SAD nemaju viška Patriota za Ukrajinu

Patriot raketni sistem
10 komentara

Washington nije voljan riskirati narušavanje vlastite sigurnosti, ali američka vlada radi danonoćno na pritisku na EU, NATO i druge partnere da umjesto toga podijele svoje kapacitete protivvazdušne odbrane s Kijevom, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Obraćajući se u petak na virtuelnom sastanku takozvane ukrajinske odbrambene kontakt grupe, predsjednik Vladimir Zelenski je od svojih sponzora zatražio “najmanje sedam” baterija Patriot, ali glavni pobornik Kijeva navodno nema ništa.

“Sistemi američkih Patriot trenutno su raspoređeni širom svijeta, uključujući i Bliski istok, kako bi zaštitili američke trupe”, rekao je Sullivan za MSNBC kasnije tokom dana.

„Ako možemo da otključamo još baterija American Patriot, poslali bismo ih. Ali mi puno radimo na isporuci stvarnih projektila koji idu u te baterije koje se ispaljuju”, insistirao je američki zvaničnik.

Pentagon je zaista obećao dodatnu municiju Patriot kao dio “istorijskog” paketa pomoći od 6 milijardi dolara objavljenog u petak. Međutim, presretači bi mogli potrajati mjesecima ili čak godinama da stignu, jer serija neće doći iz postojećih zaliha Pentagona, a najava “predstavlja početak procesa ugovaranja” sa američkom odbrambenom industrijom.

Jedna baterija MIM-104 Patriot, koju proizvodi američki oružani gigant Raytheon, košta više od milijardu dolara, a sastoji se od više jedinica montiranih na kamion, uključujući napajanje, radar, antenu, kontrolu angažmana i druga vozila za podršku – kao i do osam lansera sa projektilima presretačima.

Sjedinjene Američke Države proizvele su više od 1.100 lansera Patriot tokom godina i procjenjuje se da ih ima na stotine u aktivnoj službi iu skladištu – ali su u Ukrajinu poslale samo jednu bateriju. Još dvije pune baterije donirala je Njemačka, dok je Holandija dijelila dva pojedinačna lansera.

„U međuvremenu, ono što ćemo uraditi je da radimo sa evropskim partnerima i partnerima u drugim delovima sveta kako bismo ih naterali da obezbede dodatne kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajini“, dodao je Salivan.

Pored Njemačke i Holandije – Poljska, Španija, Grčka i Rumunija su također među evropskim državama koje koriste Patriot sisteme. Dok je Berlin nedavno obećao da će Ukrajini isporučiti još jednu bateriju Patriot, Varšava je ranije ove sedmice rekla da nema rezervnih sistema protivvazdušne odbrane.

Španija je rekla da će Kijevu obezbediti samo rakete protivvazdušne odbrane, ali ne i stvarne sisteme. Grčka je takođe odbacila pritisak, a premijer Kyriakos Micotakis je rekao da neće biti preduzeta nikakva akcija „koja bi čak i izbliza mogla da ugrozi sposobnost odvraćanja naše nacije ili vazdušnu odbranu“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
11 dana prije

Ljudi moji, spičila me je sramota!!

Zamislite samo kolikim maloumnicima nas drže Gospodari ove planete????

Znači, mi bi trebali povjerovati kako cijela Amerika i EU nije sposobna za DVIJE godine makar povećati trenutnu proizvodnju municije i oružja a kamoli izgraditi nove tvrke za proizvodnju???

Istovremeno, Rusi nemaju takvih problema, oni mogu povećati proizvodnju SVEGA???

Jedna jedinica Patriot košta preko milijardu dolara?????
Yebote, po ovim cijenama, jeftinije je izgraditi i poslati satelit u svemir nego malo gvožđa na serijski proizvedenim kamionima???

Eto, vidite zašto se sramim. Lp svima

Draško
11 dana prije

Koliko god poslali tih ” patriota”, rusi imaju za svakog najmanje po jedan ” kinžal” da ih uništi u potpunosti

xyz
11 dana prije

Zašto jih proizvoditi, kad jih Rusi unište več pri prvoj upotrebi. Ukrajinci nemaju svojih upravljačkih posada, a zapadnim vojnicima se ne umire. Eno kako su Rusi razvozali one francuske vojnike. Nisu bili u Ukrajini ni par dana. I još to u pozadini. Rusi ne poznaju ni pozadine i fronte. Oni deru sve odreda.

Max
10 dana prije

Neka ih naprave od perilica rublja. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.