Sankcije ruskoj nafti ne djeluju

Ruska nafta
8 komentara

Sankcije koje je Zapad uveo na izvoz ruske sirove nafte do sada su “potpuno propale”, a nove granice cijena bi se također mogle pokazati nedjelotvornim, navodi CNBC u petak, pozivajući se na analitičare.

Izvještaj dolazi u trenutku kada Evropska unija planira zabraniti uvoz ruskih rafiniranih naftnih derivata, uključujući dizel i mlazno gorivo, od 5. februara.

Blok je već u decembru zabranio uvoz morske sirove nafte iz Moskve. EU, zemlje G7 i Australija također su postavile gornju granicu cijene od 60 dolara po barelu, koja blokira zapadne kompanije da pružaju osiguranje i druge usluge špediterima ruske nafte osim ako se teret ne kupi po ili ispod utvrđene cijene.

Granicu cijena „izmislile su birokrate sa diplomama iz finansija. Niko od njih zapravo ne razumije tržišta nafte”, rekao je Paul Sankey, predsjednik i vodeći analitičar u Sankey Research-u, za CNBC. “To je bila potpuna bomba; potpuno je propao” , naglasio je.

Prema Sankeyju, isporuke ruske nafte nisu značajno prekinute i “održale su izvoz na visokom nivou”.

„Čuo sam od velikog izvora da se Saudijci raspituju kako to da ruska nafta još teče“ , rekao je. “To postavlja pitanje šta će se dogoditi sa sankcijama koje dolaze u vezi sa proizvodima, jer se čini da to jednostavno ne funkcioniše.”

Osnivačica analitičke firme Vanda Insights, Vandana Hari, također je rekla američkoj televiziji da je skeptična u pogledu nadolazećih ograničenja na ruske rafinisane naftne derivate, napominjući da je “ograničenje cijena sirove nafte prilično beznačajno”.

„Mislim da će ograničenja za rafinirane proizvode koje planiraju – oko 100 dolara [po barelu] za dizel i čiste proizvode i možda oko 45 dolara za prljava goriva kao što je lož ulje – također vjerojatno biti nebitna,” objasnio je analitičar.

Prema Harijevim riječima, ruska nafta će pronaći svoj put do tržišta koja je “još uvijek pozdravljaju” kao što su Kina i Indija.

“Kina i Indija su prošle godine imale velike koristi od jako sniženih cijena ruske sirove nafte, a isto će se dogoditi i sa ruskim rafiniranim proizvodima”, predvidio je Hari, dodajući da bi za Moskvu moglo biti složenije da pronađe tržišta za takve proizvode.

Paul Sankey je također primijetio da su „naftna prijateljstva masna“ i da postoji mnogo različitih načina da se ruska nafta premjesti širom svijeta, zaobilazeći granice cijena.

U međuvremenu, EU se bori da se dogovori oko gornje granice cijena ruskih naftnih derivata, a neke članice navodno tvrde da je predloženi nivo previše velikodušan za Moskvu i traže nižu gornju granicu. Očekuje se da će mjere stupiti na snagu 5. februara nakon što dobiju odobrenje svih 27 zemalja članica EU.

NaftarusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
1 godina prije

Kada se govori o povečanju ili smanjenju izvoza neke robe onda se to potkrijepi brojkama. Ovako,
kako je napisan članak sve ostaje u sferi naklapanja.

yalge
1 godina prije

Amerika I njeni sateliti su odredili cijenu ruskom dizelu 100 dolara po barelu. To je otprilike pola dolara za litru. Nitko ne zna po kojoj cijeni izadje dizel iz INA. Cijena Brent Crude Oil je 80 dolara po barelu, medjutim nitko nema tu kategoriju nafte. Brent vise ne postoji ali on oznacava idealni kemijski sastav nafte. Nafta se oduvijek prodavala po kemijskom sastavu a Brent je nesto kao orijentir. Cijena nafte koju prodaju izvoznici nafte zavisi pored kemijskog sastava od kolicine koja se kupuje I od jel je ugovor dugotrajan ili kratkotrajan. Nikoji izvoznik nafte na svijetu nece dati podatke po kojoj cijeni je nekome prodao barel nafte, nece ni kupac. Kad nadjete u zapadnim novinama informaciju da Rusija prodaje nekom naftu po popustu taj ne zna sto govori, on nagadja. Po popustu se prodaje i libijska nafta, ni tu nitko ne zna brojke, I to zato jer tamo nema… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Ma kako su sankcije ruskoj nafti propale ?!

Te sankcije su savršeno odradile posao koji je bio u planu – Europa je ostala bez jeftinog goriva, pa je istog trenutka pala u recesiju, uz galopirajuću inflaciju i bankrote mnogih malih poduzeća, čime je krenulo osiromašivanje vlastite populacije sa krajnjim ciljem promjene dosadašnjeg načina (rasipnog) života i implementacije novog poretka – modernog robovlasništva, gdje će roblje ostati i bez ovih malo prava što je imalo do sada….

tihobl
1 godina prije

Nema dizela, nema poljoprivrede, transporta i industrije.
Brisel se dokazao kao neprijatelj dizela.

Jednostavno receno
1 godina prije

Hvala uredniku na objašnjenju, na upit.

Schroder
1 godina prije

Ove sankcije samo djeluju onima koji su ih uveli Njemacki gradani placaju 50 posto vise gas i struju .Puno gradana se ne mogu vise griju i smrzavaju se Njemacka industrija je unistena Puno firmi sele u Ameriku gdje su jeftini energenti JER AMERIKA KOJA JE ZAMETNULA OVAJ RAT PROTIV RUSIJE I DALJE KUPUJE PREKO POSREDNIKA RUSKI PLIN I ONDA GA SKUPO EVROPI PRODAJE MOMENTALNO OD RATA SAMO PROFITIRA AMERIKA

Max
1 godina prije

svima treba nafta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI