Savjetnik Zelenskog podnio je ostavku

30 komentara

Savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog podnio je ostavku, rekavši uživo da su ukrajinske snage oborile rusku raketu iznad grada Dnjepra prije nego što je navodno pala na stambeni blok i ubila desetine ljudi. Ova primjedba je dovela Alekseja Arestoviča u nezgodnu situaciju, jer su komentatori tvrdili da za smrt okrivljuje ukrajinsku vojsku.

Arestovič je u utorak ujutro podijelio svoje rukom pisano pismo ostavke upućeno Andreju Jermaku, šefu kabineta Zelenskog. Tvrdio je da je pokazao “primjer civiliziranog ponašanja” time što je napustio svoju poziciju u ukrajinskoj vladi. Nije odmah jasno da li je njegov zahtjev prihvaćen.

Predsjednički pomoćnik je ranije opisao njegovu primjedbu kao “ozbiljnu grešku napravljenu tokom direktnog prenosa”.

“Nivo mržnje usmjeren prema meni je neuporediv s posljedicama greške u eteru”, rekao je Arestovich. On je ponudio izvinjenje onima koji su “duboko povrijeđeni” , ali svoje riječi, ali ne i “ljudima koji vrte ovu temu”.

On je ranije tvrdio da je dobio dojavu od poznanika, iskusnog vojnog stručnjaka, koji je rekao da je čuo eksploziju projektila presretača prije nego što je ruska raketa u subotu pogodila stambenu zgradu u Dnjepru. On je to prijavio tokom YouTube intervjua istog dana.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane negiralo je da je gađalo projektil i tvrdilo da, prije svega, nije imao sposobnost presretanja krstarećih raketa Kh-22. Tvrdilo je da su njegove prethodne izjave da su neke rakete tog modela presretnute bile “netačne”.

Ukrajinski zvaničnici izvijestili su u utorak da je incident u Dnjepru odnio najmanje 40 života i povrijedio 79 osoba, dok se 25 vodi kao nestalo. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom subotnjeg baraža napadalo vojne ciljeve i elemente ukrajinske energetske infrastrukture. Kremlj je okrivio Kijev za smrt civila, a portparol Dmitrij Peskov je izjavio da je „ova tragedija rezultat dejstva raketa protivvazdušne odbrane“.

Jermak je početkom 2020. imenovao Arestoviča za slobodnog pomoćnika, što je pojačalo njegov profil kao čestog komentatora svih stvari vezanih za sukob s Rusijom. Bio je govornik kojeg su ukrajinski mediji željno plasirali godinama prije toga.

Istinitost njegovih poruka doveo je u pitanje i sam Arestovič. U decembru 2017. se oglasio kao samoprozvani propagandista, koji je „mnogo lagao“ od 2014. kako bi podigao moral Ukrajinaca i narušio imidž Rusije.

Arestovič će možda svojom ostavkom započeti karijeru političara, sugerisao je ruski politički ekspert Marat Baširov na svom Telegramu, reagujući na vest. Uredu Zelenskog će možda biti “teško da ga ušutkaju” , sugerirao je, navodeći da Arestovič ima pokrovitelje među britanskim obavještajnim službama. Ali on se takođe može suočiti sa nasiljem od strane radikalnog nacionaliste sa željom da se “osveti” , predviđa komentator.

Oleksii ArestovychrusijaSavjetnikukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadija
1 godina prije

U lazi su kratke ….

LZN
1 godina prije

Kad će ukropi shvatiti da nije baš pametno da PVO djeluje iznad većih gradova?
Vjerujem da znaju to ali jim je baš svejedno di će da padne i da jim je u stvari to i cilj………što više civilnih žrtava to bolje za ukrope….

Tupko Glupko
1 godina prije

Izgleda da je i najbližim savjetnicima Zelenskog više dosadilo lagati šireći ratnu propagandu.
Možda i upozorenje Zelenskom da mu se plete mreža od najbližih suradnika,

tuf
1 godina prije

Razlog ostavke Arestoviča (drznuo se nešto reći o ukrajinskoj vojsci a da nije u supremacističkim superlativima) je u istoj apsurdno-tragikomičnoj ravnini sa razlogom ostavke njemačke ministrice obrane (ne zbog nesposobnosti nego nespretne tiktok-ukrajinske blagdanske čestitke). Cirkus.

tata mata
1 godina prije

prvi ukrainac koji nije slagao ,ali poglavica na to ne gleda pozitivno ,,, ovi su bas po hiberovom i djurinom ukusu

Гавран
1 godina prije

Neki komentatori misle da je to još jedan spin Arestovča kojim pokriva Volodomora. Arestovič odlazi zbog tvrdnje da je pvo skrenula rusku raketu. Ništa od toga. Kuća je minirana od strane ukra. Po ugledu na gazde. Umanjeni model 11. septembra.

Max
1 godina prije

Čovjek očito ima savjest.

tata mata
1 godina prije

sad mi je jasno zasto zapad ne zeli poslati rakete dugog dometa ,,pa jednostavo ……ukri su sposobni gadjati samo zapadne partnere primjer hrvatska poljska , po svojim zgradama non stop ,,, i sad ako im daju nesto duzeg dometa ,,gadjat ce pariz london brisel ,,a to im bas i ne odgovara ,,,zato da budu sigurni koliko toliko,,, kratki domet bez obzira koliko nasi nacisti sa portala pjene

Onogošt
1 godina prije

U naci diktaturi se odstupanje od narativa skupo plaća.

dona
1 godina prije

štakori bježe s broda koji tone

Милан
1 godina prije

Коњић Зеленић ће се клатит на ветру.

tihobl
1 godina prije

Ukrajinsko ministarstvo se do sada 6x hvalilo da je oborilo X-22 a sad kaze da nisu u stanju da je presrecu. Mogao bi po datumima navesti kad su se hvalili, od Odese do Kijeva, ali mi se neda prekopavati po njihovim izvjestajima. Sad se namece pitanje – da li su onda lagali ili lazu sad.

goran
1 godina prije

počinju štakori lagano napuštati brod koji nepovratno tone

nessy
1 godina prije

Ratna propaganda ne trpi istinu. Postoji narativ koji treba pratiti i postovati, sve drugo je ‘bogohuljenje’. Otkud ovom tipu ideja da moze nekaznjeno ispricati sto se stvarno dogodilo? Rezultat se vidi iz prilozenog.

Micko
1 godina prije

Najnovija informacija. Amerikanci su iskrcali veliki kontigent borbenih vozila i tenkova je jednoj nizozemskoj luci. Radi se o 1200 vozila. U pitanju je 420 Bradley oklopnjaka i veliki broj tenkova Abrams.

Gnostic
1 godina prije

Tone brod.

tri p
1 godina prije

Staviti Arestoviča na Mirotvorec 🙂 i stvar riješena.

Sulejman
1 godina prije

peder se izlajao a ukrajinski nacisti istinu ne praštaju

goran
1 godina prije

covjek rekao istinu u sad ga zajebavaju,lici mi na plenkija i ministre

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI