SAD predvode ukrajinske vježbe

General Mark Milley
27 komentara

Američka vojska nadgleda ratne igre za obuku ukrajinskih oficira, a Pentagon kaže da će vježbe pomoći komandantima da donesu bolje odluke na bojnom polju. Taj potez dolazi dok najviši američki zvaničnici i dalje insistiraju na tome da Washington ne igra nikakvu ulogu u planiranju Kijeva u sukobu s Rusijom.

Stone vježbe počele su ove sedmice u bazi američke vojske u Wiesbadenu u Njemačkoj i trebalo bi da se nastave nekoliko dana. Predsjedavajući združenog načelnika štabova Mark Milley, general vojske, otputovao je u četvrtak u bazu, gdje je pokušao umanjiti američku ulogu.

“Niko ne sjedi tamo i govori Ukrajincima, idite lijevo ili desno ili uradite ovo ili ono. To nije posao međunarodne zajednice”,  rekao je Milley novinarima. „Sve što radimo je da postavljamo okvir i mehaniku kako bi Ukrajincima omogućili da sami uče, da uče u odnosu na situaciju ili različite scenarije.”

Iako su zvaničnici odbili dati dodatne detalje o scenarijima koji su predstavljeni ukrajinskim oficirima, Reuters je izvijestio da će oni uključivati ​​“misaone vježbe za procjenu potencijalnih vojnih pravaca djelovanja”.

Najnovije vježbe prate još jednu rundu kombinirane obuke koju predvode SAD za ukrajinske trupe drugdje u Njemačkoj, koji su dobili instrukcije o raznim vrstama oružja proizvedenog u Americi, uključujući borbena vozila Bradley koja su isporučena u prethodnim paketima oružja Kijevu.

Moskva je više puta upozoravala na takvu obuku i isporuke oružja, tvrdeći da oni samo produžavaju borbe i onemogućavaju diplomatsko rješenje. Bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da se Washington i njegovi saveznici moraju tretirati kao direktne strane u sukobu ako “pored isporuke oružja, obučavaju osoblje da njime upravljaju”  .

„Svako ko je doneo odluku da isporuči to oružje ili ga popravi, zajedno sa stranim plaćenicima i vojnim instruktorima, trebalo bi da se smatra legitimnim vojnim ciljevima“, insistirao je Medvedev, dodajući da bi snabdevanje zapadnih ratnih aviona  Kijevu takođe predstavljalo veliki „crveni linija’ za Rusiju.

Uprkos desetinama milijardi dolara u oružju doniranom ukrajinskim snagama, brojnim programima obuke koje je organizirala američka vojska i podršci zapadnih obavještajnih službi ponuđenoj Kijevu, američki zvaničnici i dalje insistiraju na tome da Washington nije učesnik u sukobu. Negirajući optužbe Moskve da su američke snage davale obavještajne podatke za nedavne napade unutar ruske teritorije, glasnogovornik Pentagona Pat Ryder izjavio je u četvrtak da ” mi nismo u ratu s Rusijom, niti tražimo rat s Rusijom”.

Mark MilleySADukrajinaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

Moto vežbe je do poslednjeg Ukrajinca.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Too late – all in vain USA ! It’s gone ….!

Ivan
1 godina prije

Ameri bas zele i traze da ih sprze? Jel americki narod svjedtan kakve si je kretencine doveo na vlast?

DEDA
1 godina prije

POGANE LI PASMINE AMERIČANSKE.ŽGADIJA AMERIČKA HODA OKOLO PO SVETU I RUŠI SISTEME KOJI IH ODBIJU POSLUŠAT.HITLER I TREĆI RAH SU AMATERI ZA AMERE,NATO I OSTALA KOLONIJALNA GOVNA.RVACKA SE OPET KROZ POVIJEST UKRCALA NA KRIVI BROD ZAHVALJUJUĆI PETOKOLONAŠIMA I IZDAJNICIMA ZA KOJE JE NARAVNO RETARDIRANI NAROD GLASAO.

borjana
1 godina prije

Meni ovo baš nešto i nije najbolje jasno, kako netko može za mjesec dana nekakve vježbe proizvesti jednog časnika sposobnog u taktičkom zapovijedanju nekom postrojbom tijekom nekog oružanog sukoba??
Imali smo mi naše “generale” bivše harmonikaše, vodoinstalatere i šofere odlikovane najvišim odličjima ove države, ali oni ako su uopće i bili u blizini bojišnice ili u nekom ratnom planiranju, oni nisu odlučivali ni o čemu.

alexosijek
1 godina prije

Dok Nijemci pjevaju staru pjesmu “Ami, go home” — sve glasnije i glasnije nakon 80 godina —–
“Go home, Ami, Ami, go home,
Spalte fur den Frieden dein Atom!
Sag GOOD-BYE dem Vater Rhein,
ruhre nicht an sein Tochterlein,
Lorelei, solang du singst,
wird Deutschland sein!!”…..Ahahaha….go home ami, go home…WE THE PEOPLE!!….Lp

eks
1 godina prije

U borbama , na frontu sve više ima regularnih (redovnih) vojnika država NATO , najviše Poljaka, a dosta ima Amerikanaca i Engleza . Naravno, Amerikenjci i zapadni mediji govore da su to plaćenici i dobrovoljci , medjutim istina je ono što kriju – redovna vojska NATO država. Komandni štabovi su potpuno u rukama oficira NATO, logistika, savremeno tehnološko oružje, specijalci, instruktori – svi su tu, Ukrajinci su ikebane , ili topovsko meso na prvoj liniji fronta. Više nema prevare – NATO ratuje svim svojim sredstvima protiv Rusije.

Roky
1 godina prije

Jbt sta je ovo sto srbi kukulecu pa ljudi smirite se neka se rokaju onaj ko je napao ne vratio se kuci a vi se ne brinite znate kako je kada NATO štema zato podvucite rep kao i zadnji put.

Dokurčilomi
1 godina prije

Nadam se kako će ameri u Ukrajini izgraditi i dovoljno mostova pod kojim će preživjeli i obučavani Ukrajinci moći stanovati.

Max
1 godina prije

Amerikanci kontroliraju igre ali i Ukrajinu.

Dux
1 godina prije

…rade sve javno, da bi izgledalo tajno… Danice, Danice kako si ti naivna…

nessy
1 godina prije

Evo, uz sve dijareje koje svakodnevno citamo, najnovija; “Rus plivao od Krima prema Odesi kako bi se borio za Ukrajinu, osuđen zbog izdaje”. Udaljenost je u najboljem slucaju cca 400km. Tip je navodno, nakon dva dana, ziv i zdrav, nadjen od ruske obalne straze. U drugom mjesecu, temperatura Crnog mora, je izmedju 5 i 8 stupnjeva C. Ovaj tip je ocito hibrid cimpanze i dupina. Za njega je Veljko Rogosic bijedni amater-pocetnik. Ne moram ni reci koji portal je ovo objavio. Ova vijest samo govori o inteligenciji njihovih prosjecnih citalaca. Uskoro stize; “Ukrajinac si presadio krila kondora, da bi nosio avio bombe i napadao ruske okupatore iz zraka. Kad mu je dosadilo, otvorio kisobran i uspjesno prizemljio. Zelenski ga odlikovao ordenom ‘Ikar sa srebrenom lentom’.

nessy
1 godina prije

“Misaone vjezbe” pretpostavljam, ukljucuju meditaciju i jogu, i naravno nemaju veze sa borbenim djelovanjima. Pa USA vojnici su poznati pacifisti, koji se gnusaju oruzja i donose blagostanje u sve zemlje koje su se potrudili ‘vratiti u kameno doba’. Koje ce to gorko budjenje biti za UA, kad u jednom momentu odluce da je skuplja pita nego tepsija, i u 24 sata ih odhebu i vrate se kuci. Visit ce ukrajinci po trapovima aviona, kao i afganci, USA suradnici. Od ove situacije ih dijeli jezicac u Kongresu, pretegnu li Republikanci.

nessy
1 godina prije

Pa, sto je sa minusima danas ovdje? Opet idioti sa VPN preuzimaju inicijativu?

Toma_HR
1 godina prije

Smiješno je kako danas baš svatko može pisati o bilo čemu – bez da ima ikakvo znanje. “Misaone vježbe”, “Bolje donošenje odluka” – umirao sam od smijeha. Klasična vježba nakon obuke sa procesom donošenja odluke u 7 koraka (MDMP) – taktička razina, apsolutno ništa šta se ne radi u svakoj vojnoj školi zapadnih vojski svake godine na kraju obuke – tako vjerojatno je i ovo završetak obučnog procesa Ukrajinaca. Dajte prestanite pisati besmislice jer ćete ispasti glupavi portal.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI