SAD poručuju Amerikancima u Rusiji i Ukrajini da odmah napuste zemlje

zastava sad
44 komentara

State department kaže da Rusija cilja Amerikance nakon što je košarkaška zvijezda zatvorena zbog optužbi za drogu.

Svi Amerikanci koji se trenutno nalaze u Rusiji i Ukrajini trebalo bi da odmah odu, jer bi ih ruski bezbjednosni zvaničnici mogli izdvojiti zbog njihovog državljanstva, saopštio je State department u četvrtak.

„Svi građani SAD u Rusiji i Ukrajini treba da odu odmah“, saopštio je portparol State departmenta Ned Price na dnevnom brifingu za štampu u Foggy Bottomu.

Price je rekao da su američki savjeti za putovanja ažurirani kako bi odražavali „izvještaje“ da su ruski bezbjednosni zvaničnici „izdvojili i pritvorili“ američke državljane, kako u Ukrajini, tako i u samoj Rusiji.

Pored toga, Price je tvrdio da SAD vide kako ruski predsjednik Vladimir Putin „ocrnjuje jednakost, slobodu govora i ljudska prava za sve“.

Dok su savjeti State departmenta o putovanjima za Rusiju ažurirani u srijedu, pozivajući američke građane koji borave ili putuju u tu zemlju da odmah odu, savjet za Ukrajinu je posljednji put ažuriran 29. marta i još uvijek poziva Amerikance koji su tamo samo da se registruju u ambasadi SAD.

Ruski savjetnik navodi „invaziju na Ukrajinu“ kao glavni razlog. I Rusija i Ukrajina su pod američkim savjetom „Nivo 4 – Ne putujte“ više od godinu dana, zbog pandemije Covid-19.

U svojim uvodnim napomenama, Price nije elaborirao „izvještaje“ koji su naveli američku vladu da najavi promjenu. Jedina Amerikanka za koju se zna da su je ruske vlasti uhapsile posljednjih sedmica je košarkaška zvijezda WNBA Brittney Griner.

Griner je uhapšena 17. februara – sedam dana prije eskalacije neprijateljstava u Ukrajini – na moskovskom međunarodnom aerodromu Šeremetjevo, zbog posjedovanja ilegalnih narkotika. Pas koji je nanjušio drogu upozorio je na njen prtljag, a policija je pronašla patrone s uljem kanabisa za inhalator, saopštila je ruska policija. Griner je optužena za šverc droge, a sud joj je odredio da ostane u zatvoru do 19. maja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
2 godine prije

“Price je rekao da su američki savjeti za putovanja ažurirani kako bi odražavali „izvještaje“ da su ruski bezbjednosni zvaničnici „izdvojili i pritvorili“ američke državljane, kako u Ukrajini, tako i u samoj Rusiji.”

Mda…..to što SADisti plijene i kradu sve što je u vlasništvu ruskih državljana (i drugih) po cijelom svijetu i zabranjuju ruske medije, nema nikakve veze sa jednakošću, slobodom govora i ljudskim pravima za sve…..
Quod licet Iovi, non licet bovi

Max
2 godine prije

Amerikanka je uhićena zbog droge.

tihobl
2 godine prije

Biće posljedica za svaku zemlju koja obavlja transakcije u rupijama i konstruira mehanizam plaćanja koji zaobilazi sankcije Sjedinjenih Država. Želimo da sve zemlje, posebno naši saveznici i partneri, ne sudjeluju u zaobilaženju financijskog sustava utemeljenog na dolarima rekao je drugi zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Njegova poruka odražava stav Europske unije i njemačkih dužnosnika kojeg su iznijeli u Delhiju ranije ovog tjedna, kada su rekli da Indija ne smije iskoristiti ekonomske prednosti zbog zapadnih sankcija.

Ni slucajno da niste postali konkurentniji od nas dok mi unistavamo svoku ekonomiju.

držnedaj
2 godine prije

Znači, sprema se nešto mračnije iz zavjese… je. bena evropa se da uvjek uvuć u globalni nered ! Šta koštalo da koštalo.. a žrtve kao i uvjek neprocjenjive i nesagledive.

radoznalo_mače
2 godine prije

Vrijeme paranoje.
Ovo im je izgovor da kroz tjedan-dva mogu počet ugnjetavat Ruse u Americi.

Šizoidni čovjek 21. vijeka davno je već opjevan (Nothing he’s got he really needs/ 
Twenty first century schizoid man):
youtube.com/watch?v=7OvW8Z7kiws

Vrijeme
2 godine prije

Sto imaju raditi Amerikanci u Rusiji i Ukrajini…kazu da ih ima oko 50 tisuca i u Kini, ima ih i u Indiji.
Sto oni imaju raditi u drugim zemljama kad je Amerika demokracija, zemlja izobilja i prosperiteta? Kad se u Americio dobro zivi?

2 godine prije

Price kaže kako Vladimir Putin “ocrnjuje jednakost, slobodu govora iljudska prava za sve”! Pa oni to isto rade samo u rukavicama!! Valjda če ovi glupi ameri jednom shvatiti kakvog su idi.ota izabrali da im bude predsjednik!!

nessy
2 godine prije

Ja stvarno ne znam dokle ide ta Ruska bahatost. Kako se samo usude primjenjivati svoje zakone na svom teritoriju? I to jos na USA WNBA zvijezdi? Necuveno!

