SAD u oružju s umjetnom inteligencijom znatno zaostaju za Rusijom i Kinom

ASM-135A anti-satelitska raketa
47 komentara

Nakon ogromnog zaostataka u području proizvodnje hipersoničnih projektila, SAD od Rusije i Kine gube i utrku u području oružja temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Komisija za nacionalnu sigurnost i umjetnu inteligenciju objavila je privremeno izvješće u kojem se navodi da su SAD trenutno inferiorne u odnosu na Kinu i Rusiju u utrci naoružanja u području umjetne inteligencije, prenosi Daily Mail. U međuvremenu, kako je navedeno u članku, iduće godine će Pentagon predstaviti konačnu verziju ovog dokumenta u kojem će biti predstavljeni ključni koraci koji će pomoći Washingtonu da postane lider u umjetnoj inteligenciji (AI).

“Komisija za nacionalnu sigurnost i umjetnu inteligenciju tvrdi da SAD gubi utrku od svojih protivnika u utrci oružja na polju umjetne inteligencije, pružajući im priliku da špijuniraju američke državljane i krše osobni integritet i građanske slobode”, piše Daily Mail.

Prema navodima komisije, „Kina i Rusija su ispred Amerike na polju AI i koriste ovu tehnologiju u svojim vojnim operacijama kako bi potkopale američku superiornost“.

Američka komisija u svom izvješću također poziva dužnosnike da razviju sigurnosne i obrambene tehnologije temeljene na AI prije nego što Amerika postane žrtvom češćih kibernetičkih napada, dezinformacijskih kampanja i kršenja osobnih i građanskih sloboda.

Privremeno izvješće objavljeno je prije nekoliko dana, a konačna verzija očekuje se sljedeće godine, kaže se u članku.

Tada je plan da je konačno i potpuno izvješće proslijedi ministru obrane SAD-a. Dokument će također naznačiti ključne korake koje američka vlada može poduzeti kako bi zemlja postala vodeća sila u području umjetne inteligencije (AI).

„Zabrinuti smo jer je uloga Amerike kao globalnog lidera u inovacijama ugrožena “, napisali su Eric Schmidt, predsjednik komisije i bivši izvršni direktor Googlea, te Robert Work kao potpredsjednik.

„Znamo da strateški konkurenti ulažu u osnovna istraživanja. Jedini razuman zaključak koji pada na pamet jest da se sposobnosti utemeljene na AI mogu iskoristiti za ugrožavanje naše kritične infrastrukture, jačanje kampanja dezinformacija i vođenje rata”, napisali su Eric Schmidt i Robert Work.

Ako Peking koristi umjetnu inteligenciju za infiltriranje u baze podataka i privatnost ljudi, Rusija će ga koristiti za razvoj visokotehnoloških vojnih sustava, navodi se u članku.

“Rusija već ima naoružana autonomna robotska vozila na bojnom polju na kojem pruža podršku brutalnom diktatoru bez očiglednog uvažavanja etičkih razloga”, piše u izvješću.

„Rusija će gotovo sigurno AI koristiti za ubrzavanje svojih napora za kršenje suvereniteta drugih država koristeći hibridno ratovanje“, dodaju Schmidt i Work.

U ožujku ove godine je u propagandnim snimcima Rusija prikazala vojsku „robota ubojica“ koji će pomagati pješaštvu na bojnom polju.

Ruska zaklada za napredna istraživanja uopće ne krije da joj je krajnji cilj imati vojsku robota u potpunosti pod kontrolom algoritama umjetne inteligencije, tehnologije koja je trenutno izvan dosega Sjedinjenih Država.

U međuvremenu, Kina, koja se smatra “najozbiljnijim strateškim konkurentom Sjedinjenih Država”, objavila je namjeru do 2030. postati svjetskim liderom na području umjetne inteligencije. Kako bi postigao taj cilj, Peking je odlučio izdvojiti 150 milijardi dolara, piše Daily Mail.

„SAD prvo moraju uložiti trud u istraživanje i razvoj AI, nakon čega slijedi korištenje tehnologije u očuvanju nacionalne sigurnosti, a zatim osposobiti i zaposliti AI talente. Također se predlaže ulaganje napora na nadograđivanju tehnologije i za dovođenje u red globalnih AI korporacija s ciljem izgradnje AI partnerstva s drugim zemljama koje su istog mišljenja kao i SAD.

National Defense

Pametno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žilevski
4 godine prije

Nisam ni čitao, smješno.

MDM
4 godine prije

Kad to kaže Daily mail, onda to mora da stoji.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Umjetnom i osobnom inteligencijom….

Siniša
4 godine prije

Nekuveče sam pričao sa čovekom koji sitnim poslom (maxi 150000 eura) često ide za Kinu, živi u Njemačkoj, kaže brate daleko je Kina, daleko i izpred Njemačke……

Ha ha
4 godine prije

USA je zemlja trećeg svijeta
još ni prvi dosezi civilizacije nisu došli na njihov prag
kao što je pivo u limenci
na hipersoniku i AI se neću ni osvrtati
jer je oni nisu prvi otkrili ni patentirali
to su učinile zemlje
koje su svjetlosnim godinama ispred današnjeg vremena
i koje nemaju 30% gladne djece
da ih ne nabrajam
sigurno su vam poznate
imaju kulturu gladi staru tisućama godina

isavunjdsfibndfvjsidjvsdcadsvcnsdd
4 godine prije

Lažu minhauzeni, njima stvor još uvijek daje prvima.

Derim
4 godine prije

A što skočiše na zadnje noge, ha ha ha
Jesu ovi rusofili zapaljivi 😉

Tvingo
4 godine prije

Amerosi zaostaju za Rusijom i Kinom u svim oblicima inteligencije !

Tvingo
4 godine prije

Van konteksta, ali zanimljivo za pogledati ,odnos kurda prema rusko turskim pograničnim pattrolama
https://youtu.be/GWjXmEj9iTw

kinezi i rusi su krali
4 godine prije

Kdje su rusi i kinezi dobili tehnologiju? Ukrali su tehnologiju SAD …

Bezuhov
4 godine prije

Osim sto imaju daleko bolji obrazovni sistem, Kina, Indija, Rusija, Iran ,oni imaju i daleko vise ulaganja u fundamentalnim istrazivanjima, i naravno, plansku privredu i bolji sistem raspodele tako da su daleko odmakli. Jos vise, ako se zna da SAD vise ne mogu tako lako kupovati i angazovati znanstvenike iz celog sveta. Pretpostavimo da Kina ima 4 puta vise stanovnika, od kojih ima bar 3 puta vise prilike za besplatno obrazovanje na visokoskolskim ustanovama. Nasuprot njima SAD ima na hiljade milijardi studentskih kredita koje destimuliraju mladez da ide na fakultetsko obrazovanje po tako visokoj ceni da decenijama ne mogu vratiti njihove studentske kredite. Zato je Kina imperija koja dolazi a SAD, imperija u slobodnom padu.

Derim
4 godine prije

Sad malo ozbiljno. Rusija je strahovito napredovala zahvaljujući pravoj strategiji. Ciljano su ulagali u istraživanje i stvaranje najučinkovitijeg oružja te s malim budžetom postigli velike rezultate. SAD su se rasule u u svim pravcima, bilo novca pa se razbacivali. Ipak, veliki budžet nije dovoljan za sve to, a puno se novca odliva u privatne džepove. Ne sumnjam da SAD imaju puno toga o čemu se ne zna, a radi se uveliko, pa tako i AI. Sjetimo se raketa srednjeg dometa koje su se pojavile u jako kratkom roku nakon napuštanja sporazuma, X-37B, …. Ista stvar je i sa Kinom i Rusijom. Mislim da je to sve tu negdje i da nema velike razlike. Uostalom kakva je razlika kad i Rusija i SAD mogu uništiti cijelu planetu na svom teritoriju, ne trebaju super rakete, super antiraketnu obranu, samo ih kresnu. To je vjerojatno jedini razlog što nije počeo WW3 i pravac… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Kultura preduzetnistva. Kad je ubijes je mrtva.
Zasto su preduzeca Silikonske Doline nadmasila industrijalce?
Odresene ruke i kreativnost. Pusti ih neka se igraju i razvijaju maksimalno. Bice mnogo nekorisnog ali i mnogo zlatnih grumena.
U starim preduzecima vlada kvartalni kapitalizam i oportunizam. Sve je podredeno deonicarima i sefovima. Oni hoce profit sada. Ubili su kreativnost. Ljudi idu na posao, odraduju svojih osam sati i nije ih briga vise.
F-22 i F-35, ne prodaju se avioni, vec „partnerstva“. Trud se ulaze u lobbying, u prevaru politicara i poreskih obveznika, a ne u ono sta se prodaje.
Kad dolazi do toga je resenje likvidirati i poceti iz pocetka. Ali odgovorni nece nikad priznati da grese, a i uhlebljenje je, bolje je nego biti nezaposlen. Pa se gura dok ne ide vise. Ali vodeci nece vise biti nikada.

DažBog
4 godine prije

Nesto se veliko sprema. Sve je veci broj polipa iz USrAnskog debelog crevca na portalu.
PS
Kod USrAnaca je sve vjestacko pa i inteligencija.
Ponestalo im onih Hićinih strucnjaka iz vremena WW2 a ovi kineski, ruski , indijski se sve manje odazivaju na krvave USrAnske dolare.

Ivo
4 godine prije

Amerika ima vojni budžet koliko sve druge zemlje zajedno. Očekivati od njih da nemaju neko oružje je upitno. Ako i nemaju, razviti će, sila su. U međuvremenu, 20% djece im mora patiti i umirati ako se razbole, jer zdravstvo košta. Amerika je to.

Max
4 godine prije

Pa nek zaostaju neće nikome prijetiti

Bosanac
4 godine prije

Amerika trenutno ima sve (IBM recimo)…jer se sve zasniva na njihovoj tehnologiji hardwerski ….a Rusija i KIna bi mogle napredovat…zavisi kolko ce se ulozit u njih…i da li ce nametnuti neke nove izume svima…da se globalno koriste

samo tako
4 godine prije

Rad žalopojke, red otvorene i bolesne mržnje…
Jadnici, made in USA

nessy
4 godine prije

„Rusija će gotovo sigurno AI koristiti za ubrzavanje svojih napora za kršenje suvereniteta drugih država koristeći hibridno ratovanje“.
Da, jasno, rusija je poznata po narusavanju suvereniteta drugih drzava. Npr. Sirija, Libija, Irak, pardon, nije Rusija, neka je druga zemlja, ne mogu se sjetiti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.