SAD u raspravi o Iranu u Vijeću sigurnosti same i bez podrške saveznika

Vijece sigurnosti - Nikki
23 komentara

Jučer je, uoči sjednice Vijeća sigurnosti posvećenoj situaciji u Iranu, američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley izjavila “kako postoji opasnost da prosvjedi u Iranu degeneriraju i da se Islamska Republika pretvori u drugu Siriju”.

Prema njezinim riječima, “strahote su u Siriji započele jer je krvavi režim uskratio pravo građanima na mirni prosvjed”.

Nakon više od šest godina od izbijanja prosvjeda i svih dokaza koji se mogu pronaći na internetu o tome kako je počeo rat u Siriji, tko je posegao za oružjem i po više puta oprobanom scenariju pucao na prosvjednike i policiju, Nikki Halley ima hrabrosti i pristojnosti u Ujedinjenim narodima iznositi ovakve tvrdnje.

Iako je situacija u Iranu trenutno pod kontrolom, prije sjednice je američka veleposlanica je za NBC izjavila “kako svijet ne smije dozvoliti da se sirijski scenarij dogodi u Iranu”.

Haley je rekla “kako iranske vlasti svojim ljudima žele uskratiti priliku da ih se čuje”.

“Ako bilo koja zemlja pokušava spriječiti ovaj sastanak Vijeća sigurnosti, to sve govoriti o njoj”, rekla je uoči sastanka Vijeća sigurnosti Nikki Halley.

Sastanak Vijeća sigurnosti o situaciji u Iranu se ipak održao, iako su neke zemlje kritizirale američku ideju da se zbog unutarnjih nemira u Iranu, na kojima je, prema policijskim izvorima, ukupno u cijeloj zemlji sudjelovalo oko 15.000 ljudi.

Tijekom izlaganja pred Vijećem sigurnosti, Nikki Halley je upozorila Iran kako da “cijeli svijet promatra“.

“Režim Irana je sada obaviješten. Svijet će gledati što vi radite. Iranci izlaze na ulice na više od 79 lokacija u toj zemlji”, rekla je Haley i iskoristila priliku da podsjeti na ono što najviše boli SAD i Izrael, a to je iranski doprinos u borbi protiv terorizma u Siriji.

Iskoristivši sjednicu Vijeća sigurnosti optužila je vladu Irana “da financira vojnu kampanju u Siriji, pruža pomoć šiitskim militantnim skupinama u Iraku i podržava Teheranu blisku elitu, dok se drugi Iračani bore”.

To što su se 2014. godine, kada se pred naletom terorista “Islamske države” iračka vojska doslovno raspala, a ISIL bio pred vratima Bagdada, što je spriječeno isključivo mobilizacijom i otporom iračkih šiitskih milicija, za Nikki Halley je potpuno nevažna činjenica.

Međutim, nakon kritika Irana u Vijeću sigurnosti, američka strana je ostala usamljena. Nije dobila otvorenu podršku ni od tradicionalnih saveznika, a Francuska je čak kritizirala američku politiku prema Iranu. Najoštriji u odgovorima Washingtonu su bili Rusija i Bolivija, ali su kritike došle sa svih strana, čak i od saveznika.

Iranski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je ranije optužio SAD da se miješaju u unutarnje poslove njegove zemlje i pozvao zemlje u svijetu da osude izjave Washingtona.

SAD zloupotrebljavaju Vijeće sigurnosti

“Sjedinjene Države zloupotrebljavaju mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda što je bilo očito tijekom ovog sastanka”, izjavio je ruski predstavnik u organizaciji Vasilj Nebenzia na sastanku Vijeća sigurnosti o Iranu.

“Zašto Sjedinjene Države, kao stalni član i jedan od autora Povelje Ujedinjenih naroda, žele potkopati autoritet Vijeća sigurnosti kao glavnog tijela odgovornog za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti?”, pitao je na sjednici ruski veleposlanik.

Prema ruskom veleposlaniku, “Sjedinjene Države su sazvale sastanak Vijeća sigurnosti, ne kako bi štitile ljudska prava i interese iranskog naroda, nego je to bio prikriven pokušaj korištenja trenutka za nastavak podrivanja dogovora s Teheranom o iranskom nuklearnom i raketnom programu”.

Rusko izaslanstvo je izjavilo kako je nedopustivo koristiti “izmišljene političke prijedloge, uključivanjem istih u dnevni red Vijeća sigurnosti iz jasno vlastitih političkih ciljeva”.

“Osim toga, unutarnja politička situacija u Iranu se normalizirala”, dodao je Nebenzia.

Ruski veleposlanik je podsjetio “kolegicu” Nikki Haley “kako je iranski narod u velikoj mjeri ujedinjen u antiameričkim osjećajima, a za to treba zahvaliti Washingtonu, koji ima neobjašnjivu alergiju prema Iranu”.

“Zbog toga Sjedinjene Države, kada procjenjuju situaciju u Iranu, uvijek pokazuju želju za akcijom“, dodao je Vasilij Nebenzia.

“Po ovog logici Vijeće sigurnosti treba sazivati i za svake prosvjede na Zapadu”

Ruski diplomat je izrazio žaljenje zbog gubitka života u ne tako mirnim demonstracijama i pozvao svijet da puste Iran da se bavi vlastitim problemima.

Nebenzia je rekao da SAD “oduzimaju energiju Vijeću sigurnosti”. Savjetovao je Washington da usredotoči napore na rješavanju situacije u Afganistanu, Siriji, Libiji, Iraku, Jemenu, Sjevernoj Koreji i na afričkom kontinentu, a ne da destabilizirati Iran, na što Rusija neće pristati.

Vasilij Nebenzia je Nikki Haley podsjetio na događaje u američkom gradu Fergusonu i tijekom prosvjeda Occupy Wall Street, tijekom kojih je, po logici Washingtona, također trebalo sazvati sjednicu Vijeća sigurnosti.

“Ili da možda predlažemo da se održi sastanak Vijeća sigurnosti svaki put kada se val demonstracija održi u nekoj zapadnoj zemlji?”, rekao je Nebenzia, pozivajući SAD da ne pokušavaju promijeniti neželjene režime i da nikome nameću “recepte demokratizacije“.

Stalni predstavnik Irana u Ujedinjenim narodima, Gholamali Khoshroo, govorio je u Vijeću sigurnosti o “dugoj povijesti uplitanja Washingtona u unutarnje poslove Irana”. On je kritizirao odluku SAD-a o sazivanju sastanka Vijeća sigurnosti i rekao kako je razlog protesta bilo nezadovoljstvo Iranaca zbog pokušaja Washingtona da odustane od svojih obveza u sporazumu s Teheranom. Sve to je, po mišljenju iranske strane, “zlouporaba moći stalnog člana i uvreda samom Vijeću sigurnosti”.

Gholamali Khoshroo je predložio provođenje istrage kako bi se saznalo koji su strani elementi i agenti izazvali nasilje i nestabilnost u Iranu.

Osuda američke zlouporabe VS od strane Francuske, Kine i Bolivije

Sa Sjedinjenim Državama se nije složio ni francuski predstavnik, veleposlanik u Ujedinjenim narodima François Delattre, koji je rekao “kako, bez obzira koliko uznemirujući bili nedavni događaji u Iranu, oni zapravo ne predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”.

Pozvao je na “praćenje i budnost oko svega što se događa u okviru mirnih prosvjeda”, te je izjavio potrebu da se “izbjegne bilo kakav pokušaj korištenja ove krize za vlastite potrebe”.

“Promjene će doći u Iranu, ali ne izvana, nego od samih Iranaca”, rekao je François Delattre.

Zamjenik kineskog veleposlanika, Wu Haitao, istaknuo je na sjednici kako “iranska situacija ne predstavlja nikakvu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i nije trebala biti  uključena u dnevni red Vijeća sigurnosti”.

Wu Haitao je naveo “kako prema Povelji UN-a Vijeće sigurnosti ne bi trebalo razgovarati o unutarnjim poslovima i stanju ljudskih prava bilo koje zemlje, tako da događaji u Iranu ne spadaju u nadležnost Vijeća sigurnosti”.

Bolivija je oštro odbacila kao nerelevantno razmatranje nedavnih demonstracija u Iranu u Vijeću sigurnosti i naglasila instrumentalizaciju ovog tijela u korist političkih interesa pojedinih zemalja.

Pedro Luis Inchauste Jordán, savjetnik bolivijskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, kategorički je odbacio jasnu namjeru rješavanja pitanja kroz Vijeće sigurnosti, a koja ne predstavljaju prijetnju miru i sigurnosti u svijetu.

“U očima međunarodne zajednice bi trebalo biti jasno da situacija u Iranu nije problem za dnevni red Vijeća sigurnosti i mi smo zabrinuti zbog prisilnih pokušaja uključivanja ovih tema”, naglasio je Pedro Luis Inchauste Jordán.

Spomenuo je kategoričku osudu predsjednika Bolivije, Eva Moralesa, zbog prijetnji ili uplitanja u unutarnje poslove naroda i vlade Irana.

“Kao država, uvjereni smo da svaki unutarnji sukob bilo koje države u svijetu mora biti riješen u okviru njene vlastite prakse i u skladu s njezinim suverenim načelima, bez ikakvih vanjskih uplitanja”, zaključio je bolivijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

Jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti o Iranu je održana unatoč odbacivanju velikog dijela svjetskih zemalja, posebno Rusije, a prisutni su opisali situaciju u Iranu kao prosvjede koji su dio unutarnjih poslova Islamske Republike.

Dakle, Washington, kao organizator sjednice, unatoč tome što je jedan od autora kaosa u Iranu, ne samo da nije od Vijeća sigurnosti uspio dobiti zeleno svjetlo da poduzme akciju, nego je pretrpio veliki neuspjeh u međunarodnoj areni, posebice ako u obzir uzmemo osudu tradicionalnih američkih saveznika.

sjednicaUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, i taj je dan došao , da SAD u VS budu same samcate, bez glasa podrške od V. Britanije i Francuske i drugih . Mašala, biće bolje, daće Bog.

Sir Oliver
6 godine prije

Samo koliko još treba da to shvate i retardi u USA da se svujet odavno ne vrti oko njih.

Ivo
6 godine prije

drogirani ameri ponovno popušili u VS. .

Tibor
6 godine prije

Samo me strah da će oni naći neki drugi način da bace Iran u kaos. Ne zavaravajmo se da će oni samo tako odstupiti od svojih namjera.

HEKPCT
6 godine prije

Jel ova opet zapisuje? 🙂

milan
6 godine prije

Tako nesto razmisljam i nekako mi sve to nije razvidno i logicno! Mnogo je tu vode zamuceno! Zaista ovako kako izgleda a i cine se nekakvi “potezi” USA ispada da su sani protiv svih? Tradicionalno tj. povijesno najveci interes u Iranu ima VB koja je popusila sva ona silna naftna polja. Nikada se pirgavi nece odreci oduzetoga im kolaca. Sada su se uparili sa, mentalno sumnjivoga zdravlja, americkom Administracijom koje poteze pitanja, stavljajuci ih na stol dovolljno neosmisljena a sve Englezi govore kroz usta Nikina! Ustvari to Izrael oce da vrati dugove engleskoj kraljevskoj porodici zarad rijesenja izraelskog drzavnickog pitanja! To bi bila jedna domena koja takodjer rijesava i geopoliticke odnose i statuse, druga je ekonomija. Da je bilo kako su navijali iz I, SA, USA, VB cijene energenata bi isle u plafon koliko sutra i eto nam jakoga petrodolara u situaciji kada USA pocinje drzavnicki ekonomski protekcionizam.

Alex
6 godine prije

Ja kad vidim Nimratu, odmah se sjetim odlične serije “Goodness Gracious Me”

Gost
6 godine prije

Ova Indijka se ubila za velikog brata.

Hafez
6 godine prije

Skvo lupeta, a nebi mogla naći Iran na karti.

Stribor Panov
6 godine prije

Kvazi protivljenje saveznika (EU) američkoj inicijativi protiv Irana pred VS je usmjereno prvenstveno i jedino prema Trumpu.
Čim i ako Trump na bilo koji način ispadne iz igre isti prirepci će biti više nego sretni podržati istu inicijativu pa makar se ona kosila sa njihovim nacionalnim interesima. To je LOGIČNO jer ta globalistička bagra nema ništa sa interesima država i njezinih građana.
Licemjerje na kvintal.

Calcuta
6 godine prije

Zasto se ova teta ne zove indijskim imenom ?

GlorFindel
6 godine prije

Kaže Nimrata da bi Iran mogao postati druga Sirija; kao da to njoj i njezinima i nije cilj. Inače u onoj novoj knjizi, Nikki Haley je apostrofirana da je ambiciozna kao Lucifer! hehe! 😉

Borac2
6 godine prije

Kako je jedan novinar napisao za ovu Nikkitu (pravo joj ime neko indijsko)…Donald Trump`s Bombay Bitch…

Aria
6 godine prije

Pas uvijek laje radi sebe,posvadjaj i vladaj

zvonimir
6 godine prije

tu trumpovu profuknjaču treba postavit za ambasadorku u bimini

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI