SAD tajno pregledavaju i odobravaju mnoge izraelske zračne napade u Siriji

Napad
6 komentara

Posljednji izraelski zračni napadi na Siriju onesposobili su međunarodnu zračnu luku Damask.

Prema izvješću The Wall Street Journala, Izrael je potajno koordinirao sa SAD-om u mnogim svojim zračnim napadima u Siriji, a visoki dužnosnici središnjeg zapovjedništva SAD-a pregledali su i odobrili mnoge planove posljednjih godina.

Izrael često bombardira Siriju i opisuje operacije kao napade na Iran ili Hezbollah, iako zračni napadi često ubijaju vojnike sirijske vlade i pripadnike iračkih šiitskih milicija. Posljednji izraelski zračni napadi na Siriju onesposobili su međunarodnu zračnu luku Damask, što je označilo značajnu eskalaciju zračne kampanje.

Sadašnji i bivši dužnosnici rekli su za Journal da je glavni fokus koordinacije na zračnim napadima koji prolaze u blizini garnizona al-Tanf, američke vojne baze u južnoj Siriji u blizini granice s Jordanom. Dužnosnici su rekli da su “ogromnu većinu” napada, koji prolaze kroz to područje, odobrile SAD.

Izraelci su 2017. počeli izvoditi zračne napade u blizini al-Tanfa kako bi izbjegli sirijsku protuzračnu obranu. Dužnosnici su rekli da Izrael unaprijed obavještava CENTCOM o svojim planovima. Zapovjedništvo provodi reviziju operacije i također obavještava sekretara obrane i predsjednika Zajednice načelnika. Izrael je također obavijestio ruske snage u zračnoj bazi Hmeimim u zapadnoj Siriji o planiranim napadima. U izvješću se navodi da SAD ne pregledavaju sve izraelske operacije unutar Sirije i ne pomažu Izraelu da izabere svoje ciljeve. Značajan broj izraelskih zračnih napada u zemlji ne prolazi al-Tanf, uključujući i napad na zračnu luku Damask.

SAD ima oko 1.000 vojnika stacioniranih u istočnoj Siriji. Na papiru, prisutnost se odnosi na potporu SDF-u predvođenom Kurdima protiv ISIS-a, ali okupacija također znači pritisak na Damask. Sjedinjene Američke Države nastavljaju sa slabim gospodarskim sankcijama Siriji, sprječavajući obnovu zemlje nakon više od 10 godina rata.

Izvješće Journala prvi je put da se izvještava o bliskoj američko-izraelskoj koordinaciji u zračnim napadima u Siriji. Ali SAD su uvijek prešutno podržavale te operacije, jer ih nikada nisu osudile.

Godine 2019. Brett McGurk, najviši dužnosnik za Bliski istok u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, napisao je članak u kojem je iznio svoju idealnu politiku u Siriji, nakon što je podnio ostavku iz Trumpove administracije, zbog neispunjenih planova za povlačenje iz zemlje. U članku je McGurk rekao da bi SAD trebale podržati izraelske zračne napade u Siriji.

IZRAELSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Znamo mi da oni rade zajedno ali to im omgućava i nemogućnost Sirije da odgovori na napade a šutnja Rusije je nedavno prekinuta.

1 godina prije

Izrael radi sa SAD.
I Rusija šuti. U skladu sa tink-tankom Rand, neče upasti u klopku, da je razvuku i unište brojčanošču.
To če uraditi, kad završi specijalu operaciju i kad Kini pukne film oko Tajvana.
Onda če početi veliko čiščenje govana…

Dokurčilomi
1 godina prije

I što Turci kažu za Kurde saveznike? Znali se šta?

Hogar Strašni
1 godina prije

Kad počinju sankcije Izraelu??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI