploziju unutarnji razor, poticanjem.i potporom Titovim generalima da postanu Predsjednici demokracije, kad su vidjeli da je vrag odnio salu kad su krenuli genecidne radnje najvece u europi od drugog sv.rata e onda se opet umjesali. A fakat javna.je tajna da je raskol i trgovina prije i za vrijeme rata udruzeni.organizaciski oblik. Ugl. Amerika voli.imati poslusne psice , drzave koje moze kontrolirati…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik