fbpx

SAD su uvjerene da će uspjeti slomiti Rusiju, Iran i Tursku

Sankcije SAD-a

Washington je iz raznih razloga nametnuo sankcije protiv Rusije i Irana i sada prijeti represijom Turske, svom partneru u NATO paktu. Nakon što je američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua, koje SAD smatra krivima za “kršenje ljudskih prava” američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je 2016. godine uhićen zbog njegovih navodnih veza s pokretom klerika Fethullaha Gülena i propalim vojnim udarom u Turskoj, Trump je naredio dvostruko povećanje carina na čelik i aluminij iz Turske.

“Nove carine na uvoz iz Turske bit će 20% za aluminij i 50% za čelik. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri “, napisao je jučer Trump u na svom Twitteru.

Ovu mjeru SAD uvodi “zato što turskoj liri brzo pada vrijednost u odnosu na snažan dolar”.

Međutim, turska lira je jučer poslijepodne dosegla kritičnu razinu tečaja upravo nakon objave Donalda Trumpa, kao što je prvo oštar pad pretrpjela nakon objave američkih sankcija protiv dva ključna ministra Erdoganove vlade.

Paralelno s pritiskom Washingtona na Ankaru, turski predsjednik Erdogan je pozvao građane svoje zemlje da prodaju strane valute koje imaju kako bi podržali svoju nacionalnu valutu.

U jučerašnjem televizijskom govoru iz Bayburta, sjeveroistočna Turska, Erdogan je obavijestio svoje sunarodnjake “kako vode nacionalnu borbu protiv gospodarskog rata kojeg su SAD objavile Turske”.

“Ako imate dolare, eure ili zlato ispod madraca, idite u banke i razmijenite ih za turske lire. To je nacionalna borba. Ovo će biti odgovor mog naroda protiv onih koji vode gospodarske ratove protiv nas”, kazao je Erdogan i dodao kako građani ne trebaju brinuti zbog promjena tečaja u zemlji, “jer uspon dolara neće zaustaviti razvoj Turske”.

SAD pokrenule napad na tri fronte istovremeno – Protiv Rusije, Irana i Turske

SAD istovremeno prijete teškim sankcijama Iranu i Rusiji, “takvima koje će slomiti njihovu ekonomiju i prisiliti ih da promijene unutarnju i vanjsku politiku”.

U ruskom-iransko-turskom trokutu najveće povijesno iskustvo pod sankcijama ima Teheran. Kazne protiv Islamske Republike su se počele uvoditi još 1979. godine, nedugo nakon što je skupina radikalnih iranskih studenata zauzela američko veleposlanstvo u iranskom glavnom gradu i osoblje uzela za taoce. Kao odgovor, SAD su zamrznule svu iransku imovinu pohranjenu u američkim bankama i iranske rezerve zlata. Uvedena je sveobuhvatna zabrana američkim građanima i tvrtkama da posluju u Iranu ili da sudjeluju u zajedničkim ulaganjima s iranskim tvrtkama, uključujući industriju nafte i plina.

Iste se sankcije sada planiraju uvesti protiv Rusije, što je premijer Medvedev nazvao otvorenom objavom ekonomskog rata.

Sankcije protiv Irana su također ugrozile tvrtke iz trećih zemalja, sve koje su prekršile odredbe američkog embarga. Tračak svjetla na kraju tunela se pojavio kada je sklopljen nuklearni sporazum između šest svjetskih sila i Teherana, nakon čega su se počele ukidati kaznene mjere protiv Teherana.

No, situacija se vratila u “normalu” kada je američki predsjednik Donald Trump u svibnju ove godine najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma i potpisao dekret o vraćanju svih kaznenih mjera protiv Irana.

Što se tiče Rusije, američke vlasti su uvele različite i raznovrsne sankcije nakon ponovnog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom. Kasnije su se pod raznim izgovorima sankcije postupno proširivale, a sada su najavljene nove, “koje će pogoditi više od 80% ruske ekonomije, ako Moskva inspektorima Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim neovisnim timovima ne dozvoli inspekciju svojih vojnih i civilnih kemijskih postrojenja”.

Što se tiče Turske, Washington je otvoreno najavio nametanje sankcija protiv ove zemlje, nakon što je postalo jasno da će Ankara kupiti ruske sustave proturaketne obrane S-400. Naravno, ovo je samo vrh ledenog brijega, jer napetosti u tursko-američkim odnosima rastu dugo vremena. Oštra eskalacija je započela kada su SAD počele otvoreno podupirati Kurde, ne samo u Siriji, nego u široj regiji, što Ankara vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Ipak, postoje i određene nijanse. Na globalnoj razini pratimo otvoreni sukob između Sjedinjenih Država i Rusije. Na regionalnoj razini, prije svega u Siriji, Rusija, Sjedinjene Države, Turska i Iran su de facto uključene u vojni sukob. U isto vrijeme, Washington redovito prijeti ratom Iranu, a Turska je, iako u velikoj mjeri samo formalno, dio američke koalicije za borbu protiv terorista “Islamske države”.

Istovremeno, putem izravnih vojnih linija, Rusija, Sjedinjene Države i Turska koordiniraju svoje akcije u Siriji. Nema sumnje da isti scenarij postoji u odnosima Rusije, Turske i Irana, obzirom da sve tri zemlje imaju trupe na sirijskom teritoriju.

Ova složena i neobična geopolitička jednadžba je u povijesnom smislu bez presedana, jer uključuje dva vanjska “teškaša” poput Moskve i Washingtona, te dvije regionalne sile, Ankaru i Teheran, koje imaju posebnu ulogu na Bliskom istoku. U proteklo vrijeme je  Turska postala “kamen spoticanja” na putu Sjedinjenih Država. Ankara ne odustaje od svojih ciljeva, iako ih je znatno revidirala i odustala od doktrine “Strateške dubine”, možda privremeno, prema kojoj je Ankara sferu utjecaja trebala proširiti na sve biše zemlje Osmanskog Carstva.

Erdogan je shvatio da Washington ne nude Turcima očekivana nova rješenja ili inicijative na Bliskom istoku u okviru kojih bi Ankara dobila svoje “časno” mjesto.

S druge strane, rusko-turski savez o sirijskom pitanju, aktivni razvoj trgovine, ekonomske i vojno-tehničke suradnje između dviju zemalja ne samo da jača, nego povećava geopolitičku važnost Turske u regiji. Tijek događaja je sugerirao Moskva, pod određenim okolnostima, turski i iranski utjecaj može koristiti kao argument u dijalogu s Washingtonom, koji je, prema mnogim američkim stručnjacima, imao dobre izglede da nakon potpisivanja dokumenata o iranskom nuklearnom sporazumu ide u Teheran i kroz izravni dijalog radi na ukidanju sankcija.

No, Trump se odlučio povući iz sporazuma, počeo je nametati sankcije koje Iran prisiljavaju na dugoročni izbor i okretanje većoj i sveobuhvatnoj suradnji s Rusijom i Turskom. I to ne samo u Siriji.

Znakovito je da je sinoć, nakon što je zbog Trumpove najave carina na Twitteru turska lira potonula na povijesni minimum, turski predsjednik Erdogan hitno zvao Vladimira Putina u Moskvu. Sadržaj razgovora nije objavljen, ali se može pretpostaviti o čemu su dvojica predsjednika razgovarala.

Postoje brojne naznake da će američke sankcije ne samo okupiti Moskvu, Ankaru i Teheran, nego umanjiti sposobnost Washingtona da utječe na promjenu kursa vlasti tih zemalja i to će Sjedinjenim Državama ograniči manevarski prostor. Potezi američke uprave i zakonodavaca mogu dati neku kratkoročnu satisfakciju Washingtonu, koji može likovati zbog pada vrijednosti turske lire ili sazivanja hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u Moskvi, kako bi se pronašli odgovori na nove izazove, ali se ova politika srednjoročno i dugoročno može pokazati pogubnom za američke interese na Bliskom istoku.

Štoviše, njemački stručnjak Christian von Soest primjećuje da sankcije Washingtona ne nailaze na apsolutnu podršku drugih zemalja, čak ni kod saveznika, koji ne dijele zajednički stav s Amerikancima.

Prema drugom njemačkom stručnjaku Christopheru Daaseu, “problem je u tome što Trumpu, na prvom mjestu, nije toliko važna vanjska politika i da pitanje nije u Rusiji, Turskoj i Iranu, te da su njemu u ovoj fazi još uvijek važni unutarnji politički ciljevi”.

“Trump je sam sebe doveo u svojevrsnu blokadu. Pokazao se nesposobnim da zaključi tajne poslove s Moskvom, Ankarom ili Teheranom, jer se bojao napada od strane Kongresa, zbog čega može izgubiti igru na Bliskom istoku”, tvrdi Christopher Daase.

Ako pažljivo i neobavezno pogledate ono što ujedinjuje i ono što dijeli Rusiju, Tursku i Iran, lako je prepoznati njihove stare povijesne sporove. Ali se oni lako mogu prepustiti prošlosti, jer su globalni i regionalni ove tri zemlje interesi sve ozbiljniji, a partnerstvo poprima strateški oblik. Svi uvjeti za to su osigurani, i to od strane Washingtona.

Što se tiče Sjedinjenih Država, turski list  Daily Sabah piše “kako je sada najbolja stvar koju Washington može učiniti da stane i uvjeriti Tursku da odustane od zbližavanje s Iranom i Rusijom”.

Međutim, što SAD čine? Sankcioniraju turske ministre. Najavljuju nametanje dvostrukih carina na turski čelik i aluminij od 50 i 25 posto, provode manipulativne udare na tursku valutu i na kraju ne prestaju naoružavati Kurde na sjeveru Sirije.

Ako Moskva, Ankara i Teheran uspiju održati stabilnost u regiji, što im je u zajedničkom interesu, imat će priliku postići mir i prosperitet. Prije nekoliko dana predsjednik Turske Erdogan ne samo da je tražio da se Tursku primi u BRICS, nego je za 7. rujna najavio održavanje istanbulskog summita o Siriji, na kojem će sudjelovati Turska, Rusija, Njemačka i Francuska.

Recep Tayyip Erdogan SAD nije ni pozvao da dođu u Istanbul. Odmah nakon toga će se održati sastanak u Formatu iz Astane, između Moskve, Ankare i Teherana.

Mnogima uopće nije jasna politika Washingtona, jer je očigledno da istovremenim pritiskom na Tursku, Rusiju i Iran gura ove tri zemlje ne u situacijski savez, nego punopravni strateški savez koji će oblikovati Bliski istok u skladu s interesima koji će biti sve samo ne povoljni za status Sjedinjenih Država u regiji. Washington je uvijek sankcije primjenjivao kao jedan od alata pritiska protiv svojih suparnika, ali mnogi vjeruju kako je istovremeno uvođenje teških sankcija Rusiji, Iranu i Turskoj, uz trgovinski rat protiv Kine i sve manju potporu EU, bitka koju SAD nikako ne mogu dobiti.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
51 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

A gde je Kina???

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  preseren3

Niti Oni, niti popljackano blago ne mogu pobjeci sa ove planete!

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Blago je vec pobjeglo u prtljazniku onog Tesla roadstera, a i u frunk su uspjeli nekaj strpati.

stefano
Gost
stefano
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

E moj Umpah pa mi i jesmo na ovom svijetu da kopamo i rudarimo blago a annunaki ga voze sa ove planete, nevjeruješ mi , e pa pitaj otpisanog

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  stefano

@stefano:
OTPISANIIIII!!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Ajde sad recite da Trump nije ruski igrac na dulje staze 🙂 Ono sto Turska, Iran i Rusija trebaju sada napraviti je uskladiti svoja gospodarstva, i poceti medjusobno trgovati u sto vecem obimu. Njih zajedno ima kao Amera. Ovdje je naravno i Kina u igri. Kopneno su spojeni ako pridobe… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Bio je Fuhrer Adolf uvjeren da će “na belom konju” umarširati u Moskvu i da će se popi*ati u fontanu u Staljngradu, pa su se stvari malo “izokrenule naopačke”

Fuhrerova obrana
Gost
Fuhrerova obrana
2 godine prije

Što je vjerojatno dugoročno šteta ali teško je procijeniti.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…nije adolf došao do ideje o lakoj pobjedi protiv sovjeta gledajući u jutarnji talog od kave;…obavještajne službe predočili su mu podatke o tome da je sva sovjetska tehnika u biti poluproizvod nedorađen i priprost…..e sad,izgleda da se danas opet koristi isti obrazac o podcjenjivanju neprijatelja…

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Nezna se šta oni koji vladaju Amerikom i Trump u stvari oće i ko tu koga i zašto . . . po onome šta se da vidit iz priloženoga je to da se želi postić sveopći kaos . . . generatori kaosa su po običaju dobro skriveni psihopati koji imaju… Pročitaj više »

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

ja san vec vise puta ovdje u Forumu napisa, da samo USA igra u prvoj Ligi. Rusija i Kina su u 5. Ligi i polako ulaze u 4. Ligu. USa je 120 godina gradila sistem koji joj daje Moc iznad svakog protivnika. Erdogan ce past, ako ne dogodice mu se… Pročitaj više »

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Imaš pravo. Rusi ih vuku za rukav da skinu sankcije i vraćaju Krim. Takav strahovit igrač iz prve lige natjerao je Assada da ode. Vratio je Kubu pod svoj utjecaj, sredio situaciju u Venezueli, Peruu, Kini, Afganistanu, Iranu, Jemenu, Džibutiju i Libanonu. Sa Turskom i Filipinima su sve bliži. A… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

Ne treba ih dizati u nebesa ali sigurno ne i potcjenjivati. Svojim aktivnostima su prouzročili velike štete i probleme suparnicima. Zanimljivo bi bilo dodati nabrojanom i gdje su instalirali svoju vlast i postigli ciljeve. Još uvijek su respektabilna sila i imaju veliki utjecaj na svjetska događanja. Neuspjeh je za njih… Pročitaj više »

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

slagerpjevac Rusi nemogu da vrate reciprocno na nijedan americki potez. Imali su Rusi i Argentinu i onda skinu Ameri Predsjednicu i sad grade tamo 3 Baze. Utjecaj Amera je prevelik i oni jos nisu upotrjebili tesku artileriju. Jedan americki senator moze da napravi da Rubalj za 15%padne. Ja volin Ruse.… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Ameri su se gadno zahebali ako misle da će Rusiju baciti na koljena. Ako misliš da Rusi nisu stotinu puta promislili kakve će biti posljedice, prije nego što su intervenirali na Krimu i Siriji onda se gadno varaš.

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Upravo citam knjigu Kako CIA vidi Svjet u 2035 godini od C.H. Beck Izdavaca. Prevedeno iz Engleskog na Njemacki. Sva njihova predvidjanja se uvjek odnose na Svjet koji se ravnomjerno razvija bez nekih izvarendnih dogadjaja i bez Predsjednika kao Trump ili Erdogan. Niko nemoze predvidjeti reakciju protivnika pogotovo ne nekog… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  zgvaca

….sa koliko troškova rusija kontrolira 80% stanovništva sirije….nemojmo se lagat sirija je udarac u nos amero imperijalistima….što sa wagnerovcA??…pa rusi su spržili sa zemljom desetke tisuća američkih proksija i desetke američkih građana…odakle su ti svi monstrumi u siriji primali plaće ako ne iz FED tiskare….

Fidel
Gost
Fidel
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Ne piši budalašteine, ništa oni ne kontrolišu u Siriju, tamo se ubrzo zatvara mišolovka za američke štakora, ne znam kojim putem da bježe…

barbimilci
Gost
barbimilci
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Baš vala, ameri i saudi su upumpali na desetine miliardi dolara u svrgavanje asdada i ništa. Usa ne kontrolira ni 10% sirije, i još idlib kad padne pakuju… u alepu je izginulo na stotine usa, gb, fra i drugih instruktora, specialaca… čovječe, probudi se, na čemu si… misliš da svi… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Zašto bi Rusija ulazila u Irak, ima li ikakvih razloga za to? Da Rusi ubiju par Blackwaterovaca misliš da bi Ameri reagirali? I kako znaš da ih nisu već eliminirali u Siriji? Rusi se za razliku od Amera ne hvale po MSM-ima.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  zgvaca

USA je carstvo zla. Arogantni su i korumpirani do srži. Maske su pale. Mogu prouzročiti štetu i kratkotrajno instalirati svoje korumpirane marionete ali moje skromno mišljenje je da u današnje doba globalne informiranosti oni jednostavno nemaju budućnost.

Wasbewill
Gost
Wasbewill
2 godine prije

Ovaj sajt je sjajan, i bilo bi sjajnih analiza u komentarima da nema prevelik broj rusofila. Ljudi pokvare svaku objektivnu analizu i razmjenjivanje mišljenja nerealnim navijackim kmečanjem na pomen Putina i Rusije. Čak i kad je članak o sezonskim migracijama pingvina, nađu način da to dovedu u kontekst sa mudrim… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Nema pingvina do ruskog pingvina.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Ma sve okay, nisu ni ovi portal ni komentatori krivi šta Rusi i Putin iskaču iz paštete zapadne propagande . . . ja nisan ni primjetija da se svijetsko prvenstvo u balunu igralo u Rusiji koliko se zadnjih godin svaki dan po cili dan govori o Rusiji i Putinu .… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

@Wasbewill , sajt je sjajan jer razotkriva sve zapadnjacke prevare i lazi, iskvarenost i psihopatsku opsednutost americke elite zeljom da dominiraju malim drzavicama, da sve i svakoga pljackaju i pretvore u vazala, da izazivaju ratove i tragedije mnogih naroda, a da iza toga prodaju pricu o slobodarskom i demokratskom zapadu… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Covjek je i rekao da je sajt sjajan. Problem je ekipa trolova, a on ih pogresno naziva rusofilima, koji obesmišljavaju komentar sekciju. Nije ni cudo sto vecina zapadnih sajtova vise i ne omogucava komentarisanje. Ukucajte u google SNS botovi, pa vidite kako to rade u Srbiji. Svaka slicnost sa vama… Pročitaj više »

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Pero

Svaka cast na ‘pametnom’ poredjenju? Molio bih te da nam navedes barem pola web-a u Srbiji koji pise na nacin slican ovom. Nisam srbofob, niti rusofil. Samo sam bosanac koji pokusava misliti svojom glavom. I jos nesto: ljudima je je dodijala USrA i njihova politika ucjene. Svaka relaksacija je dobro… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Evo ako pokusavas misliti svojom glavom, a vidim ipak tesko malo proguglati. Evo kako funkcionise botovanje u Srbiji. Odmah po objavljivanju nekog pohvalnog teksta o predsedniku države, bukvalno pregršt komentara ima bukvalno istu poentu – dogovoreni hvalospev o akterima iz teksta, o Srbiji, radu Vlade, trenutnoj situaciji u Srbiji. Sa… Pročitaj više »

Objektivna obrana
Gost
Objektivna obrana
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Objektivna analiza je da si ili rusofil / amerikanofob, ili po svoj prilici imaš naopako viđenje stvarnosti.

Fidel
Gost
Fidel
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Kemečanje dolazi samo do tebe, niko drugi ne kmeči, uzmi tabletice i na spavanje, ne zamraj sa glupostima…

Uglješa
Gost
Uglješa
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Ko se i malo doziva pameti zna da se u rat ne ulazi bez strategije. Činjenica je du Ameri i dalje prva liga ali tu sad ima igrača koji su u istoj ligi pa sama strategija istovremenog sukoba sa sebi ravnima je vrhunac ludila. Samo budala u isto vreme može… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Uglješa

Interesantna lista.

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Wasbewill

Wasbewil@
Sjajna opservacija, 90% ovih rusofila vjeruje da je Putin predsjednik Svemira.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

SAD su uvjerene ?! Ne bi išlo,nego će prije će biti da je to očaj koji ih hvata sve više.Previše su razjapili čvalje i mogle bi im se ukočit.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Što se tiče Irana,.niti Rusija,a niti Kina to neće pasivno gledati.U to sam siguran jer bi sami bili u gadnim problemima da SAD u Iranu instaliraju svoje marionete.Iako je to malo moguć scenarij.

Slavisa
Gost
Slavisa
2 godine prije

Nisam ni za Rusiju ni za zapad,teško da postoji zemaljska sila koja može da slomi Rusiju

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Vjerujem da Tursku mogu slomiti (previše integrirana u zapadni financijski sustav), ali Iran (koji je pod sankcijama skoro 40 godina) i pogotovo Rusiju nema šanse.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Čuj da Trumpa ne zanima vanjska politika.. Čovjek je zagrizao za Izrael kao nijedan američki predsjednik u povijesti pa sada samo ubire plodove toga (ne baš dobre plodove) na bliskom Istoku. Kurdistan je priznala jedna država od 196. Izrael. Američki plan za sirijski Kurdistan je propao, pa se nadaju da… Pročitaj više »

Mimi
Gost
Mimi
2 godine prije

ha ha ha

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije

Trump moze i ne samo da moze vec i hoce na kraju dobiti nekoliko velikih kurutur, pa ce osijetiti kao izgleda biti ne samo je*en vec i izje*an i preje*an. Smrt americkom fasizmu, slobaoda svijetu i narodu.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

A Erdo će svojim građanima lijep primjer dati time što će prodati onu svoju palaču od 600 milijuna eura. Dok se dolar ne likvidira kao rezervna svjetska valuta teško da će biti većih promjena. Zanima me, je li akcija oslobađanja Idliba u koordinaciji sa američkom ekonomskom agresijom na Tursku, ili… Pročitaj više »

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Od sume se ne vidi planina …. t.j. drugarice/dame & drugovi/gospodo …. svedocimo li upravo postavljanju glavnog temelja WWIII ? Svi veliki sbetski ratovi u zadnjih 100 godina su upravo na istu foru i zapoceti … pocetkom pre svega ekonomskog rata. Ili sam ja mozda krivo citao protekle preduvjete oba… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

SAD drze jos uvjek unatoc BRICSU i nekim drugim stvarima sve bitne financijske poluge i mislim da nas u iducim mjesecima ocekuju veliki ekonomski potresi. Turska ce biti u gadnom problemima i mozda je slome mada je sve i tu moguce. Iran i Rusija su vec druga prica. Oni su… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Pripremimo se za slijetanje,jesen nam donosi lijepe vijesti,dolar posle umijetnog uzlijetanja pada.Bloomberg je napisao da Ameri ulaze u jos vecu krizu podizanjem kamata FED, gradevinski sektor tone,a uz gradevinu oko 36 raznih tvrtki vezanih uz grdevinu idu na dnom,radna mijesta se smanjuju,krediti se ne dizu,porezi rastu i americki gradovi sve… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Svaka ti je ka’ Njegoševa.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

False flag napadi su zagarantirani, a više ne moraju biti ni fizički, jer su euroatlantski stratezi putem svojih medijskih pudlica već uvjerili da su cyber napadi ekvivalent stvarnih fizičkih napada.
A kako se pripremaju za false flag u slučaju Irana može se pročitati u slijedećem članku:
https://www.globalresearch.ca/neocons-concoct-threat-of-iranian-hackers-to-justify-preemptive-counterattack-against-iran/5650156

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Vrijeme je za naranđastu revoluciju u Americi

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  nizzde

Vec vidjeno 2016-e.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Evo čitam kako su Kinezi preuzeli 80 % udjela u iranskom južnom Pars plinskom polju, najvećem svjetskom nalazištu plina. Francuski Total je odustao zbog amerokenjskih sankcija, a onda su Kinezi uletili. Eto amerokenjci, najveće svjetsko nalazište plina ode u ruke Kineza. Zbog vaše nepromišljene gluposti sa sankcijama. Tako vam i… Pročitaj više »

Iskreni čovjek
Gost
Iskreni čovjek
2 godine prije

Tramp je ruski čovjek koji želi uništiti globalistički i napredni SAD i omogućiti srednjovjekovnoj carevini Rusiji da vlada svijetom sa njenim vazalima također zasnovanih na srednjovjekovnom nacionalizmu , znači vraćamo se u mračno doba vladavine nacionalizama, nešto slično kao Srednji Vijek. Šteta, mogli smo daleko dogurati u 21. vijeku, ali… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik