SAD ‘prijete miru’ na Bliskom istoku

Vasilij Nebenzija
17 komentara

Washington raspiruje vatru sukoba na Bliskom istoku izvodeći nezakonite napade u Iraku, Siriji i Jemenu, izjavio je ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Rusija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon što su SAD izvele zračne napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu ispostavu u Jordanu.

Bombaški napadi su “još jednom pokazali agresivnu prirodu američke politike na Bliskom istoku i potpuno nepoštovanje normi međunarodnog prava od strane Washingtona”, rekao je Nebenzia tokom sastanka SB UN u New Yorku u ponedjeljak.

Ruski diplomata je tvrdio da SAD “sipaju benzin na vatru” izvodeći napade koji predstavljaju “direktnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti” i potkopavaju “centralnu ulogu UN-a”. On je ponovio da su američke baze u Siriji “ilegalne” jer američko vojno prisustvo nije odobrio Damask.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti, američki alternativni predstavnik za specijalna politička pitanja Robert Wood rekao je da su udari bili “neophodni i proporcionalni, u skladu s međunarodnim pravom i u ostvarivanju inherentnog prava Sjedinjenih Država na samoodbranu”.

Dana 28. januara, dron kamikaza pogodio je američku ispostavu poznatu kao Toranj 22 u blizini jordansko-sirijske granice. Ubijena su tri američka vojnika. Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija – preuzela je odgovornost za napad.

Bijela kuća optužila je Iran da je organizirao napade na američko osoblje. Teheran je negirao optužbe, insistirajući na tome da milicije djeluju nezavisno i ciljaju na američke vojnike zbog stalne podrške Washingtona Izraelu tokom rata s Hamasom u Gazi.

SAD i Velika Britanija također su gađale lokacije Huti u Jemenu kao odgovor na napade dronovima i projektilima šiitskih militanata na trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Huti su obećali da će nastaviti gađati brodove dok se u Gazi ne proglasi trajni prekid vatre. SAD su u međuvremenu obećale da će nastaviti štititi “slobodu plovidbe koja služi kao temelj globalne trgovine na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svijetu”.

bliski istokrusijaSADUNVasilij Nebenzia
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoki
2 mjeseci prije

Ista priča uvijek.

tihobl
2 mjeseci prije

Иран, Русија и Кина одржаће заједничке поморске вежбе у наредним недељама, јавили су ирански медији.

Sto ameri ne napadnu Iran prije dolaska pojacanja? 

tihobl
2 mjeseci prije

Немачки фармери покушавају да блокирају медијске канцеларије које заташкавају тему протеста.

tihobl
2 mjeseci prije

Почели су протести пољопривредника у Летонији.

tihobl
2 mjeseci prije

Каја Калас забринута због Телеграма – „сеје раздор у европском друштву“.

tihobl
2 mjeseci prije

Француске власти су користиле оклопна возила и хеликоптере и 15 хиљада полицајаца да спрече „опсаду Париза“ од стране пољопривредника који протестују.

tihobl
2 mjeseci prije

Бајден:
„3 милијарде долара за прву брзу железницу у земљи! 3 милијарде долара! Од Лас Вегаса до Лас Вегаса ће вас одвести за два сата уместо за четири аутомобилом!“

Pa koliki je Las Vegas? Ko od Pekinga do Sangaja.?

tihobl
2 mjeseci prije

Инфлација у Аргентини ће ове године скочити на 250 одсто, знатно више од претходне прогнозе од 157 одсто -OED

tihobl
2 mjeseci prije

У ирској престоници се одржава масовни митинг против превише либералне миграционе политике.

tihobl
2 mjeseci prije

„Немачка нема перспективе. Нема перспективе за индустрију. Нема изгледа за посао“, рекао је Шолц током говора у Бундестагу.

Крајем недеље Шолц планира да отпутује у Вашингтон … da dobije upustva.

tihobl
2 mjeseci prije

Мађарски парламент није гласао о чланству Шведске у НАТО због недостатка кворума.

Ванредном састанку нису присуствовали представници Мађарске грађанске уније на челу са Виктором Орбаном.

Josip
2 mjeseci prije

Sto prije izazvati rat unutar USA pa neka de svinje meduvobno pokolju..

Max
2 mjeseci prije

I čitavom svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI