SAD: Pod apsurdnim optužbama uhićen poznati novinar Max Blumenthal

Max Blumenthal
36 komentara

Max Blumenthal, glavni urednik i direktor medijskog projekta The Grayzone, uhićen je prošlog petka zbog lažnih optužbi vezanih za „opsadu“ venecuelanske ambasade u Washingtonu koja se odvijala između travnja i svibnja.

Tim policajaca iz Washingtona se pojavio se na Blumenthalovim vratima malo iza 9 sati ujutro, tražeći da uđu pod prijetnjom da će provaliti vrata.

Štoviše, nekoliko službenika zauzelo je položaje oko njegove kuće kao da su pripremljeni za SWAT napad.

Nakon toga je Blumenthal prevezen u središnji zatvor grada Washington DC, gdje su ga vezanog za ruke i gležnjeve držali više od pet sati i dva dana držali u raznim ćelijama zatvora.

Njegov zahtjev za jednim pozivom na kojeg ima pravo su vlasti i zatvorski službenici odbili, pa je lišen kontakta s vanjskim svijetom.

Blumenthal je optužen za napad na člana venecuelanske oporbe, a nalog za uhićenje bio je star pet mjeseci.

Novinar je negirao bilo kakve optužbe i rekao da je riječ o “izmišljenoj, lažnoj i stopostotnoj zlonamjernoj laži”.

“Ovo je očito dio političke kampanje progona osmišljene kako bi ušutkali mene i The Grayzone zbog našeg činjeničnog novinarstva, koje otkriva obmane, korupciju i nasilje ekstremno desničarske venecuelanske opozicije”, dodao je.

Naime, kršeći međunarodno pravo, između travnja i svibnja su neke istaknute osobe venecuelanskog puča, kojeg je podržao Washington, počeli su oduzimati legitimne nekretnine venecuelanske vlade u Sjedinjenim Državama.

Međutim, Ujedinjeni narodi za legitimnu vladu Venecuele priznaju isključivo vladu Nicolasa Madura, što se vidjelo ove godine tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, kada je predstavnicima takozvane „oporbe“ zabranjeno da sudjeluju u radu međunarodne organizacije kao predstavnici latinoameričke zemlje.

Kao odgovor na te akcije, skupina američkih aktivista je počela čuvati venecuelansku ambasadu u Washingtonu kako bi je zaštitila od ilegalnog napada od strane vođa puča kojeg su podržali Sjedinjene Države.

Ambasadu su brzo opkolile horde nasilnih aktivista koji podržavaju venecuelansku oporbu, sprečavajući da se ljudima u zgradi dostave hrana i druge potrepštine.

Max Blumenthal, zajedno s Anjom Parampil i Alex Rubinstein, svi iz medijskog projekta The Grayzone, bili su tamo i dokumentirali akcije i nasilne napade venecuelanskih desničarskih skupina protiv aktivista koji su se u znak solidarnosti okupili ispred zgrade diplomatske misije.

Porukama solidarnosti američkom novinaru je uputio britanski političar George Galloway. Vodeći zastupnik Laburističke stranke je rekao da je “duboko šokiran uhićenjem Blumenthala”.

Ono što odmah pada u oko su zapadni dvostruki standardi. Pokušajmo zamisliti da je umjesto Maxa Blumenthala uhićen novinar sličnog „kalibra“ u Venezueli, Rusiji ili Iranu uz potpuno lažne i izmišljene optužbe? Ne treba duljiti, jer dobro znamo odgovor.

Ovdje vrijedi podsjetiti što je prije nekoliko godina, kada su progonili Snowdena, Manninga i Assangea, rekao poznati američki novinar Larry King, koji je desetljećima radio za CNN, a onda je prešao na RT.

„Ne tako davno, a posebno prije pada Berlinskog zida, ni u ludilu ne bi pomislio da će u Americi sloboda govora biti toliko ugrožena da će ljudi zbog toga, ali i kako bi mogli reći što misle, bježati u Moskvu“, rekao je Larry Kong, komentirajući tada aferu s Edwardom Snowdenom.

Uhićenje Maxa Blumenthala je više nego jasan znak da SAD tonu u totalitarizam, što je jedini način da elita u toj zemlji zadrži poluge moći koje nagriza opće nezadovoljstvo i propast „američkog sna“.

The Gray Zone

The Gray ZoneUhićenje novinara
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
4 godine prije

“Uhićenje Maxa Blumenthala je više nego jasan znak da SAD tonu u totalitarizam, što je jedini način da elita u toj zemlji zadrži poluge moći koje nagriza opće nezadovoljstvo i propast „američkog sna“.”
Mozemo se nakon ovog zakljucka zapitati: Sanjaju li androidi elektricne ovce?
(Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep?)

Kajzer Soze
4 godine prije

Na zapadu ništa novo 🙁 ugnjetavanje i progon neistomišljenika se nastavlja !

iefunvwiuergfewurfeudewjdjewjd
4 godine prije

Čekaj a sloboda govora demokurčija i te stvari zar to ne stanuje tamo ili sam nešto pobrkao obmanut.

CPGS
4 godine prije

“Pokušajmo zamisliti da je umjesto Maxa Blumenthala uhićen novinar sličnog „kalibra“ u Venezueli, Rusiji ili Iranu uz potpuno lažne i izmišljene optužbe? Ne treba duljiti, jer dobro znamo odgovor.”

Pa ne treba ni zamisljati. Samo sto ih tamo rijetko pustaju nakon dva dana, a jos rjedje im placaju sudski odredjenu odstetu kako ce vjerovatno ovaj slucaj zavrsiti. Sa Bara se niko ne vraca.

No, SAD nije Rusija, Iran, Venezuela, ili jedna od drugih crnih rupa, pa je ovo zaista sokirajuce, ali ne i bez presedana.

Alex
4 godine prije

Zastrašivanje novinara!Može li Trump niže pasti?!?

puki
4 godine prije

pa onaj bivši američki vojnik, Bradley Manning, koji je Wikileaksu otkrio kako su američki vojnici u Iraku ubijali civile, osuđen je na vojnom sudu na 35 goduna zatvora. Kasnije je postao “žena” i nazvao se Chelsea Maning. Obama je bio najavio da će ga pomilovati, ali ne znam što je danas s njime, je li još u zatvoru, ili su ga pustili.
Kada Snowden kidne u Rusiju i otkrije svakojake gadosti SAD-a i CIA-e, on je izdajnaik i zločinac i ako bi se vratio u SAD, prijeti mu hapšenje i doživotna robija.
Kada neki ruske prodane gnjide ili židovski oligarsi (kao Boris Berzeovski) kidnu u V. Britaniju i tamo kmeče protiv Putinove “diktature”, onda su oni disidenti, heroji, borci za ljudska prava…

puki
4 godine prije

Totalitarizam na Zapadu postaje sve veći, sve više se postepeno steže obruč… Nedavno u Njemačkoj,.. Bernd Lucke, sveučilišni je profesor i poznat kao suosnivač AFD-a 2012. godine. Tad u vrijeme prije mnigranstke krize, Lucke i AFD su se uglavnom bavili pitanjima eura i financiranja Grčke i zalagali se za ukidanje eura i prekid besmislene pomoći Grčkoj. Lucke nikada nije neki desničar, ustavri po uvjerenju “transatlantičar” (oni koji su za to da Njemačka i dalje ostane u savezništvu sa SAD-om), nikada nije govorio protiv migracije.. Lucke je zbog neslganja sa drugim čelnicima AFD-a, 2016. napustio stranku i osnovao vlastitu stranku Alfa, ali koja je propala u anonimnost. Lucke je sam kasnije po mainstream medijima napadao AFD da je otišla previše u desno… Ipak, radikalni ljevičari iz Antife ne praštaju.. Lucke je sveučilišni profesor na sveučilištu u Hamburgu. Gdje je nedavno trebao držati predavanje za studente. Ali su ga napali ljevičarski studenti,… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Kakva sramota pa nije čovjek životinja.

Majk Majers
4 godine prije

Ovo više nije niti iz Orvellovih romana, ovo je Kafkin proces

AlanisM
4 godine prije

Najbolji istrazivacki novinar.
Ako njega usutkaju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.