Satelitski snimci izranjanja treće indijske nuklearne podmornice strateškog udara

Indijska podmornica
11 komentara

Puštanjem u rad INS Arihant 2016. godine, Indija se pridružila odabranoj grupi zemalja—SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija—koje grade i upravljaju brodskim podvodnim balističkim nuklearnim podmornicama (SSBN). Drugi SSBN u okviru projekta će vjerovatno biti pušten u rad vrlo brzo.

Indija je lansirala svoju treću podmornicu sa balističkim projektilima (SSBN) klase Arihant, S-4, potvrđeno je u srijedu na satelitskim snimcima. Neimenovana podmornica je mnogo duža od prva dva plovila te klase.

SSBN klase Arihant su kritične za nuklearnu trijadu kopnenog, morskog i vazdušnog oružja. H. I. Shutton, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za podvodno ratovanje i podmorničku tehnologiju, analizirao je satelitske snimke visoke rezolucije i potvrdio da je S-4 oko 20 metara duža od svojih prethodnika, sa 110 metara dužine.

Sa poboljšanim reaktorom, nova podmornica ima osam raketnih cijevi umjesto četiri na ranija dva plovila. „Čini se da se prečnik trupa nije povećao, a paluba projektila ostaje uska“, rekao je Shutton.

Podmornica je opremljena balističkim raketama K-4 i K-15. Balistička raketa K-4 sa nuklearnim vrhom može da pogodi metu na dometu do 3.500 km, dok K-15 Sagarika od 10,8 metara ima domet od 1.500 km.

Podmornica će takođe biti naoružana ruskim protivbrodskim tipom 53-65 i autonomnim i daljinski upravljanim torpedima Test-71. Indija trenutno ima u upotrebi jedan SSBN, INS Arihant, dok je puštanje u rad drugog broda ove klase odloženo zbog pandemije.

Indijska mornarica proširuje svoju podmorničku flotu usred rastućih sposobnosti pomorskih snaga susjednih Bangladeša, Mjanmara i Pakistana.

Mjanmar je 24. decembra nabavio dizel-električnu podmornicu kineskog porijekla, dok je Bangladeš dobio dvije podmornice klase Ming 2017. u okviru višemilionskog odbrambenog sporazuma sa Kinom. Pakistan će nabaviti osam podmornica tipa 039A klase Juan do 2027.

INS Arihant
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ingerman
2 godine prije

Kakve su to sprdacine od zemalja ,Kina a još više Indija. Zamisli da je milijardu Hercegovaca :-)))))

Itd
2 godine prije

Jel to na slici onaj tuljan iz Loch Nessa?

Milan
2 godine prije

Malo pretenciozno & bombasticno deluje ovaj clanak sa obzirom da Indija ne moze da napravi pesadijsku automatsku pusku svoje proizvodnje koja funkcionise u borbi (INSAS).Puska radi normalno na strelistu ali u borbenom rezimu sa malo intenzivnijim koristenjem glavi, narodnim jezikom-zakiva.Zato kad se pojavi ovako nesto sa Indijskom visokom tehnologijom odmah se setim funkcionalnosti njihove INSAS puske.

Lucija, prva
2 godine prije

“…rastućih sposobnosti pomorskih snaga susjednih Bangladeša, Mjanmara i Pakistana.”

O, jbt. 😝
Sredite radije vodu za stanovništvo.
I kontroliranje prirast.

I onda netko sumnja da ljudi i majmuni imaju zajedničkog pretka…

Max
2 godine prije

Indija se ovime ponajviše suprostavlja Kini i Pakistanu Mijanmar i Bangladeš nisu tolike sile iako se i oni naoružavaju ali teško mogu parirati imdiji

mislim
2 godine prije

hvala plenkoviću na preporuci filma , koji sam pogledao još jednom.
a vas iz logičnog pitam, zašto moja zahvala plenkiju nije prošla ?
hvala i vama.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Puno toga su otkrili pukim promatranjem satelitske snimke koja uopce nije uslikana iz satelita.
Jedino sto sam shvatio da nas sad zele plasiti Indijom kao nekom novom supersilom…
Sjajan novinarski posao!

Panta-satelit
2 godine prije

To nije satelitska snimka. Pecanje klikova…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.