SAD se brinu da ATACMS neće napraviti razliku u Ukrajini

ATACMS
16 komentara

Dužnosnici iz Washingtona navodno su priznali da projektili dugog dometa možda neće biti učinkoviti u uništavanju ruskih zrakoplova

Američki dužnosnici navodno su izrazili sumnju u učinkovitost projektila dugog dometa koje je predsjednik Joe Biden nevoljko pristao isporučiti Ukrajini, rekavši da one možda neće biti značajan faktor u sukobu Kijeva s ruskim snagama.

U pitanju je vojni taktički raketni sustav MGM-140 (ATACMS), koji je Biden pristao dati Ukrajini u rujnu nakon što se prethodno suzdržao zbog zabrinutosti da bi to oružje moglo eskalirati sukob omogućavajući Kijevu da puca duboko na ruski teritorij. “Sada se strah u vezi s ATACMS-om sastoji u tome da oni neće napraviti toliku razliku jer Rusi uče kako parkirati svoje zrakoplove izvan dosega oružja”, izvijestio je u utorak New York Times, pozivajući se na neidentificirane Bidenove pomoćnike.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pritiskao je mjesecima da uvjeri Washington da osigura ATACMS, rekavši da je to ključno za udar duboko iza ruskih linija. Zelenski je tvrdio da je prvi put upotrijebio projektile 17. listopada, rekavši da su se “pokazale” učinkovitima. Ukrajina je navodno dobila verziju oružja s dometom od oko 100 milja, umjesto maksimalnog dometa sustava od 190 milja.

Ruske snage su tvrdile da su presrele dvije rakete ATACMS krajem prošlog mjeseca. Ukrajina je koristila rakete za gađanje ruskih aerodroma. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će ATACMS samo “produžiti agoniju” za Ukrajinu, ali neće promijeniti igru na bojnom polju. “Mi ćemo, naravno, moći odbiti te napade”, rekao je novinarima.

Biden se “suočava s granicama” svog utjecaja na sukobe Rusije i Ukrajine i Izraela i Hamasa, piše New York Times. Američke dužnosnike zabrinuo je prošlotjedni komentar ukrajinskog generala Valerija Zalužnog koji je priznao da nije očekivao veliki “proboj” na bojnom polju. Mnogi Bidenovi suradnici slažu se da je sukob došao u “ćorsokak”, pišu novine, “ali se boje da će iskrenost generala Zalužnog otežati navođenje republikanaca da glasaju za agresivno financiranje rata.”

Dužnosnici Bidenove administracije također su zabrinuti da bi komentar mogao ohrabriti Putina da se “udubi” i pričeka moguće povlačenje američke potpore Ukrajini ako Donald Trump ili neki drugi republikanac pobijedi na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

ATACMSrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

To je oružje već pročitano i proučeno.

Sparkling
5 mjeseci prije

Prije masovnog raketnog napada na Krim (prije neki dan) Am. špjunski bespilotnik im leti blizu (naravno u dozvoljenom međuzračnom prostoru) i nakon sat vremena Ukri šalju salvu raketa prema krimu.
Pa meni kao laiku ovi Rusi postaju prava enigma. Pa koji vam Qurac taj bespilotnik radi? Možda je došao da snima prirodne ljepote? Ili da označi potencjalne mete i da točne koordinate koje se unose u rakete prije lansiranja?
Pošalji ga na dno Crnog mora i reci sorry, mislili smo da je ukrainski. S izuzetnima se igra samo na snagu. Drugačiju oni igru teško razumiju.
Lp

tihobl
5 mjeseci prije

Sta kazu ukrajinci:

Наш извор каже да је Зеленски одбио изборе и понудио западном лобију још једну масовну офанзиву АПУ-а коју је обећао да ће извести до краја године.

Како извор објашњава, Зеленски има тешку ситуацију у којој мора да бира, или изборе, или могући Мајдан, који ће се десити у позадини неуспеха на фронту!!!

Alex
5 mjeseci prije

Bit će više kao magnet za govno,koji će natjerati Rusiju na drastičnije zahvate.
Jedan Sarmat sa 30-tak termobaričnih glajdera i :
“Ostade mi samo uspomena “🎼🎵🎶

Bruno
5 mjeseci prije

Kada slušam ove dužnosnike, pitam se postoji li na zapadu i jedan državnik sa IQ većim od IQkišne gliste.

Гавран
5 mjeseci prije

Rano otkrivanje stokova uranijumskih granata čim uđu u Ukrajinu i i njihovo uništavanje je povećalo koncentracija bizmuta u vazduhu u Lublinu da je 40 puta veća od dozvoljene.

Bond cigarete Bond
5 mjeseci prije

Hm, sad je to kao dilema?
Pošaljite vi koju pa će Ukrajinci i Rusi prosuditi hoće li biti razlike ili ne.

xyz
5 mjeseci prije

A Hiber potrčao materi u krilo da se jadničak isplače….

abc
5 mjeseci prije

Rusi svoja najbolja naoružanja još nisu upotrebili, a kao napredni zapad nema više šta pokazati.
Napredan u budalaštinama….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI