SAD proučavaju novo oružje: Podmornicu nosač zrakoplova

Podmornica nosač zrakoplova
48 komentara

Sljedeća „Bitka za Midway“, povijesni sukob koji je obilježio prekretnicu u Tihom oceanu za vrijeme Drugog svjetskog rata, mogao bi se voditi bez supernosača zrakoplova nuklearnih sila, kojeg sve velike vojske žele imati, već s novom futurističkom platformom istih sposobnosti, ali podmornicama, koje će, razvijene na postanu dio zrakoplovnih snaga, lansirati “bespilotne” letjelice izvan dosega neprijateljskih projektila i radara i bez rizika po bilo kojeg pilota.

Kada su se tijekom Drugog svjetskog rata nosači zrakoplova pokazali kao oružje možda od najvećeg strateškog značaja, sve pomorske snage koje su ih posjedovale su bile vrlo oprezne kako ih razmjestiti i zaštititi. Ovi su se brodovi strateški koristili u operacijama koje su se odvijale u spornim morima, gdje su ispostave za opskrbu ili razmještanje bombardera mogle odlučiti sudbinu cijelog rata.

Ta je spoznaja potaknula svjetske sile da se opreme ovim oružjem, iako su stari nosači zrakoplova u Sueskoj krizi, borbama za u Falklande i u nedavnim operacijama na Bliskom istoku još uvijek uspjeli dokazati da su u stanju uspostaviti stratešku premoć i nesporno su uvjerljiva sila.

To je možda razlog zašto Kina, sila u neupitnom usponu, godinama radi u svojim brodogradilištima kako bi se naoružala novom flotom nosača zrakoplova koja bi, prema programima, trebala doseći isti broj ovih brodova koliko imaju SAD u sljedećih dvadeset godina, to znači da će ih imati dvanaest.

Iz istog razloga, sile žele trebaju “projicirati svoju moć diljem svijeta”, poput Velike Britanije i Francuske, ali odnedavno i Rusije, ulažu milijune u razvoj i uporabu novih nosača zrakoplova, uvijek većih i moćnijih.

Međutim, uspoređujući ove „ploveće tvrđave“ s novim projektima, sve se to već može činiti zastarjelim. Eskadrile borbenih stealth zrakoplova F-35 lansiranih s palube supernosača zrakoplova „USS Gerald G. Ford“ ili s „Queen Elizabeth“ i njegovog blizanca „ Prince of Wales“ bi se već  mogli smatrati završnim činom u kojem „nosači plove u zalazak sunca”.

Prema riječima američkog profesora Roberta Farleya, stručnjaka za pomorsku strategiju, koji optužuje zemlje poput Velike Britanije, Japana, pa čak i Italiju koja će uskoro pustiti u službu tešku krstaricu „Trieste“, da nastavljaju vezati kapital za izgradnju ovih klasa bojnih brodova koji spadaju u “antikvitete“.

Zastarjelost i opasnost za nove nosače zrakoplova

Kad je japanska carska mornarica, nakon iznenadnog napada na Pearl Harbor i nakon bitke u Koraljskom moru, mogla jednom i zauvijek uništiti američku flotu u bitki na Midwayu, izgubila je četiri od svojih ključnih nosača zrakoplova i morala se odreći svih svojih ambicija u Tihom oceanu.

Ako danas jedan skuplji i sofisticirani nosač aviona, tipa klase „Ford“, bude potopljen, Sjedinjene Države bi se morale nositi s dvostrukim gubitcima, samog broda i onih u ljudskim životima, kao pri napadu na Pearl Harbor. No, to bi se vrlo lako moglo dogoditi i brojne su hipoteze o raznim scenarijima za budućnost. Na primjer, pomoću novih oružja koja Kina i Rusija, ali sa zakašnjenjem i Sjedinjene Države, razvijaju već godinama.

