SAD prijeti sankcijama Indiji i “prijateljski” joj savjetuje da ne kupuje ruski S-400

S-400
41 komentar

Imajući na umu plan New Delhija da ipak dobije ruske sustave S-400, Sjedinjene Države ne isključuju mogućnost sankcija i kažu da Indija treba napraviti “izbor strateškog partnera”.

Prva zamjenica pomoćnika državnog tajnika za Srednju i Južnu Aziju, Alice Wells, objasnila je što čeka Indiju ako dobije ruske S-400 raketne sustave zemlja-zrak, rekavši da bi to moglo ograničiti sposobnosti New Delhija u smislu kompatibilnosti s američkim naoružanjem.

“U datom trenutku treba učiniti strateški odabir u smislu partnerstva, izbora sustava naoružanja i platformi koje će zemlja uvesti”, izjavila je pred zastupnicima Alice Wells.

Prema njezinom mišljenju, pitanje sankcija protiv Indije u slučaju ruske kupnje ruskih sustava bit će razmotreno, a Sjedinjene Države nastavit će razmišljati o načinima kako “pomoći Indiji” da ih ne nabavi.

SAD su izričito upozorile Indiju da ne nastavlja posao sa sustavima S-400 s Rusijom. Ali 5. listopada predsjednik Vladimir Putin i premijer Narendra Modi potpisali su ugovor vrijedan 5,4 milijarde dolara za isporuku Indiji pet baterija S-400 Triumph. Pregovori o kupnji tih ruskih protuzračnih sustava traju već mjesecima unatoč američkim prijetnjama sankcijama u slučaju sporazuma koji je na kraju i postignut.

S-400 je jedan od najnaprednijih svjetskih sustava i brzo stječe ugled ruske “geopolitičke rakete” usmjerene protiv američke hegemonije. Ako SAD zbog sporazuma sa sustavima S-400 nastavi nametati sankcije suverenim državama i nerijetko vrlo bliskim partnerima, to će imati štetan utjecaj na mnoge geostrateške odnose.

Donald Trump je 10. listopada izjavio da će Indija “uskoro znati” njegov odgovor nakon potpisivanja ovog ugovora.

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Modi se ovih dana u Biškeku sastaje sa Putinom i sa Xijem, tako, da nisam baš siguran, da se puno boji USrA sankcija….

UvikKontra
4 godine prije

Dobra reklama za S-400 – “Vojna oprema za suverene države”

Trubadur
4 godine prije

“isto mislim “……………. Eto ovdje si trebao stat…. Ovako, samo ispadaš iz aviona…

kdfvazuwbfzuawbfzuabwofbawzfwa
4 godine prije

Dok Rusija, Kina, Indija, Iran, Kazahstan, Bjelorusija, Koreja i sve ostale slobodne zemlje ne naprave strateški savez protiv tame ona će ih jednog po jednog uništavati. Kao čopor vukova sa ona četiri bika u onoj mudroj basni. Ako to one ne urade znači da oni koji ih vode rade za tamu, jednostavnije ne može biti. Vidim ima i rusa dalekovidnih pa nude kinezima arktik da sakriju svoje nuklearne podmornice od ciokaubojgusara.

mars
4 godine prije

Iz SAD-a poručuju da Indija treba napraviti “izbor strateškog partnera”. Indija upravo to i radi – bira PARTNERA, ne GOSPODARA i ja ne vidim u čemu je tu problem, osim možda što je u načinu razumjevanja američke političke elite i njenom diplomatskom rjrčniku PARTNERSTVO = VAZALSTVO.

Ante
4 godine prije

Nije to više 2003 godina kada su Amerikanci mogli prijetiti nekoj zemlji kada su započeli tobožnju borbu protiv terorizma. Ovakvo ponašanje amera samo će zemlje poput Indije gurnuti u jači savez sa Kinom I Rusijom. Na kraju će amer za propast ovakve politike okriviti Trumpa.

zx16
4 godine prije

Stara izreka kaže:”Ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju!”
Indija je, nadam se, dovoljno mudra da potpuno odbaci sve američke ucene jer ucene i dostojanstvo ne idu zajedno. Takođe, nikakve dilove sa tom satanističkom tvorevinom, zvanom USA, ne praviti.

samo tako
4 godine prije

U rukavicama ili bez, prijetnja je uvijek prijetnja. Uzmu li turci i indijci S-400, šaka se pretvara u prah, a to znaju usranci vrlo dobro

Trubadur
4 godine prije

Da si ti još i lijep, kao što si pametan… Gdje bi ti bio kraj..?

Z.A.
4 godine prije

Indija nevjerujem da ce u ovom slucaju popustiti pod pritiskom Amerike.Sporazum o isporuci sistema S400 su potpisali Putin i Modi na zadnjem satanku ova dva lidera u Moskvi a sporazum se treba i da prosiri i na nabavku tenkova T90 i aviona SU-57.Rusija se u ovom sporazumu o kupovini PVS S400 od strane Indije osigurala tako sto je Indija duzna po sklapanju sporazuma uplatiti Ruskoj Federaciji avans u iznosu mislim da se radi o 20% od dogovorene cijene za PVS S400,a cijena je oko 5,5milijardi dolara stim sto se placanje PVS S400 nece vrsiti iskljucivo u dolarima nego u domacim valutama(rubljama i rupijima).Indija je od ranije znala da ce im SAD pravit probleme u vezi nabave ovog sistema S400 ali Indusi nisu imali izbora iako im je Amerika nudila svoje sisteme Patriot.Indija ne zeli Patriot za svoju armiju,svijesni su da je S400mnogo bolji i superiorniji PVS koji nema premca u… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

A da im ti prodaš pračke pa ne moraju dizati krš u zrak ?

Tupko Glupko
4 godine prije

Bravo, Trumpe, daj sankcioniraj Indiju što prije.
I EU isto. I Tursku.
Po definiciji ćeš dobiti kontra-sankcije, i SAD će ubrzo biti pod sankcijama svih relevantnih država, a onda mogu slobodno zaboraviti prodaje svoje vojne opreme/aviona/automobila/mobitela/sjemenja/hrane/nafte/UNP-a itd.
Ovo sa Huawei-em je genijalno – još su u software-u i aplikacijama izuzetni vodeći u svijetu, ali tu je Trump da i to razhebe.
Postaju lagano predmet sprdnje u svijetu – ne vrijediš ako te Trump nije sankcionirao.
Napisao sam u jednom postu prije nekih pola godine da će Trumpu još dizati spomenike širom svijeta.
Polako se zatvaraju u svoj rezervat i izoliraju.

Siniša
4 godine prije

Rusi bi trebali da svima prodaju S_ove po fabričkoj cijeni i bez carine, neka svi koji žele mir dođu po njih; niko nikoga nebi smio napasti, nebi bilo vajde.

Siniša
4 godine prije

“Turska ima suvereno pravo na odluku da kupi raketne komplekse S-400 od Rusije, ali je neophodno da ima na umu celovitost NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske povodom oštre kritike SAD na račun Ankare.

„Kupovina vojne opreme je očigledno suverena odluka Turske. Celovitost Alijanse nije manje važna. A njoj doprinosi uzajamna kompatibilnost vojnih kapaciteta saveznika“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske, uz ocenu da će „buduće razlike među saveznicima oslabiti to jedinstvo“.”

Max
4 godine prije

S400 je vrlo efikasno oružje koje je i gepolitičko oružje jer izaziva razdor među Američkim savezinicima ) Kpji to i nisu Jer Amerikanci traže vazale a ne saveznike) Braniti Indiji kupnju američkog oružja ne koristi jer bi ta velike suverena i priličnp platežno moćna zemlj velike količine oružja koje stalno kupuje kupila drugdje )Njemačka Francuska Rusija Itd , I eto američkom vojnoindustrijskom kompleksu velikih problema jer bi ostao bez kupca za velike količine oružja i opreme.

Rio
4 godine prije

Vidjeli smo kako su u Vijetnamu padali najmoderniji avioni, lako ti je maci koliko su ih izgubili ameri… I sve pd strane ruske tehnike koja nista ne valja. Sta ih tek sada ceka… Nisu neki sustavi rusili ni prije Vijetnama pa su se pokazali jako dobri kao i kad su srbi prizemljili”nevidljivog”ili kad su iranci se zaigrali s americkim dronovima.

Zlatko
4 godine prije

Koliko samo gluposti mogu ovdje pročitat. Od članaka do komentara. Po čemu je to S-400 najnapredniji raketni PZO sustav. Da, možda je bio možda unatzad dvije godine. Amerikanci i Izraelci su dokazali da ga se vrlo lako može nautralizirat, kako njega, tako i lakše sustave koji bi ustvari trebali štititi sam S-400. Dajte malo čitaje stručne časopise, a ne Rusku propagandu o razme propagandne filmiće. Zapamtite jedno. Ne bi Rus prodavao nešto protiv čega niti on sam nema obranu. Nije bitno što izvaža slabije varijante nego ih on ima. Nije bitno što ima sakrivene kodove za deaktivaciju. To ne radi ustvari nitko. I opet zapamtite jedno. Čim se nešto izvozi, protiv toga zemlja izvoznica ima rješenje. Ovako naivne komentare čitam svagdje i na dosta njih se moram smijat. Netko nešto pročita, i već se smatra stručnjakom. Putin vam je bio ljut kao tigar kada je doznao što se dogodilo sada… Čitaj više »

Kobajaši
4 godine prije

Ove američke mučenike niko više ne hebava ni za suvu šljivu 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.