Šanse za rusko-američki konsenzus o sirijskom pitanju više nego ikad – Vladimir Evseev

Ruso-americka suradnja
0
0

Dok rat u Siriji još uvijek bjesni, ruski stručnjaci tvrde da su šanse za postizanje konsenzusa između SAD i Rusije o rješenju sirijske krize jako porasle, a nakon što je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima.

„Mislim da postoji realna šansa da postignemo konsenzus, ali pod određenim uslovima: SAD moraju ponovo uspostaviti dijalog sa Rusijom, ali tako da ga ne koriste kao izgovor za postizanje svojih državnih interesa“, smatra Vladimir Evseev, vojni stručnjak.

Dmitry Zhantiev, docent na Institutu za azijske i afričke studije na moskovskom Državnom univerzitetu, dijeli njegovo mišljenje:

„Ja takođe mislim da su šanse za saradnju između Moskve i Vašingtona dobre i da će biti iskorištene kada Donald Trump preuzme funkciju.“

On je kazao i to da je Donald Trump neopterećen liberalnom retorikom „promocije demokratije“, čiji talac je do sada bila vašingtonska administracija.

Druga vrlo važna činjenica, naglasio je on, jeste da su SAD sada potpuno nezavisne od energenata sa Bliskog istoka.

„SAD povećavaju proizvodnju nafte na svojoj teritoriji. Ono za šta su oni zabrinuti jeste da dolar bude svjetska valuta za plaćanje nafte i gasa. Ovo je glavni razlog zbog kojeg je dolar svjetska rezervna valuta“, objašnjava Zhantiev, dodajući da, imajući to na umu, SAD nisu toliko zainteresovane za uspostavljanje ravnoteže moći na Bliskom istoku.

Ovo daje nadu da Trumpova administracija neće biti zainteresovana za održavanje nemira u tom regionu, a samim tim postoji nada da se umanji potencijal za destabilizaciju i osnaže sile koje rade na rješavanju regionalnog konflikta.

Zhantiev je kazao da pod tim silama podrazumijeva Rusiju, Kinu, Iran i Egipat. On je takođe naglasio da puno razumijevanje između Moskve i Kaira može odigrati ključnu ulogu u rješavanju sirijske krize.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.