fbpx

SAD od EU žele još novca za američko oružje, jer 148 milijardi eura „nije dovoljno“

Marinac sad zastava

Iako Europa više nego dovoljno novca izdvaja za nezasitni američki vojno-industrijski kompleksa, to očito nije dovoljno. Američki zahtjevi za većom potrošnjom oružja u Europi su sve glasniji. Mnoge europske NATO države troše sve više novca na svoje vojske kako bi postigle cilj NATO pakta od dva posto proračunskih izdvajanja za „obranu“. Čak je i Njemačka jedna od njih.

Kako pokazuje studija konzultantske tvrtke Alix Partners, američka vojna industrija postoji ostvaruje veliku dobit od rastuće vojne potrošnje Europljana.

“Europljani više kupuju izvan Europe nego iz njihovih partnerskih zemalja na kontinentu”, rekao je za Welt am Sonntag stručnjak za naoružanje Alix Partnersa Stefan Ohl.

„U godinama od 2014. do 2018. taj se udio popeo na 58 posto. Ili su europski proizvodi preskupi, ili je to znak nedostatka povjerenja u vlastitu obrambenu industriju”, rekao je stručnjak.

Američke korporacije vojno-industrijskog kompleksa dominiraju u cijelom sektoru s 36 posto ukupno prodanog oružja u svijetu.

Naime, vojni proračuni europskih zemalja bez Rusije u 2018. zajedno su iznosili oko 256 milijardi eura, što bi bilo povećanje od 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, Rusija, koja je značajno smanjila potrošnju u 2017. i 2018. godini, prošle godine je na vojsku potrošila oko 56 milijardi, a SAD oko 556 milijardi eura.

Drugim riječima, uz 556 milijardi eura američke vlade, koja ionako gotovo ništa ne kupuje u inozemstvu, američka vojna industrija je i od europskih vlada dobila oko 148 milijardi eura, plus ogromne svote iz ostatka svijeta.

Pokazalo se da je NATO zapravo alat za preraspodjelu novca koji se usmjerava u američku vojnu industriju, koja ima veliku korist od transatlantskog vojnog saveza. Nije ni čudo što se američki vojno-industrijski kompleks gorljivo poziva na „transatlantsku solidarnost i  partnerstva“. Riječ je o desetinama milijardi eura godišnje koje se moraju kanalizirati u američku ratnu industriju i njezine dioničare, koji su stvarni vladari i konačno korisnici ove situacije.

Sada se taj lobi posebno okomio na Njemačku, čiji planovi za obrambeni proračun nisu dovoljno opsežni, kaže Washington, gdje očito ne poznaju granice. Uz rastuće nabave oružja iz Sjedinjenih Država, koje je potvrdila tvrtka Alix Partners, američki i „saveznici“ hoće još. Okolnost koja i ne čudi, pogotovo zato što se NATO smatra i „kravom muzarom“ američkog vojno-industrijskog kompleksa, koji na militarizmu raznih političara zarađuje ogromne novce. No, iako je Berlin već obećao postupno povećavati svoju vojnu potrošnju, to Amerikancima nije dovoljno.

“Činjenica da Njemačka, obzirom na svoju ekonomsku veličinu, troši samo 1,3 do 1,4 posto svog BDP-a na obranu, još uvijek znači da je pred njom dug put. Cijenimo to što se Njemačka nada da će do 2031. dostići dva posto. Ali dva posto je stvarno samo minimalni prag”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien za Bild.

Evanđeoski političar, desničarski neokonzervativni tvrdolinijaš sličan svom prethodniku Johnu Boltonu, očito želi voditi “križarski rat” Zapada protiv Irana i Kine. Budući da SAD to ne mogu učiniti same, računaju na podršku Europljana. Ali to također znači da se europske NATO države moraju masovno naoružavati svim američkim oružjem, potrebnim i nepotrebnim.

 „Komunistička“ 5G mreža Kine je kao izgradnja sovjetskih željeznica na Zapadu

“Iznenađuje me i šokira ideja da bi zapadna demokracija, sa svojim vojnim tajnama ili tajnama svojih saveznika, omogućila Komunističkoj partiji Kine da izgradi svoju mrežu 5G. To je kao da su Rusi tijekom Hladnog rata ponudili da izgrade željezničku mrežu kroz zapadnu Europu sa sovjetskim šinama i da ih opreme svojih vagonima”, rekao je Robert O’Brien, što očito znači da bi 5G mrežu u EU radije gradile američke korporacije, ali puno skuplju i manje kvalitetniju.

O’Brien je također kritizirao njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmaiera (CDU), koji se usudio usporediti „prijetnju koju po privatnost znači poslovanje s kineskim tvrtkama s onom iz Sjedinjenih Država“.

“Ako ministar vjeruje da postoji neki oblik ekvivalencije između načina na koji SAD rade i načina na koji radi Kina, pozivam ga da dođe u SAD i nauči nekoliko stvari o našoj zemlji”, rekao je O’Brien.

Naravno, nije tajna da američke obavještajne agencije nemilosrdno špijuniraju Europljane i već su dugo upoznate s mnogim poslovnim tajnama europskih kompanija.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost također je pozvao Njemačku na uvođenje sankcija Iranu.

“Ne razumijem ovu veliku želju njemačke vlade da bude toliko prijateljska prema mulama u Teheranu i da trguje s njima”, rekao je O’Brien novinama.

“Bilo bi konstruktivno kada bi Njemačka uvela sveobuhvatne sankcije Iranu i pridružila se kampanji maksimalnog pritiska Sjedinjenih Država, a Irance prisilila na pregovaranje o istinskom i trajnom sporazumu koji uključuje njihovu balističku raketnu tehnologiju, njihovu nuklearnu tehnologiju, situaciju o ljudskim pravima i njihovom utjecaju u regiji”, rekao je Robert O’Brien za Bild.

Čak i ako vam se iranski sustav političkog islama ne sviđa, ovdje je više nego jasno da je sve povezano s agresivnom američkom politikom na Bliskom istoku.

Ali što je s islamističkim vehabijskim režimom u Saudijskoj Arabiji? Brinu li Amerikanci o vojnim i nuklearnim ambicijama Mohammada bin Salmana, situaciji u vezi s ljudskim pravima ili utjecaju saudijskog islamskog fundamentalizma u regiji i svijetu? Što je sa saudijskim novcem koji se širom svijeta koristi za financiranje džamija koje podižu na desetke tisuća ekstremista zahvaljujući radikalnom vehabijskom ili salafijskom tumačenju Kur’ana? Zanimaju li Washington islamisti koji se tada pridruže terorističkim organizacijama poput Al Qaide ili takozvane “Islamske države”?

Ne bi uopće bio problem da Njemačka namjenski uloži više novca u Bundeswehr, koji će zemlji omogućiti funkcionalnu nacionalnu obranu. Ali guranje Njemačke da služi američko carstvo i bude jamac globalne hegemonije Sjedinjenih Država, kako zahtijeva Robert O’Brien, sigurno je pogrešan put.

Zapravo, svijetu uopće nije potrebna daljnja militarizacija, već globalno razoružanje. Nažalost, zahvaljujući „dubokoj državi“ u Washingtonu i američkom vojno-industrijskom kompleksu, to je nezamislivo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Čim ameri čestitaju novom šefu države na poštenoj, demokratskoj pobedi na izborima to ti Babiću dosta govori! Ima li makar jedna vlada u Evropi, ijedan predsednik države u istoi kome amer nije uputio srdačne čestitke povodom stupanja na dužnost i poželeo “nastavak dobrih odnosa” sa Vašingtonom?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Amerikanci nemaju saveznike, nego vazale.

Na vazalima je da služe sizerena, ili da pokušaju da izbore samostalnost.
Ova druga opcija je malo verovatna.

Dakle, daće – pare.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Sta ono kazu bugari: svaki put kad nas premijer ode u SAD kosta nas 2 milijarde leva.
Nego kad ce Kolindica u SAD u soping?

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

neka daju pa će biti
gladni ko rusi i iranci

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ha ha

ha ha

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Ha ha

pravi si- ti mene uvjek nasmiješ: il sto se zoves ha ha, il sto sizifovski kotrljas kamen uz brdo…

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

pa jel američka krivica što je Evropa postala vazal njima? Sami su to tražili ,,, Evropa se nikad neće tog vazalnog statusa osloboditi i uvek će USA da joj bude pimp,,,kao Makron izjavljuje neke evropske parole,,,a ustvari je trla baba lan da joj prođe dan,,,liberalni kapitalizam nedozvoljava nacionalnu svest nego baš suprotno multikulturalnost jer se lakše vlada šarenim masama nego jednobojnom masom,,,tako da nema ni trunkice empatije prema Evropi što je Usa eksploatiše

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije

Glupavi EU robovi, u sluzbi SAD…..pardon… Izraela, posto ta cionisticka, Rotschildova vjestacka tvorevina u potpunosti kontrolise SAD.

shumadinac
Member
1 godina prije

Da, Americi i dalje treba podrška “saveznika” za veće vojne akcije. Sa druge strane pritiskaju te iste “saveznike” uprkos njihovom protivljenju i uprkos tome da na Rusiju sve više gledaju kao na partnera a ne protivnika. Ova potpuno nelogična situacija ukazuje na strategiju Amerike koje nismo u potpunosti svesni ali koja će sigurno biti drugačija od do sada sprovođene. Takođe možemo biti sigurni da je ta promena na štetu “saveznika”.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gde ti ne vidiš logiku od 45.-te god. pa sve do danas?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Hm, 100. mitomanskih tekstova o ruskom naoruzavanju,o putinovim super raketama,tenkovima,avionima,o paradama ruske vojske i naoruzanja a onda tekst o americkom,odnosno Nato naoruzavanju i vapaj o razoruzavanju.Cinizam?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Tamo daleko kod Crnog mora je moja domovina pred tisucu goodina bila.
Tamo daleko kod Crnog mora je moja domovina, od VI do X stoljeca bila.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

i šta je bilo sa njom? sad imš još ljepšu, da je pameti i srece.. domovina je gdje je ugodno i mentalno toplo.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Kvisko

KVISKO
E BAS SI KVISKO…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  FATIH

Ukvasio mu se “mozak”, očito. Rusi s 56 mlrd naprave oružja da neutraliziraju američku vojsku, Jedan Posejdon ili Avangard koštaju, koliko dolara, nekoliko milijuna, desetak dvadesetak, ma nije toliko, previše je, a nosač zrakoplova 6-8 milijardi, ako se ne varam. I nema proturaketnog sustava da ga se presretne.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
To zapravo znači da oni uopće ne očekuju, uz prkos svim ‘spikama’, bilo kakvu ofanzivnu aktivnost od Rusije ili Kine…
A što ako ugrožena kineska manjina u usa – pozove u pomoć, za jedno, 15- ak godina? 😊

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@kvisko
Nitko ni ne očekuje od tebe sposobnost razumijevanja

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@ Kvisko
Jedino me tjesi, sto su medju ostalim jedinicama ne Ruskoj granici i vojnici ‘Hrvatske pobjednicke vojske’, kako to cinjenicno uvijek naglasi ministar “sesneska”. Na sami spomen, Rusima padaju gace, i nema sanse, da im padnu na pamet, neke ekspanzionisticke ideje. Popizdi li ministar, poslat ce im oba dva MIG-21, (ako upale, bez guranja), pa da vide, kako izgleda borba sa nadmocnim neprijateljem. Mozda se u avionima nadje nesto mjesta za koji sanduk rashodovane municije, pa se spoji “posal i bizmis”, i eto veselja.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  nessy

Jahanje i mamuzanje Evrope od strane kauboj konjokradica zapocelo je nakon IIsr.Svemu je kriv onaj moler s brcicima koji pozdravlja ,za dom spremni, pardon ,hajl hitler,.Prvo je zapadna Evropa zajahana a nakon pada idiot komunista SSSRa kada je i istocna Evropa zajahana,opljackana i sva bacena 10pg unazad .

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Kvisko

“Cinizam?”
realnost kuca na vrata

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Kvisko

ideš baja na večernji.hr (ustvari strani pamflet pravi bulevar-anti-narodni, ja bi dodao više Sorošev nego hr.) tamo će ti HDZtrlovi dat lajkova i lajkova i bit ces u plus +80 najmanje. na večernjem obozavaju pro zapadne trolove! tamo moderatori gase l blokiraju komentatore koji se ne pududaraju sa briselskom, nato hohštaplerijom i Hdz bagrom! ovaj tvoj komentar na večernji.hr bi imao ogromnu cifru lajkova a moderatori bi te držali za jednog od glavnih avatara.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…da je NATO zapravo alat za preraspodjelu novca koji se usmjerava u američku vojnu industriju…”
That’s it. Ali i – američkog novca.
1000 milijardi.
Još ’80.- te je u američkoj vojnoj industriji radilo više od 5 milijuna ljudi…kad su počela ona ‘zatopljavanja’, pitao neki kongresmen: ” Ljudi moji, šta bi mi jednog dana ako Rusi dođu sa zaista iskrenom ponudom…?
E, pa sada – zna. Svašta se dogodilo u međuvremenu.
Zanimljivo, susjedni članak govori o Rusiji i Kini koje će otprilike isti iznos uložiti u nešto posve drugo…
I sad imamo svu bijelu rasu pod istim kretenima…koji idu nizbrdo, u svakom pogledu… Velik dio tog novca ide tko zna gdje, još veći na vojnu proizvodnju tipa f35 ili nosači aviona…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Lucija

Procena je da oko 20 % ukupne industrijske proizvodnje otpada na vojnoindustrijski kompleks, i jos oko 20 % koji je u nekakvim kooperanskim odnosima, ili je direktno zavisan. Tih istih 80-tih godina, Pentagon je drmala afera u vezi pepeljara koje je nabavljao po ceni od 20 $ komad. Ocito nisu izvukli pouku, pa su sada dosli u stanju da ne umeju da naprave ni valjani zrakoplov usprkos astronomskim troskovima za razvoj

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Klasično reketarenje bez pardona, i počeci pobune žrtava. Nato bagra se definitivno počela raspadati. Cijela priča, normalno, nema veze sa oružjem, već sa reketarenjem.
Švabe i ostali bi samo trebali uplatiti te tražene milijarde u američku blagajnu, bez da ište kupe, i narančasti pavijan bi odmah izjavio kako zemlje eu vode računa o svojoj obrani i da je zadovoljan.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

“KOME JE SUDJENO DA BUDE HEBAN SAME MU GACE SPADAJU”.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Novac nije problem, novca nema, dakle amerikenjci fuck off for ever.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Ima novca, ne brini

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

@ Mali Mujo
Bit ce novaca, ne brini. Mozda ce penzije biti manje, porezi veci, ali, kada Veliki Brat priprijeti prstom, lova ce se, ako treba, ‘stvoriti’. Pa, Ruske horde vrebaju na istocnoj granici, to se ne moze zanemariti. Ako treba i 10%, a ne samo 2%.

Max
Member
Max
1 godina prije

Mislim da glavni razlog zato što se europske zemlje ne naouružavaju u E uropi a mogle bi( jest Američki pritisak drugi razlog je skupoća Europskog oružja a treći je razlog što im uopće ne treba toliko oružja.

Zajebant
Gost
Zajebant
1 godina prije

Pa izrael je tražio od USA 50% povećanja davanja novaca od američana. To netko treba platiti.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Apetit usranaca je svakim danom sve veči i veči, a ni eusrancima ne smeta baš previše zadovoljavati gladnu zvijer.
A ni 2% BDP-a 2019 nije ista količina novaca kao 2% BDP-a 2030/2031.
Kupuj Europo 😆

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Koje je to američko oružje uvjerljivo bolje od evropskih pandana? Francuzi se satraše kupujući od Amera i šta im fali.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

A koliko milijardi su do sada potrošili da ovladaju svijetom i svejedno im nikad nije uspjelo kako su zamislil….pih…iluzija svemoći novca…

norbert boulf
Gost
norbert boulf
1 godina prije

USA-moritima se događa isto ono što se dešavalo SSSRu u vrijeme destrukcijei ideologije ,upravljanja gospodarskim sustavom, i vojnom geopolitikom. SSSR nije mogao pratiti i nositi se gospodarski sa zapadom u u razvoju( poglavito) vojno tehnološkom i zadovoljiti istodobno potrebe stanovništva za boljim standardom života. (Sustav je bio neučinkovit, neproduktivan i neefisaka i neefektivan) To isto dešava se sada US ideologiji, tehnološkom razvoju gospodarske baze, intelektualnoj promišljenosti i srruštvenoj razboritosti. Jedina motorna snaga US ekonomije je vojno industrijski aglomerat, koji je postao mastodont elite stvarnih vladara USA , koja je potekla i živi od proizvodnje oružja i ideologije ratova, kao nužnosti „modus operandi“ međunarodnoga ponašanjča u cilju ovladavanja vlasništvom nad svim resursima planete Zemlja i upravljanjem sudbinom čovječanstva… Oružje i borbeni sustavi svih vidova i oblika, postali su enormno skupi, precjenjeni i presložženi predimenzionirani u cjenovnom i tehnološkom smislu, a taj neekonomski i politički nametnuti trend trebali su platiti svi narodi u podaničkom savezu sa USA patološkom oligarhijom i plutokracijom. I što danas imamo, veliki javni dug USA, narod USA u ddužničkom ropstvu, tehnološko zaostajanje u odnosu na Rusiju i kinu i Indiju, (padaju avioni, nosači aviona u neoperativnom stanju, program aeronautike stahnira, IT tehnologija ne može pratiti razvoj konkurencije, (plaću… Pročitaj više »

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Tolika poniznost i pad u ocima medjunarodne zajednice ni jedna zemlja nije dozivela u poslednjih 70 godina. Od obozavane zemlje i drzave na kraju II Sv. Rata do tiranina , lazova,manipulatora danasnjih dana krivog za smrt preko 9 miliona ljudi sirom sveta, materijalnih razaranja i unistenja.
Amerika se hvata za poslednju slamku koju ima a to je proizvodnja i prodaja oruzija i ubedjivanje Evrope o Ruskij opasnosti i potrebi da se njihovo i samo njihovo oruzije kupuje u odbranu demokratije u Evropi i sire u svetu, dok u isto vreme huska Evropske saveznike, siri NATO i naoruzava ih raketnimn sistemima na samoj Ruskoj granici.
Sa druge strane njihov dug od preko 200 triliona dolara /nezvanicno 450 triliona/ ne moze da se servisira i zemlja ce neminovno i uskoro preziveti finansijski krah,tim pre sto se intenzivno radi na dedolarizaciji svetske trgovine- Kina i Rusija a uskoro i Indija

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  TerraMarique

nakon 11/9 meni se ta utvara ogadila, jer znam da su to ko pi..ke sami isceniral!!! a plus što se ponašaju ko 4’reichu. i prava masonska tvorevina

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ima to isto kod Rusa u pol cijene…još i plina kao bonus.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

potrošile se Gadfijeve I Sadamove zlatne poluge… nema se vše gdje žicat i otimat (čak i mnoge firme koje su namjerno pravile tehničke greške da bi big brotheru milijardama i milijardama u obliku kazni ekstra udovoljile….pomalo i “saveznici” vide da olinjali zavodnik ostavlja dojam ko bokser nakon nakauta.. eeee kako bi dobar zalogaj bio sad Iran-no perzijanci ni za jotu ne popuštaju! jos jedino ostaju nova krizna zarišta uvaljivanje sumnjva oružja i novih nereda,no i vazalci su u govnima do grla,jer za ‘partnerstvo’ treba novaca, novaca i budžeta a toga nitko više nema.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik