SAD ukidaju poseban status Hong Konga, okončavaju izvoz odbrambene opreme i osjetljivih tehnologija

Mike Pompeo - Hong Kong
5 komentara

Američki državni sekretar Mike Pompeo ranije je osudio Peking zbog “dekreta o okončanju slobode u Hong Kongu”, upozorivši da će SAD tretirati Hong Kong kao “samo još jedan dio kopnene Kine”, jer čini se da Komunistička partija Kine tretira region na isti način.

Mike Pompeo je tvitao da će Sjedinjene Države okončati svoj izvoz odbrambene opreme i “osjetljivih tehnologija za dvostruku upotrebu pod kontrolom američkog Ministarstva trgovine” u Hong Kong, dodajući da “ako Peking sada Hong Kong tretira kao ‘jednu zemlju, jedan sistem’, tako moramo i mi”.

Pompeo je u izjavi tvrdio da je ova akcija preduzeta radi zaštite nacionalne bezbjednosti SAD.

“Sjedinjene Države su primorane da preduzmu ovu akciju radi zaštite nacionalne bezbjednosti SAD. Ne možemo više razlikovati izvozimo li kontrolisane predmete u Hong Kong ili u kontinentalnu Kinu. Ne možemo rizikovati da ti predmeti padnu u ruke Narodnooslobodilačke vojske, čija je osnovna svrha podržavanje diktature KPK bilo kojim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Pompeo je dodao da će dodatne mjere Trumpove administracije protiv Hong Konga “odražavati stvarnost na terenu u Hong Kongu”.

Najava je uslijedila nakon što je Pompeo upozorio da će se Washington “odmaknuti” od sporazuma koje SAD imaju sa Hong Kongom koji su “drugačiji od onih koje imamo sa Pekingom”. Pompeo je više puta insistirao da će SAD tretirati Hong Kong na isti način kao i kontinentalnu Kinu, pozivajući se na Komunističku partiju Kine.

“Predsjednik Trump je vrlo, vrlo jasno istakao da ako se Komunistička partija Kine odnosi prema Hong Kongu kao prema Šenženu i Šangaju, i mi ćemo ih tretirati isto. Imamo mnogo sporazuma koji su jedinstveni između Sjedinjenih Država i Hong Konga, odvojeni su i razlikuju se od onih koje imamo sa Pekingom. Mi ćemo se odmaknuti od svakog od njih”, rekao je Pompeo na virtuelnoj konferenciji na samitu o demokratiji u Kopenhagenu 2020.

Opoziv posebnog statusa Hong Konga

U izjavi koja je uslijedila, američki ministar trgovine Wilbur Ross najavio je obustavu „propisa koji pružaju preferencijalni tretman Hong Konga nad Kinom“.

“Propisi Odjeljenja za trgovinu koji pružaju preferencijalni tretman Hong Konga nad Kinom, uključujući dostupnost izuzetaka od izvoznih dozvola, suspendovani su. Daljnje akcije za uklanjanje različitog tretmana takođe se procjenjuju.

Pozivamo Peking da odmah promjeni smjer i ispuni obećanja koja je dao ljudima Hong Konga i svijeta”, navedeno je u saopštenju.

Prema Aktu o Sjedinjenim Državama i Hong Kongu iz 1992. godine, region uživa poseban status kao carinsko područje odvojeno od kopnene Kine. Ovaj akt omogućio je Hong Kongu da ima sopstveni sistem kontrole izvoza i učinio ga teritorijom gdje američke tarife na kinesku robu ne važe.

Još jedan skok napetosti između SAD i Kine dogodio se nakon što je Peking uveo novi zakon za Hong Kong predviđajući zatvorsku kaznu i novčane kazne za subverzivne aktivnosti i pokušaje podrivanja državne vlasti. Novi zakon su dočekali talasi protesta i osuda iz Sjedinjenih Država.

Odbijajući američke mjere, Peking je više puta rekao da je upravljanje Hong Kongom dio kineskih unutrašnjih poslova i da SAD ne smiju da se miješaju u to.

Hong KongkinaMike PompeoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nije bitno tko
3 godine prije

Vidi ovog slinavog porkiya.

Siniša
3 godine prije

Tražiš previše a izgubiš sve,imaš savršene uslove za život a znaš da nemožeš dobiti više od toga i opet tražiš još….svo kojima je bilo malo dobiće pasoše drugih država a njih nema puno, ta većina koja je bila zadovoljna će osetiti drugi oblik diktature, komunističke.

Max
3 godine prije

Kao da su Hong Kongu otkad je pod Kineskom Upravom davali Tehnologiju I oružje.

Dumanl
3 godine prije

USA se drzi sporazuma od 15.01. razdvajanje pri kraju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI