fbpx

Sankcije i Iran – SAD kažnjavaju cijeli svijet i vode ga u globalni sukob

Agonija rata

Početkom ovog mjeseca su se na snagu vratile američke sankcije protiv Irana koje je Barack Obama ukinuo nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma. Sankcije proširene na sve tvrtke i države koje budu kupovale iransku naftu, ali Trump se nije usudio prijeći granicu koja bi značila sukob s nekim velikim silama i saveznicima.

Stoga je Bijela kuća osam zemalja isključila iz embarga na uvoz iranske nafte. To su Kina, Indija, Južna Koreja, Turska, Italija, Japan, Grčka i Tajvan.

Međutim, ova odluka nije trajna i Washington je navedenim zemljama dao rok od 180 dana kako bi smanjile svoj  uvoz iranske nafte na nulu.

U ovom prikazu vidimo zemlje koje su na šest mjeseci oslobođene američkih sankcija.

FOTO – Šest zemalja kojima je Washington dao rok od šest mjeseci da obustave uvoz iranske nafte i količine uvoza u 2017. i prvih osam mjeseci 2018.

Izvoz nafte i sankcije SAD-a

Ako bolje razmotrimo, jednostrane američke sankcije se ne odnose samo na Iran, već na čitav svijet, što je arogantan i opasan pristup Washingtona prema svjetskim silama i navodnim “saveznicima”.

Od sankcija i opsjednutosti

SAD žele smanjiti izvoz iranske nafte na nulu. Tvorci ove ideje vjeruju kako  bi to trebalo dovesti do pada vlade u Teheranu, čak i ako se iranski čelnici službeno ograniče na pregovore o odustajanju od svojih destabilizirajućih akcija.

Naravno, vođe Islamske Republike su poručile kako ih ne zanima američki prijedlog, da su pregovori završeni i sporazum je potpisan, provodi se, a sve ostalo su pitanja iranske unutarnje i vanjske politike.

Ipak, nakon nuklearnog sporazuma, koji je smanjio mogućnost sukoba Sjedinjenih Država s Iranom, zbog opsjednutosti američkih neokonzervativaca, koji su mahom na platnom spisku i simpatizeri saudijskog i izraelskog režima, Bliski istok ulazi u novi sukob.

Teheran je odlučan oduprijeti se onome što smatra očitom nepravdom, ali su zemlje koje su odlučile ostati sporazumu pod američkom ucjenom.

Rusija ima malo toga za izgubiti, jer i sama izvozi naftu, dok s Iranom gradi jake odnose u svim ostalim sektorima, čak i vojnom.

No, kao što ste primijetili, Washington nije odobrio izuzeće za Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju i te će zemlje teško nastaviti kupovati iransku naftu, unatoč željama da se trgovina nastavi. Od europskih NATO saveznika, Trumpova uprava je imala milosti samo prema Italiji i Grčkoj, te Turskoj, ako ovu zemlju možemo nazvati punopravnim američkim “europskim saveznikom”.

Kinu je nešto sasvim drukčije. Čini se da će, među osam država kojima je “odobrena privremena kupnja iranske nafte” Kina, baš kao i Indija, i dalje uvoziti iransku naftu. Ove dvije zemlje, uz ogromni porast potražnje, zajedno kupuju većinu iranske nafte i Teheranu je cilj očuvati trgovinske odnose s Pekingom i New Delhijem.

Trump je u ovom konkretnom slučaju želio dati znak popuštanja, što ga ne košta ništa, jer je i SAD veliki izvoznik, a Trump se nada da će se na sastanku sa Xi Jinping krajem studenog već nekako dogovoriti da kina opet počne kupovati američke energente. To će biti vrlo težak posao za Trumpa, jer će Kina tražiti ustupke na koje će američki predsjednik teško pristati. Ipak, pričekajmo da završi sastanak dvojice predsjednika, kako bi mogli izvući nekakve zaključke.

Isto vrijedi i za Tursku, koja je već najavila svoju namjeru kršenja embarga. Štoviše, Ankara po svemu sudeći ima dokaze, ili barem onaj dio koji se odnosi na upletenost državnog vrha Saudijske Arabije u ubojstvo Khashoggija, a Trump to ne može zanemariti. Objava tih materijala bi ga prisilila da poduzme konkretne mjere protiv saudijske kraljevske obitelji, a to znači gubitak stotina milijardi od prodaje oružja i nepoznati iznos svih saudijskih izravnih i neizravnih, ulaganja u SAD.

Čak je i Indija dala slične izjave. Washington se već spori s New Delhijem, koji je, unatoč američkom protivljenju kupio ruske sustave S-400, i ne može ulaziti u još jedan sukob s Indijom. Naime, Indija je za SAD strateški važna zemlja za zadržavanje Kine

Na kraju imamo još tri izuzeća – Japana, Južne Koreje i Tajvana. Iznenađujuće je da je među “dobrim momcima” čak i Italija, koja je trenutno u  sukobu s EU. No, postoje oni koji u ovom potezu vide da pokušaj, možda nespretan, da se “kupi” vlada u Rimu, koja se suprotstavlja mehanizmima sankcija kojima Talijanima prijeti Europa.

Konačno, tu je i Grčka, koja je dobila toliko pažnje, kakvu od  Bruxellesa nikada nije dobila.

Iza odluke Trumpa, iako u manjoj mjeri, stoje američki naftni divovi, koji žele zamijeniti Iran na svjetskom tržištu.

Do danas je, međutim, to samo želja, jer se od Saudijske Arabije traži da nadoknadi proizvodnju Teherana i da kontrolira cijenu sirove nafte.

Paradoks je da SAD svoju odluku pravdaju “opasnim iranskim nuklearnim programom”, dok je ista Saudijska Arabija upravo počela graditi svoju prvu nuklearnu elektranu, koja može biti korištena u civilne svrhe, a možda i ne.

To je dodatni izazov Iranu, što je prirodno ako saudijski režim bude nuklearna sila. Znak koji nas tjera da bolje razumijemo količinu ludosti koja se troši u ovom sporu, koji može prerasti u sukob.

Donald Trump, dok se popuštao pritiscima neokonzervativaca, htio je započeti igru na kartu masakra uoči srednjoročnih izbora, koje nije ni dobio ni izgubio. Naravno, tehnički je bilo vremena da sve odradi i ranije, ali je htio povući politički potez u vrijeme glasanja. Ispada se da je strategija bila pobjednička, ako uzmemo u obzir da je zadržao većinu u Senatu.

Druga svrha pokretanja ovog sukoba su novi izazovi s obnovljenim Kongresom. Tijesna pobjeda u Zastupničkom domu Demokratske stranke, koja je sve samo ne liberalna, mogla bi pomoći Trumpu da se suprotstavi pritiscima neokonzervativaca za jačanje pritiska na  Bliskom istoku. Pitanje je samo koliko je sam Trump spreman na popuštanje, iako je u predizbornoj kampanji mnoge ratove u toj regiji, osim suprotstavljanja Iranu, nazivao “besmislenim bacanjem novca, bez ikakve šanse za trajnu pobjedu”.

Ono što u Washingtonu možda zaboravljaju je činjenica da će se većina ove igre igrati u suočavanju s Vladimirom  Putinom i Xi Jinpingom, koji nikada nisu doveli u pitanje podršku Teheranu.

Započela je vrlo opasna igra. Unatoč znakovima popuštanja i davanjem nekakvih rokova prilagodbe kupcima iranske nafte, ona će ići svojim tokom. Moguće su samo dvije opcije. Ili će SAD popustiti, što je teško očekivati, ili će naftni spor eskalirati u sukob, ali ne samo s Iranom, nego i svim ostalim zemljama koje sve teže trpe štetu zbog sankcija koje Washington cijelom svijetu nameće doslovno na dnevnoj bazi.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

samo cu citirat:

Washington je navedenim zemljama dao rok od 180 dana kako bi smanjile svoj uvoz iranske nafte na nulu.

