SAD za Siriju imaju šesti ili sedmi po redu “Plan B”

Assad zastave
16 komentara

Donald Trump u njegova administracija su priopćili kako će američka vojna prisutnost u Siriji i dalje biti “na neodređeno vrijeme”, unatoč činjenici da su teroristi “Islamske države” poraženi od strane sirijske vojske i saveznika, uz potporu ruskog zrakoplovstva.

Američka vojska namjerava nastaviti zadržati područje oko ilegalno zauzete vojne baze Al-Tanf na istoku zemlje.

Kao što piše list The American Conservative, američka vlada je izabrala bizaran izgovor za nastavak vojne prisutnosti u Siriji, gdje trenutno ima nešto manje od 2000 vojnika, a pretpostavlja se da će njihov broj rasti.

“Potpuno povlačenje američkih vojnika iz Sirije će omogućiti Assad da dovrši čišćenje zemlje i može jamčiti njegov političku opstanak, što će biti pobjeda njegovog saveznika, Irana”, piše The American Conservative, čime otkriva da cilj američke vlade nikada nije bio borba protiv terorizma i otvoreno priznaje da je jedini cilj Washingtona u Siriji bio svrgavanje legitimne vlade u zemlji.

“Drugim riječima, Washington će ostaviti američke vojnike gdje mogu biti napadnuti, jer se boje da će sirijska vlada ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitim teritorijem. To je toliko smiješno da može imati smisla samo u može imati smisla samo u kontekstu deformiranog diskursa naše vanjske politike”, piše autor Daniel Larison.

Larison naglašava kako američko protivljenje da se taj dio teritorija vrati pod nazor sirijske vlade nikako ne služi američkim sigurnosnim interesima.

“Dakle, pravi razlog ove beskrajne misije jest sučeljavanje s Iranom za utjecaj na teritoriju njegovog saveznika, što je besmisleno i glupo”, ističe Daniel Larison.

“Da ne spominjemo činjenicu da je američka vojna nazočnost u Siriji protuzakonita, nije ovlaštena od strane Kongresa, nije ovlaštena od strane vlade Sirije i nema nikakve veze s obranom Sjedinjenih Država. To je gubitak resursa i ljudi na mjestu gdje su SAD imaju malo ili ništa za dobiti. U najgorem slučaju to je početak beskrajne misije koja će SAD  gurnuti u još jedan neuspjeli rat. SAD ili saveznicima neće dobiti ništa, a odluka bi mogla doprinijeti daljnjoj nestabilnosti u regiji. Kongres bi trebao inzistirati na povlačenju američkih snaga iz Sirije što je prije moguće”, zaključuje The American Conservative.

Nova najava integracije Kurda i sirijske vojske

Iz izjave Trumpove uprave se primjećuje da se spominje baza Al-Tanf na istoku Sirije, dok novinar Daniel Larison nijednom riječju ne spominje sirijske Kurde i SDF snage.

Moguće je da je Bijela kuća zaista odlučilo udovoljiti zahtjevima turskog predsjednika Erdogana i privesti kraju suradnju s YPG milicijama.

U tom smislu je situacija vrlo nejasna, ali nakon Riada Darara, visokog dužnosnika takozvanog Sirijskog demokratskog vijeća, koji je izjavio kako su kurdske snage nakon rata spremne na integraciju sa sirijskom vojskom, obzirom da će se zemljom ipak upravljati iz Damaska, to je izjavio i visoki kurdski predstavnik u Moskvi.

Sirijske demokratske snage, koje se sastoje od lokalnih arapskih plemena i kurdskih formacija, mogu postati dio vojske Sirije”, za list Izvestia je izjavio Abd Salam Ali, predstavnik u Rusiji sirijske kurdske “Stranke demokratske unije” (PYD).

“Ako se pronađe prihvatljivo rješenje, pridruživanje SDF snaga sirijskoj vojsci će biti logičan razvoj događaja. Nikada nismo otvarali problem izdvajanja ili razdvajanja. Naprotiv, Kurdi nastoje konsolidirati svoja prava i prava drugih nacija u okviru jedinstvene Sirije”, kazao je Abd Salam Ali.

Prema njegovim riječima, SDF snage su spremne priključiti se sirijskoj vojsci, kada se pronađe političko rješenje sirijske krize koje će odgovarati svim zainteresiranim stranama.

Idlib

U međuvremenu je front na istoku zemlje privremeno utihnuo, a težište borbenih operacija je prebačeno na zapad zemlje, gdje vladine snage u sjevernoj Hami i zapadno od ceste Salamiya – Khanasser napreduju prema sjeveru i smjeru zrakoplovne baze Abu Duhur na granici s pokrajinom Idlib. Islamistički izvori navode kako su jučer u sjeverozapadnom Idlibu provedeni zračni udari na položaje Islamske stranke Turkestana, uglavnom kineskih militanata koji su dio koalicije koju predvodi sirijski ogranaka Al-Qaede. Kako na svom Twitteru javlja islamistički izvor Qalat Al-Mudiq, “zračni udari protiv Islamske stranke Turkestana su u više navrata provedeni u području Jisr Ash-Sughura u sjeverozapadnom Idlibu”.


FOTO – Situacija u Idlibu 28. 11. 2017. i novooslobođena područja od zapadno i sjeverno od crvene linije

Situacija u Idlibu
Situacija u Idlibu
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Mogu pravit kule od pijeska u Al-Tanfu. Novinar, iako američki, dobro je prepoznao da nema nikakvog smisla biti tamo, gdje, ako nešto krene po zlu, mogu biti zbrisani s lica zemlje za par sati.

ohrana
6 godine prije

bila je jucer tema ispaljivanja korejske rakete nisam strucnjak ali tamo pise da je dostigla visinu 4475 km i pala 95o km od mjesta ispaljenja pa to je onda kao minobacacka granata pa ako je toliko mogla ici u vis onda bi takova raketa u nekoj drugoj putanji mogla pogoditi bilo koga bilo gdje tu nesto ne stima da li netko to moze objasniti alo tu nesto ne stima pa s 4oo rakete gadjaju na sotinu puta mamjim visinama a navodna medjunarodna svemirska stanica je navodno na 400 km nista mi tu nije jasno

Čađo
6 godine prije

Zanimljivo da se nadovezem Sirijom na prosli topik o temi o haskom sudu… Kad se komentiraju dogadjanja u Siriji onda smo svi unisoni u komentarima (tarite ih, gazi bagru..) i svi iscitajemo pravu sliku zbivanja, pozadinu i smjer u kojem ce se dogadjanja u buducnosti odvijati… Nema veze sto je u sukob ukljuceno bar 15 vecih vojnih formacija, bar 30 narodnosti, (sad se i kinezi ukljucuju)… Sve mi znamo 1/1 sta je na stvari, ko je dobar a ko los…. Medjutim kad se dotakne podrucje bivse juge onda svak ima misljenje i pricu o svakoj granati o svakom ispaljenom metku o svakom pokretu najmanjeg odjeljenja… I iza svakog oslobadjanja/zauzimanja sela ili neke kote ima prica koja je mutna…(sve mi znamo ne treba nama niko nista pricat…). I obavezno “oni sa druge” strane siluju, jedu malu djecu i ubijaju svakog (kako je dosao glas do nas kad su svakog prisutnog ubili)…a… Čitaj više »

Gordan
6 godine prije

Napokon ste nasli TAC – dobro, nek vidi vase citateljstvo da i u USA ima principijelnih struja misljenja koje se ne priklanjaju ni ovakvim ni onakvim gospodarima. Preporucam da autori ovog portala pokusaju od njih nesto nauciti. No, cemu ovakve formulacije? “…čime otkriva da cilj američke vlade nikada nije bio borba protiv terorizma i otvoreno priznaje da je jedini cilj Washingtona u Siriji bio svrgavanje legitimne vlade u zemlji…” Pa, je li TAC nekakvo zvanicno glasilo americke vlade? Sto tu oni imaju “priznati” ili “otkriti”? Ovo je komentar Daniela Larisona, ni vise ni manje. “…dok novinar Daniel Larison nijednom riječju ne spominje sirijske Kurde i SDF snage…” Opet, komentator, ne novinar. A taj komentator ima vec godine komentara u kojima i te kako spominje i ovakve i onakve, i prije nego sto je to bilo u modi. Jedno je biti zadojen mrznjom prema USA. Ipak je drugo pljuvati po onima… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Znam samo da Iran,Sirija i Rusija imaju plan A i sve ide uhodano po tom planu.Ostalo je nebitno…

Belay
6 godine prije

Mislim da usa zeli u svakoj zemlji koja im se odupire jedan “Guantanamo” odakle moze u svakom trenutku zaprijetiti intervencijom.

neko ime
6 godine prije

Nije još panika, al je izvjesno da lagano ponestaje slova u abecedi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.