SAD upozoravaju da bi mogle zabraniti izvoz čipova u Rusiju

Proizvodnja cipova
28 komentara

Bijela kuća je upozorila američke proizvođače čipova da bi trebali da prekinu izvoz u Rusiju ako tenzije između Moskve i Kijeva eskaliraju.

U telefonskom razgovoru prošlog petka, zvaničnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost (NSC) Bijele kuće Peter Harrell i Tarun Chhabra su navodno rekli predstavnicima Udruženja poluprovodničke industrije (SIA) da se pripreme za hitne akcije u sektoru čipova ako Rusija napadne Ukrajinu.

Nakon telefonskog poziva, direktor SIA je napisao u mejlu odboru koji je Reuters vidio da „administracija SAD aktivno razmatra sve poteze i sve opcije“, uključujući potencijalno blokiranje Rusije pristupu globalnim elektronskim zalihama.

„NSC je grubim i oštrim riječima prenio težinu situacije sa kojom se trenutno bore u Ukrajini, napominjući da je ovo izvanredna situacija i potencijalno najgora prekogranična invazija koja se dogodila od Drugog svjetskog rata“, navodi se u poruci.

Prema mejlu, niz potencijalnih mjera mogao bi da uključi široke finansijske sankcije i izvozna ograničenja poput onih koje su trenutno na snazi za Iran i Sjevernu Koreju, kao i za kineski telekomunikacioni gigant Huawei. Posljednji je direktno povezan sa industrijom čipova. U skladu sa takozvanim pravilom o stranom direktnom proizvodu, SAD mogu da blokiraju Huawei da prima pošiljke čipova, računara i druge elektronske opreme napravljene bilo gdje u svijetu ako su proizvedeni korištenjem američke tehnologije. Ista sudbina sada može da čeka ruske tehnološke firme.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki odbila je da potvrdi telefonski poziv, ali je rekla da je Washington „veoma jasan da ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države razmatraju niz opcija – sa saveznicima i partnerima – da stvore ozbiljne posljedice za rusku ekonomiju“.

SIA je navodno u utorak imala konferencijski poziv sa svojim članovima kako bi razgovarali o razgovoru sa NSC. Zvaničnik vladinih poslova SIA Jimmy Goodrich rekao je za Reuters da bi predložene mjere kontrole izvoza mogle da dovedu industriju u „neistražene vode“.

„Još uvijek pokušavamo da procijenimo kakav bi domino efekat mogao biti na globalne lance snabdijevanja“, rekao je Goodrich.

Washington razmišlja o načinima da odvrati navodne planove Moskve da izvrši invaziju na susjednu Ukrajinu, nakon što su se pojavili izvještaji da se ruske trupe gomilaju na njenoj zapadnoj granici. Moskva je više puta negirala da ima bilo kakve planove za vojnu ofanzivu, a sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je izjavio da je kretanje oružanih snaga jedne zemlje na sopstvenoj teritoriji unutrašnja stvar i da se nikog drugog ne tiče.

ČipoviIzvozrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Pa če Rusija zabraniti izvoz Titaniuma u SAD i američka vojna industrija če trpiti više nego Ruska, jer Ruska ne zavisi toliko, kao američka…

Golda
2 godine prije

Rusija ne moze biti taoc sankcija, zato jer uvijek ce kauboj posegnutu za sankcijama ako mu Rusi ne udovolju. Po tome moze ti kauboj uci i u Moskvu.

tihobl
2 godine prije

Veci vidim osnivanje jos jednog rusko-kineskog preduzeca u Sibiru. A za nekoliko godina izbacice novu generaciju cipova koja ce preteci americke kao sto su odradili sa hiperosnicima.

Kinezi puno ulazu u RF u zajednicka preduzeca. Gradi se najveca fabrika plastike, jer su kinezi procjenili da ce doci do ogromnog porasta traznje. Gradi se najveca fabrika helijuma kapaciteta pola sadanje globalne proizvodnje. Redovno izlaze vijesti o potpisanim ugovorima za gradnju ogromnih fabrika. Najteze ide u vezi proizvodnje mlijeka – kinezi od rusa traze ogormne kolicine mlijeka i mlijecnih proizvoda, podizu se farme i mljekare na dalekom istoku, ali sporo.
Sojguov plan o gradnji 5 novih gradova u Sibiru realizovace se znatno brze nego sto je planirano ako zapad nastavi u istom smijeru.

abc
2 godine prije

Nema blema. Doči če kineski čipovi. Mogu Rusi otvoriti i svoju vlastitu proizvodnju. Tehnologiju i surovine imaju.

Max
2 godine prije

To je ionako u rukama Kine.

m.ivanisevic
2 godine prije

Mogu im staviti soli na rep jer Rusi imaju i svoju proizvodnju i dizajn čipova. Ona ista zemlja koju Ameri nazivaju benzinskom postajom s nuklearnim oružjem.

ingle
2 godine prije

ledeno doba ist ein Genie, aber niemand außer ihm weiß es

Rudar
2 godine prije

Zanimljive izjave poput “„Još uvijek pokušavamo da procijenimo kakav bi domino efekat mogao biti na globalne lance snabdijevanja“, rekao je Goodrich.”
Dakle Rusija im je sada kao naručena da se shebu tkz. lanci snabdjevanja a fino su u planu napisali kako će snabdjevanje stati jerbo to treba za učinkovit reset od švaba klausa.
Koji su ljudi tuke, jednog starog prdonju slušaju umjesto da ga napucaju u dupe i bace sa neke Alpske litice kod Davosa.
A ako Rusija stvarno “planira” invaziju na Ukrajinu onda bi bilo najbolje da ne staju u Kijevu nego da se zaustave u Londonu, pa da naprave jedan totalni hardverski reset trulog zapada.

vetmaniac
2 godine prije

glavno da su kissingerovi momci blagoslovili izvoz tehnologije komunističkim pandama u kinu krajem sedamdesetih kad su nakon kulturne revolucije bili u kamenom dobu…sad se zna zašto su to napravili.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Sovjetski Savez je bio jedna od vodećih zemalja svjetske mikroelektronike, a tek nakon njegovog raspada SAD su uspjele napredovati i zauzeti dominantne pozicije. Što se tiče Rusije, ona ima svoj razvoj na ovom području, pa čak i svoje procesore, ali oni zauzimaju samo mali dio i praktično nisu zastupljeni u širokoj potrošnji. U tom smislu, zemlja mora uvoziti značajan dio čipova iz drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Rusija trenutno uvozi oko 90% mikro krugova za svoju industriju. Većina ih se proizvodi prema patentima američkih tvrtki, tako da je Rusija vrlo ranjiva u segmentu mikroelektronike. Amerikanci bi mogli pokušati ograničiti uvoz tih proizvoda u Rusiju. Mnogi su analitičari uvjereni da je taj scenarij vrlo realan. Uvođenje “silicijskih sankcija” protiv Rusije rezultiralo bi i milijardama dolara gubitaka za američke tvrtke. Amerikanci razvijaju napredne čipove kako bi njima trgovali po svijetu, a prilično je glupo to zabranjivati ​​na tako velikom tržištu kao što… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

Zabranit će vijetnamskim tvrtkama u kineskom vlasništvu izvoz u Rusiju? Samo da ne zabrane i pripremanje boršča. Ili limitiraju hladnoću u Sibiru na -10 stupnjeva.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Zanimljivo je da je u svijetu došlo do problema u proizvodnji automobila i drugih vozila, a zbog nedostatka čipova i poremećaja u lancu opskrbe. Automobilskoj industriji, ali ne samo njoj, smiješi se još jedan problem. Problem nedostatka magnezija. Zbog oskudice energetskih resursa Peking je odlučio uvesti ograničenja u potrošnji električne energije industrijskih poduzeća i kućanstava. To je rezultiralo činjenicom da je 35 od 50 talionica magnezija u provinciji Shaanxi bilo prisiljeno prekinuti rad. Obzirom da ovaj metal igra ključnu ulogu u aluminijskim legurama koje se koriste u proizvodnji automobila, cijela svjetska autoindustrija je na udaru. Američka tvrtka Alcoa i kanadski Matalco, smatraju se vodećim proizvođačima takvog aluminija i već su objavili da njihove rezerve magnezija ponestaju i upozoravaju potrošače njihovih proizvoda o neizbježnim prekidima u opskrbi. Ali ako Sjedinjene Države imaju svoja ležišta magnezita, Europa je praktično potpuno ovisna o Kini i za nju bi prestanak rada tamošnjih pogona za… Čitaj više »

Alen
2 godine prije

SAD bi trebale priznati sami sebi da jedino šta još mogu učiniti je sjesti i plakati..Nakon dobrog plakanja ustati i otići zamoliti rusiju i kinu da budu njezni s njima u ovo jako teško vrijeme za sjedinjene drzave…

To je najbolja stvar koju mogu učiniti , biće im kasnije žao ako ne učine..

postenlopov
2 godine prije

Ovi ameri su zaledjeni u vremenu. Tako su naguzili svabe da prekinu isporuke radnih masina u Rusiju, a Rusi su 60% sami razvili i sad prodaju drugima, a ostalo kupili od Kineza, Juzne Koreje , Indije i ostalih. Koga nema, bez njega se moze.

Count
2 godine prije

E to ne mre !!!! Nikako !!!!! Pa tko ce I cime Ruse onda cipirati ?! Sto – oni jedini trebaju ostati slobodni ???! Ne mre ! Neka razmisle jos jedan put ! Tocka !

Krle
2 godine prije

Čudno je to kako je Rusija malo toga proizvodila. Vjerovatno su prihodi od nafte i izvoz nekih proizvoda bili dovoljni da država funkcionira. Uvođenjem sankcija došli su u težak položaj ali očigledno da mogu skoro sve sami proizvoditi ili uvesti iz država koje se nisu priključile sankcijama. Naravno, sankcije u početku nisu ništa manje pogodile ni one koji su ih uveli ali dugoročno, samo će oni imati štetu. Robe danas ima svakakve i svugdje, najteže je naći kupca, a rusko tržište je veliko. Politika sankcija je možda efikasna za male države ali za velike je čista budalaština. Šta god je Zapad mislio, dobili su sasvim suprotno. Svako pogriješi, zezne se, ali Zapad godinama ponavlja grešku i pri tome jača Rusiju a sebe slabi. Prvenstveno mislim na Evropu, jer SAD ipak i tu vode podlu politiku, i ne poštuju sopstvene sankcije kad imaju korist od toga. Sad kad SAD prijete neviđenim… Čitaj više »

ivi.tz
2 godine prije

Kasno ameri dragi kasnooooo.Rusiju necete moci zaustaviti,a to i sami znate.🙃😂

Ringo10a
2 godine prije

Zato Rusija investira ogromnu lovu u razvoj mikroelektronike.

Tako da ce I ovo biti beskorisno.

Brkan
2 godine prije

Ne damo vam chipove, necemo od vas kupovati ovo i ono, necemo od vas kupovati avionske motore, necemo se s vama druziti na svemirskoj postaji, zabranit cemo da vrsite platni promet preko Swift-a, i tako dalje, jos puno toga… – AKO NAPADNETE UKRAJINU! Toga sada vec ima na stotine, mislim tih razno raznih tkz. sankcija. Kada bi se sve to aktiviralo odjednom, u punom opsegu, tada Rusija i SAD vise ne bi imali o cemu razgovarati i doslo bi do potpunog prekida svih odnosa. Bilo kakvih! U ovoj situaciji Rusija nema izbora. Znaci… ako sada u Dombasu ruska puska ispuca samo jedan metak sve sankcije ce se aktivirati i sve prijetnje ostvariti. To znaci ponistenje svih dogovora na kojima pociva svjetski poredak ustanovljen u II. SR i kasnije, vjerojatno i raspad UN-a, te svjetski rascjep koji ce podijeliti Svijet na dva nepomirljiva dijela. Sve ovo sto se dogadja zadnjih mjeseci,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI