Samo ovih 10 zemalja svijeta trenutno nisu u ratu

Zemlje u svijetu
0
0

Prema zabrinjavajućem izvještaju Instituta za ekonomiju i mir, jedva deset država u svijetu nisu trenutno u ratu i potpuno su bez konflikta. Prema Svjetskom mirovnom indexu 2016., samo Bocvana, Čile, Kosta Rika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švicarska, Urugvaj i Vijetnam nisu u bilo kojoj vrsti sukoba.

Island je na vrhu liste najmiroljubivijih zemalja svijeta, a prate ga Danska, Austrija, Novi Zeland, Portugal, Češka Republika, Švicarska, Kanada, Japan i Slovenija. Sjedinjene Američke Države su na niskom, 103. mjestu. Palestina je, prema indeksu 163 države, prvi put ove godine na 148. mjestu.

Karta zemalja - Vojna industrija i sukobi
Karta zemalja – Vojna industrija i sukobi

Sirija je na dnu liste, ispod Južnog Sudana, Iraka, Afganistana, Somalije, Jemena, Centralnoafričke Republike, Ukrajine, Sudana i Libije.

Indeks zavisi od tri faktora: stepena sigurnosti i bezbijednosti u društvu; raširenosti domaćih ili međunarodnih konflikata i stepena militarizacije, navodi izvještaj.

Iako je čak 81 država podigla nivo indeksa prema ovim kriterijima, ti uspjesi su ostali u drugom planu usljed pogoršanja mirovnih prilika u 79 drugih zemalja.

Centralna i Južna Amerika nastavljaju s lošim ocjenama na polju faktora društvene sigurnosti, dok SAD predstavljaju izuzetak zbog visokog stepena pritvaranja građana.

Evropa, u globalu, drži poziciju najmirnijeg regiona, dok su Srednji Istok i Sjeverna Afrika najturbulentniji na planeti.

Prema izvještaju, SAD učestvuju u enormnih 38 % globalnih vojnih troškova, daleko ispred drugoplasirane Kine, koja učestvuje sa 10 %. Prema faktoru militarizacije, najmanje miroljubive zemlje su Izrael, Rusija, Sjeverna Koreja, Sirija i SAD.

Dok svijet polako zalazi u sve nestabilniji period, dramatično zabrinjavaju i vojni troškovi – čak 13,3 % svjetske ekonomske aktivnosti odlazi u ovu svrhu. To je 13,6 biliona američkih dolara, što je ekvivalent od 1,876 dolara po glavi stanovnika planete.

U cilju postizanja mira, u izvještaju je navedeno, međunarodna zajednica bi morala više promovisati mirna, pravedna i inkluzivna društva, a taj put sigurno nije lak niti brz. Ipak, on nema alternativu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.