SAD povlače ‘crvenu liniju’ za Kinu

Wang Yi i Blinken - Kina i SAD
57 komentara

Svaka nacija koja pruži smrtonosnu podršku Moskvi u njenom tekućem sukobu s Kijevom prešla bi “crvenu liniju” Washingtona, rekla je za CNN u nedjelju izaslanica SAD pri UN Linda Thomas-Greenfield. Ranije istog dana, američki državni sekretar Antony Blinken direktno je upozorio visokog kineskog diplomatu Wang Yija da ne razmatra takvu opciju.

“Moramo biti jasni da je to neprihvatljivo, ako postoje ikakva razmišljanja i napori Kineza i drugih da pruže smrtonosnu podršku Rusima u njihovom brutalnom napadu na Ukrajinu”, rekla je Thomas-Greenfield za CNN-ovo “Stanje Unije”, dodajući da bi to “bila crvena linija”.

Njene riječi su došle dok se Blinken sastajao sa Wang Yijem na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u Njemačkoj. Tamo je američki diplomata rekao svom kineskom kolegi da su SAD “veoma zabrinute što Kina razmišlja o pružanju smrtonosne podrške Rusiji”, rekao je Blinken za NBC Chuck Todd nakon sastanka.

“Jasno sam stavio do znanja da će to imati ozbiljne posljedice u našim odnosima”, dodao je državni sekretar. On je također tvrdio da su SAD bile svjesne da je Peking Moskvi pružio nesmrtonosnu pomoć “tokom proteklih mjeseci”, dodajući da ta pomoć navodno ide “direktno na pomaganje i podržavanje ratnih napora Rusije”.

Blinken je takođe rekao da je Vašington dobio neke informacije koje “ukazuju” na to da Kina “snažno razmišlja o pružanju smrtonosne pomoći Rusiji” . Nije naveo nikakve detalje o prirodi informacija koje su SAD dobile niti o tačnoj vrsti pomoći Rusiji o kojoj je Kina navodno razmišljala. Umjesto toga, rekao je da će u budućnosti biti otkriveni još neki detalji.

Državni sekretar je takođe rekao da Peking “još nije prešao tu liniju”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je u nedjelju izdalo saopštenje o sastanku Blinkena i Wang Yija. Tamo je Kina pozvala SAD da rade na političkom rješenju sukoba u Ukrajini umjesto da “raspiruju vatru” ovog vojnog sukoba između Moskve i Kijeva i “profitiraju od situacije”.

Sama Kina je “posvećena promicanju mirovnih pregovora”, navodi se u saopštenju, dodajući da je strateško partnerstvo između Moskve i Pekinga “suvereno pravo … dvije nezavisne države”. Kina “neće prihvatiti američko upiranje prstom ili čak prisilu usmjerenu na odnose Kine i Rusije”, upozorilo je ministarstvo.

BlinkenkinaSADWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Odake Americi pravo da nekome određuje šta da radi? Pa sama je sebi dala to pravo. A Kina? Kina će ‘ladno da im kaže “Ma nosite se u 3pm”… diplomatskim rečnikom. Šta je najtužnije od svega: Rusiji trenutno ne treba kinesko oružje, ono joj treba kao simbolična podrška i toga su svi svesni. Amerika preti Kini “Da se ni slučajno niste usudili inače…” – šta “inače”? Sankcije? Pokretanje “tajvanskog pitanja”? Ali to ionako dolazi, bez obzira da li Kina šalje oružje Rusiji ili ne. Kini je ovom pretnjom ponuđen bezbolniji početak konfrontacije jer joj je mnogo lakše da sukob započne oko slanja oružja jer i Zapad šalje Ukrajini tako da nemaju ni zakonsko ni moralno pravo na osudu dok bi invazija Tajvana (koja bi bila neizbežna ako Tajvan proglasi nezavisnost a nije pitanje da li će to učiniti već kada Vašingtonu to najviše odgovara) bila mnogo komplikovanije pitanje sa opasnijim… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Kinezi se tresu. Od smijeha.

držnedaj
1 godina prije

Nakon sređivanja CCCP, Varšavskog pakta, i arapskih zemalja – Big Bradersovci bi htjeli zgrabiti cijeli planet…
Neće ići kako su planirali.

pipistrela
1 godina prije

Drug Blinker ( u žargonu Žmigavac) radi kao pokvareni semafor koji imma samo jednu boju svjetla i to crvenu. USA su se toliko zacrvenili, što od krvi koju piju po svjetu kao vukodlaci, što od srama (šala), što od želje da oni zabrane Kini da ima zastavu i simbole crvene boje, jer to je nedoustivo po zapadnim pravilima i vređa USrAne vrijednosti zapadne dominacije ili tako nešto. Eto tako striček Blinker daje žmigavce i crta po zemljovidu crvenim flomasterom, ali babau US babaroge postaje viršla,hrenovka ili hotdog kojega više ni gladni neće da jedu…

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni javno i u desetinama milijardi dolara pružaju smrtonosnu podršku Ukrajini unazad godinu dana skupa sa svojim vazalima (a medijski prikriveno su to radili zadnjih desetak godina), ali sada ovaj Židov Blinken proziva Kinu koja razmišlja vojno pomoći Rusiji, tj. poslati joj smrtonosnu podršku.

A koje to oružje koje se isporučuje nije smrtonosno?
To je taktika ‘drž’te lopova’.

Dijele visoki kineski diplomate već dugo vremena diplomatske javne šamare američkoj vlasti, ovi sada počeli bulazniti o ‘crvenim linijama’.
Valjda psihološki da umanje izjave Rusije koja već dugo – i to sa razlogom – govori o crvenim linijama, a zadnjih dana i javno izjavljuje da je NATO u ratu sa njima u Ukrajini.

I što će sada izuzetni – zaratiti sa Kinom koja je druga vojna sila u svijetu i druga ekonomska sila u svijetu dok istovremeno ratuju sa Rusijom, trećom vojnom silom u svijetu?
Totalno su izgubili kompas.

MrKamenjarac
1 godina prije

….NISU RUSIJA I KINA INDIJANSKI REZERVATI……..

dabogda supljoglavcima (USA) bilo kao u Ukrajini…..

Ivan
1 godina prije

Nije americkim svinjama dosta sto su napravile Europi, sada zele napraviti kaos i u u Aziji. Pas im mater stvarno na Ameriku treba istresti gomilu nuklearki i nauciti tu bandu pameti..

Buničar
1 godina prije

Svakoga dana, u svakom pogledu sve se vise naginjemo preko ruba provalije. Sve manje je bitno pitanje dali cemo, sada je bitno kada cemo “izgubiti ravnotezu”

pero
1 godina prije

Čitam kako Sean Penn govori u superlativima o Zelenskom (Jutarnji list) pijući votku, odnosno svoj omiljeni koktel??? Smeće alkoholičarsko nam došlo soliti pamet!? I mišljenje alkoholičara se uzima kao relevantno i čita cijeli svijet o njemu? U isto vrijeme tisuće liječnika se cenzurira i proglašava šljamom? Ali pijandura radi za njih pa je i normalno da ga citiraju i prate njegove poteze.

Ziv je Geza
1 godina prije

Kinezi bi sada simbolike radi,trebali pozvati 20 Ruskih vojnika na obuku u Kinu i naglasiti da ce obuka biti humanitarnog karaktera tipa;razminiranje, previjanje ranjenih i vjezbe hitne pomoci poput masaze srca i umjetnog disanja te guljenje krumpijera i pripremanje vojnickog graha.

bato
1 godina prije

Kinu optužuju da razmišlja, da razmatra

Je li to putokaz za „novi svjetski poredak“? Hoćete li misliti kao što će reći SAD ili vas “gurnemo u demokraciju”

seratori Amerokenjaroški, mrš

NOVI STARI
1 godina prije

Stigla je reakcija Pekinga na izjave američkih dužnosnika, koji su tijekom vikenda ustvrdili da Peking razmatra slanje oružja i streljiva Rusiji. Kina poručuje kako Amerika “nije kvalificirana držati lekcije” o slanju oružja

Dokurčilomi
1 godina prije

Ruse mogu zahebavati ali Kineze ni to.

FATIH
1 godina prije

E PA STO SE TICE VASE CRVENE LINIJE MOZETE SE BRACI KINEZIMA …CA …USITI I USPUT FATIHU IZ KONJICA-BIH.
SELAM I POZ.!!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Dementni upravo nenajavljeno sletio u Kijev.
Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini.
U isto vrijeme šef kineske diplomacije Wang Yi je stigao u Moskvu radi razgovora o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu.
Jučer šef američke diplomacije Blinken upozorava Kinu da će eventualno slanje kineske vojne pomoći Rusiji značiti prelazak crvenih linija za njih.
Blinken se sutra nalazi sa Erdoganom u Turskoj, tema Ukrajina.

Draš
1 godina prije

Ako netko vojno pomaže Ukrajini, nije izravno uključen u sukob ako pak netko ikako pomogne Rusiji, izravno je uključen u sukob, logika drži vodu.

kiza
1 godina prije

Ovo je idealna prilika Kinezima da provjere svoje oružje u praksi, i isprave eventualne nedostatke.Zbog toga je crvena linija za Amerikance, pošto se spremaju za rat sa Kinezima.

Djordano Bruno
1 godina prije

Osjecaju se ugrozeno

tihobl
1 godina prije

Prijetili su sankcijama svima koji kupe S-400. Sta bi od sankcija Indiji?

Ovim ce samo isprovocirati Kinu da zamoli ruse da njihove vojne kompanije isprobaju svoja oruzja na okupiranom dijelu Rusije. Ne da nece traziti naknadu od rusije, vec ce ponuditi pare za koristenje poligona.

nekoime
1 godina prije

Mudra poruka Blinkena, Kinezima će oružje i municija trebati protiv USA.

burt
1 godina prije

zadnjih godinu dana SAD su rekli da će vojno intervenirati preformulirano decisive response, ako Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, ako KIna napadne Tajvan, ako Iran napravi nuklearnu bombu, ako Kim izvrši nuklearni pokus, nitko od njih još nije prešao crvenu liniju jer znaju kakve bi imali posljedice, to pokazuje da su SAD još uvijek najveća vojna sila koja postavlja uvjete

kkkjgd
1 godina prije

blinken je židov

Max
1 godina prije

Kinezi se ne boje ničijih crvenih linija.

Miloš
1 godina prije

Kina im je već odgovorila…😉

gogo
1 godina prije

mislim da će njima kinezi povuči crtu uskoro

nessy
1 godina prije

Evo da razjasnim svima kojima nije jasno: USA se bore za pravednu stvar, oni i njihovi poltroni imaju sva prava (koja proizlaze iz snage oruzja i prijetnje). Zakoni UN ionako ne vrijede nista, osim ako su u interesu USA. Svi drugi su “odmetnute drzave i teroristi”. Mnoge male zemlje imaju izbor; ili puzati pred amerima, ili riskirati sankcije, pa i vojne intervencije. Koga zanima, neka procita sto, kako i zasto su napravili od Konga (sada Kongo i DR Kongo) i Etiopije, (Sjeverna i Juzna). O opcepoznatim drzavama unistenim od njih nije potrebno ni pricati. Govoreci o ‘odmetnutim drzavama’, tu bi lista pocela sa USA i Izraelom, o ostalima mozemo pricati. Teroristi? Pa ima li jaceg terorizma od onog pod pokroviteljstvom drzave.

Sardelino
1 godina prije

Rusiji je od Kine dovoljno nešto lijepih riječi i moralna podrška.
Za sada.

Ivan
1 godina prije

Kad ce krenuti s atentatima na ove ludake? Pa barem Amerikanci znaju kako se to radi..

Carlo
1 godina prije

Amerika priprema svjetsko mnijenje, glupe Hrvate pumpaju mrznjom s ciljom da zapocmu jaci konflikt s Kinom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI