SAD su uvjerene da će uspjeti slomiti Rusiju, Iran i Tursku

Sankcije SAD-a
51 komentar

Washington je iz raznih razloga nametnuo sankcije protiv Rusije i Irana i sada prijeti represijom Turske, svom partneru u NATO paktu. Nakon što je američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua, koje SAD smatra krivima za “kršenje ljudskih prava” američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je 2016. godine uhićen zbog njegovih navodnih veza s pokretom klerika Fethullaha Gülena i propalim vojnim udarom u Turskoj, Trump je naredio dvostruko povećanje carina na čelik i aluminij iz Turske.

“Nove carine na uvoz iz Turske bit će 20% za aluminij i 50% za čelik. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri “, napisao je jučer Trump u na svom Twitteru.

Ovu mjeru SAD uvodi “zato što turskoj liri brzo pada vrijednost u odnosu na snažan dolar”.

Međutim, turska lira je jučer poslijepodne dosegla kritičnu razinu tečaja upravo nakon objave Donalda Trumpa, kao što je prvo oštar pad pretrpjela nakon objave američkih sankcija protiv dva ključna ministra Erdoganove vlade.

Paralelno s pritiskom Washingtona na Ankaru, turski predsjednik Erdogan je pozvao građane svoje zemlje da prodaju strane valute koje imaju kako bi podržali svoju nacionalnu valutu.

U jučerašnjem televizijskom govoru iz Bayburta, sjeveroistočna Turska, Erdogan je obavijestio svoje sunarodnjake “kako vode nacionalnu borbu protiv gospodarskog rata kojeg su SAD objavile Turske”.

“Ako imate dolare, eure ili zlato ispod madraca, idite u banke i razmijenite ih za turske lire. To je nacionalna borba. Ovo će biti odgovor mog naroda protiv onih koji vode gospodarske ratove protiv nas”, kazao je Erdogan i dodao kako građani ne trebaju brinuti zbog promjena tečaja u zemlji, “jer uspon dolara neće zaustaviti razvoj Turske”.

SAD pokrenule napad na tri fronte istovremeno – Protiv Rusije, Irana i Turske

SAD istovremeno prijete teškim sankcijama Iranu i Rusiji, “takvima koje će slomiti njihovu ekonomiju i prisiliti ih da promijene unutarnju i vanjsku politiku”.

U ruskom-iransko-turskom trokutu najveće povijesno iskustvo pod sankcijama ima Teheran. Kazne protiv Islamske Republike su se počele uvoditi još 1979. godine, nedugo nakon što je skupina radikalnih iranskih studenata zauzela američko veleposlanstvo u iranskom glavnom gradu i osoblje uzela za taoce. Kao odgovor, SAD su zamrznule svu iransku imovinu pohranjenu u američkim bankama i iranske rezerve zlata. Uvedena je sveobuhvatna zabrana američkim građanima i tvrtkama da posluju u Iranu ili da sudjeluju u zajedničkim ulaganjima s iranskim tvrtkama, uključujući industriju nafte i plina.

Iste se sankcije sada planiraju uvesti protiv Rusije, što je premijer Medvedev nazvao otvorenom objavom ekonomskog rata.

Sankcije protiv Irana su također ugrozile tvrtke iz trećih zemalja, sve koje su prekršile odredbe američkog embarga. Tračak svjetla na kraju tunela se pojavio kada je sklopljen nuklearni sporazum između šest svjetskih sila i Teherana, nakon čega su se počele ukidati kaznene mjere protiv Teherana.

No, situacija se vratila u “normalu” kada je američki predsjednik Donald Trump u svibnju ove godine najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma i potpisao dekret o vraćanju svih kaznenih mjera protiv Irana.

Što se tiče Rusije, američke vlasti su uvele različite i raznovrsne sankcije nakon ponovnog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom. Kasnije su se pod raznim izgovorima sankcije postupno proširivale, a sada su najavljene nove, “koje će pogoditi više od 80% ruske ekonomije, ako Moskva inspektorima Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim neovisnim timovima ne dozvoli inspekciju svojih vojnih i civilnih kemijskih postrojenja”.

Što se tiče Turske, Washington je otvoreno najavio nametanje sankcija protiv ove zemlje, nakon što je postalo jasno da će Ankara kupiti ruske sustave proturaketne obrane S-400. Naravno, ovo je samo vrh ledenog brijega, jer napetosti u tursko-američkim odnosima rastu dugo vremena. Oštra eskalacija je započela kada su SAD počele otvoreno podupirati Kurde, ne samo u Siriji, nego u široj regiji, što Ankara vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Ipak, postoje i određene nijanse. Na globalnoj razini pratimo otvoreni sukob između Sjedinjenih Država i Rusije. Na regionalnoj razini, prije svega u Siriji, Rusija, Sjedinjene Države, Turska i Iran su de facto uključene u vojni sukob. U isto vrijeme, Washington redovito prijeti ratom Iranu, a Turska je, iako u velikoj mjeri samo formalno, dio američke koalicije za borbu protiv terorista “Islamske države”.

Istovremeno, putem izravnih vojnih linija, Rusija, Sjedinjene Države i Turska koordiniraju svoje akcije u Siriji. Nema sumnje da isti scenarij postoji u odnosima Rusije, Turske i Irana, obzirom da sve tri zemlje imaju trupe na sirijskom teritoriju.

Ova složena i neobična geopolitička jednadžba je u povijesnom smislu bez presedana, jer uključuje dva vanjska “teškaša” poput Moskve i Washingtona, te dvije regionalne sile, Ankaru i Teheran, koje imaju posebnu ulogu na Bliskom istoku. U proteklo vrijeme je  Turska postala “kamen spoticanja” na putu Sjedinjenih Država. Ankara ne odustaje od svojih ciljeva, iako ih je znatno revidirala i odustala od doktrine “Strateške dubine”, možda privremeno, prema kojoj je Ankara sferu utjecaja trebala proširiti na sve biše zemlje Osmanskog Carstva.

Erdogan je shvatio da Washington ne nude Turcima očekivana nova rješenja ili inicijative na Bliskom istoku u okviru kojih bi Ankara dobila svoje “časno” mjesto.

S druge strane, rusko-turski savez o sirijskom pitanju, aktivni razvoj trgovine, ekonomske i vojno-tehničke suradnje između dviju zemalja ne samo da jača, nego povećava geopolitičku važnost Turske u regiji. Tijek događaja je sugerirao Moskva, pod određenim okolnostima, turski i iranski utjecaj može koristiti kao argument u dijalogu s Washingtonom, koji je, prema mnogim američkim stručnjacima, imao dobre izglede da nakon potpisivanja dokumenata o iranskom nuklearnom sporazumu ide u Teheran i kroz izravni dijalog radi na ukidanju sankcija.

No, Trump se odlučio povući iz sporazuma, počeo je nametati sankcije koje Iran prisiljavaju na dugoročni izbor i okretanje većoj i sveobuhvatnoj suradnji s Rusijom i Turskom. I to ne samo u Siriji.

Znakovito je da je sinoć, nakon što je zbog Trumpove najave carina na Twitteru turska lira potonula na povijesni minimum, turski predsjednik Erdogan hitno zvao Vladimira Putina u Moskvu. Sadržaj razgovora nije objavljen, ali se može pretpostaviti o čemu su dvojica predsjednika razgovarala.

Postoje brojne naznake da će američke sankcije ne samo okupiti Moskvu, Ankaru i Teheran, nego umanjiti sposobnost Washingtona da utječe na promjenu kursa vlasti tih zemalja i to će Sjedinjenim Državama ograniči manevarski prostor. Potezi američke uprave i zakonodavaca mogu dati neku kratkoročnu satisfakciju Washingtonu, koji može likovati zbog pada vrijednosti turske lire ili sazivanja hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u Moskvi, kako bi se pronašli odgovori na nove izazove, ali se ova politika srednjoročno i dugoročno može pokazati pogubnom za američke interese na Bliskom istoku.

Štoviše, njemački stručnjak Christian von Soest primjećuje da sankcije Washingtona ne nailaze na apsolutnu podršku drugih zemalja, čak ni kod saveznika, koji ne dijele zajednički stav s Amerikancima.

Prema drugom njemačkom stručnjaku Christopheru Daaseu, “problem je u tome što Trumpu, na prvom mjestu, nije toliko važna vanjska politika i da pitanje nije u Rusiji, Turskoj i Iranu, te da su njemu u ovoj fazi još uvijek važni unutarnji politički ciljevi”.

“Trump je sam sebe doveo u svojevrsnu blokadu. Pokazao se nesposobnim da zaključi tajne poslove s Moskvom, Ankarom ili Teheranom, jer se bojao napada od strane Kongresa, zbog čega može izgubiti igru na Bliskom istoku”, tvrdi Christopher Daase.

Ako pažljivo i neobavezno pogledate ono što ujedinjuje i ono što dijeli Rusiju, Tursku i Iran, lako je prepoznati njihove stare povijesne sporove. Ali se oni lako mogu prepustiti prošlosti, jer su globalni i regionalni ove tri zemlje interesi sve ozbiljniji, a partnerstvo poprima strateški oblik. Svi uvjeti za to su osigurani, i to od strane Washingtona.

Što se tiče Sjedinjenih Država, turski list  Daily Sabah piše “kako je sada najbolja stvar koju Washington može učiniti da stane i uvjeriti Tursku da odustane od zbližavanje s Iranom i Rusijom”.

Međutim, što SAD čine? Sankcioniraju turske ministre. Najavljuju nametanje dvostrukih carina na turski čelik i aluminij od 50 i 25 posto, provode manipulativne udare na tursku valutu i na kraju ne prestaju naoružavati Kurde na sjeveru Sirije.

Ako Moskva, Ankara i Teheran uspiju održati stabilnost u regiji, što im je u zajedničkom interesu, imat će priliku postići mir i prosperitet. Prije nekoliko dana predsjednik Turske Erdogan ne samo da je tražio da se Tursku primi u BRICS, nego je za 7. rujna najavio održavanje istanbulskog summita o Siriji, na kojem će sudjelovati Turska, Rusija, Njemačka i Francuska.

Recep Tayyip Erdogan SAD nije ni pozvao da dođu u Istanbul. Odmah nakon toga će se održati sastanak u Formatu iz Astane, između Moskve, Ankare i Teherana.

Mnogima uopće nije jasna politika Washingtona, jer je očigledno da istovremenim pritiskom na Tursku, Rusiju i Iran gura ove tri zemlje ne u situacijski savez, nego punopravni strateški savez koji će oblikovati Bliski istok u skladu s interesima koji će biti sve samo ne povoljni za status Sjedinjenih Država u regiji. Washington je uvijek sankcije primjenjivao kao jedan od alata pritiska protiv svojih suparnika, ali mnogi vjeruju kako je istovremeno uvođenje teških sankcija Rusiji, Iranu i Turskoj, uz trgovinski rat protiv Kine i sve manju potporu EU, bitka koju SAD nikako ne mogu dobiti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

A gde je Kina???

Tupko Glupko
5 godine prije

Ajde sad recite da Trump nije ruski igrac na dulje staze 🙂
Ono sto Turska, Iran i Rusija trebaju sada napraviti je uskladiti svoja gospodarstva, i poceti medjusobno trgovati u sto vecem obimu.
Njih zajedno ima kao Amera.
Ovdje je naravno i Kina u igri.
Kopneno su spojeni ako pridobe one male drzavice Armeniju, Gruziju i Azerbejdzan. Zapravo, Azerbejdzan je vec dovoljan.
Preko Kaspijskog jezera Rusi i Iranci vec su susjedi, sa istocne strane i kopneno preko Kazahstana i Turkmenistana.
Turci i Rusi su kopneno spojeni ako pridobe Gruziju, ali pomorski vec jesu susjedi preko Crnog mora, gdje dominira poluotok Krim. Ali Turcima je puno blizi ruski Soci pomorskim putem.
I EU brzo upada u ovaj klub, ne sumnjam da ce Trump to pozuriti carinama/sankcijama EU.

Laki Topalović
5 godine prije

Bio je Fuhrer Adolf uvjeren da će “na belom konju” umarširati u Moskvu i da će se popi*ati u fontanu u Staljngradu, pa su se stvari malo “izokrenule naopačke”

Moreno
5 godine prije

Nezna se šta oni koji vladaju Amerikom i Trump u stvari oće i ko tu koga i zašto . . . po onome šta se da vidit iz priloženoga je to da se želi postić sveopći kaos . . . generatori kaosa su po običaju dobro skriveni psihopati koji imaju skoro sve dostupne poluge moći, a to su proizvodnja dolara, vojna industrija, obaviještajne službe . . . sve ono nad čime Trump baš i nema neku kontrolu nego je upravo Trump kontroliran od tih i teško je tu razlučit šta Trump želi, a šta Trump mora i šta se Trumpa uopće pita . . . Trump nije obični političar, jer obični političar jedno misli, drugo, govori, a treće radi međutim Trump uz sve to ima i četvrtu komponentu koja je nepoznata, a ko zna jeli i sam Trump zna da je ima . . .

zgvaca
5 godine prije

ja san vec vise puta ovdje u Forumu napisa, da samo USA igra u prvoj Ligi. Rusija i Kina su u 5. Ligi i polako ulaze u 4. Ligu. USa je 120 godina gradila sistem koji joj daje Moc iznad svakog protivnika. Erdogan ce past, ako ne dogodice mu se Puc ili nesreca kod leta avionon. Iranu ce se dogodit pobuna sa mogucin sukobima vecih razmjera. Rusija ce patit dok nebude ublazila svoj pravac. Sta mogu te zemlje napravit protiv USA? Zatvorit Hormuz? Posli toga moze Rohani sa Usisivacom da cisti Teheran. Erdogan moze izbacit USa iz Incirika. Ali onda ce mu se dogodit nesrica. Kod pranja zubi opalia metak i pogodia ga u glavu? Rusija? Neprodavat Raketne motore? Glupost. Ameri ce napravit svoj malo skuplji ali Rusija gubi jedno oruzje pritiska. Obustavit prodaju Titana? Australija bi mogla da uskoci. Po mom misljenju triba Libanonu i Siriji isporucit S-400. U… Čitaj više »

Wasbewill
5 godine prije

Ovaj sajt je sjajan, i bilo bi sjajnih analiza u komentarima da nema prevelik broj rusofila. Ljudi pokvare svaku objektivnu analizu i razmjenjivanje mišljenja nerealnim navijackim kmečanjem na pomen Putina i Rusije. Čak i kad je članak o sezonskim migracijama pingvina, nađu način da to dovedu u kontekst sa mudrim vođom i predvodnikom slobodnog svijeta. Daj malo bmu

Jole
5 godine prije

SAD su uvjerene ?! Ne bi išlo,nego će prije će biti da je to očaj koji ih hvata sve više.Previše su razjapili čvalje i mogle bi im se ukočit.

Jole
5 godine prije

Što se tiče Irana,.niti Rusija,a niti Kina to neće pasivno gledati.U to sam siguran jer bi sami bili u gadnim problemima da SAD u Iranu instaliraju svoje marionete.Iako je to malo moguć scenarij.

Slavisa
5 godine prije

Nisam ni za Rusiju ni za zapad,teško da postoji zemaljska sila koja može da slomi Rusiju

m.ivanisevic
5 godine prije

Vjerujem da Tursku mogu slomiti (previše integrirana u zapadni financijski sustav), ali Iran (koji je pod sankcijama skoro 40 godina) i pogotovo Rusiju nema šanse.

davor
5 godine prije

Čuj da Trumpa ne zanima vanjska politika.. Čovjek je zagrizao za Izrael kao nijedan američki predsjednik u povijesti pa sada samo ubire plodove toga (ne baš dobre plodove) na bliskom Istoku. Kurdistan je priznala jedna država od 196. Izrael. Američki plan za sirijski Kurdistan je propao, pa se nadaju da još mogu provesti turski ili iranski Kurdistan. U Turskoj su, koliko god to nezahvalno zvučalo, zapadne države bili bliže stvaranju kaosa u državnom vrhu nego u Siriji. Naravno oba puta ih je osujetila Rusija ali pitanje je koliko je Turska zaista predana odnosima s Rusijom. Da Turska izađe sutra iz NATO ja častim turskog ambasadora bajaderom i večerom. A to je možda i jedini put za stabilizaciju države i regije te osnaživanje ekonomskih odnosa sa Kinom i Rusijom i napose Iranom. Američka politika zaista nema budućnosti jer ovaj kaos više nije kontrolirani već je izmakao kontroli.

Mimi
5 godine prije

ha ha ha

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Trump moze i ne samo da moze vec i hoce na kraju dobiti nekoliko velikih kurutur, pa ce osijetiti kao izgleda biti ne samo je*en vec i izje*an i preje*an. Smrt americkom fasizmu, slobaoda svijetu i narodu.

palermo
5 godine prije

A Erdo će svojim građanima lijep primjer dati time što će prodati onu svoju palaču od 600 milijuna eura.
Dok se dolar ne likvidira kao rezervna svjetska valuta teško da će biti većih promjena.
Zanima me, je li akcija oslobađanja Idliba u koordinaciji sa američkom ekonomskom agresijom na Tursku, ili eto “slučajno” se poklopio tajming?

Konstantin
5 godine prije

Od sume se ne vidi planina …. t.j. drugarice/dame & drugovi/gospodo …. svedocimo li upravo postavljanju glavnog temelja WWIII ? Svi veliki sbetski ratovi u zadnjih 100 godina su upravo na istu foru i zapoceti … pocetkom pre svega ekonomskog rata. Ili sam ja mozda krivo citao protekle preduvjete oba svetska rata? Koji hebeni Matrix …. ;o)

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

SAD drze jos uvjek unatoc BRICSU i nekim drugim stvarima sve bitne financijske poluge i mislim da nas u iducim mjesecima ocekuju veliki ekonomski potresi. Turska ce biti u gadnom problemima i mozda je slome mada je sve i tu moguce. Iran i Rusija su vec druga prica. Oni su vec pod sankcijama i mislim da su spremni i da ih sankcije nece opasno ugroziti. Ono sto je za nas ovdje vazno je da ce SAD traziti od EU i svih ostalih drzava da drze i povecavaju sankcije prema ove 3 drzave. Na taj nacin oni prave velike probleme i ovima koji su pod sankcijama a i ostalima koji ce biti natjerani da drze sankcije. Na ovaj nacin ce se kazniti prvenstveno Njemacku a i cijelu EU zbog sjevernog toka 2. Najgore od svega je sto su ove sankcije samo pocetak SAD ofanzive. Oni su svjesni da vrijeme radi protiv… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

Vrijeme je za naranđastu revoluciju u Americi

Zadranin
5 godine prije

Evo čitam kako su Kinezi preuzeli 80 % udjela u iranskom južnom Pars plinskom polju, najvećem svjetskom nalazištu plina.

Francuski Total je odustao zbog amerokenjskih sankcija, a onda su Kinezi uletili.

Eto amerokenjci, najveće svjetsko nalazište plina ode u ruke Kineza. Zbog vaše nepromišljene gluposti sa sankcijama.

Tako vam i treba.

Pljuc.

Eto ga.

Iskreni čovjek
5 godine prije

Tramp je ruski čovjek koji želi uništiti globalistički i napredni SAD i omogućiti srednjovjekovnoj carevini Rusiji da vlada svijetom sa njenim vazalima također zasnovanih na srednjovjekovnom nacionalizmu , znači vraćamo se u mračno doba vladavine nacionalizama, nešto slično kao Srednji Vijek. Šteta, mogli smo daleko dogurati u 21. vijeku, ali takva je igra sudbine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.