SAD opet imaju „nepobitne dokaze“ o kemijskom napadu kojeg je naredio Assad 

Trump prijeti prstom
17 komentara

„Misija je savršeno izvedena, ponosan sam na našu vojsku“, rekao je 2018. Donald Trump nakon agresije na Siriju.

“Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada”, govoreći pred kamerama iz Bijele kuće rekao je u travnju prošle godine Donald Trump.

Američke, britanske i francuske snage su tada provele agresiju na Siriju, kao odgovor na inscenirani napad kemijskim oružjem u kojemu su, kako si tvrdili islamisti skupine Jaish Al-Islam i zloglasne Bijele kacige, u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pohvalio misiju zapadnjačkih zračnih napada na sirijske ciljeve, napisavši da je “misija izvršena” i “savršeno izvedena”.

“Savršeno izveden napad prošle noći. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na mudrosti njihovih izvrsnih vojnih snaga. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija izvršena”, napisao je Trump na Twitteru.  “Toliko ponosan na našu veliku vojsku koja će uskoro, zahvaljujući milijardama dolara dodatnoga novca iz proračuna, postati najbolja koju je naša zemlja ikada imala”, napisao je u drugoj objavi na Twitteru.

Napad 2017. godine

Godinu dana ranije su SAD također napale Siriju, kada je na arapsku zemlju ispaljeno 59 projektila.

Tada je napad proveden također pod izgovorom lažnog kemijskog napada na Khan Shaykun u sjevernom Homsu u kojem je, nadvono, „u mukama umrlo 86 ljudi“. SOHR i Bijele kacige su tada priopćili da je među žrtvama bilo 30 djece i 20 žena, a mediji su prenijeli kako je savjetnica američkog predsjednika, Ivanka Trump“, je bila „zgrožena prizorima umirućih malih beba“.

Srećom, SAD su prije napada prethodno upozorili Moskvu, zbog čega je govto svo vojno osoblje evakuirano iz ciljane sirijske zrakoplovne baze, a šteta je bila minimalna zbog velikog broja uništenih projektila i onih kojima je sustavima ometanja promijenjena putanja i pali su u pustinju.

Déjà vu?

Kako svjedočimo eskalaciji napetosti s Iranom i prijetnjama iranskim saveznicima u cijeloj regiji, zlokobno zvuče najnovije optužbe Washingtona protiv sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, kojeg SAD optužuju da je u svibnju još jednom koristio kemijsko oružje.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da su SAD zaključile da je vlada sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada u svibnju u napadu na „pobunjenike“ u Idlibu, kako sirijsku Al-Qaedu zove američka uprava, koristila klorin kao kemijsko oružje.

“Assadov režim je odgovoran za nebrojene zločine, a neki od njih odgovaraju ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”, rekao je Pompeo na konferenciji za medije u New Yorku u kojem sudjeluje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

„SAD dobile niz izvještaja“

“Danas potvrđujem da su Sjedinjene Države zaključile kako je Assadov režim 19. svibnja koristio klorin kao kemijsko oružje”, kazao je Mike Pompeo.

SAD su u svibnju objavile da su dobile niz izvješća o izloženosti kemikalijama nakon napada snaga sirijske vlade na sjeverozapadu države, gdje vladine snage provode antiterorističku kampanju iskorjenjivanja skupine Hayat Tahrir-Al-Sham, krovne organizacije terorista koju vodi sirijski ogranak Al-Qaede.

Mogućnost napada na sirijske ciljeve postoji, iako puno manje zbog ruskog stava, odakle upozoravaju Washington da se suzdrži od nepromišljenih i ishitrenih akcija.

Znakovito je da optužbe, naravno, kao i uvijek bez objavljenih dokaza, osim što moramo vjerovati na riječ Mikeu Pompeu, dolaze u vrijeme eskalacije napetosti s Iranom, ali i najave da je uz pomoć Rusija, Turske i Irana osnovan ustavotvorni odbor sirijske vlade i oporbe, koju predstavljaju politički predstavnici naoružanih skupina koje su se distancirale od Hayat Tahrir Al-Shama i predstavnici Damaska.

Ovo je dobar put ka političkom rješenju sirijske krize koji podsjeća na rješenje sličnog rata u Alžiru kada su središnje vlasti postigle dogovor s umjerenim islamistima iz Islamskog fronta spasa i zajedno iskorijenili ekstremiste skupine Al-Jama’a Al-Islamiya ili na čečenski model u Drugom čečenskom ratu.

Ratne operacije u Čečeniji su Rusi započeli krajem rujna 1999. Godine. 1. listopada 1999. Vladimir Putin izjavio je da je “autoritet čečenskog predsjednika Mashadova nelegitiman”, nakon čega je krenula kopnena invazija. Nedugo nakon ulaska federalne vojske u Čečeniju, glavni čečenski muftija Ahmad Kadirov objavio je svoj prelazak na rusku stranu jer se ideološki protivio vehabizmu. To je bila prekretnica u čečenskom ratu, jer su ekstremisti izgubili potporu stanovništva i došlo je do osipanja boraca u  njihovim redovima.

U prvoj fazi su ruske kopnene snage uspostavile “tampon zonu” na području sjeverno od rijeke Terek, nakon čega su nastavile napredovati. Tijekom studenog i do početka prosinca, Rusi su stigli do Groznog, kojeg su stavili u okruženje. Opsada je trajala do početka veljače 2000. godine kada je Putin objavio “kraj operacija, međutim nekoliko tisuća čečenskih boraca uspjelo se probiti iz okruženja, te povuklo u planinske krajeve Čečenije, odakle su nastavili provoditi terorističke napade do 2005. godine, kada je službeno potvrđeno da na Sjevernom Kavkazu u vojnom smislu više nema ozbiljnih terorističkih formacija.

Najnovije optužbe Washingtona mogu se promatrati i u tom kontekstu, kako bi se osujetio mirovni plan „Grupe iz Astane“, jer se i u Siriji u više navrata pokazalo da neke militantne skupine odbacuju ideologiju Al-Qaedi i takozvane “Islamske države“ i spremne su na pregovore s vladom o njihovom budućem političkom statusu u poslijeratnoj Siriji. SAD, što je za vanjskopolitičke ciljeve američke uprave logično, žele spriječiti takav scenarij, a najnovije optužbe za napade kemijskim oružjem, čak i ako ne bude „napada odmazde“, otežavaju ovaj proces.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mad Dog
4 godine prije

Zasto se muce uopste?
Ili prate stare obrasce nepotrebno ili…
Masa ionako nema pojma. Vazno je da cuje da se je desilo nesto, bilo sta, sta ce motivisati poteze zapada.
Zasto gas? Deca, pate deca! U svetu gde cinjenice nemaju vise veze se igra na emocije.
S time da su drugovi pobunjenici preterali. Napad gasom svakog drugog meseca. Pokusavaju naterati USA da ulazi da ih spasi.
Pa je masa ogluvela i na gas.

shumadinac
4 godine prije

“Najnovije optužbe Washingtona mogu se promatrati” u kontekstu želje za ratom. Za vreme Obame i ranije je bilo lako – najviše mesec dana pripreme i svi se pitaju zašto “humanitarna akcija” već ne počinje. Ali danas je situacija potpuno drugačija: nema “vrištanja” u svim mogućim medijima, nema bezrezervne podrške ostalih zapadnih “partnera” a javnost uopšte nije zainteresovana. Pogledajte kako su Demokrate napale Trampa zbog “Bajden afere” koja je malo bitna – zamislite šta bi se dogodilo da krene u rat koji bi bio potencijalno opasan. “Spalili bi ga na lomači”. Demokrate samo traže razlog a Tramp je toga savršeno svestan. Zašto onda “diže pritisak”? To je klasičan proces demonizacije koji je opravdavanje podrške Izraelu kad krene u napad. To je mudar potez Trampa jer niko neće moći da ga optuži da je pokrenuo rat dok će se podrška Izraelu mnogo lakše opravdati pa čak dobiti podrška od samih Demokrata. Ako… Čitaj više »

Mate
4 godine prije

Ovi jadnici su sve komičniji 😀

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Kemijski napad…… kojeg je naredio Assad……
Kao one vinil gramofonske ploče, izgrebane, pa preskaču…
Uvijek na istom mjestu.

Kažun
4 godine prije

Trump je retardiran UssRA debil koji ima IQ prosječne temperature Hrvatske u 8 . mjesecu. The Nerve Agent Attack that Did Not Occur – Khan Sheikhun Summary Report by Prof. Postol Update – April 22: “Correction” link added, Chlorine not Sarin link added — MIT Professor Theodore Postol, a well known missile expert and former scientific advisor to the U.S. Chief of Naval Operations, analyzed the available evidence of the alleged April 4 Sarin attack on Khan Sheikhun in Syria. He comes to the conclusion that the White House allegations and its report are false. The White House report was not created or vetted by knowledgeable intelligence analysts. This confirms our own analysis published earlier on Moon of Alabama. Prof. Postol’s summary report: The Nerve Agent Attack that Did Not Occur, April 19 (pdf, 18 pages) and a supplementary correction to the summary report regarding the wind direction: IMPORTANT CORRECTION… Čitaj više »

Ive Oldtimer
4 godine prije

Ja znam da postoji vise milijardi dokaza da je Trump IDIOT ali nitko ne vijeruje i ne zeli da ista poduzme u vezi sa tim.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Kome je Hrvatska prodala kemikalije iz Omisa..Pretovari KORZIKA.???

patriot
4 godine prije

mogao bi koji tomahawk nočas

Mateja
4 godine prije

Tako se bo izpolnilo še nekaj napovedi Babe Vange. Konec zahodne civilizacije, islamska Evropa in vojaška zmaga Rusije nad vojsko ZDA v Siriji. S silo bodo Rusi zlomili ZDA. Naši NATO kolaboranti se bodo pa v krstah vrnili domov. Lepo bom zaslužila s pogrebi naših NATO vojakov.

Kile
4 godine prije

Psi laju, a karavane prolaze

Max
4 godine prije

ako dokaze imaju nek ih pokažu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.