Govorimo o torpedima nove generacije koji mogu postizati velike brzine, novim generacijama protubrodskih balističkih projektila, poput kineskog „Dong Fenga 21D“, te često citiranog hipersoničnog oružja poput ruske rakete „Cirkon“.

VIDEO: Hipersonična raketa „Cirkon“

Da biste imali predodžbu što bi jedna hipersonična raketa koja pogodi nosač zrakoplova ove vrste mogla poslati na dno oceana, razmislite o novom američkom nosaču zrakoplova „USS Gerald G. Ford“, koji je koštao 13 milijardi i koji je dizajniran da nosi 74 zrakoplova, od F/A-18 Super Hornet, do Lockheed Martinovih F-35C i helikoptera Seahawk MH-60 ukupne vrijednosti od još 5 milijardi dolara. Gubici u ljudskim životima mogli bi biti ogromni, zbog posade koja bi brojala do 4600 ljudi.

Pa kako promijeniti sudbinu budućeg sukoba koji bi u pomorskoj strategiji još jednom koristio “zastarjelo” i temeljno oružje kao nosač zrakoplova?

Prema nekim stručnjacima, odgovor bi bio tražiti razvoj nove klase podmornica koje bi mogle lansirati ne samo balističke rakete, već i „jednokratne“ borbene bespilotne letjelice koje bi djelovale kao napadačke eskadrile ukrcane u sustave koje bi sa sobom nosilo nosači zrakoplova. Međutim, to bi zapravo bili „autonomni“ nosači takvih letjelica, a porinuli bi se s konvencionalnog nosača zrakoplova u slučaju predstojeće bitke.

Nosači zrakoplova budućnosti

Ako se do sada svaka hipoteza o nosačima zrakoplova kao oružju koje treba koristiti u budućnosti ograničavala na “konvencionalna” plovila za nošenje zrakoplova, novi bi lansirali nove letjelice s daljinskim upravljanjem u konceptu “rojeva” sa ili bez vođe eskadrila.

To više ne bi bili zrakoplovi pete ili šeste generacije, jer se razmatraju alternativni planovi koji uključuju podmorničke platforme koje mogu lansirati borbene bespilotne letjelice, koje su puno sposobnije i mogu jamčiti ljudske gubitke u redovima neprijatelja. Ovu ideju o malim nosačima koji prevoze i lansiraju “niskobudžetne” zrakoplove već je iznio pokojni senator John McCain, bivši pilot mornarice koji je dugo služio na američkom nosaču zrakoplova.

Prema najnaprednijim programima mornarice, uskoro bi novi UCAV već trebali zamijeniti letjelice.

„Nakon što su lansirani, dronovi se ne bi trebali nužno vraćati u bazu. U mnogim rizičnim operacijama postat će nemoguće opravdati trošak upravljanog zrakoplova, a da ne spominjemo njegov gubitak. Uklanjanje pilota, čim se očito jamči njegova sigurnosti, smanjuje složenost i troškove aviona”, kaže profesor Farley.

Treba omogućiti vojsci da kupi što više bespilotnih letjelica i da može snositi više gubitaka. Trenutno je mornarica Sjedinjenih Država već uspješno završila ispitivanja koja su vidjela lansiranje s palube konvencionalnog nosača zrakoplova dron cisternu MQ-25A “Stingray”, koji će biti u službi od 2024. Testiran je i borbeni bespilotni zrakoplov XQ-58A “Valkyrie”, naoružan s dvije bombe “Stormbreaker” GBU-39 za unutarnji transport kako bi se na minimum svela njegova vidljivost za radare.

“Podmornice nosači zrakoplova”

Nosač zrakoplova koji je sposoban lansirati i prihvaćati bespilotne letjelice sigurno bi bio ogroman korak naprijed, ali to još uvijek ne bi bilo dovoljno. Ti će zrakoplovi i dalje biti transportirani i lansirani s nosača zrakoplova vrijednih milijarde dolara koji bi bili na dometu novih balističkih projektila. Čak i ako ih štiti njihova sveprisutna bojna skupina.