Dakle, Washington (jednina)…navedenim zemljama (mnozina)….a sankcije Washingtona toboze Iranu????????

Bas me zanima nakon 180 dana sto ce se desit,a i Fra,Ger su mutave (UK je posebna prica)?

ako ovo nije nasilje u obitelji (NATO), ne znam sto je.

Ameri plesu po rubu vlastitog ponora, i ta linija financijskog kolapsa je jako blizu,a onda nece bit ugodno citat o zakljuccima iza zatvorenih vrata

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Neće se čitati.Globalnu ekonomsku krizu se osjeća svaki dan i u svemu.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Za 180 dana proci ce sezona grijanja, sto ce djelomicno odgoditi problem do sljedece zime.
Ako europskim zemljama bude problem nedostatak iranske nafte, jos vise ce se okrenuti ruskom plinu.
Autogol Amera bio bi dizanje cijene barela nafte preko 100 dolara.
U tom slucaju Rusija bi trebala zadrzati povoljne cijene plina, da Europa uvaza jos vise ruskog plina.
Nije gotov samo Sjeverni tok 1 i 2 do Europe, finisira se tok od Kaspijskog jezera, Azerbejdzana, Gruzije, Turske, Grcke i Albanije do juzne Italije.
I o tome smo pisali prije mjesec-dva.
Azerbejdzan i Gruzija su male zemlje, ovo podrucje ce Ameri pokusati maksimalno destabilizirati.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Globalni sukob traje od početka drugog rata. ovo sa iranom, vjetnamom, sirijom, libijom, irakom, korejom su samo sitne epizode.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

saudijska arabija, koja je u sukobu I koja je na udaru šiitski raketa sa svih strana svijeta, treba da zamjeni iran u isporuci nafte američkim “saveznicima”. lijepo su to amerikanci smislili, saudijska arabija većom prodajom nafte bi više trošila na kupnju američkog naoružanja samo što je geoplotika višedimenzionalna igra a ne jednolinijska I to je teško razumjeti za američke pohlepne mozgiće (mali, kokošiji, mozgovi) iz vojnoindustrijskog kompleksa

ps. nema tu niakve politike. tu je u pitanju čista pohlepa I u konačnici će svi koji slijede tu “politiku” tj. pohlepu imati problema

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Lijepi je prikaz, nastanka Saudijske Arabije, njihove veze s amerima i znaćaja u naftnom biznisu, u posljednje dvije emisije “Povijest četvrtkom” radio Zagreba. Može se poslušati na “Slušaonica HR”
Nije baš sve onako kako to večina zamišlja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ako koga zanima , veliki rat opisan u islamskoj eshatologiji počinje upravo radi borbe oko nafte tj zlata tj crnog zlata ..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Ono što određuje budućnost nisu proročanstva, Nostradamusi, Apokalipse, nego ciklusi utkani u samo postojanje svega. Što se više ljudi privuče vjerovanju u Armagedon, to je on i izvjesniji. Budućnost se ne mora tako odigrati i to je ono što svemu unatoč budi optimizam.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Sudbina je vec unapred poznata Njemu , Poslanik je tu da upozori a ne odredjuje nista… Kao sto je upozorio u hadisu oko kamate : “Doći će vrijeme kada neći biti niko ko nije okusio kamatu; ako je ne probaju, onda će ih zahvatiti njena prašina!”
Izgovoreno prije 1400 godina , a ti znas , da je upravo ovako danas…

Opet čudna je koincidencija da se i hadis oko velikog rata i crnog zlata poklapa sa vremenom u kojim zivimo iako je istzi izgovoren opet prije 1400 godina….

Sad sta odredjuje buducnost , je druga i opsirna tema i nije mi bila namjera doticati se te teme

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Alen

Molim te da navedeš naslov knjige da je pročitam. Hvala.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Kuran , zbirka hadisa ,muslim ili tirmizi ili buharija, hadisi o ahiru zeman ,hadisi o poslednjem vremenu, hadisi o melhama kubra ,predznaci sudnjeg dana…

Ebu Hurejra (radiallahu anhu) kaže:”Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) je rekao:”Smak svijeta neće doći dok Eufrat ne otkrije brdo zlata, zbog čega će se ljudi krviti. 99 od 100 će poginuti, ali svaki od njih će misliti da je on taj koji će preživiti i tako se dočepati zlata.” (Muslim)

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

Ku’ran je vrijedno štivo, ovisno kako ga tko čita i interpretira. Baš kao Biblija, iako se u mnogočemu podudaraju. Ja sam iz kršćanske porodice, po tradiciji, recimo. Ne prakticiram i nisam vjernik u pravom smislu te riječi, ali se nikada ne bih usudio komentirati nešto što nisam pročitao, i pokušao razumjeti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

” On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena željni smutnje i svog tumačenja ““ slijede one što su manje jasni, a tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: “Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!”
A samo razumom obdareni shvaćaju.”
(Kur’an, Imranova porodica 3:7)

Ovo je ajet o citanju i interpretiranju i shvacanju…

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Alen

Za one koji traze dlaku u ajetu…

martinov
Gost
martinov
2 godine prije

G. Babiću. Čini mi se da nitko ne pravi više grešaka u tekstu…Cijele riječi se nađu na pogrešnom mjestu, tako da često pokvare smisao onoga što ste htjeli reči.
Smatram da je to neodgovorno prema čitaocima, osim ako do tih grešaka dođe na neki drugi način. Pozdrav.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  martinov

g. Martinov
a ja smrtam do je voma bolje ići nnno “Jutranji” i “Vočernji” lest,tomo noma pugruški e svo je ustina!!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  martinov

Točno, mislim da je ovo “sirovi tekst”, bez lektora. Što obično nije zadaća nekoga tko piše brzo na tipkovnici, pogotovo. No, nema veze….Ali vidim da ima jedna greška kina malim slovom, na jednom mjestu, manjak ….su… u prvoj rečenici .Sankcije su proširene i dolje umjesto “je” , piše “se”. To bi čak i lektor možda previdio, osim da ne čita doslovno pod “lupom”. Malo ovaj put pretjeruješ.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Članak je sasvim u redu i potpuno se normalno može pročitat…. A za druga martinova, samo jedna poruka… “Slabom k*rcu i dlake smetaju*…

Ratoborna Gljiva
Gost
Ratoborna Gljiva
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Hoš reći “hrđavom”.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Na morskom dnu po sredini Kaspijskog jezera napraviti naftovod izmedju Rusije i Irana.
Pet drzava koje izlaze na Kaspijsko jezero nedavno je napokon dogovorilo granice na jezeru.
Kasnije Rusija moze prodavati tako transportiranu naftu kome hoce.
Vec smo pisali o tome prije mjesec-dva.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Vele ljudi u mom kraju da, kad kobila krepava, najviše se riće. Ta me usa na tu kobilu podsjeća, a ozbiljno ju uzimaju samovelesila kao hrvatska, bugarska, rumunjska…i ostale kojima mogu još prodati mu.a pod bubrege.A nije daleko ni vrijeme kad će ta kobila skupljati krpice i bjeeeeeeeeeeeeeež doma. How is that?

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  aga cija

KOBILA CE PRIJE KREPAVANJA BITI DOBRO IZJEBANA OD PASTUHA SA ISTOKA!!???????

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

U povjesti naroda su Rusi i Iran više bili na suprotnim stranama,medusobno su se gledali kao geopolitički suparnicii njihov odnos je bio hladan baš kao sa kinezima,e stvari su se promjenile nekako u zadnje vreme pošto su svi na udaru istih globalnih sila i pošto drugog izbora i nemaju . Svi imaju svoje interese i tu je i kraj ljubavi.Da tome nije tako gore pomenuti naftovodi bi se odavno izgradili .

davor
Gost
davor
2 godine prije

Tko je gledao AIPAC 2018 convention taj ne može biti iznenađen Trumpovom politikom prema Iranu. Sve ovo oko nafte je manje važno, bitan je samo interes jedne male bliskoistočne prćije. Poznata izjava “we must stop Iran, we will stop Iran!”
https://m.youtube.com/watch?v=77GdJHRQC4Q

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  davor

Diš to gledati ko da gledam ovacije njihovom bratu šiklgruberu………….

davor
Gost
davor
2 godine prije
Reply to  bbbb

Upravo tako, na Aipac-u se određuju egzekucije bliskoistočnih arapskih i šijitskih država, kao nekoć pozivi na eliminacije slavena na pivničkim govorima Schiklgrubera. I to potpuno otvoreno, uz pompoznost, ovacije i ekstaze i sa blagoslovom svih državnih elemenata.

kardinale
Gost
kardinale
2 godine prije

Danas Sauron nekoliko obitelji tipa Corleone,Capone ( neka mi onaj stari Corleone, Capone oprosti ipak su imali kodex ponasanja ) koriste ovu veliku zemlju kao batinu za svoje kamatarenje po cijelom zbunjenom svijetu. Malo se ipak daleko odlazi.
Do 1964 je ova zemlja i bila cak simpaticna ali poslije eskalacija ratova posvuda. Tuzno jadno dekadentno…

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

“SAD kažnjavaju cijeli svijet i vode ga u globalni sukob”

ma kakve SAD. sto puta sama rekao: SAD ne postoje, takozvane SAD su korporacija u vlasništvu ciohazarske bankomafije. ciofašisti vode cijeli svijet u globalni sukob.
ciofašisti imaju svoje 3 države: Izrael koji služi kao vječita žrtva da su nedodirljivi, SAD- koji je moćni div sa kojim ciofašisti mogu napadati druge države i Saudijska Arabija- koja služi za širenje kaosa i terorizma pod skutom CIA-e i Mosada.

“Izrael je najveća opasnost za svjetski mir”– ovo je rekao slavni njemački književnik i nobelovac, Günther Grass 2012. godine, godinu dana uoči svoje smrti. Grass, koji je bio ljevičar i član SPD-a, preko 40 godina.
Grass je svoju kritiku na račun Izraela tada napisao u obliku poeme, pod naslovom “Što se mora reći”. Grass se odlučio na tu kritiku, baš pred kraj svog života, jer je znao, da će se na njega sručiti lavina optužbi za “antisemitizam”. U toj poemi, on je baš rekao, da je svjestan opasnosti da bi ga mogli optužiti za antisemitizam, ali da više neće šutjeti i kaže: Izrael je najveća opasnost za svjetski mir, a ne Iran, Iran nema atomsko oružje, ali Izrael ima ogromne količine atomskog oružja, i nitko to ne smije kontrolirati…
ciofašisti su uz pomoć svojih medija, naravno odmah napali Grassa iz svih oružja. Svjetski židovski kongres, proglasio ga je antisemitom i svrstao ga na listu najvećih antisemita na svijetu, zajedno sa Ahmadinedžadom (tadašnjim iranskim predsjedinkom).

Danas, vidimo da je veliki pisac imao pravo. Sva sranja koja se događaju danas, događaju se zato što to ciofašisti žele: kaos i ratovi na Bliskom istoku,..migrantski val, rat i kriza u Ukrajini, a o genocidu u Palestini da i ne govorim… sve je to maslo ciofašista.

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  alan ford

Upravo gledam, u USA izabrana predstavnica domorodačkog korijena,nakon toliko stoljeća od kada su protjerani i marginizirani.A sve pod krinkom demokratije.
Ni oni nisu bolji od Izraela.
Našla krpa zakrpu.

Laze selo, lazu ljudi
Gost
Laze selo, lazu ljudi
2 godine prije

Jako pretenciozan zakljucak. Presucuje se uloga Ujedinjenog Kraljevstva. Prema tekstu ispada da iza svega stoji americki predsjednik. Prema komentarima da stoji iza svega americki narod. Odustajem citati.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Nemaš pojma

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik