Saudijski princ: “Vehabizam je propagiran na zahtjev Zapada”

Mohammed bin Salman
34 komentara

U intervjuu za Washington Post, krunski princ Mohamed bin Salman otkrio je da je Rijad širio vehabijsku ideologiju tijekom hladnog rata, na zahtjev svojih zapadnih saveznika. Cilj je bio suprotstaviti se SSSR-u.

Prema Mohammed bin Salmanu, vehabijska se ideologija proširila tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća od strane Rijada, a na zahtjev svojih zapadnih saveznika kako bi se suprotstavilo utjecaju Sovjetskog Saveza na muslimanske zemlje. Mohammad bin Salman je dao ovu izjavu tijekom intervjua za Washington Post, a povodom svog diplomatskog posjeta Sjedinjenim Državama.

Na zahtjev naših saveznika, investirali smo u stvaranje Kur’anskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svijetu”, kazao je sugovornik. Mohammed bin Salman objasnio je, citiran od strane El Watana, da je svrha operacije “spriječiti Sovjetski Savez da ojača svoj utjecaj u muslimanskom svijetu”.

“Naši saveznici su zahtijevali da koristimo naše resurse za postizanje ove zadaće”. Također je priznao da su “sukcesivne saudijske vlade zalutale” i da je danas potrebno hitno “raditi na povratku u normalnost”.

Što se tiče financiranja vehabizma, Mohammad bin Salman uvjerava da “ono dolazi u velikoj mjeri od strane privatnih institucija sa sjedištem u kraljevstvu” i da to nije bila državna politika.

Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miller
6 godine prije

Moglo se i ocekivati da takav idiotizam ima Zapadne korijene!

neko ime
6 godine prije

Svaka čast kraljevini na velikom doprinosu u borbi za ljudska prava.
Pljuc.

Nekoime
6 godine prije

I Saudi se spremaju na prelet u rusko-kinesku zonu utjecaja. Ziher je ziher.

Našili
6 godine prije

VEHABIZAM su osnovali britanci u sedamnaestom stoljecu i to je njihov projekt

Laki Topalović
6 godine prije

Ćoravog kralja Ibd Sauda su postavili britanci, a on je iz plemena koje se drži tog pravca islama, kasnije su britanci s Hassanom Banom u Egiptu stvorili Muslimansko bratstvo, drugu struju, ako ova oman ili gdje ljudi nisu htjeli vehabizam. Dakle, ovo pospianje pepelom je glupost, jer pleme Saud ne može preći na drugi pravac. Jedino mogu pobit svih 2500 prinčeva i stavit kralja iz drugog plemena. Nema umjerenog vehabizma, ili salafizma, bolje rečeno.jer se tako zapravo zove. Teolog Muhammad ibn Abd al-Wahhab je stovirio ovaj pravac i pleme Saud iz Emirata Diriyah od tada uči samo ovaj islam. Ne može preći na drugi, to je nezamislivo, niti ga može reformirati, jer on traži povratak korijenima, islamu iz vremena poslanika Muhameda. Blebeće gluposti, da se umili publici.

NAPOLEON
6 godine prije

Ako izbacimo nasilno širenje iz vehabizma dobivamo simpatičan pravac islama, nešto slično kao amiši kod krščana. Ako netko želi živjeti na selu po svojim pravilima sa svojim istomišljenicima je po meni sasvim u redu, a po meni problem nastaje kada takvi dođu među sekularan svijet pa silom hoće da preobrate ostale na svoju ideologiju. Kada jedni drugima ne bi na silu išli mijenjati ideologiju i pogled na svijet ne bismo imali fizičkih sukoba.

Riddick
6 godine prije

Treba informisati ove iz Gornje Maoce i jos po nekih sela da to sto oni rade je sluzba Petrodolaru a ne Bogu.

Abe
6 godine prije

Zašto je rijad to prihvatio?

Filip889
6 godine prije

Na zahtjev naših saveznika, investirali smo u stvaranje Kur’anskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svijetu. Zasto onda grade džamije u Europi??

Sinisa
6 godine prije

Super,sada sve promijeni;prekini rat u Siriji,Jemenu..pomiri se sa komsijama,izljubi se sa njima…u BiH prestani finansirati i podrzavati kojekakve militantne sekte koje se kunu u Islam a sa njim nemaju veze pa cu ti da vjerovati,nemoras cak ni dolar ukidati.

Mare marić
6 godine prije

A što reči?

Sinisa
6 godine prije

Ajoj….i ovaj clanak je za štufu “ne povjerovati”!!!!!
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=28&nav_category=78&nav_id=1374482

Sinisa
6 godine prije

“Rijad i Moskva razmatraju ugovor kojim bi se uveliko proširio sada kratkoročni savez koji je počeo u januaru 2017, nakon pada cena sirove nafte. Radimo na tome da jednogodišnje ugovore pretvorimo u sporazum dug 10-20 godina”, izjavio je za Rojters saudijski krunski princ Mohamed bin Salman, dodajući da Rusija i Saudijska Arabija imaju okvirni sporazum, ali ne i detalje.
Dugoročni pakt između Rijada i Moskve efektivno bi uključio Rusiju u OPEC, jačajući njen stisak na Bliskom istoku gde su Sjedinjene Države dugo bile dominantna supersila.”

Vlastimir
6 godine prije

Ništa to nije čudno.Vatikan je pomogao strvaranju muslimanske vere ( to piše katolički jezuita Biskup-Rivera ),pa zašto ne bi ovde I sa masonima umešao prste.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Ovo sto je potomak coravog beduina natrkeljo jos jedan u moru dokaza da je i K.S.A.poput jenkistana Izraelska kolonija. Ovo g…. o i mjegova banda su najvece zlo koje je snaslo muslimanski svijet.

samo ćaća
6 godine prije

…vjerujem da je tako…osim jedne i ključne stvari..i Sovjetski Savez je njihova tvorevina (kao i sve Jugoslavije)…pa protiv koga su onda širili vehabizam? protiv kršćanske Rusije, naravno…protiv ekonomije vezane uz vrijednost rada. Levijatan to nikada neće dozvoliti.. zato je i rušio Cara i poklonio im boljševizam…USURA…USURA.

Ivan pavlić
6 godine prije

Zapad je narućio i da se ubija nevine ljude po Evropi,svi krivi osim njih samih terorista.

Alen
6 godine prije

Ovdje je.lijepo objasnjena trenutna situacija…

https://youtu.be/jXfwClbxhOo

Ivo Lola
6 godine prije

U “Slučaju Škripal”, ako ga je uopće bilo i ako apsolutno sve nije izmišljotina, došlo je do zamjene univerzalne teze o presumpciji nevinosti. Tako, prema britanskom poučku više nisi “nevin dok se ne dokaže krivica”, nego si “kriv dok ne dokažeš nevinost”. Volio bih čuti šta na to kažu profesori emeritusi prava sa fakulteta? Pošto smo u anglo-saksonskom pravnom sistemu pitam se, da li će ova praksa zaživjeti i kod nas i na kojim pravosudnim instancama?

Crni žutokljunac
6 godine prije

Još jedan dokaz slabljenja moći SAD-a.Ovakve stvari su bile nezamislive do prije koju godinu.Vazali osječaju da se sila sve više seli na Istok,pa se hrabriji među njima počeli javno meškoljiti.

Musliman
6 godine prije

Eee moje siije. Mislite da, ako ovako sirite neistine o muslimanima da ce te zadobiti muslimane Bosne? Ne, sigurno necete.. Kod vas je sasvim normalno da lazete.. Ako je vehabizam financiran i stvoren u V.Britaniji, onda i siizam i “islamska revolucija” u Iranu je stvorena u Francuskoj (Parizu). Svi ste vi ista govna.. Prepirete se a jedino civili stradaju.. Muslimani znaju sta je prava istina i ovi propagadni mediji iz Irana koji imaju cilj da promoviraju siizam u Bosni i na Balkanu vam nece pomoci..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.