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Tesko ce to ic sa napustanjem Rossiskoy Federaciyi . Desetine Amerikanaca , Hrvata , nesto Britanaca , 9 Francuza , 3 Sveda I 1 Brazilac – za sada ! Su upravo otpoceli sa upoznavanjem Ruskog – polarnog kruga na neodredjen rok , boravka . Imat ce mogucnost , besplatnog , intenzivnog ucenja Ruskog jezika I pisma , rada u Russiji I dakako … Upoznavanje , kako prezivjeti u ekstremnoj hladnoci sa malo hrane , medj krvozednim Rusima , unutar Ruskog }}}} penalnog sistema ! Momci ! Dobro dosli u }}}} PAKAO !

2 godine prije

Čitate kolegi?
Xi je tražio od EU, da vodi samostalnu politiku, neodvisno od SAD!!!!!!
Danima smo čekali na tu virtuelno suočenje, gdje je EU htjela zavrnuti uši KINI!!!!

Vedran
2 godine prije

That’s why they call it American dream, you have to be asleep to believe it

2 godine prije
Xam
2 godine prije

Opa, ovo nije slučajno.
Sigurno se sprema velika eskalacija ratnih događanja.

Legendarni Grk
2 godine prije

Putin Trumpu: “Mogu vam pomoći da isušite Washington, DC Močvaru” (Michael Baxter – 31. marta 2022.) U onome što se činilo više činjenicama nego šalom, ruski predsjednik Vladimir Putin prekinuo je u utorak cjelonedeljnu ćutnju, rekavši Donaldu J. Trumpu da će mu sa zadovoljstvom pomoći isušiti močvaru u Washingtonu nakon što očisti Ukrajinu od korupcije, rekao je izvor iz Mar- a-Laga, uz obećanje anonimnosti. “Ako ti treba moja pomoć, samo reci. Pokazat ću vam kako isušujemo močvaru u Rusiji – brzo i efikasno”, rekao je Putin. “Mogu vam pomoći isušiti močvaru Washingtona.” Putinova pamet dolazi nedelju dana nakon što je rekao Trumpu da se mrači i šuti dok njegova specijalna vojna operacija u Ukrajini nije pobjedjena. Dalje je rekao da, iako nije imao želju prekinuti radijsku šutnju, negodovanje Josepha R. Bidena za promjenom ruskog režima pod pokroviteljstvom SAD-a potaknulo ga je da čovjeka kojeg smatra legitimnim predsjednikom Sjedinjenih Država nazove:… Čitaj više »

2 godine prije

Uostalom, napisao jučer, pod članak, nema ništa od plačanja u rubljima.
Komentar je bio loše primljen.
A danas več vidimo, da si najmanjoj sirotinji diže nešto.
Mojoj zemlji.
“ne pristajemo”, hahahahahaha….
Mogu i ja otvoriti račun u banki, ali….

tihobl
2 godine prije

Primjecujem cudne stvari gledajuci snimke.

Ruski protivrodski sistemi (vjerovatno bastioni ili tako nesto) poredani duz plaze ispaljuju rakete, ali ne prema moru, vec prema kopnu. Izgleda da rusi Z-M rakete koriste kao Z-Z.
Druga stvar koja mi je cudna je da je helikopter iz Mariupolja sa vodjama nacista bjezao na jug, a ne na sjever. Raketa ih je stigla iznad Azovskog mora, ali to nije vazno. Pitanje je zasto nisu bjezali u pravcu Kijeva, vec u pravcu Socija?
Treca cudna stvar je barikada u Maripupolju. Azovci su na jednoj sirokoj aveniji poredali gradske autobuse jedan do drugog, a onda ih zpalili. Za tenk to nije nikakva prepreka, a ni za pjesadiju koja samo proseta kroz autobus. Cemu onda takva barikada?

tihobl
2 godine prije

Dok u Turskoj vode pregovore gdje je jedna od tacaka vracanje ruskog jezika Zelenski ide dalje – donio je zakon o zabrani pravoslavne crkve i oduzimanju imovine, a zatim je donio zakon o oduzimanju imovine svima koji se izjasnjavaju kao rusi ili pomazu rusima. Kaze da ce tu imovinu upotrijebiti za obnovu Ukrajine kad pobjedi u ratu, a rusima ionako nece biti mjesta u posljeratnoj Ukrajini.

Partizan
2 godine prije

Amerikanci i britanci konzumiraju velike količine narkotika, bili oni sportaši, ambasadori ili obični ljudi. Cijeli kolektivni zapad je drogiran ili, na zapadu se svi drogiraju… Sportaši, političari, vojnici, civili (u Hrvatskoj preko 100 aktivnih i profi vojnika konzumiralo kokain i uhvaćeni, ima u crnoj hronici). I takvi bi drogirani “junaci” pred Kadirove lavove!? Zato idu u Ukrajinu jer su čuli da je tamo speed za džaba. Dolar, dva gram. Allahu Akbar! Ahmat Sila! Pa koliko trajalo da trajalo svi će narkomani 2 metera pod zemlju.

Rimtutituki
2 godine prije

Nema ovo veze sa uhicenom igracicom.naravno da im govori da napiste Rusiju,posto usa I u k vec od početka znaju da idu na Rusiju,ko to nije razumio tesko da ce ista. Odavno se ovo sprema,sad su namirisali krv i kidisu, tako je to oduvijek. Cuvajte svoju djecu i svoje obitelji,ovo je vec odredjeno kko ce ici,na kraju ce horde gladnih europljana tumarati kontinentom,pitajuci se sta ovo bi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.