SAD su tiho poslale Ukrajini projektile dugog dometa slijedeći tajnu Bidenovu direktivu

ATACMS
31 komentar

Pentagon je priznao da su Sjedinjene Države poslale taktičke raketne sustave dugog dometa (ATACMS) u Kijev kao odgovor na tajnu direktivu predsjednika Joea Bidena unatoč zabrinutosti da će taj potez isprovocirati Rusiju.

Nakon što je Biden u veljači tajno odobrio prijenos više od 100 projektila Ukrajini, vjerojatno bez odobrenja Kongresa, one su tiho uključene u paket pomoći Sjedinjenih Država od 300 milijuna dolara koji je najavljen prošlog mjeseca i isporučen toj zemlji ranije ovog mjeseca. Projektili imaju domet do 290 milja.

Vijest je otkrio New York Times, koji je rekao da je anonimni izvor rekao novinarima Timesa da je Ukrajina nedavno upotrijebila projektile da gađa ruski vojni aerodrom na Krimu oko 100 milja od prve linije.

Ukrajinske snage također su navodno koristile ove projektile za napad na ruske trupe u lučkom području Berdijanska na Azovskom moru. Videosnimke koje su na internetu objavili stanovnici mjesta gdje su korišteni projektili pokazuju kako bukte požari i kuće s raznesenim prozorima.

Glasnogovornik Pentagona potpukovnik Garron Garn potvrdio je vijest, rekavši: “Nije objavljeno da Ukrajini u to vrijeme pružamo ovu novu sposobnost kako bismo održali operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev.”

Odbio je odgovoriti na daljnja pitanja o tom pitanju i uputio novinare da od ukrajinske vojske zatraže više detalja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se za projektile većeg dometa. Iako se Pentagon isprva protivio njihovom pružanju, anonimni dužnosnik rekao je Reutersu da se njihovo stajalište promijenilo nakon što je Rusija počela gađati ukrajinsku energetsku infrastrukturu balističkim projektilima za koje se vjeruje da ih je isporučila Sjeverna Koreja.

Izvor je rekao da je više dužnosnika vršilo pritisak na Bidena da pošalje projektile, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministra obrane Lloyda Austina, načelnika Združenog stožera generala Charlesa Q. Browna i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana.

Projektili su plaćeni korištenjem ušteda nagomilanih nakon što su neki vojni ugovori isporučeni ispod njihove izvorne vrijednosti ponude i nabavljeni su od Lockheed Martina umjesto iz zaliha Ministarstva obrane. Biden je navodno rekao svojim suradnicima da stvar drže u tajnosti zbog zaštite “operativne sigurnosti i elementa iznenađenja”.

Zabrinutost oko eskalacije rata i ugrožavanja američke spremnosti

Zabrinutost u pogledu spremnosti jedan je od razloga zašto je Bidenova administracija oklijevala slati ove projektile u prošlosti. Proizvodnja ATACMS projektila je složena i dugotrajna, a Lockheed Martin tvrdi da ih može proizvesti samo oko 500 godišnje pri punoj brzini proizvodnje. SAD je navodno radio iza kulisa kako bi ublažio zabrinutost u pogledu spremnosti punjenjem vojnih zaliha i kupnjom novih projektila.

Glasnogovornik Pentagona bojnik Charlie Dietz rekao je: “Upozorili smo Rusiju da ne nabavi sjevernokorejske balističke projektile i da ne obnovi svoje napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu. S riješenim problemom spremnosti, uspjeli smo slijediti naše upozorenje i Ukrajini pružiti ovu sposobnost dugog dometa.”

Iako su američki dužnosnici oklijevali osigurati ATACMS zbog straha da bi mogli dodatno isprovocirati Moskvu ako budu raspoređeni, očekuje se da će SAD dati Ukrajini još više ovih projektila u kontroverznom novom paketu vojne pomoći koji je Biden nedavno potpisao u zakonu koji osigurava 61 USD milijardi za pomoć Kijevu nakon dugotrajnog zastoja u Kongresu.

Američki vojni dužnosnici rekli su da je američki ATACMS arsenal prilično malen i da su projektili već namijenjeni za druge namjene na mjestima poput Korejskog poluotoka. Proizvedeno ih je samo 4000 od njihovog razvoja 1980-ih.

ATACMSBidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
11 dana prije

Ovo znači da su Ukri dobili nalog da rokaju po dubini Rusije…bogami, ne “opale” li Rusi po gasu…bit će sve ovo “mlogo” sumnjivo…”molto”, bre.😁

Max
11 dana prije

Tol zna tko treba znati.

Suze Roni
11 dana prije

Pritisak dolazi iz BlackRock i Vanguard fondova, koji su postali vlasnici 1/3 Ukrajine,a to su plodne ravnice koje je Zelenbaba dekretom prebacio na njih.

tihobl
11 dana prije

Zato i jeste bila frka u kongresu – trebalo je pokriti nezakonite i samovoljne isporuke. Od 60 milijardi 50 je vec potroseno. Ali to ne znaci da ukropi i dalje nece dobijati oruzje i municiju. Slace im bez odobrenja, a onda gledati da legaliziju isporuke prije izbora. Uvalice evropljanima da pokriju vecinu troskova, a pudlice iz Brisela rado ce pristati. Sta je GLAVNI problem NATO pakta – racunali su da ce ove godine voditi rat dronovima. Pomogli su ukropima da podignu citav niz malih pogona za proizvodnju dronova. Pored toga otkupljuju sve dronove zapadnih proizvodjaca i salju Kijevu. Mislili su ruse zasuti milionima dronova, a sad su naletjeli na elektronsku borbu koja je neutralisala dronove. Mozete vidjeti ruske borce po Ovcertnom i okolnim selima kako se u grupama setkaju bez straha od dronova. Dronovi su ispali iz igre, rusi su presli na fabove koje ne zanima elektronsko ometanje. Eno snimaka… Čitaj više »

nastran
11 dana prije

sve bi ih to moglo preskupo koštati…što ako rusi roknu branu sjeverno od kijeva..sve pliva do Zaporožja

tihobl
11 dana prije

Velika pobjeda ukropa:

У украјинском граду Ровно Украјинци су срушили једно од највећих спомен-обележја посвећених победи совјетских војника у Другом светском рату.

Рељефи и фигуре хероја који су ослободили Украјину од нацистичке окупације срушени су са постамента, а споменик из 1985. посвећен подвигу совјетских војника је уништен.

Noname
11 dana prije

Sergej Kuznjecov, reprezentativac Ukrajinske vojske za borbe prsa u prsa, pobjegao je s Europskog prvenstva u Rusiju u tranzitu kroz Češku.
Sada planira volontirati za ruske oružane snage i osloboditi svoje domovine.
Kuznjecov je rekao da je 2021. položio prisegu i služio u specijalnoj jedinici u regiji Lavov. Kad je počeo SVO, momak je odveden na prvu liniju. Na putu je saznao da je ukrajinska teroristička obrana strijeljala kolonu njegovih bivših kolega. Tada je Sergej bio ranjen i završio u bolnici, gdje su liječnici tražili novac od boraca za bilo kakvu manipulaciju. Nakon toga je odlučio pobjeći kod svojih rođaka u Rusiju.

tihobl
11 dana prije

Дежурни системи ПВО над Краснодарском територијом уништили су и пресрели 66 украјинских беспилотних летелица.

Пет дронова камиказа напало је Белгородску област, један од њих је ударио у трактор. У експлозији је повређен руковалац машине и задобио је продорне ране у стомак.
Још један дрон камиказа напао је камион за жито у покрету.

Два ФПВ дрона ударила су у камион КАМАЗ и путнички аутомобил који се кретао аутопутем. Без штете.

O ruskom odgovoru kindzalima i kalibrima necu da pisem. Zelenski savjetuje onima koji imaju struju da ne pale bojlere, rerne i pegle.

tihobl
11 dana prije

Juce je oslobodjena Kislovka na Kupjanskom pravcu.
Danas Novokalinovo u Keramik. Sad iz Keramika moze zapoceti opkoljavanje Nju Jorka i Torecka.

tihobl
11 dana prije

Бомбе GLSDB, на које је Украјина чекала читаву годину , показале су се неефикасним у контексту војног сукоба, пише Интериа . Пентагон је то схватио . Руска опрема за електронско ратовање није дозволила да бомбе прецизно делују.

„Послали смо ово оружје Украјинцима. Није успело . Шта се дешава када нешто пошаљете људима […] и не ради? Они то покушавају три пута и онда га само оставе на страну . То се десило. “, рекао је заменик шефа набавке Пентагона Вилијам Ла Планте.

tihobl
11 dana prije

Током ноћних удара руских Ваздушно-космичких снага на циљеве у западној Украјини, Пољска је поново подигла борбене авионе да патролирају својом границом.

tihobl
11 dana prije

Сирски упозорио је западне савезнике Кијева да се на бојном пољу појављује „тешка ситуација са тенденцијом ескалације“.

tihobl
11 dana prije

Ruski izvjestaj:

Пример херојског чина војника 3. стрељачког батаљона 91. одвојеног стрељачког пука, редова Хатамова из Узбекистана.
Група бораца је извршила борбени задатак у селу. Никољско. Током мера евакуације група је била изложена ватри. Један од бораца је рањен. Редов Хатамов се вратио по њега и напао га је камиказа ФПВ дрон.
Показујући храброст и војничку сналажљивост, редов Хатамов је оборио непријатељску беспилотну летелицу, обезбеђујући успешну евакуацију свог саборца. Борац је задобио лакше повреде.

Moj izvjestaj:

Ruski vojnik isao je prema zemunici sa namirnicama. Ugledao je dron koji nisko leti i mlatnuo ga vrecom krompira. Dron je eksplodirao, razbucao krompire, a vojnik se podigao od eksplozije koja ga je bacila u travu i otrcao po novu vrecu krompira.

Najvaznija stvar na frontu je rucak i suve carape. Lik je isao nenaoruzan noseci vrecu krompira. Bez oruzja se moze, ali bez krompira nema rucka.

tihobl
11 dana prije

Budalov poslao specijalce SBU na povrate Keramik. Dio poginuo, dio se povukao.
Sjetite se da sam nekoliko puta pisaio da je Keramik kljucan, a zaseok u kome se kuce mogu prebrojati. Budalov salje vlastito obezbjedjenje da spasi Keramik ali nema od toga nista. Rusi sad mogu pogurati na sjever sve do Casov Jara obilazeci utvrdjenje Toreck. Hvatace zive naciste koji su 10 godina ubijali djecu u Gorilovci. Prvo ide sudjenje, a onda ubice djece idu u ruske zatvore na dozivotnu robiju.

tihobl
11 dana prije

Теретни воз који је превозио пропан и бензин искочио је из шина, а затим се запалио у Аризони.

Ero
11 dana prije

Zbog slike i naslova pomislih da su ih poslali zračnom linijom 🙂

Darko
10 dana prije

Samo još niti jedan medij ne objavljuje da je vlak sa tom skalamerijom pretvoren u staro željezu na ulazu iz Poljske u Ukrajinu. Dva tri Kinžala su riješila američku pomoć ali svi šute ko pičke. Imate video na TikToku i zato on njima smeta..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI