SAD žele trgovinski sporazum s Indijom kako bi vršili dodatni pritisak na Kinu

Donald Trump Narendra Modi
5 komentara

Sjedinjene Države i Indija mogle bi krajem ovog mjeseca potpisati ograničenu trgovinsku pogodbu. Čelnici dviju zemalja zajedno su se pojavili u nedjelju na događaju “Howdy, Modi” u Houstonu u Teksasu.

Prema izvorima, sporazum o kojem se razgovara s Indijom snizio bi neke carine na američku proizvodnju i vratio preferencijalni tretman za neki indijski izvoz u Sjedinjene Države.

“Postoji poticaj da se postigne s Indijom, imajući u vidu UNGA”, rekao je izvor iz Washingtona, upoznat s raspravama.

Dogovor između Washingtona i New Delhija sklopio bi se uslijed Trumpovog dugotrajnog trgovinskog rata s Kinom. Očekuje se da će američki predsjednik ovaj tjedan potpisati i sporazum s japanskim premijerom Shinzo Abeom koji će sniziti japanske carinske tarife.

Trump je od većih komercijalnih partnera Sjedinjenih Država zahtijevao bolje uvjete trgovine, optužujući prethodne ugovore za gubitak milijuna američkih radnih mjesta u proizvodnji.

Nekoliko puta se požalio na indijanske “neprihvatljive” visoke tarifne stope, opisujući zemlju kao “kralja” carina.

Indija je u lipnju povećala carine na 28 američkih proizvoda, nakon što je Trumpova administracija povukla posebne trgovinske povlastice Indiji. Povlačenje je utjecalo na indijski izvoz u Sjedinjene države u vrijednosti više od 5 milijardi dolara.

Indija u SAD najviše izvozi dragulje, lijekove, strojeve, mineralna goriva i vozila. Carina na američke orahe porasla je na 120 posto, dok su carine na slanutke i neke vrste leće porasle na 70 posto.

Unatoč povećanju tarifa, trgovina između dviju zemalja raste i dostigla je 142,1 milijardu dolara prošle godine. Prema službenim američkim statistikama, Indija je imala trgovinski suficit od 24,2 milijarde dolara.

Trgovinski sporazum SAD Indija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Multinacionalne korporacije izmjestile proizvodnju iz Usa, pa Usa mora uvoziti. Negativna bilanca, stanovništvo nezaposleno. To je sve.

Mate
4 godine prije

Tako je. Dok ne dođe na red i Indija. Ali Indija nije stara poput SADa, nekih 150 godina.

tihobl
4 godine prije

Sta ono bi od sankcija Indiji zbog kupovine S-400?

eoeueriveiuriurifuernfnefnrf
4 godine prije

Anjc un zeks aj od onih pet zvaničnih varanskih očiju.

nessy
4 godine prije

Mene ce najvise pogoditi carine na slanutke i neke vrste leće. Pogotovo lece za kratkovidne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.