Međutim, ako se dronovi pokažu pouzdanim kao što pokazuju testovi, hipoteza bi mogla biti da se drastično smanjiti broj “ljudske” posade i veličina mornaričkih platformi s kojih bi se ti dronovi u budućnosti lansirali.

Prema stručnjaku za podmorničko ratovanje, H.I. Suttonu, utemeljitelju internetske stranice Covert Shores, upotreba bojnih bespilotnih letjelica mogla bi ratno mornaricu prisiliti na razvoj i korištenje borbenih nosača zrakoplova s minimalnom posadom, opremljenih robotima i svom opremom potrebnom za lansiranje i kasniji prihvat bespilotnih letjelica nove generacije, koje bi mogle biti praćene bespilotnim letjelicama zasnovanim na konceptu „Sea Robin“.

Daljnji korak bi bio jamčenje maksimalne nevidljivosti nosača. Dakle, osim što bi minimizirao svoj radarski trag, ideja je sakriti ga pod valovima.

Zbog toga Sutton predlaže polupodmornicu koja “koristi balastne spremnike za uspon ili potapanje u odnosu na razinu mora”, nešto poput starih podmornica u Prvom svjetskom ratu.

Nosač-polupodmornica bi mogao zaroniti nekoliko desetaka metara, što bi bilo dovoljno da ga učini manje vidljivim i zaštiti od niza prijetnji kojima su izloženi površinski brodovi. Konačno, optimalna opcija za tihu plovidbu do cilja i lansiranje bespilotnih letjelica za izvršavanje njihove misije bila bi izgradnja velike podmornice na nuklearni pogon.

Profesor Farley, barem na papiru, slaže se sa zaključcima stručnjaka iz Covert Shoresa, navodeći da „nosač zrakoplova može iskoristiti svoju brzinu i pokretljivost kako bi izbjegao raketne napade, ali se nikako ne može sakriti kao podmornica“.

Izvodljive ideje ili maštarije?

Visokotehnološka podmornica koja bi u tihom režimu stigla do „odmetničke države“ i lansirala “roj bespilotnih letjelica”, koje bi potpomognute umjetnom inteligencijom i satelitskim podacima uspješno pogodile neprijateljsku metu, čini se kao scena filma znanstvene fantastike iz Hollywooda.

Ali istina je da “nešto” što se približilo tim projektima već postoji. U stvari, postoje četiri podmornice američke klase „Ohio“ koje su poslane u brodogradilišta kako bi se nadogradile da mogu transportirati balističke projektile. Međutim, posao je obustavljen zbog sporazuma Pentagona o kontroli naoružanja s Rusijom. Te su podmornice, umjesto da su povučene, modificirane za nošenje krstarećih projektila „Tomahawk“ i bespilotnih letjelica „Sea Robin“, to jest daljinski pilotiranih zrakoplova koje prevozi podvodna jedinica i sposobni su “locirati i napadati ciljeve”, što je jedna od glavnih misija koju obavlja nosač zrakoplova.

Osim toga, mnogi ne znaju da je Pentagon za vrijeme Hladnog rata podržao projekt stvaranja “podmornica nosača zrakoplova”, sposobnih isploviti iz oceanskih dubina u bilo kojem kutu svijeta kako bi lansirali borbene zrakoplove koji su držani u posebnim hangarima.

To su bile nuklearne podmornice označene kao “AN-1”. Plovila su trebala bidi duga 150 metara, uz brzinu krstarenja pod vodom od 16 čvorova i bila bi sposobna lansirati eskadrilu od osam borbenih zrakoplova s okomitim polijetanjem. Letjelice je već bio dizajnirao Boeing, iako nikada nisu prošli fazu projektiranja, a trebale su dostići brzinu od 3 Macha.

Njihov povratak, ili barem povratak pilota, uz pretpostavku da će se vratiti iz svoje misije, bio bi sličan onome predviđenom za posade „Hurricanea“ koji su u Drugom svjetskom ratu u misije bez povratka lansiranih s trgovačkih brodova, takozvanih “Cam-Ship”. Oni su tijekom Drugog svjetskog rata služili kao pratnja savezničkim konvojima na Atlantiku.

Stoga, iako se čini da su ovi projekti produkt najbujnije mašte, još od 1958. godine, pa sve do danas, netko u Pentagonu razmišlja o tome kako započeti zračni napad s podmornica kako se ne bi riskirao gubitak nosača zrakoplova.

VIDEO: Dizajn jedne od mogućih podmornica nosača zrakoplova

Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Ja sam čitao da su Rusi imali u planu da izgrade takvu podmornicu ali došao kraj sovjetskog saveza. Onda se našlo na okupu par desetak ruskih generala koji su izgradili tu podmornicu na svoju ruku muljajući sa državnom novcem. Na crnom tržištu su nabavili zrakoplove jer kako je bilo navedeno u članku nisu smjeli uzeti one od vojske da ih ne bi skužili. Kada je podmornica/ nosač bio gotov isplovili su iz luke. Dalje se ništa ne zna što je bilo sa njima, ali Amerikanci su znali za to, pa su ih lovili. Dali su ih ulovili ne znam. Par godina kasnije sam opet čitao o tome, netko je naveo da su u Jonskom moru Amerikanci zamijetili veliku podmornicu za koju nisu znali čija je ali im je pobjegla. Za one koji će sada tražiti link to sam čitao 1998 godine u tiskanom izdanju nekih novina koje više ne izlaze.

benty20
4 godine prije

I na ovom primjeru je jasno vidljiva sva bijeda ljudskog roda koji troši enormna sredstva za što? Za nešto što nikomu u konačnici ne koristi! Samo jedan mali klik u ljudskoj svijesti bi bio dovoljan da se sva ova energija preusmjeri u suprotnom smjeru i da se razviju nerazvijena područja na planeti, da se zaštite prirodna dobra i resursi, da se zaštite ugrožena područja i vrste! Jedan jedini klik koji bi eliminirao one kojima je važna samo moć i vlast, koji se stavljaju u poziciju bogova i koji od pamtivjeka teroriziraju čovjeka! Jer, ako prošetamo kroz povijest shvatit ćemo jedno – u ljudskoj svijesti se apsolutno ništa nije promijenilo i po tom pitanju nema ni govora o bilo kakvoj evoluciji! I konačno, zaslužuje li takva vrsta živjeti?

Lucija
4 godine prije

“…netko u Pentagonu razmišlja o tome kako započeti zračni napad s podmornica kako se ne bi riskirao gubitak nosača zrakoplova.”
😊 vjerojatno je vojne umove potakla želja da ne gube 35 – ice u moru…zaroni i pokupi ga…
U današnje vrijeme…trebala bi biti – nečujna…u svakom slučaju za ove namjene.

Red Dog
4 godine prije

Pfff…
Japanci su imali to u WW II.

Ad astra
4 godine prije

Ja sam čitao da jedna velika sila planira izgraditi avion nosač pčela. Nosio bi milijarde pčela. Doleti do neprijatelja i istrese mu pčele za vrat. Ovaj moj tekst je toliko vjerodostojan koliko i ova podmornica.

Brave new world
4 godine prije

Skeptičan sam čim se u javnosti puno priča o ovakvim visokotehnološkim projektima. Sve prave vojne stvari su oduvijek bile obavijene tajnom i iznenadile su potencijalnog neprijatelja.
No ideja zvuči dobro-potopiti nosač do razine mora kako bi izbjegao ugrozu protubrodskih projektila i prethodno se neopaženo privukao meti. Takav projekt bi bio jako skup i da se sada starta na njemu ništa prije 30 godina do operativne uporabe.

Sparkling
4 godine prije

Potpuno neshvatljivo: započeti zračni napad s podmornice kako se nebi riskirao nosač aviona?????
Pa dali su ti avioni u konačnici sigurni od PZO-a? Koja je poanta podmornice ako avioni ne mogu doletjeti do sigurne udaljenosti za izvršiti napad? Dopustite mi da zaključim: Gosp. Babič je izvrstan u svojim analizama ali ovo je ispod njegovog domena.
LP

Nono
4 godine prije

Protubrodske rakete su velike Dreadnoughte druge polovice XX stoljeća napravile opsolentim u modernom ratovanju . Bilo ,pa prošlo , mala korveta ili fregata ispod 4000 brt-a ih potopi u roku keks . Sad su i nosači aviona doživili istu sudbinu . Protu-oružje za kikiriki-lovu mijenja stanje na planšeti . I doista , u slučaju sukoba bi ih poskidali kao glinene golubove u par sati . Nikakva prateća flota , ni podmornice u eskortu , ni proturakete ni Bože tebe ne pomaže .

Laki Topalović
4 godine prije

Lijepo izgleda,ali je još uvijek dizajn na papiru. A kako će kad naiđe na Posejdon. kakoga zovu u SAD: Russia’s Apocalypse Torpedo

Dopizdilomi
4 godine prije

Eto novog projekta za sisanje novaca. Ameri su nenadhebivi u izvlačenju love od poreznih obveznika.

Kile
4 godine prije

Kad su to Japanci imali, opet kopiraju

FranjoTahi
4 godine prije

Samo rakete donose premoc, a znamo tko je tu najjaci. Uostalom, neces u Svemir s nosacem aviona.

nekoime
4 godine prije

Kaj se Grunf reaktiviral?

Borivoje
4 godine prije

PODMORNICE NOSAČI ZRAKOPLOVA hahahah teški očaj je trebao glasit naslov!

DažBog
4 godine prije

Ma USrAnci to vec imaju. Onaj F-35 im je pokusao sletjeti u podmornicu ali je zajeb sto je cistacica zakljucala vrata na garazi pa je predmetni F-35 samno poljubio vrata. Drugi put pilotu dati rezervni kluc od vrata a cistacicu u mirovinu.

TerraMarique
4 godine prije

Kakva glupost! Vojno Industruijski Kompleks ima glavnu ulogu u povecavanju licnog profita elite a najmanju u realnoj vojnoj zastiti SAD zbog toga i jesu milijarde dolara potrosili na projekte koji nikada nisu zaziveli…

Max
4 godine prije

to je još u začecima.

Avaxus
4 godine prije

To Rusi već imaju eno na youtube avion izleće iz vode pali motore.Džabe ste krečili stigle tapete.

Avaxus
4 godine prije

To Rusi već imaju džabe ste krečili stigle tapete.

a zašto
4 godine prije

Hmm…
– a zašto se govori o USA a stavlja video sa ruskom podmornicom, ?
– a zašto se govori o bespilotnim letjelicama a na videu su letjelice sa pilotima
– e da… na videu su prepoznatljive vrlo karakteristične konture a čak i maskirane sheme ruskih zrakoplova iz porodice Sukhoi, 30 ili tu negdje!?!?

Venator
4 godine prije

Ova ideja i dizajn sa videa je očito ruska, pošto se prikazuju na njoj mornarički Sukhoi Su-33.

branislav
3 godine prije

Nemogu da verujem da ovo neko piše.
Sve će biti ubrzano najkasnije do kraja iduće godine.Došlo je krajnje vreme da se propali multi kapital spase recesije i zaustavi Kinu.
Nema načina osim jednog,blokadom svega što dolazi iz na jesen ,,zaražene Kine,,novim virusom koronom20? To je ujedno i spas za medicinsku mafiju koja je sve i pokrenula.
A podvodni nosači aviona?!?
BURLESKA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.